Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zapor

Default avatar

abc1235

Je bil kdo od vas ali vaših bližnjih v zaporu? Zanima me, kako je tam. Kakšen je urnik, kakšni so odnosi med zaporniki, pazniki, je veliko nasilja, kaj počneš cele dneve. Imaš svoja oblačila (in kako jih kupiš, če nimaš svojcev, prijateljev), ali se nosijo uniforme, kot v filmih? Kakšna je hrana in koliko je je? So zaporniki velikokrat vklenjeni v lisice, kako pogosto so pregledani? Imajo internet, telefon?
Vem, da je splošno mnenje, da je tam tako kot v hotelu, ampak če bi bilo v resnici tako fino, bi bili verjetno vsi tam, tako pa se ga v resnici vsi bojimo.
Default avatar

otis

baje je v kopru čisto fino.
Default avatar

Nobenemu nič ne manjka

abc1235 je napisal/a:

TV,telefon,internet,zaslužek s stavami,ker izveš katere tekme so prirejene in ti kak zapornik poda info,ni nasilja,dobiš kaj hočeš, in ja je kot v hotelu.
Default avatar

Gost♥

abc1235 je napisal/a:
Suni pašteto in spoznaj okolje!
Default avatar

Barca

Od kolegice hcerka je bila v priporu, ne razlaga, kako je bilo, samo to je komentirala, da je v filmih prikazano lepse kot v reali .... je pa bila dokazano neupraviceno in je dobila odskodnino za dneve pripora, edini casopis, ki je o tem dogodku pisal in jo tudi ozigosal za zlocinko (z imenom in sliko), pa se ji ni niti opravicil, niti ni objavil popravka.
Default avatar

zenske maltretirajo

Barca je napisal/a:
Zenskam na Igu se hudo godi, saj si niso nikdar izborile svojih pravic kot moski na Dobu ali v Kopru.
Default avatar

Barca

zenske maltretirajo je napisal/a:
Ne vem, ce je tudi pripor na Igu - kot pravim, je bila osumljena in ze pred kakrsnimkoli sojenjem spoznana za popolnoma nevpleteno in zato izpuscena in opravicilo drzave ter odskodnina zaradi pripora.
Default avatar

zenske maltretirajo

Barca je napisal/a:

Aha, koliko dni pripora je prestala in koliko odskodnine je dobila za vsak dan, ce smem natancno izvedeti? Zanima me, koliko stane 1 dan neupravicenega pripora drzavo.
Default avatar

JožefM

abc1235 je napisal/a:
Nisem bil zaprt, sem pa delal taki ustanovi. To je tematika, o kateri bi lahko sicer napisal knjigo, tu pa bom napisla zelo na kratko. Urnik je tak, kot ga določa hišni red posameznega zapora (vstajanje, obroki, obiski, sprehod, nakupi v zavodski trgovini, čiščenje, ugašanje luči itd). Nasilja je malo, pazniki so v veliki večini precej v redu....če se normalno (s tem, da ima beseda normalno v zaporu precej širok tolerančni razpon) obnanaš in vedeš vsaj približno spoštljivo, se bodo tudi pazniki tako vedli do tebe. Če si ******, se bodo vseeno vedli korektno.

Predvsem pa je važno...ne vtikaj se v druge obsojence in njihovo 'robijo' (torej spraševanje zakaj so za zapahi in raznorazno pametovanje), bodi vljuden ampak z distanco, nikakor ne delovati kot prestrašen piščanec, hkrati pa ne izigravati nekega 'zajebanca'. Ne se zapletati v posojanje denarja (ne posodiš in si ne izposodiš), nikakor se zapletati v kakšne stave oz igre na srečo, če kdo ponuja drogo, samo proč,če te kdo skuša izsiljevat ali karkolo drugega, mu daj odločno vedeti, da naj te pusti pri miru, če vidiš, da ne bo šlo brez nasilja, se obrneš na osebje zapora (sicer boš potem veljal za 'cinkatorja', ampak v slo zaporih to več ali manj pomeni, da te drugi ignorirajo oz ti ne zaupajo), v skrajni sili te osebje loči od drugih zapornikov in ti omogoči varno prestajanje kazni. Kaj se dela...igra se playstation, gleda se tv, filme, imaš organiziranje dejavnosti - delo, šolanje (odvisno od zapora), raznorazne prostočasne dejavnosti (recimo slikarski krožek), če si priden, greš tudi malo domov za vikend.

Neke sorte uniforme so na Dobu, ampak samo če greš izven stavbe, v kateri si nastanjen, sicer imaš svoje obleke...če nimaš svojih, ti jih priskrbi zavod, ampak tu ne pričakuj armani srajčk (btw, ponaredki le-teh so priljubljeni med zaporniki), prej kako majico z napisom Sarajevo '84. Hrane je solidna in jo je dovolj. Lahko pa določene artikle kupiš v zaporu (čips, piksne tune, pakirano salamo, proteinske praške, kakšne čokolade, mleko, cigarete, itd), cene so višje kot zunaj.

Telefon je v zaprtih oddelkih v obliki telefonskih govorilnic, imaš kartice, interneta (še) ni, odprti oddelek imaš možnost interneta (plačaš sam) in mobitela (plačaš sam).

Vklepa se samo če gredo kam zunaj zapora (ali pa, če bi kdo v zaporu imel nasilne izpade, se ga lahko vklene za krajši čas), pa še to niso vsi vklenjeni, odvisno od varnostne ocene, ki jo naredi osebja zapora. Pregledi so dokaj redni, od pregledov sob, do pregledov zapornikov in paketov, ki jih pošiljajo svojci od zunaj.

Vse kar sem povedal, velja za zapor, pripor je v osnovi dokaj podobna zadeva.
Default avatar

JožefM

Barca je napisal/a:
Je na Igu.
Default avatar

Barca

zenske maltretirajo je napisal/a:
Vem oboje; tako koliko dni je bila v priporu kot tudi koliko je dobila odškodnine - pa niti slučajno ne mislim tega pisati sem.
Default avatar

franx

JožefM: zanimiv opis. Kam pa zapornik gre ven iz zapora, da se ga vklepa? Če gre va vikend je frej, ampak kam pa lahko gre, da ni frej? Če gre oz. ko gre zapornik na vikend, ali ima kakšne omejitve? Se lahko npr. v petek zvečer napije v kafani?
Kaj pa je fora s posojanjem denarja?

Barca, saj ni treba napisati x dni, y €. Daj samo okvirno cifro na dan. Več kot 50€, več kot 100€ ... BTW, k si ravno ti. Se ta odškodnina potem šteje v dohodnino?
Default avatar

Barca

franx je napisal/a:
Ne, odškodnina nikoli ne gre v dohodnino (tudi druge odškodnine ne).
Default avatar

JožefM

franx je napisal/a:
Ven gre recimo na sodišče (veliko zapornikov ima odprte kazenske postopke), k zdravniku (splošna ambulanta je sicer načeloma notr, prostor je opremljen, zdravniki pridejo od zunaj) specialistu, na kakšne zahtevnešje preglede, gre urejat zadeve v banko (preden kdo skače pokonci, recimo da gre z računa nakazat denar za plačilo denarne kazni ali pa žrtvi odplačat škodo), gre na stike z otroki, če so le-ti pod nadzorom CSD, gre na pogreb svojca, itd.

Ja, omejitve pri prostih izhodih so, načeloma (pač odvisno kako se dogovori z delavci zapora) mora biti med izhodom na domačem naslovu oziroma kraju bivanja, lahko gre zvečer v kafano, mora biti pa tam ful priden, alkohola in drog ne sme jemati med prestajanjem kazni. Ko pridejo nazaj, se jim da pogosto za pihat (velja 0,0 promila!), če bi recimo policija sporočila, da je tip v soboto zvečer recimo nekaj razgrajal po kafani in dobil plačilni nalog, adijo prosti izhodi vsaj za nekaj časa....

zadolževanje v zaporu je problematično ker...recimo si jutri dolžan 2x toliko kot si si danes sposodil...ali pa se nekdo zadolži toliko, da ne more vreniti v denarju, nato pa mora delati upnikom razne usluge, recimo iz izhoda jim mora v zapor prinesti drogo...
Default avatar

tako smo doživeli te stvari

Ja, JožefM, popolnoma vse, kar si napisal, smo tudi doživeli, mi svojci, kot obiskovalci in tudi mož, ki je bil zaprt. Ni pa bil vzrok ne droga, ne tatvina, ne nasilništvo, ampak druga stvar.
Pozabil si mogoče napisat, da si tudi zaporniki med seboj kradejo in da moraš to kartico za telefon in pa kakšen evro kar lepo skrivat, ker tudi, če greš samo pod tuš, si lahko ob stvari. Posoja denarja se pa odmerja v centih in ne samo v evrih.
Me pa zanima, ko ravno pišeš, da si bil/ali da si delal kot paznik (nisem bila pozorna), kako je možno, da ob vsem teh pregledih, ki jih pazniki naredite pred samim vstopom, kako je možno, da se še vedno lahko droga prinese notri? Ker meni se je želodec obračal vsak vikend, ko smo bili na obisku, je ena gospa svojem sinu očitno nekaj nosila, ker si je tip v kotu sobe za obiskovalce v zadnjično odprtino nekaj notri dajal, ne vem, al tablete ali kaj. Pa to vsi zaporniki med seboj vejo kaj se dogaja in se obnašajo, kot da ni nič.
Ah, težke so te stvari.
Je pa tako, eni pazniki so prijazni, a dosledni, določeni pa tudi naduvani, kot da bodo odnesli kaj s sabo.

Lep dan
Default avatar

podatek

Barca je napisal/a:
Saj mislim, da te sprašuje samo, če veš, koliko odškodnine se dobi za vsak dan zapora.
Default avatar

Barca

podatek je napisal/a:
Če si bil neupravičeno priprt, boš odškodnino itak dobil, če nisi bil, pa je to popolnoma nepomemben podatek.
Sem videla takrat odločbo, koliko pa znaša sedaj, pa nisem niti preverjala, če se je slučajno kaj spremenilo ali je še isto. Je pa to javni podatek, tako da če te res tako zanima, se da poiskati. Tako zneske za pripor kot tudi zneske za zapor.
Default avatar

Nedolžni so po zaporih

Barca je napisal/a:

Nič novega.Tako je v sloveniji,nedolžnim podtaknejo in obsodijo.Upam,da je šla še na evropsko po milijionsko odškodnino.

Se spomnim,ko si mi enkrat odgovorila,da se na sodiščih vse lepo isteče,no sedaj vidiš kako te lahko sodišče obsodi.
Default avatar

Teško verjamem

JožefM je napisal/a:

Pol pa je bl na slabem.Pozanm ljudi,ki jim nič ni manjkalo.Eni so še obogateli in boatijo naprej.Pravna država jih je kot nedolžne zaprla,sedaj pa služijo pa obirajo državo kot brezposleni.
Default avatar

Barca

Locis pripor in zapor???
No, tale je bila ze v casu pripora, v trajanju predkazenskega postopka oz.preiskave spoznana za nedolzno, izpuscena, so se ji optavicili, prejela je odskodnino za neuoravuceni pripor, na sojenju je ni bilo, ker ni bila vec med osumljenci.
Nedolžni so po zaporih je napisal/a: