Forum.Over.Net

Starševski čvek

Ali odgovarjate na vprašanja o osebnih zadevah?

Default avatar

Jezna123

Mene v službi sodelavci večkrat vprašajo o zelo osebnih zadevah. Nebi se mi zdelo nič spornega če bi se s temi sodelavci družila, tako pa se sploh nikoli ne pogovarjamo (razen kadar kaj vprašajo) in se mi zdi skrajno bolano odgovarjat na vprašanja o mojem zasebnem življenju. Kaj v takih primerih rečete če vas kdo, ki vas ne pozna vpraša kaj osebnega pa se o tem ne želite pogovarjat? Jezna sem ker se vtikujejo v moje življenje, če pa rečem naj se brigajo zase bom pa izpadla največja nesramnica na svetu.
Default avatar

Kennedy

Odvisno kaj vprasajo...mene pogosto kdo vprasa zakaj se nimam otrok, pa povem, da se ni cas. No big deal, mene to ne moti.
Default avatar

Mr.Hm

Te dobro razumem, sem tudi sam že imel nekaj takšnih sodelavcev in ni vedno zaleglo, ampak velja "prijazno" poskusit (in vztrajat) v smislu "tole je pa nekoliko osebno in se o tem ne želim pogovarjat, hvala" ter se ne obremenjevat z morebitnimi neodobravanji. Pri nekaterih je pač treba postavit in držat jasne meje, med drugim tudi zato, da potem ne morejo izrabljat osebnih stvari za kakršnekoli potencialne manipulacije in opravljanje, katerih se ponavadi takšni ljudje, ki ne spoštujejo osebnih mej, radi poslužujejo.
Drži se.
Default avatar

vedno odgovorim

Ah, jaz sem odprta knjiga, vedno vse odovorim, mi je čisto vseeno, ker mislim, da nisem nič posebnega in da se mi ne dogaja nič takega, kar se ne bi dogajalo večini ostalih. Pa po resnici, ne da se mi razmišljat, kaj bom rekla, če bom rekla, ne bm rekla, kao bom rekla... To je meni že preveč komplicirano.
Default avatar

Mogoče

Mogoce se pa zelijo druziti s tabo.In kaj so to "strasno osebne" zadeve,tabu teme?
Default avatar

majko mila

in kako odreagiraš ti avtorica? Odgovoriti ne želiš, reči naj se "zase brigajo" tudi ne. Upam da ne ostaneš kot tele in gledaš v prazno.....

Jaz s tem nimam težav, odgovorim pač. Če je vprašanje tipa "si včeraj sexala" pa recimo kaj v stilu: a veš da se ne spomnim.....

Relax, ni treba bit tako zategnjena.
Default avatar

Mr.Hm

Mogoče je napisal/a:
Mogoče se pa ona noče družiti z njimi? Sploh ni pomembno, koliko "strašno osebne" so to zadeve; če njej ni za govorit z njimi o tem, ji pač ni in morajo to spoštovati, še toliko bolj, ker gre tu za profesionalni in ne privatni odnos.
Default avatar

Thorrrr

Ampak res, katero vprašanje bi blo problematično za odgovorit?
Default avatar

Mr.Hm

Thorrrr je napisal/a:
Katerokoli, za katerega se njej zdi preveč osebno.
Default avatar

Thorrrr

Mr.Hm je napisal/a:
Zanima me kje konkretno je meja za obcutljivcke...
Default avatar

jah ...

Druženje, vsaj površinsko na delovnem mestu je izrednega pomena. Žal pa dejansko izumira, ker se nihče več z nikomer noče pogovarjati.

Zadnjič sem nekje brala en intervju od enega direktorja, ki je pravil, da ko skliče sestanek zahteva, da telefone pustijo pri tajnici pred sejno sobo.

Potem pa vse skupaj pusti ene 5 do 10 minut čakat, izključno z namenom, da se ljudje začnejo med seboj pogovarjat, magari o vremenu, fuzbalu, čimerkoli ... Da se tako vsaj približno povežejo in spoznajo med seboj. Ker potem tudi delovni proces lažje laufa.

To dela zadnjih par let, odkar so tile telefoni prevzeli vse. Ker prej so ljudje govorili med sabo, sedaj pa bulji vsak v svoj telefon.
Default avatar

Ni me strah

Jezna123 je napisal/a:
Jaz odgovorim,nimam kaj skrivat,tudi ne vem zakaj bi.Tudi tule,čeprav anoimno veliko o sebi izdam,o svojem življenju,da živimo v hiši,na obali,3 otroci,...
Default avatar

jojnoz

vse je odvisno od vprašanja. O intimnih zadevah pač ne govorim in tudi rečem,da takih stvari se ne sprašuje.
Če se pa kaj tako pogovarjamo pa ni noben bav,bav.....ali pa greš v kino gledat ta in ta film....,tam imajo akcijo smučarske opreme,...včasih si izmenjujemo tudi kakšne otroške zadevščine....,kakšen predlog za izlet vedno dobrodošel,....

joj no smo samo ljudje.
Na Japonskem so taki,da z nekom skupaj delaš po cele dneve tudi 10let pa ne veš nič . Še to ne,če je poročen ima družino,...
Pri nas je drugačna kultura . Nič narobe, še manj pa hudega.
Default avatar

uči se

Kaj ne gledaš nič tv? Poslušaj politike in vodilno srenjo v raznih oddajah. Skoraj nihče ne odgovori na postavljeno vprašanje, ampak govori tisto, kar želi povedati. Glej in se uči, kako to gre.

Sicer pa je eno splošno pravilo, s katerim nikogar ne užališ. Na postavljeno vprašanje to isto bodisi ponoviš ali pa vprašaš, zakaj ga/jo to zanima. Tretja varianta je, da ne daš jasnega odgovora. Npr. na vprašanje, če si poročena, lahko odgovoriš: nekaj takega, ja, predvsem pa dajaj nezanimive in končne odgovore, ko ne bo možno nič več vprašati v nadaljevanju. Zadevo pač kratko zaključiš, s čimer daš na znanje, da to ni tema, o kateri želiš govoriti.

Vsi tisti, ki radi razlagate o sebi, a jih še niste dobili po glavi? Ni dobro na delovnem mestu podajati preveč osebnih podatkov. Slej ko prej ti to škodi.
Default avatar

Pri mrni

Od kar sem imela lani 29 let vsak teden oz. skoraj dnevno sprašujejo kdaj bom imela naraščaj.

Da je po moje, bi ga že imela. In me boli, da vsak dan eno in isto poslušam. Vsak dan se najde nova oseba, ki me to sprašuje.

Pač odgovorim, da ko bo čas bo...oz. vse ob svojem času.
Default avatar

maternomater

samo enkrat sem sodelavki povedala nekaj iz našega življenja, in sicer kaj je mož včeraj skuhal ... čez par dni od drugih zvem, da on vedno kuha, jaz pa nič :)
Default avatar

jaz ti povem

Pri mrni je napisal/a:
reči jim: prosim, da me o tem do 34. leta ne sprašujete
Default avatar

Chocolattt

Če me kdo vpraša kaj takega, o čemer ne morem / ne želim razglabljati z bežnimi znanci = sodelavci, rečem, da o tem ne želim govoriti.
Tisti sodelavci, ki so mi blizu, vedo malo več, ampak to ne nosijo okoli.
Default avatar

Mr.Hm

Thorrrr je napisal/a:
Meja je tam, kjer je vtikljivčki in vsiljivčki nočejo videt. :)
__________
i'm so stupid.................
Default avatar

Ena južna

Jezna123 je napisal/a:
Japajade, glih vsem bom razlagala kar je moja osebna stvar.
Lepo povem naj se zase briga in fertik!
Ne rečem, ko se tako med sabo kaj pogovarjamo, tako kot tuki :) , takrat že povem kaj, kar mi paše, ne povem pa vsega.
Tistim s katerimi pa se sploh ne družim, pa ni šans. Halooooo? Kaj te pa to sploh briga! Tako mu reč.