Starševski čvek

Kaj se bolj izplaca - izplacilo dediscine ali odpoved

Default avatar
Dogovarjamo se o dedovanju, starsa sta se ziva.
Predmet dedovanja je hisa z okolisko zemljo, po gursu ocenjena na 45.000€ (hisa z zemljo vred).
Hisa je stara 30 let, dvo etazna, a je samo ena etaza urejena, ostalo nedodelano(podstresje). Zemlja okrog je kmetijska. Na hisi je treba menjati; fasado,izolacijo(zdaj na hisi ni izolacije), streho, sanirati pogrezanje(ker se hisa pogreza in poka), vsa okna (zdaj so se prvotna lesena noter), vsa vrata, vse pode, izolirati podstresje, itd, skratka hiso je treba v roku 10 let kompletno obnovit.
Koliko je predviden znesek obnove tocno ne vem, ampak recimor ca.30.000-40.000€.
Sva dve dedinji, ena bo drugo izplacala.
Sestra je predlagala, da jaz njo izplacam in sicer z 20.000€ plus krijem sama notarske/sodne stroske in pa pogreba za oba starsa plus moje morebitno doplacevanje domske oskrbe(zdaj se ni treba, ker sta starsa se pokretna, ampak nikoli ne ves kaj bo).To je po moji racunici potem vse skupaj lahko 30.000€ ali 50.000€ ali se vec. in ne vem ce se mi izplaca, raje jaz vzamem 20.000€ in naj ona obdrzi hiso ter skrb za starse(financno), pa zacnem jaz graditi drugje? Na kaj naj pazim pri takem dogovarjanju, kaj je treba natancno definirati, da ne bom slabse prisla skozi? Ker najvecji problem je, da je hiso treba konkretno obnovit, sama po sebi sedaj nima neke vrednosti... ce vzamem kredit da izplacam sestro plus obnovim hiso, rabim ca. 50.000-60.000€ kredita, kar pomeni da se zakreditiram za 20 let.
Predvsem me zanima;
-kako se naj dogovorim da bo posteno za obe (starsi vztrajajo, da sestri pripada se samo nujni delez, ker naj bi svoje ze dobila, se pravi ca.25%, a ponudba od moje sestre je bila taka kot zgoraj navedena)
-kateri so tisti skriti stroski ki ostanejo meni?
-ima kdo idejo, kako se drugace dogovorit?

Hvala
Default avatar
Hiša je vredna 40.000, sestro izplačaš z 20.000€ in tako sta obe dobili pol-pol.
Dolžnosti naprej se pa tudi delijo spet na pol, torej finančno breme staršev spet obe nosita vsaka pol, saj sta dedovali tudi po pol. Zakaj bi ena dobila polovico in nosila še vse stroške doma upokojencev in pogreba?
Pri nas je bilo podobno, smo se razkusurali že 10 let nazaj, en je enega izplačal in sam obnovil hišo. Starš je še vedno čil in zdrav, tako da doma še ni, ko pa bo, bo šel pol-pol, saj sta oba dobila polovico dediščine.
Default avatar
Ne vem, zakaj bi bila skrb za starše na tebi, če boš sestro izplačala? Reci, da to samo v primeru, da se ona kompletno odpove dediščini, sploh glede na to, da je že bila izplačana. To bi bilo edino fer. Ob doplačilu doma znaš bankrotirat. Sploh imaš sredstva?
Default avatar
Aja, da ne govorim, da ne bi hotela hiše, ki se pogreza. Na vajinem mestu bi jo prodala in si denar razdelita.
Default avatar
Da sem jaz vajin fotr in mama, že zdaj vse prodam in naredim kar hočem, vidve s sestro se pa slikajta.
Default avatar
Če si bosta dediščino delili pol na pol, potem v pogodbo obvezno zapišite, da si bosta pol na pol delili tudi skrb za starše.
Lej odvisno kaj ti pomwni hiša?. Če nimaš kje bivati potem za 20.000 eur dobiš hišo v kateri lahko takoj bivaš in jo po zmožnostih prenavljaš. Če nisi tehnični tip niti ti niti tvoj partner, potem je boljše, da se odpoveš oz vzameš 20.000 eur, vendar s tem denarjem si ne moreš kupiti syanovanjq. Vsekakor pa vložek v hišo bo večji od 50 ooo, vendar boš imela tudi večjo kvadraturo in zemljo okrog hiše. Kakor koli starša sta še živa zato ti predlagam da intenzivno špataš denar ali za izplačilo sestte ali za obnovo.
Default avatar
Doplacilo doma tudi mene skrbi,ker vem da je lahko to takoj par deset tisoc eurov. Ampak saj pravim, to je bila njena pisna ponudba, zdaj je na meni da sprejmem ali dam svojo.
Je pa tudi res, da ona se je preselila pred 15 leti k mozu 50km stran in imata skupaj hiso(solastnika), sama pa sem vzdrzevala omenjeno hiso in skrbela za starsa dokler nista sla v dom. Sestra je dobila pred 15 leti nov avto, ko se je odselila, ampak to ni bilo nikjer napisano. Zato starsi vztrajajo, da sestri pripada se samo 25%, a sestrina ponudba je vezana na polovico - verjetno se zaveda, da to, da so ji kupili avto, ni bilo nikjer napisano kot del dediscine, besede starsev pa tako ne jemlje resno in trdi, da je fer da dobi pol. Jaz ji tu ne oporekam, ker ne vem kako so se takrat zmenili(sestra je 15 let starejsa od mene) ampak ne vem, ce se mi splaca obdrzati hiso pod taksnimi pogoji. Nimam pojma koliko bo obnova hise/ sanacija, vem da zaradi vgrezanja hisa poka - pocila je ze diagonalno po celoti glavna betonska plata(ki je med prtlicjem in prvim nadstropjem), hisa je bila narejena pred 30 leti za silo in pod taktiriko domacih mojstrov(ki so bili podkrepljeni z par litri vina)- tako da je vse narejeno tako tako, tudi elektrika, ki jo je treba obvezno obnovit, ker se nam je ze enkrat skoraj vzgalo (ni vrglo toka ven, zakaj ne vem?!),pa vodovod, centraln(radiatorji stari par deset let, stara pec), plesen je po stenah od vlage kljub zracenju itd...ocena gursa je na podlagi kvadrature in prikljuckov,ne pa dejanske "uporabnosti". Ce bi se hisa prodajala, vec kot 30.000€ po moje ne bi dobili, razen ce bi se prodajala par let, v vmesnem casu bi pa hisa tako razpadla in spet ne bi bila vredna nic. Zato ne vem, kaksen predlog naj sprejmem/predlagam, da se bo splacalo meni in sestri. Ker da se zakreditiram za 20 let ni hec, sploh ce bo hisa jama brez dna ... en mojster mi je enkrat ko je prisel gledat zakaj pokajo stene rekel, da je sanacija vgrezanja tudi 20.000€ pri osnovnih primerih. In strah me je dolgov, kreditov, ki se ne bi in ne bi nehali.. zato razmisljam da raje vzamem 20.000€ od sestre in 30.000€ kredita pa kupim hiso drugje.
Vsaki nasveti dobrodosli.
Default avatar
dšpfd je napisal/a:
Se spomnim, ko sem prišla pred leti na forum z idejo, da bi bratu vnaprej prepustila hišo, če se obveže, da bo skrbel za starše, ko bo treba. Meni se je zdela ideja poštena. Z ženo živita v hiši, ki ni njuna, vlagata vanjo ogromno denarja, nad njima pa ves čas visi tisto, da sploh še ni nič njuno. Sem si mislila, da bi bilo fino zrihtat stvari.

Skratka, tule na forumu so me pojedli. Da sem preračunljivka in pogoltnica, ki bi rada obesila skrb za starše bratu. Kaj je potem tvoja sestra, avtorica? :) Saj verjetno ni mislila slabo, ampak v bistvu najbrž ni kaj dosti razmišljala sploh.
Default avatar
Tristokosmatohmedvedov je napisal/a:
Čak ... pa je sestra tebi ponudila teh dvajset jurjev?
Default avatar
MačkaRožaDrevo je napisal/a:
Razlika je v tem, da si ti prišla z idejo, ko sta bila starša še živa, tukaj pa jaz berem, da starši želijo, da se zadeve uredijo. In to je bistvena razlika! Nisi pogoltnica, je bilo pa tole zelo grdo s tvoje strani. Da greš starše že praktično pokopat.
Default avatar
To,da ti je sestra dala ponudbo ne pomeni,da jo moraš ti sprejeti ali zavrniti.
Starša sta živa,lahko še 20 let živita v hiši ali pa oba v domu. In to bo blazen strošek,če nimata vsak vsaj 900 eur penzije.

Ali to hišo nujno rabiš in tudi če jo,jo boš lahko začela takoj uporabljati? Ali jo boš sedaj dobila za 20.000 eur,vložila notri še 30.000 eur,ves ta čas živela s starši, zanju skrbela potem pa še plačevala morebitno oskrbo?

Ne,jaz bi na tvojem mestu rekla ne. Naj starša napišeta oporoko,v kateri tebi dasta večji delež,zraven napišeta kdaj in kaj sta že dala sestri. In to bo obveljalo.

Če pa gresta v dom si bosta pa s sestro vsaj delili stroške,če bo potrebno.
Default avatar
Imam občutek,da te hoče sestra prisiliti v nek dogovor. Ni nobene potrebe. Starša naj v oporoko napišeta kako želita da se deduje in kaj je sestra dobila.
Ne bodi trapa in se ne dogovarjaj o nečem kar še zdaleč ni in še nekaj časa ne bo tvoje.
Default avatar
Starejše sestre niso zastojn starejše, s tamalimi hočejo upravljat tako, kot je za njih same najbolj ugodno. Kot so že eni pred mano napisali, nič se ne odločaj zdaj, starša naj naredita tako oporoko, kot se jima zdi prav. Do smrti jo lahko še veliko spreminjata, poleg tega ne bosta umrla oba naenkrat zato preživeli zakonec tudi deduje po umrlem. Po tvojem opisu bo v prihodnje to hišo najbolje podret in ne obnavljati.

Svoj stanovanjski problem si rešuj brez vpletanja premoženja staršev.
Default avatar
Glede na to, da sta oba starša še živa, ni vtemtrenutku nobene potrebe, da se premoženje razdeli. Če prav razumem, je tako ali tako napisano na starše. Se mi pa ob ocenjeni vrednosti 45.000 zdi, da boš na slabšem. Kaj ima pogreb pa stroški doma z delitvijo?

Kje zdaj stanuješ, a v tej hiši. Imaš brez tega sicer stanovanjski problem?
Default avatar
Joj, ta sestrina ponudba ni nič kaj dobrega zate, me je strah, da boš imela velike stroške s hišo in še s starši. Če jo boš že izplačala, naj bo nujno soudeležena pri skrbi za starše, plačevanju doma, pogreba itd. Če pa zahteva, da ti skrbiš za starše in sama nosiš stroške zanje, z akatere ne veš, kakšni bodo, pa se naj odpove dediščini. Tale ponudba ni o.k.
Default avatar
Uf,tale tvoja sestra ga pa biksa.Posteno.Rada bi prisla do denarja in rada bi se losala skrbi in stroskov.Jok,brate.Tako pa ne bo slo.

Pustite dediscino pri miru,dokler sta se oba ziva ali pa naj ze zdaj uradno,brez vaju,napiseta oporoko.
Do smrti obe skrbita za njiju.
Po smrti pa hiso prodata in si razdelita denar,kot vama pripada.
Pika.Konec.

Ti pa gradi drugje,seveda in se ne zapletaj,tu srece ne bo.Z denarjem od dediscine bos pa deloma pokrila kredit.
Default avatar
:) Ta pa je... je napisal/a:
Bravo!
Sestra je bijacc