Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kako naj izvem kdaj imam god

Kako naj izvem kdaj imam god

S fantom sva skupaj ze 3 leta. Vedno, ko kdo od njegovih praznuje god, me sprasujejo kdaj ga imam jaz. Pa jim ne znam odgovorit. Njegovi starsi so zelo verni. Moji pa sploh ne. Rada bi vedela kdaj imam god jaz. Na kaksen nacin lahko to izvem?

Če nisi krščena, potem tudi goduješ ne.
Pri krstu določijo krstnika. Glede na dan v cerkvenem koledarju, na katerega ta goduje, prevzane krščenec njegovo ime in god.

______________________

Sem krscena. Se pravi, da moram vprasat starse pod katerim imenom sem krscena ali kako?


Točno tako. Navadno se prevzame ime svetnika, ki je v koledarju najbliže datumu krsta.

______________________


Točno tako. Navadno se prevzame ime svetnika, ki je v koledarju najbliže datumu krsta.[/quote]

Ni nujno, jaz sem rojena januarja, god imam decembra (sem krščena).

V cerkve, kjer so te krstili, obstaja družinska knjižica, kjer je zabeležen tvoj krst. V njej je tudi datum kdaj goduješ. Vprašaj torej v cerkvi, če se staršem ni zdelo vredno tega zapomniti. Zakaj so te sploh krstili?

Daj nam zaupaj ime in ti mi strokovnjaki povemo. Ker morda imaš ime po kaki mučenki, svetnici in potem ni bilo treba izbirati še ekstra svetnika za god. Jaz ga imam na sveto Ano, julija meseca.

Godujete takrat, ko ima god svetnik, po katerem imate ime. Če je več svetnikov s tem istim imenom (in torej več “terminov” v letu, ko se to ime pojavi), potem navadno velja, da je vaš god tisti, ki je najprej po vašem rojstnem dnevu.

Velika večina z današnjimi imeni, ki to sploh niso, pač ne more imet godu. Drugače pa je tako, tudi če nisi krščen si lahko določiš god po crkvenem koledarju, ki je najbližje tvojemu rojstnemu dnevu, če seveda ne želiš točno določenega svetnika z enakim imenom, kot naša sveta Barbara. 🙂 Ampak ta je res posebna, še nisem zasledil, da bi kaj napisala in ne bi bila izven običajnega in seveda mora bit toćno tako kot je napisano na točno določenem papirju, tud če je na drugem papirju napisano enako, ne razume enakega, ker je kaka črka drugje pa le drugačna. 🙂

God imaš 20. aprila.

Jaz ga imam točno en teden pred roj. dnevom.


God imaš za pusta.
Takrat imajo vsi norci god.

New Report

Close