Težave in bolečine v hrbtenici

Odgovarjajo: Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer • Dejan Kernc, doktorski kandidat kineziologije

Tiščanje v mišicah leve noge

Default avatar
Pozdravljeni. Star sem 32 let in brez kakšnih posebnih zdravstvenih problemov. Cca 2 leti in pol pa opažam težave z levo nogo. Najprej sem imel občutek kot, da imam težave s kolenom (mogoče obraba) - občutek sem imel kot da imam preslabe kolenske vezi. Bil sem na dveh pregledih pri osebni zdravnici, ki mi ni rekla nič drugega kot, da imam verjetno oslabljeno mišično tkivo okrog kolena. Sem še enkrat izkoristil priliko, ko sva s starejšim sinom bila ravno pri fiziatru zaradi rahlo zvrnjenih nog, in mu predstavil svojo težavo. Pregledal mi je koleno in mi povedal enako kot že prej osebna zdravnica. Nato nisem več kaj dosti razmišljal in s tem živel.
Vendar pa je čez čas ta težava prerasla v neko težavo z nogo, ki je niti ne znam najbolje opisat. V bistvu sem ugotovil, da sploh nimam težave s kolenom (vsaj tako izgleda) ampak gre za nekakšno konstantno tiščanje v mišicah leve noge. Bi rekel, da pri gibanju to občutim v zelo rahli obliki. Najbolj pa me moti pri mirovanju in dnevnem gibanju po hiši. Vse skozi imam neprijeten občutek v mišicah noge. Moram reči, da ne gre za bolečino ampak pač neprijeten občutek v mišicah, ki je stalen in ne mine. Res je, da večji del časa v službi sedim pred računalnikom. Se pa poskušam doma čim več gibati saj živimo na deželi. Zdravnica in fiziater sta mi rekla, da naj bi samo več športal in bo zadeva minila, ko bodo mišice dovolj okrepljene.
Včasih sem precej kolesaril, sem pa z rojstvom dveh otrok to res precej opustil. Sedaj pa poskušam čim več planinarit in tečt, ker ne prenesen sedenja doma.
Moram reči, da me ta nadloga (tiščanje v mišicah) res najbolj moti pri počasni hoji po hiši in opravilih po hiši - težko drugače razložim. Takrat imam občutek kot da to tiščanje v mišicah vpliva na motnjo v motoriki leve noge.
Ker sem razmišljal vse mogoče od kod bi lahko izviral razlog za težave sem se spomnil, da sem imel pred 10 leti prometno nesrečo po kateri sem bil zaradi bolečine v križu res 1 mesec v bolniški. Vendar pa po tem s hrbtenico nisem imel kakšnih težav. Zato sem začel sumiti, da bi za težavo lahko bil razlog tudi v hrbtenici. Občasno se mi zgodi, da imam kakšne bolečine v križu vendar nič zelo resnega.
S težo nimam težav saj sem visok 174 cm in imam 63 kg.
Za vsak pameten nasvet vam bom resnično hvaležen, ker me ta nadloga res že pošteno moti in se mi zdi, da mi vpliva na kvaliteto življenja.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!
Težave bi lahko izvirale iz ledvene hrbtenice. Svetujem vam RTG ledvene hrbtenice in EMG spodnjih okončin, nato pregled pri ortopedu in nato še eventuelno MR ledvene hrbtenice. Opravite tudi RTG obeh kolen 2x stoje.
Lep pozdrav!
Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener
Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi)

Zdravstveni center Aristotel Krško
(07) 49 03 000

Kirurški sanatorij Rožna dolina
Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana
(01) 477 94 00

Zdravstveni Dom Postojna
(05) 700 04 05

Železniški Zdravstveni Dom
(01) 291 22 58
Default avatar
Pozdravljeni,

Najlepša hvala za odgovor in pomoč. Bom šel k osebni zdravnici po napotnicoin se naročil na RTG in potem dalje.

Lp,

Moderatorji

Mitja Maechtig , dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer
mmaechtig
Dejan Kernc , doktorski kandidat kineziologije
Dejan Kernc