Starševski čvek

Kdaj otroci začnejo jesti z žlico?

Default avatar
Kdaj naj bi otroci zaceli jesti z zlico?
Ko gredo v vrtec,se to od njih pricakuje(11 mesecev).Pa je to realno pricakovanje?
Default avatar
Ko jim jo daš. Ampak potem je odvisno, kako dojemaš to, da dejansko jedo :))))
In prvič slišim, da je to pričakovano od 11-mesečnikov, razen če so danes otroci toliko napredni.
Default avatar
Kako pa tvoj je ce ne z zlico? Po slamci? Ce mislis kdaj samostojno jejo z zlico je pa zelo odvisno. Eni ze pred enim letom, ker hocejo vse sami in se sploh ne pustijo pitat. Drugi se pustijo strezt in jih je treba spodbujat, pustit da pacajo, hvalit... sicer pa se v vrtcu hitro naucijo sami jest, ker drugace morajo cakati cel krog preden spet pridejo na vrsto za en grizljaj.
Default avatar
Nojajajaja je napisal/a:
ko jim mama dovoli :)
ali če hočeš
ko se mati sprijazni, da bo kaj zapackano
Default avatar
Vse je odvisno od mame, otroka. Eni so bolj komot in se bi pustili pitat v nedogled, drugi bi bili samostojni že zgodaj. Tam pri 11 mesecih že kar lahko je z žlico, eni bolj pacajo, eni manj.
Default avatar
Moja je sama od 12 tega meseca. Nikoli ni pacala ne mesetarila s hrano
Default avatar
Pri nas oba pred starostjo 12 mesecev. In z malo vilico nekje pol leta kasneje. Vecja od nekje 3 leta uporablja mali otroski noz od pribora za rezanje mehkejsih zadev in mazanje namazov. S tem da je blo precej treba dihat ob neuspehih in poiskusih zabave in ucenja da pribor he za jest ne za ugrat. Starejsa je ta dejstva hitro sprejela mlajsi je pa zlo iznajdliv pri temu na kaksne nacine vse se lahko s priborom je. Seveda mu vseeno rata konkretne porcije pojest med prvimi i n potem ko se nasiti se zacne ustvarjanje, ce ne pospravimo dovolj hitro kroznika izpred njega.
Default avatar
Moj je znal pri 13 - 14 mesecih že lepo jest. Eni to osvojijo prej, drugi kasneje, ampak od 11-mesečnika pričakovat, da bo lepo jedel z žlico, je malo mimo. Verjetno 1 žlica v usta in 50 vse naokrog.
Default avatar
Žlico mu daješ od začetka, ko začne z trdo hrano. Pri 9mesecih bi lahko že znal proti ustom sibat z z priborom in tako počasi osvoji. Saj znajo samo pokazat naučit jih je treba.
Default avatar
Pri otrocih je nekaj zagotovo, ko bo dovolj zrel, bo prevzel iniciatico sam. Če ni bolezenskih okoliščin, otroci zaznajo sami potrebo, kdaj bodo vstali in shodili, ni jih treba več mesecev na silo vlačit za rokce, sami bodo zaznali potrebo, da niso v pokakanih plenicah, prav tako bodo sami začeli uporabljati pribor in kozarčke, ko bodo razvili to potrebo. Otrok se namreč uči iz okolja na naraven način, z opazovanjem in z lastno izkušnjo. Seveda mu lahko znanja vsilimo predčasno, pa bo pri prvih korakih pri desetih mesecih stokrat padel na rit in na glavo, pri recimo trinajstih bo pa motorično razvit vstal in hodil. Lahko bo čist že pri enajstih mesecih , da bo to udarna novica na fb, ampak vmes bo še stokrat polulal posteljo po nesreči. Ko bo dozorel čut za čistočo, se nesreča ne bo več zgodila. Tudi ne vidim nobenega pametnega razloga, zakaj bi otroku pri enajstih mesecih porinili žlico v roko? Od tega nima otrok kaj dosti, če si več tednov zlivali juho v uho, ker le nekaj mesecev kasneje bodo razvili potrebno motoriko, da bodo znali uporabljati žlico samostojno, brez traume neuspešnosti in brez polivanja in packanja po oblačilih in pohištvu. Poskusite razmislit, kje so priložnosti, da se otrok uči samostojno in samoiniciativno, ker tako ali tako je okoli nas toliko norm, kjer je pa potrebno otroka voditi in omejevati. Hranite prepotrebno energijo za tam, kjer bo to nujno potrebno tako za otroke kot za okolico sobivanja vašega otroka in pustite otrokom iskustva, kjer je to možno ter zdravo za njih.
Default avatar
Stara šola ima sicer prav, ne vidim pa razloga, da otroka ne bi seznanili z žlico, kahlico itd. že prej.
Naši so dobili žlico v roke, pa smo skupaj "jedli". Pa poleti je imel na voljo kahlico ali brez plenic tudi ko še ni bil čist. Vaja in seznanjanje z zadevami se mi ne zdijo nič slabega.
Default avatar
Vse je odvisno od otroka...
Jaz sem šele v 7 razredu osnovne šole začela uporabljati pribor.
Sem imela zelo velike probleme z motoriko, pa tudi zdelo se mi je brez veze. Sem začela uporabljati pribor, ker sem dojela da svojim bližnjim, predvsem sestri delam sramoto.

Moj mali se je v vrtcu naučil uporabljti pribor, pred vstopom v vrtec ga je doma uporabljal več ali manj za delanje stenskih okraskov...

Sem pa vesela, da pri dveh letih uporablja pribor in ni tako samosvoj kot sem bila jaz.
Default avatar
Naša je žlico osvojila prvi teden v vrtcu. To je v trinajstem mesecu.
Default avatar
Moje osebno mnenje je, da mi otroke (dojenček) močno močno podcenjujemo.
In meni se zdi čisto realno, da otrok tam okoli enega leta povsem samostojno uporablja žlico.

Moja osebna izkušnja pri hčerki je sicer takšna, da se je pri 10 mesecih večinoma še dojila, gosta hrana je bila bol tako ... za zraven. Nikakor je nisem mogla prepričati, da bi pojedla več goste hrane (od rojstva smo se borili s težo, pa nisem hotela tvegati, da bi začela hujšati). Sem ji pa že kar zgodaj dala žličko v roke. najprej se je z njo igrala. Potem jo je začela nositi v usta večinoma je pristala globoko nekje v ustih, da je šlo hčerki kar na bruhanje - ampak tako se je učila kako lahko in kako ne). Tam nekje pri 10 mesecih ji je tudi že uspelo kaj pojesti (goste kašice seveda).

Ampak ker je naše dete blazno na komot, se je čisto pustila pitat. Vse do 13 meseca, ko sem v varstvo sprejela sosedovega fantička. Takrat sta bila oba navajena, da se ju pita. Ampak ... sta hitro doumela da gre to prepočasi in sta v roku 14 dni oba jedla sama. popolnoma sama (ja, seveda hrana je bila na mizi, pod mizo, na oblekah, na meni (ki sem zraven sedela) ampak sama sta pojedla cel obrok.

Ampak pazi to. Samostojno sta jedla samo, ko sta bila skupaj v varstvu. Fantiček , ko je prišel domov, je lepo sedel za mizo in čakal, da ga mama pita. Enako je bilo z mojo hčerko.

Na nas mamah je, da otroku omogočimo, da se UČI uporabljat pribor. Al pa karkoli drugega.

Hčerka je recimo začela pit iz kozarčka pri 9. mesecih. Pa ne zato, ker bi jo jaz forsirala. pač ... dala sem ji možnost, da se uči pitja iz kozarčka. In je osvojila.
Default avatar
Moj vnuček pri 18. mesecih na vsak način hoče jesti sam - z žlico. Pri tem si pomaga s prstki leve roke. Tudi palačinko npr. prime v roko in je sam. Seveda se je treba sprijazniti, da se tudi malo popacka. Ampak tako se učimo.
Default avatar
Pri nas je zlica, ko jo je dobil v roke v 5sek letela po zraku do cca 18m. Ko je sel v vrtec je tudi tam bilo isto: nekaj zlic v usta, potem pa po tleh. Mislim da je zelo odvisno od motivacije - ce otrok rad je se bo hitro naucil. Ce pa ga hrana ne zanima (kot nasega suhca), potem je tezje.
Default avatar
mamica na 2 je napisal/a:
Imam 4 otroke, vsi so jedli sami okoli 1 leta z žlico. Nisem pa se skirala, če je bilo okoli kaj zapacano. pa saj v resnici nit ni bilo ne vem koliko.