Starševski čvek

Obvestilo o smrti starša

Default avatar
Šele danes sem zvedel, da mi je že pred petimi leti umrl oče. Ali niso dolžni takoj obvestiti najbližje svojce? Res je da imel že 10 let pred njegovo smrtjo sem imel zelo skope kontakte, ki so bili vedno redkejši, kontaktirati pa ga je bilo zelo težko. Kako je sploh urejeno glede teh stvari?
Default avatar
Kaj pa zapuščinska obravnava, te sodišče ni povabilo?
Default avatar
Takrat nisem dobil nobenih povabil, sicer bi vedel. Edino kar sem dobil, je danes neko izvržbo za 0 eur, ki pa itak je praktično nepomembna, če se ne odzovem, bodo "izterjevali" dedinjo (njegovo ženo, ki pa z mano ni v sorodu).
Default avatar
Ni samo njegova žena dedinja, si tudi ti, kot zakoniti otrok.
So ti hoteli kaj prikriti, izmakniti, kar ti pripada? Čimprej se pozanimaj. Kar na sodišču, bo najboljše.
Default avatar
pedjoza je napisal/a:
Nobena izvršba NI nepomembna. Če se ne odzoveš boš TI PLAČAL. Takoj v ponedeljek podi prebrat na dediščinski oddelek sodišča sklep o dedovanju. Da boš sploh vedel kako se odzvat na to izvršbo in nadaljna postopanja.
Default avatar
Podobna zgodba. Oče umrl, imela sva bolj redke stike. Za smrt sem izvedela po naklučju. Imetja ni imel svojega, vsaj mislim, zato verjetno tudi ni bilo zapuščinske razprave. Tudi mene zanima, ali ni nikogar po državni dolžnosti, ki najbližje svojce obvesti o smrti človeka.
Default avatar
podobno je napisal/a:
Meni se zdi pa čisto prav, da takih, ki nočejo imeti nobenih stikov s starši, tudi nihče ne obvesti o njihovi smrti. Zakaj bi?? Zaradi dediščine ali zato, da se boš prišla pokazat na pogreb???
Default avatar
podobno je napisal/a:
Evidence, kje bi bila povezava staršev in otrok, ni, tako da vas nekdo po državni dolžnosti (kakšna pa je to?) niti pod razno ne more obvestiti. Če tisti, s katerim je vaš oče živel, tega ni naredil (če ni bil nekje sam samcat), bi se bilo za vprašati, zakaj ne.
Default avatar
no-ja je napisal/a:
Kako da ni uradne evidence, ki povezuje starše in otroke?
Čemu pa služi matična knjiga rojstev?
Default avatar
podobno je napisal/a:
Oprosti, ampak drzava ne more biti nadomestek za slabe odnose med sorodniki. Zdi se mi logicno, da drzava obvesti najblizjega svojca o nasiln smrti ali zaradi nesrece, sicer je pa obvescanje stvar druzinskih clanov.
Default avatar
Ja, ko je treba otrokom plačevati dom upokojencev, takrat pa se potomce prav kmalu najde, glej čudo!
Default avatar
Ne rečem, da 5 dni nisi vedel, ampak 5 let?
Torej sploh nista imela nobenega odnosa. Zakaj naj bi te sploh kdo obveščal?

Če pa misliš, da ti pripada dediščina, potem se pa pritoži, ni pa krivo sodišč, da so te zamolčali, ampak tisti njegovi najbližji, ki vedo zate.
Default avatar
Sem otrok, spočet v prešuštvu. Oče me je priznal, v mojem rojstem listu so njegovi podatki in njegov podpis - da sem njegov otrok - me prizna za hči. In tukaj se zgodba konča!
Celo živjenje sem si ga želela spoznati, a mu ni bilo mar za 'napako pri delu'.
Ko je umrl me ni nihče obvestil, kljub temu, da sem URADNO (bila) njegova hči.
Po 4 letih od njegove smrti sem mimogrede izvedela, za njegov odhod ...
Nihče, prav nihče me ni obvestil o tem!
Če si pankrt, več kot očitno nisi vreden nič. Popolnima nič!
Default avatar
pankrt - moja zgodba je napisal/a:
Noben pankrt nisi! Krivda pokojnega očeta je, da je tako kot je, on te je dobesedno zatajil. Zatajil je, da ima otroka. Ne razumem takih ljudi. Če je oče umrl doma, je verjetno njegova žena vse uredila v zvezi s pogrebom. Njena dolžnost bi bila, da bi te poklicala in obvestila. Tudi če umre eden od staršev v bolnici ali v domu, obvestijo tistega, ki pusti kontakt. Potem se svojci obvestijo med seboj. Verjamem, da se čutiš prizadeta.
Default avatar
pankrt - moja zgodba je napisal/a:
Noben otrok ni pankrt.
Nic hudega če te niso obvestili. Če so te okradli, ne skrbi. Udarilo bo po potomcih tistih ki so krivicni. Nedolžni za nedolžne. Kruto ampak tako pač je.
Default avatar
Problem je, ker ga je bilo težko izslediti, ni imel svojega telefona, pa tudi številke so se očitno menjale. In ni živel v domu upokojencev, niti ni bil toliko star. Kot študent si nisem lih mogel privoščiti hoditi naokoli brez informacij o kraju in osebah, pri katerih je živel, kaj šele da bi plačeval dom ali kot nekateri fantazirajo tukaj. Je pa res, da je bil ravno pri zdravju, a podrobnosti nisem nikoli izvedel. Tudi nekih stikov njegove žene in družine nisem imel. Pa se ne gre zaradi dediščine, saj nekega premoženja tudi ni imel (tudi po lastni krivdi), ampak spodobilo bi se koga obvestit.
Default avatar
podobno je napisal/a:
je za vsakim umrlim zapuščinska.
Default avatar
kolikor vem je napisal/a:
Ob smrti neseš poročilo o smrti na UE in referent sestavi smrtovnico(al kako se reče). Vpraša te po delnicah, nepremičninah, otrocih, dolgovih.. To roma na sodišče. Sodišče pa opravi poizvedbo TRR, delnice, socialne pomoči od 2001 dalje in SPIZ. Nato sledi dedni sklep. Upam da komu pomaga ta informacija.
Default avatar
Če si ti dobil izvršbo, to pomeni samo eno, in sicer, da se je vdova odpovedala premoženju in s tem tudi poravnavi dolgov!
Takoj razišči kaj za tem stoji. Čisto možno je, da je očetu spraznila račun, dolgov pa ni poravnala. Ali pa je vse dala prepisat nase še za časa njegovega življenja, dolgove pa je pustil in ona jih ni dolžna poravnati, zato terjajo najbližjega dediča.
A to, da nisi bil vabljen na zapuščinsko obravnavo je skrajno nenavadno, če je bilo kaj dedovati in je zapustnik imel premoženje. O tem verjetno veš kaj???
Default avatar
In kdo naj bi vas po vaše obveščal o smrti staršev?