Med.Over.Net

Za ženske v stiski

Odgovarjajo: Maja FerbeJana Metelko, univ. dipl. soc. del.

Saj poznate: lepša polovica, vedno močna, vse prenese, vse zmore in vse uredi. Včasih pa se zalomi. Potrebujete strokoven nasvet, drugo mnenje, prijazno besedo ali samo to, da podelite svojo izkušnjo?

Maja Ferbe

Maja Ferbe

Jana Metelko , univ. dipl. soc. del.

MDŠkofljica

Ljubosumje ali še kaj več

Default avatar

vodi v propad?

Ljudje, pomagajte mi z vašimi mnenji, ker sploh ne vem več, kaj je prav in kaj ne. Moj mož se obnaša za moje pojme nenormalno. Recimo peljem otroka na obveznost v sosednji kraj in ko on presodi, da bi bil čas, da bi morala biti že doma, me kliče in vpraša, kaj se to dogaja, da kje sem toliko časa, da me že eno uro ni, čeprav je dejansko minilo le pol ure. Mu že po telefonu lepo razložim, da sem že na poti domov in da enostavno prej ne morem priti (nisem šla nikamor drugam). Doma ponovno, da kaj se to grem, kaj mu skrivam, da me toliko časa ni. Da naj ga ne zaje.avam. Mu razložim, da nisem šla nikamor drugam, da prej ne morem priti in naj me ne obtožuje po krivem. To se je zgodilo že kar uhuhu krat. Ampak mene to njegovo najedanje in obtoževanje po krivem tako razjezi, da ne znam povedati. Ker poleg tega je bilo že ker precej pomislekov, kje da hodim, ko grem recimo k frizerju, pa presodi, da me že predolgo ni, nedolgo nazaj me je obsodil, da se vpričo njega spogledujem z znancem, popolnoma neupravičeno sicer in se zaradi tega potem držal name. Ko mu rečem, da me to vedenje z njegove strani moti, ker me nekaj obtožuje brez osnov in da imam tega dovolj, začne s tem, da nima niti pravice, da me vpraša kje sem in zadevo tako obrne, kot da sem na koncu vseeno jaz krivec in skorajda pričakuje opravičilo od mene.

Včeraj je bil zopet en tak primer in sem mu rekla, da imam tega dovolj in da si tega ne bom več dovolila. Reznično nima nobenega povoda za tako vedenje, kar mu vsakič sproti dokažem, pa nič ne zaleže. Enostavno stvar potem zaključi tako, da gre še njemu v prid. Sploh vam ne znam povedati, kako je, kot da bi ga obsedli demoni in se povsem spremeni, še pred pol ure popolnoma ljubeč se spreobrne v samega vraga.

Vem, da je ljubosumen, sva se o tem že večkrat temeljito pogovorila. Za ljubosumje nima povoda, nobenih osnov in to me tako razjeda, da pošteno razmišljam o tem, da si tega ne zaslužim niti si ne smem več dovoliti.

Vsako mnenje bo dobrodošlo.
Default avatar

MDŠkofljica

Spoštovana,

to, kar doživljate s strani svojega moža, bi lahko imenovali bolestno ljubosumje ali posestniški odnos ali tudi psihično nasilje. Opisujete primer, kako peljete otroka v sosednji kraj in ob tem poslušate njegove očitke... Tudi, če bi se ustavili na kavici s prijateljico ali v trgovini ali v knjižnici, ni razloga, da tako govori z vami. Če si z nekom poročen/a, to še ne pomeni, da ti je odvzeta svoboda gibanja. Seveda so potrebni dogovori, usklajevanja, a tukaj ne gre za to. Občutki jeze v vas, vam sporočajo, da to ni v redu in vaš odziv, ko ste mu rekli, da si tega ne boste več dovolili, je bil zelo dober. Res niste dolžni tega prenašati in niti najmanj si tega ne zaslužite. Na vašem mestu bi mu še ponudila možnost, da se vključita v partnersko svetovanje. Pošiljam dva kontakta:
http://www.srcdljubljana.com/terapije/p ... a-terapija
https://www.druzinska-terapija.com/

Če ne bo pripravljen tega sprejeti, kot ni bil pripravljen slišati, kako vam je, ko se tako obnaša do vas, bo pa to tudi neko sporočilo za vas in se boste lažje odločili.

Žalim vam, da bi čimprej zadihali svobodno v zvezi z možem ali izven nje, če ne bo šlo drugače...

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Zavod Pelikan - Karitas
Materinski dom Škofljica
01/366 77 21
[email protected]
Default avatar

alpi80

ljubosumje in to kar obsedeno,škoda še ena ki trpi zaradi neumnosti
ma nisi vedela že prej,mislim pred otrokom,da je tako ljubosumen,smo imeli primer v hiši in je bilo zelo hudo,res hudo
on te bo vedno okoli prsta peljal in ti pravil,da si ti kriva,tega zapomnisi na žalost ne bo konca ampak vedno več
bejži stran če si sploh teha sposobna,drugače s tako osebo se ti piše žalostna prihodnost
želim ti vse dobro in naj ti ta tvoj ljubljeni ne pokvari mnenja o nas moških,kajti nismo vsi taki
l.p.
cron