Forum.Over.Net

Starejši so modrejši

Odgovarjajo: Marina Dobnik

Veliko znanja, spoznanj, prodorno mišljenje, ustrezno ravnanje, bogate življenjske izkušnje – modrost, ki jo starejši imajo veliko. Povprašajte jih in izmenjajte izkušnje. Pozabite na samoto in poglejte, kdo od sovrstnikov se skriva tukaj.

Več na: www.celostni-pristop.si

Marina Dobnik

Marina Dobnik

Marina Dobnik je univerzitetna diplomirana profesorica športne vzgoje in doktorska raziskovalka na področju aplikativne kineziologije. Je terapevtka z mednarodno veljavnim certifikatom za izvajanje manualne limfne drenaže po dr. Voddru, specializirana za obravnave limfedemov. Z individualnim pristopom in različnimi ročnimi tehnikami se ukvarja s težavami gibalnega in limfnega sistema. Sodeluje tudi na večjih mednarodnih projektih (s področja kakovostnega staranja prebivalstva in s področja vrhunskega športa) in je soavtorica več strokovnih in znanstvenih monografij ter člankov.

Parkinsonova bolezen in demenca

Default avatar

izčrpana

Pozdravljeni,
oče je star 80 let in je zaradi navedenih bolezni po preboleli gripi popolnoma fizično omagal. Tudi odklanja hrano, noče namestiti proteze, tako da je brez zob. Poje dve žlici juhe, dve žlici kompota, čokolina na dan.... Kaj naj mu da jesti, ker je brez zob? Mu daje mehko, tekočo hrano, pa vse spljuva ven...Ne vem, kako je, če si brez zob, ampak vsaj pogoltnil bi lahko alikako? Mama stara 75 let ga neguje po najboljših močeh, umiva ,previja, hrani... Včasih "trmari" in noče odpreti ust, noče vzeti zdravil....Težko je. Z možem sva oba v službi, pomagava lahko le popoldan, zvečer, vikend, da ga posedemo, umijemo...Nabavila bi kakšno električno "bolniško"posteljo, da bi ga mama vsaj lahko dvignila v sedeč položaj, kje naj se lotim?? Ali dr. napiše naročilnico, pa lahko posteljo dobimo v Soči, ali se jo sposodi, ali kako ?? Tudi invalidski voziček? Prosim za pomoč, nasvet, kako se lotiti?
Default avatar

Rok Drnovšek

Pozdrav!
Glede na opisano stanje morate po preboleli bolezni biti pozorni na količino tekočine in kalorij, ki jih bo Vaš oče zaužil. Svetujem Vam, da vsaj nekaj dni beležite koliko vaš oče poje in popije, v primeru pa da bojo količine majhne pa svetujem da obiščete zdravnika, oziroma uredite obisk zdravnika na domu.

Iz vašega opisa težko razberem ali gre pri hranjenju za odklanjanje hrane ali je težava v samem požiranju. Težave s požiranjem, so lahko povezane tudi z očetovo boleznijo, zato je smiseln nadzor in čuječnost med hranjenjem. Tekoča hrana po navadi povzroča še večje težave pri požiranju.

V kolikor pa je glavni problem odklanjanje hrane pa svetujem prilagoditev, glede na želje pacienta. Sicer odsotnost zob pomeni, da bo težko jedel trdo hrano, to ne pomeni, da so iz jedilnika izključene vse jedi, ki jih je imel rad. Priljubljene jedi lahko tudi modificirate, da bodo mehkejše konsistence ali nasekljane. Za povečanje vnosa kalorij pa se lahko poslužujete energetsko bogatih napitkov tipa Ensure, zdravila pa gredo lažje dol z žlico jogurta ali še boljše pudinga.

Vsekakor prav razmišljate v povezavi z nakupom postelje. V okviru zdravstvenega zavarovanja Vam pripadajo pripomočki na naročilnico. Ti pripomočki niso omejeni samo na postelje in vozičke ampak tudi na plenice, posteljne podloge in druge potrebščine. Te pripomočke Vam lahko zagotovijo različni dobavitelji, ki jih lahko poiščete s pomočjo: http://www.zzzs.si/mtp

Kar se tiče postelje in vozička pa je Soča dober naslov. Postelje Vam ni potrebno kupiti pač pa večino dražjih, večjih pripomočkov prejmete tudi na izposojo. Pripomočke si lahko izposodite tudi brez naročilnice, vendar je zadeva rahlo dražja. Kot boste videli, Vam glede na pravice iz ZZZS pripada določen standard pripomočkov, nadstandardne pripomočke pa je potrebno doplačati. V primeru postelje se vsekakor odločite za električni model z varovalnimi ograjicami, čeprav se mi zdi da model zahteva nekaj doplačila. Po določenem času pa bo pripomoček prešel v vašo trajno last.

Specializirane pripomočke sicer lahko predpiše samo specialist, vendar bo za pripomočke o katerih govorimo zdaj najboljša prva postaja izbrani osebni zdravnik, ki Vam bo izdal potrebne naročilnice. Da boste na srečanje z zdravnikom pripravljeni Vam prilagam še katalog pripomočkov slikovnim gradivom, šiframi in nekaterimi osnovnimi informacijami: http://socaoprema.si/images/uploads/pri ... avniki.pdf

Lp,
Rok Drnovšek
cron