Forum.Over.Net

Starševski čvek

Bi sel kdo v to - najem hise skupaj

Default avatar

Ra,misljaaam

Zanima me, ce bi bili zainterisirani si deliti vecjo hiso se 3-4 osebami? Sama iscem hisko za najem, zame so vse prevelike, zato sem razmisljala, da bi mogoce s kom skupaj najela hisko in za enak denar dobila veliko boljso, luksuznejso. In po pregledovanju oglasov sem ugotovila, da se za ca.500€ oddajajo res hise na nivoju z kvadraturo okrog 200m2, kjer lahko 3-4 osebe brez problema sobivajo. Res da bi bila souporaba kuhinje in kopalnice(ponekod so v hisah tudi dve ali tri kopalnice!), a mene to ne moti, dokler se vso drzijo osnovne cistoce. In ce bi si delila tako hisko bi me z stroski vred prislo najvec 200€, zivela bi pa lahko recem luksuzni hiski, ko bi sicer za 250€ z stroski vred kvecjemu dobila v najem garsornjero pa se to ne. Ampak ne vem, ce bi kdo bil pripravljen tako zivet.

Stara sem 25, studentka, a zaposlena, z rednimi prihodki -dokaj visokimi, lahko bi zivela z kaksno mamico samohranilko(in ji tudi pomagala kdaj z otrokom v zameno da kdaj sprehodi moja dva psa ko mene ni) ali kaksnim mladim parom, kaj pa vem, po moje ne bi bilo nekih problemov - imas svojo sobo ali dve in to je to, ter moznost koriscenja prostora okrog hise(vrt, sadovnjak,mogoce celo bazen itd). Ker sem zaenkrat se samska, bi bila sama nekje v hisi zelo osamljena,niti mi ne bi bilo prijetno ponoci, pa fajn se mi zdi imeti pri hisi kako mosko roko, da ponaredi kaj takega, pri cemer zenske nismo najbolj spretne....in verjetno bi se se naslo par taksnih kot sem jaz, ki bi za obdobje 5-10 let stanovali tako v hisi.. zelim si samostojnosti in svobode, a kljub temu mi ne disi ziveti cisto sami v celi hisi. V blok ne grem, ker imam psa, vezati se se ne nameravam, tako da ni strahu da bi se potem selila ali kdo priselil k meni, ker imam za sabo ravno eno zelo izcpajoco 5 letno vezo in si res zelim vzeti par let samo zase, vsaj v smislu tega da zivim par let sama, ampak ker mi ne disi zivet nekje cisto sama, v hiso pa "moram" zaradi svojih dveh psov (pomemben mi je vrt, da imam lahko psa spuscena ko sem zunaj)...zato sem prisla na to idejo.kaj mislite? Naj se povem da sta moja psa zelo nemoteca, ze starejsa in zato zelo polenjena, enega mucijo se kolki, lajata sploh ne, zato tudi nimam srca ju dati stran, ravno na stara leta, in iscem zato hisko. Pa tudi ko njiju vec ne bo, bom vedno zelela imet psa, v vseh lepsih stanovanjih pa so prepovedani...

Bi vam bila taka varianta bivanja sprejemljiva in / ali zakaj ne?
Default avatar

tudi razmišljam

V katerem delu Slovenije pa bi ti stanovala?

Jaz sem drugače tudi razmišljala v to smer. Tudi nikakor ne želim živeti v bloku, žal pa mi z eno plačo ne znese za hišo.
Sem razmišljala tudi v smer, da bi nabavila hišo in dala potem sobe v najem v stilu kot ga omenjaš. Najeminina pa bi bila za pokriti kredit.
Samo sem gledala po netu pa nisem našla kakih oglasov v to smer.
Sem sicer v dvomih glede sobivanja. AMpak, ko pomislim kako veliki stroški so, če sam bivaš...
Default avatar

meni ne

Ra,misljaaam je napisal/a:
Ne, niti slučajno.
Rajši živim v garsonjeri (in tudi sem) in imam svojo zasebnost, kot svojo sobo v neki hiši, pa si delit kuhinjo, mogoče kopalnico, se menit, kdo bo kaj spucal in še kup stvari ...
Poleg tega, res ne vem, kje so luksuzne hiše 200m2 za 500 evrov??
Default avatar

ne vem noccc

Kot lastnica hiše bi jo jaz oddala samo eni, zelo zanesljivi osebi, ki je finančno dobro preskrbljena. Ena oseba verjetno podpiše pogodbo. Ne bi ravno zaupala da bi bilo notri več oseb z različnimi karakterji, ki jih ne poznam in ker niso sposobni sami nekaj ustvarit, jim ne bi zaupala. Pa da smo si na jasnem, to je težko v teh časih, ni pa nemogoče. Hišo, v katero vložiš veliko, moraš dat nekomu ki je to sposoben vzdrževat in ko veš da bo na to pazil.
Default avatar

tudi razmišljam

ne vem noccc je napisal/a:
Ti to resno?
Če nekdo ne zasluži dovolj, da bi si sam ustavril svojo hišo, je luzer ali kaj?
Avtorica je stara 25, kar bi zelo težko pričakovali, da si je sama kupila hišo/stanovanje.
Jaz sem recimo stara skoraj 40 in ja, nisem sposobna sama si kupit hišo. Pa verjameš ali ne, večina mojih vrstnikov si tudi ni sama kupila ali naredila hiše.
Jih imajo pa seveda tisti, ki so jim starši primaknili kupček keša.
Default avatar

to ne obstaja

ne vem noccc je napisal/a:
Taka oseba ne gre v najem, taka oseba nepremičnino kupi.
Default avatar

vatafak

ne vem noccc je napisal/a:
Samo izpostavljam: -----ker niso sposobni sami nekaj ustvarit------?
Default avatar

tudi razmišljam

vatafak je napisal/a:
Verjetno je bilo mišljeno, ker nimajo bogatih staršev, ki jim kupijo hišo/stanovanje.
Default avatar

vatafak

tudi razmišljam je napisal/a:
Verjetno ;) Gotovo pa so otroci lastnice hiše zeelooo sposobni :)
Default avatar

Ra,misljaaam

Kar se mene tice, jaz z veseljem naredim vsak teden generalko v hisi ali zato placam kaksno gospo, v zameno da kdo dela druzbo mojima psoma medtem ko sem v sluzbi - kot kaj mislim "dela" druzbo- da sta psa lahko v dnevni ali s kom zunaj pred hiso, medtem ko sem v sluzbi npr., pa ne mislim cel dan, ampak ce gre kdo slucajno ven posedat da ju vzame poleg tacas ko sem v sluzbi...ali da ce gleda tv v dnevni da spusti psa v dnevno zraven da lahko lezita na tleh in vsaj poslusata neke zvoke, pa da ju kdo obcasno pocoha..skratka zivela bi z ljubiteljem zivali, ne moti me ce ima psa, macko, karkoli, moja psa sta tolerantna do vsega-ljudi (tudi otrok) in zivali..ker se mi tudi zgodi vcasih da bi sla kam za celi dan ampak mi je misija nemogoce pustiti psa celi dan sama- sej zdrzala bi, ampak smilita se mi, zato bi mi prislo res prav, da bi se kdo zivel zraven ter da bi lahko kdaj pa kdaj pogledal kuzka, brez da bi zato morala najemati sprehajalko psov..pac tako imam nekako idejo, seveda pa tudi meni ni problem karkoli pomagat, ce se le da in ce imam le cas... Pri meni pride v postev kjerkoli v Slo, ker lahko menjam sluzbeno poslovno enoto kjer sem..in planiram za obdobje vsaj 5 let, ce ne 10, da bi zivela tako, ker se mi je sedaj celo zivljenje tako mudilo, pa sedaj vidim kam me je to mojo hitenje pripeljalo :) zato si bom vzela cas zase in startala na novo...a zato najprej potrebujem hisko...
Default avatar

ne vem noccc

tudi razmišljam je napisal/a:
No jaz sem si jo pa, začela pri 27 s fantom, končana pri 29 pa brez da bi nama kdo pomagal in hiša, taka kot mora bitm lepa, dobri materiali. Bilo je veliko odrekanja, 2 plači cca 1500 eur, se pravi 3000 eur dohodki, tu in tam kak dodatni zaslužek, seveda. Ker kreditov sva imela minimalno. Nisem rekla, da je nekdo luzer, ker nima tega, ampak če ni sposoben zaslužit toliko da si vzdrževanje hiše lahko privošči, mu je pač ne bi zaupala. Nekaj - za kar sem sama mogla res res trdo delat. Verjemi da in fizično in v službi, ker tega pač kot si že sama omenila, vsak ni sposoben. Hišo vzdrževat ni mačji kašelj, notri so dragi materiali, treba je to pazit - ne veš koga dobiš notri. In eni bi samo uživali, očitno.
Default avatar

eastern delight

ne vem noccc je napisal/a:
So morali biti kar pošteni ekstra zaslužki, ker če nista tri leta nič jedla, nosila stare cunje, hodila peš in spala na cesti, sta porabila za hišo 108.000€.
Default avatar

ne vem noccc

vatafak je napisal/a:
Jaz nimam otrok in ja, verjemi - ob enakih pogojih, ki jih imajo moji vrstniki oz. slabših (ker nimam staršev, ki bi pomagali) sem si ustvarila veliko več od večine. Otroke, če jih bom imela, bom pač vzgojila po svojih najboljših močeh, res pojma nimam kakšni bodo, razvajeni pa sigurno ne, ker jih bi hotela naučit da znajo sami zase poskrbet.
Default avatar

ne vem noccc

eastern delight je napisal/a:
Ob vselitvi je bil seštevek računov okrog 170 000 eur. S tem da - prodalo se je stanovanje, kupljeno že prej, ki se je pa odplačevalo na kredit, ki je takrat bil že odplačan. Vedno poskušam odplačat kredite da ni dolgov. Aja da ne bo pomote za 170 000 še ni bila v piko pozidana. Ravno za vselit, tri velike sobe npr. niso bile opremljene. Se je še delalo na projektih, ki so itak prinesli kasneje še kar dober del dodatnega zaslužka, legalno seveda (firma). Treba je pač delat, razmišljat, ne pa čakat na boljše čase. Da se tud iz totalne 0, če imaš idejo.
Default avatar

BTDT

Ra,misljaaam je napisal/a:
Točno o tem sem že razmišljal pa vedno znova prišel do dvomov. Za kaj takega se morajo najti kompatibilni ljudje. Psi so lahko tu velika ovira, ker marsikdo noče imeti psov v hiši.
Sem pa že poslušal o podobnih najemih in se mi zdi reč povsem smiselna.
Default avatar

Fiara

V mojih študentskih časih sem imela prijateljico, ki je živela v hiši, ki jo je imelo v najemu več študentk. So pa oddajali po sobah. Verjetno se dogaja to tudi danes.
Tudi v oglasih je kar nekaj stanovanj v hišah. Čisto možno, da je najemnina nižja, kajti marsikdo pa ne mara biti takole. Jaz že ne bi, bi šla raje v blok.
Moji starši so že stari in vem, če bosta šla v dom, da bom potem hišo oddajala, ker imam že svojo. Verjetno pa je ne bi oddala takim z nizkimi financami, ker je že samo oddajanje precejšnje tveganje in je potem bolje, da je prazna.
Default avatar

tudi razmišljam

ne vem noccc je napisal/a:

Torej smo zate nesposobni vsi, ki nimamo bogatega partnerja, ki bi nas zalagal s kešom?
Torej smo zate luzerji vsi, ki nimamo jurja in pol plače?
Ja, če bi imela takega bogatega partnerja kot ga imaš ti in jurja in pol plače pri 27, potem bi tudi jaz lahko gradila hišo.
Default avatar

popztđ

Zadeva špila samo v določenih hišah - v klasični, kjer je velika spalnica in otroški sobici pač ne. Ker je ni mogoče enakovredno razdeliti. Bi rekla, da je primernih hiš zelo malo.
Default avatar

Aha

ne vem noccc je napisal/a:
In kdo je kupil to stanovanje in ze odplacal kredit? Naj ugibam: vidva pri 25, kajne? :)

Imava s partnerjem podobne oz celo malo visje place, pa ob najemnini, stroskih in otroku zaenkrat tudi priblizno nimava za gradnjo hise. Bi pa seveda slo, ce bi zivela v stanovanju od starsev in ga nato se vnovcila pri gradnji, ampak se potem res ne bi okrog hvalila, kako sem vse naredila sama in kako zelo nesposobni ter brez idej so tisti, ki si tega ne morejo privoscit...
Default avatar

Yo_

Bi, ampak pod pogojem, da bi bila v hiši ločena stanovanja. Souporabe kuhinje, kopalnice itd. pa nikakor.