Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kritiziranje in nezadovoljstvo partnerja,ki želi ohranjati konfliktne situacije

Default avatar

elkomat

Kako sprejemate taka dejstva, delati iz muhe slona. Imam eno tako doma ,zato me to tudi zanima.
Default avatar

Tisa_R

To, kar se nekomu zdi pomembno, je lahko za nekoga drugega popolna banalnost. Glede na to, da si zelo na splošno napisal, ni jasno, ali je problem v tem, da se ona ni pripravljena pogovoriti in sprejeti kakšnega kompromisa, ali si ti tisti, ki ne upošteva njenega mnenja.

Na tvojem mestu bi se poskusila z njo pogovoriti o tem, zakaj se ji nekaj zdi tako zelo pomembno in kaj čuti. Namesto, da njen komentar takoj odpišeš kot nepomemben jo mirno in racionalno povprašaj, zakaj se ji nekaj zdi pomembno in zakaj jo prizadene. Veliko vzorcev obnašanja prinesemo iz svojih primarnih družin in čisto mogoče je, da njene skrbi in pomisleki dejansko nimajo nobene zveze s teboj. Če je tako, ji bo veliko pomenilo že to, da jo boš poslušal in se o stvari mirno pogovoril z njo. To jo bo pomirilo in vedela bilo, da te njeno mnenje zanima in da jo ceniš. Enako mogoče pa je tudi, da ti nisi pripravljen slišati njenega pogleda na stvari in sprejeti ustreznega kompromisa.
Vprašanje zate: ali njeno mnenje vedno dojemaš kot nerelevantno, če se ne sklada s tvojim? Če je tvoj odgovor da, tudi ti brez dvoma prispevaš k problemu. Ali pa si skupaj s popolnoma napačno osebo zate.

Vso srečo!
Default avatar

Trocki

elkomat je napisal/a:
To je sranje. V tem našem svetu polarnosti sta med vama vedno dva gledišča. Tukaj je tvoje in partnerjevo, ki nam nista znana iz primerov v praksi.
Kako naj naše "n" - to, novo gledišče presoja?
V vsakem primeru sta premalo svobodna. Lahko si ti in lahko je on. Rešitev je odhod ali zbližanje in razumevanje. Razumevanje je pridobivanje lastnih izkušenj v nekem času in to skozi prakso in učenje. To v vsakem obdobju in to zaradi situacij, ki so vedno nove in nove.
Smrt te osvobodi. Svoboda pa je v naši zavesti in se jo da že prej doseči.
Default avatar

Nevenič

Pravzaprav obstajajo že vse teme.
Default avatar

Popay

Partnerstvo je kot delo, če nimaš prakse v partnerstvu, boš pregorel isto kot v delu in službi brez prakse. Teorija je brezvezno brcanje v temo, kar se tega tiče. Zato je treba prakso pridobiti z menjavanjem partnerjev in tako veš, kako bo situacija potekala, s tistim s katerim se boš šel pa končno zares. Mislim pa, da partnerstvo klapa anjboje tako, ko je en malo nad drugim in dominira, saj se drug partenr malo umakne, ne preveč, da se razumemo.
Seveda je partenrstvo najlepše, ko se dobita takšna dva ki zvezo nadgrajujeta. nadgrajujeta pa jo tako, da delata tisto, kar recimo njegov partner in obratno misli in, da tega ne pove na glas, ker partner njegove želje sliši brez besed, ki so izgovorjene na glas, s tem en druzga stalno pozitivno presenečata, evo, tako deluje sex na ex, hehe.
Default avatar

Jajčne lupine

Ko se zaveš, da odnos postaja kot hoja po jajcih, je čas, za spremembo. Poskusi prvo s pogovorom. Samo dvomim, da bo oseba hotela prevzeti svoj delež krivde. Bojte se ljudi, ki nikoli ne priznajo svojih napak in krivijo vse druge. Poleg tega na vas prelagajo osgovornost za njihovo srečo, sami za to ne storijo ničesar. Tistemu, čemer dajemo pozornost, še več privlačimo. Če sem usmerjena v iskanje napak, jih bom še več našla. Vsak, ki se ima rad in se spošuje, se ob negativnih ljudeh ne bo predolgo zadrževal, če ke ti ne znajo odnehat. Težko boš to ljudem dopovedal. Saj jim to postane navada. Včasih pridejo do spoznanja šele po tem, ko jih zapustimo. S tem, ko ostajamo ob njih, jim ni treba spremenit svojega vedenja, saj jih na ta način podpiramo.
Default avatar

Zartrose

Preprosto- tak ki ohranja konfliktne situacije, se hrani z energijo, ki nastaja ob tem. Po domače rečeno- to mu je hrana :(. Uživa v tem, rabi to.
Default avatar

vedno samozavest

Moje izkušnje same s sabo, svojimibližnjimi in ljudmi nasploh mi vedno potrjujejo, da za vsakim problemom stoji prenizka samozavest, nezaupanje vase, slaba samopodoba, nepoznavanje sebe...

Sem precej samozavestna oseba, zadovoljna sama s sabo, a spet naletim kdaj na situacijo, v kateri sem negotova in reagiram burno, negativno, naredim sama sebi iz muhe slona ipd. Ker pa sem v osnovi stabilna, to traja kratek čas, v bistvu precej hitro sama sebe klofnem, da se prizemljim in realno premislim.
Mene taka nestabilna stanja spravljajo v velik stres, zato jih rešujem sproti. Mislim, da je to mmoj osebni obrambni mehanizem.

Ta tvoja draga pa pred realnostjo in nezadovoljstvom beži v prepire in konflikte, ker misli, da s tem rešuje stvari, a žal pada vse globje. Ne vem, jaz bi na take izpade reagirala povsem neprizadeto, realno, delno s humorjem, da ji dam možnost, da s časoma dojame, da pretirava.
Default avatar

Zartrose

vedno samozavest je napisal/a:
Ja, saj to je že res lahko, da misli, da tako rešuje probleme. Ampak ti izpadi so povezani samo z njo, njenim strahom pred prvinskim zapuščanjem, ki ga dobimo v primarni družini tekom odraščanja. In ni način to, da se mož prilagodi njenim odzivom. Ker potem je ona kot luknja brez dna, ki se je ne more nikoli napolniti, nikoli zadovoljiti. Ker njeno zadovoljstvo ni odvisno od moža, odvisno je od nje. Mož je lahko leta in leta toleranten in neprizadet(samo to jo bo še bolj podžgalo, ker bo njegovo neprizadetost vzela kot čustveno odmaknjenost, da je nima rad) in hodi po prstih in dela vse kot ona želi in..
Ne moreš tako živet. Ne moreš filat zadovoljstvo drugega. Ker ga ne moreš. Ona sama se mora soočit s svojimi strahovi in se naučit jih primerneje izražati(torej brez stalnega kritiziranja, napadanja, ljubosumnostjo, nezadovoljstvom..).
Default avatar

nadnaravne sposobnosti

Da nekdo dela iz muhe slona ima več kot očitno nadnaravne sposobnosti.
Kako sprejemam to dejstvo? Kot čudež.
Default avatar

Hedvika

Zartrose je napisal/a:
Podpis.
Default avatar

vedno samozavest

Zartrose je napisal/a:

Se strinjam, ampak za začetek, poskusiš z reakcijami, ki dajo človeku mislit, da morda res pretirava. Ko dojame, da pretirava, pa mogče še malo premisli in predela kakšno stvar sam pri sebi.
Seveda ni rečeno, da bo, gre lahko tudi v drugo smer. Ampak poskusiti ni greh. Sicer pa nisem zasledila, da bi avtor povedal, kakšne so pa njegove reakcije.
Default avatar

Zartrose

vedno samozavest je napisal/a:
Seveda, se strinjam, poskusit ni greh. Govorim iz izkušenj :).
Je pa fora v tem, da potem oseba ne pridobiva na svoji samozavesti, tisti pravi notranji. Ampak glede na zunanje dejavnike- če se mož strinja z menoj, je vse ok, če ne, pa preplah.
Kot si rekla v prvem postu- je povazano z samozavestjo.
Samozavest pa je povezana s tem, koliko si sam sebe sprejel, kljub strahovom, napakam, pomankljivostim. Nihče drug ti tega ne more dati, kot le sam sebi. Zato je delo na sebi odvisno od posameznika, ne od ljudi, ki ga obkrožajo. Tako ji mož ne dela usluge(govorim na splošno, tudi jaz ne vem, kake so reakcije tegale moža), če stalno miri njene izpade. Ali če ignorantsko odide( tu si misli žena - ne mara me- prvinski strah pred zapuščenostjo). Ta strah imamo vsi, ne glede na okolje v katerem smo odraščali.
Default avatar

muha in slon

Glej, bom jaz napisala tak primer.
Prijateljica se je skregala z možem, ker
je prazno plastenko od vode pustil na pultu, namesto, s bi jo vrgel v smeti.
Za njo je to njegovo nespoštovanje nje. In kreg, in cel dan slaba volja.
To je zame slon iz muh.
Default avatar

vsi smo isti

muha in slon je napisal/a:
:)
tebi se tako zdi - a če vedno tako ravna, je logična njena reakcija, tebi ne bi bila? Če nekdo v nedogled ponavlja ravnanje, ki drugemu ne sede ...
Default avatar

vedno samozavest

Zartrose je napisal/a:

Ljudje se sami težko premaknemo, velikokrat potrebujemo spodbudo iz okolja in okolje zelo vpliva na nas.
Če mož prikimava in odobrava, ni rešitev. Mislila sem na to, da mož spodbuja prizemljitev in realen pogled na muho, ki ni slon. Včasih, v skrajnih primerih, je potrebno z odraslim ravnati kot z otrokom, ker je dejansko v kakšni stvari popolnom nezrel in ima zato take burne reakcije.
Kako bi reagiral, če bi otrok delal iz muhe slona in travmiral? Ti pa seveda otroku želiš vse najboljše in nočeš, da pada v travmeza brez veze.
Default avatar

vedno samozavest

muha in slon je napisal/a:

Ali pa tudi ne.
Če je že 100+ x pustil plastenko na pultu namesto v smeteh, potem 1x to izbije dno, ponavadi takrat, ko si že itak kaj slabe volje in na koncu še ta prekleta flaška na pultu, za katero si že 100+ x rekel, da naj vrže v smeti...
Moji recimo so imeli navado, da pustijo krožnike in kozarce na pultu ali v koritu in sem brundala in težila in blablabla... Potem sem1x na lep način povedala, da je sicer tehnologija zelo napredovala, ampak da teleportacija še ne deluje, da daljincev in avtomatov tudi še ni takih, da bi umazano posodo postavili v pomivalca, da namesto njih to nekdo naredi fizično. Zdaj je posoda redno v pomivalcu.
Default avatar

zjelša

muha in slon je napisal/a:
Ta dva imata še veliko drugih problemov, plastenka samo izraža nezadovoljstvo z zvezo kot tako.Če imaš nekoga rad, če se resnično spoštuješ in razumeš z njim, lahko to plastenko pusti na pultu vsak ljubi božji dan, jo bo žena mirno z nasmehom vrgla v smeti. Zato ker ona ve, da ji on sicer v vsem pomaga, podpira, resnično stoji ob strani, pospravi tudi za njo kdaj kakšno stvar, ki njega moti in ob tem ne robanti tristo let. Vsi imamo napake, pomanjkljivosti, nihče od nas ni popoln. V partnerstvu se moraš vedno prilagajati. Plastenka sama po sebi ni pomembna za srečno partnerstvo, postane pa zelo pomembna ob nesrečnem partnerstvu.
Default avatar

Grda resnica nep.

Plastenka, resno?