Starševski čvek

Poldragi in dragi kamni

Default avatar
Mene pa zanima če kdo ve kaj so poldragi kamni in v čem je razlika med njimi in dragimi kamni, saj ni odgovora na to nikjer na internetu (slovenski odgovor, ker angleško ne znam dobro, prevajalniki pa mi niso v nobeno pomoč). Hvala za odgovore
Default avatar
Dragi kamni so samo diamant, rubin, safir in smaragd. Vsi ostali pa so poldragi, vendar ne cenejši ali manjvredni zaradi tega. Sicer pa je izraz dragi in poldragi kamni komercialna iznajdba tistih, ki so hoteli forsirati prodajo predvsem 'dragih' kamnov. Nekateri 'poldragi' kamni so organskega izvora: biseri, korale, jantar...
Default avatar
Korale in diamanti je napisal/a:
Opa, vidim, da se spoznaš na to področje. Mene tudi to zanima, doma imam sladkovodne bisere in jantar. Korale pa moram še nabaviti. A niso korale indikator povišane telesne temperature?
Default avatar
Kot je že nekdo napisal, so dragi kamni samo diamant, rubin, safir in smaragd.
Izraz poldragi kamni se pa ne uporablja več. Reče se jim okrasni kamni. To so minerali, nekateri od njih so kristali(niso vsi minerali tudi kristali).
O korali lahko tudi jaz nekaj napišem- nikjer nisem zasledila, da so indikator povišane temperature. Je pa v starih zapisih napisano, da so rdeče korale, nošene kot nakit, pobledele v času menstruacije, potem pa je njihova barva postala ponovno intenzivnejša. Mogoče povezano kaj s tem?
Default avatar
Zartrose je napisal/a:
http://www.zdrav-zivot.com.hr/izdanja/k ... lago-mora/


Koraljima se pripisuju ljekovita svojstva i vjerovalo se da štite od zla. U antičko se doba smatrao svetim kamenom božice ljubavi Afrodite. Stari su Egipćani, Grci i Rimljani ukrašavali zidove svojih palača i vaza, te izrađivali nakit. Koristili su ga u trgovini mijenjajući koralj iz Sredozemnog mora za jantar iz Sjevernog mora. U Indiji se vjeruje u moć dragog i poludragog kamenja na ljudsko zdravlje, a za koralj se vjeruje da liječi reumatizam, artritis i druge bolesti. Koralji zrače, a to zračenje povezano je s planetom Marsom koji utječe na tjelesnu temperaturu, koštanu srž, te središnji živčani sustav. U srednjem vijeku bio je običaj nositi komadiće koralja uz sebe kao amajliju protiv uroka. I danas je čest običaj kod mnogih naroda pokloniti djetetu koraljnu narukvicu, jer koralji blijede pri povišenoj temperaturi tijela pa su odličan indikator povišene temperature u djeteta.
Default avatar
Članek, ki ga je napisal mag. farmacije, me glede tega ne prepriča.
V svojih knjigah o tem niso pisali ljudje, ki se s temi stvarmi ukvarjajo. Ja, je zaščita pred uroki,je amulet pred nezgodami, nasiljem, strupi.., je prinašalka sreče, prinaša miren sen, zaustavljajo krvavitve, blažijo utrujene ali vnete oči, pomaga pri slabi prebavi. Da se pa daje otrokom, ker je odličen indikator povišane temperature pa prvič slišim. Od kje ji ta podatek?
Default avatar
Zartrose je napisal/a:
Verjemi ali ne članku, to ni moj problem, jaz sem ti pripela članek, pa mislim, da ni edini, samo vprašanje je, če se še da dobiti na netu. Vtipkaj v angleškem jeziku, morda boš našla kak tuj članek, ampak....tudi temu ne boš verjela. Če je nekdo mag. farmacije ne pomeni, da se ne spozna na druga področja. Imaš ljudi, ki imajo poleg formalne izobrazbe precej hobijev, zanimanj ipd.
Default avatar
antilopa je napisal/a:
Seveda ni tvoj problem, kdo pa o tem govori?
O ja, veliko ljudi ima veliko zanimanj poleg formalne izobrazbe, jaz sem že ena taka :)).
Zanimivo je le to, da ljudje, ki proučujejo kristale, minerale, kamne organskega izvora in fosile, niso omenili tega podatka. Ki ni ravno zanemarljiv podatek ne?
Default avatar
Zartrose je napisal/a:
Naj te nikar ne preseneča, saj praviloma google vrže pri tovrstnih vprašanjih kakšno hrvaško ali srbsko spletno stran, podobno je pri medicini in farmaciji. V slovenskem prostoru je enostavno premalo tega.
Default avatar
antilopa je napisal/a:
Zato pa raje prebiram knjige, tudi slovenskih avtorjev, kjer je dosti podrobno opisanih več zadev. Takih knjig je precej. Posamezni članki na hrvaških in srbskih straneh niso dovolj, če te zadeve poglobljeno zanimajo. Nikoli pa ni odveč opazovati, kaj se dogaja v tebi, ko nosiš določen kristal. Tudi tako dobiš kako informacijo.
Default avatar
Zartrose je napisal/a:
Ej, jaz lahko napišem kako knjigo. Imam strašno domišljijo. Ti samo povej, kateri kristali so ti najbolj všeč, da jih vključim v svoj knjižni prvenec.
Default avatar
Korale in diamanti je napisal/a:
Naravnost katastrofa... Dragi in poldragi (okrasni) kamni se ločujejo med seboj po večin lastnostih, med njimi po trdoti: dragi kamni morajo imeti vsaj trdoto 7 po Mohsovi lestvici. Med drage kamne tako uvrščamo (poleg omenjenih 4, ki jih nabijate ko kreteni) še kristalni kremen (kamena strela, ametist, čadavec, roževec), korund, opal, topaz, turmalin itd. In ne, biseri, korale in jantar niso minerali.

Pa še ta kretenizem pokomentiram:
"To so minerali, nekateri od njih so kristali(niso vsi minerali tudi kristali)."

Halo, minerali v geološkem pomenu besedo so kristalinične spojine z bolj ali manj določeno kemijsko formulo (npr. primesi v kremenu dajo barvo ametistu, ahatu, citrinu itd.), ki imajo kristalno strukturo. Torej VSI minerali (v geološkem pomenu besede) SO kristali.

Prosim, ne blebetat neumnosti, o katerih ABSOLUTNO nimate pojma. Sej je rečem, tole je forum (sicer greznica od greznice), tako da se ne pričakuje nekih hudih znanstvenih debat, ampak bodite toliko korektni, da ne govorite na dolgo in počez o stvareh, o katerih nimate pojma. Seveda se ne nanaša to zgolj na ta post, ampak tudi na mnoge druge.
Default avatar
Mrika44 je napisal/a:

V čem je razlika med njimi? V CENI!😄😄