Forum: Pomoč starejšim in bolnim

Starejši in bolni želijo svojo bolezen zdraviti in lajšati v domačem okolju, v krogu najbližjih. Kje lahko dobijo pomoč, ko bomo v službi? Ali obstaja možnost prehrane na domu? Kako naj negujemo obolelega? Ali obstajajo kakšni pripomočki?

Skrb za osebo z demenco

Nova tema
Default avatar soncek2017 23 Feb 2017 16:17

Pozdravljeni,
sem gospa, ki ima 55 let in skrbim za mamo, ki je zbolela za demenco. Znaki demence so se pri mami začeli pojavljati pred 3 leti. Skoraj tri leta je za mamo skrbel moj oče, ki pa je pred kratkim umrl. Zdaj za mamo skrbim popolnoma sama. Imam še sestro, ki mamo obišče 1x na mesec. Poleg skrbi za mamo imam še svojo družino in službo in vse zelo težko usklajujem. Prošnje za dom starejših občanov sem že oddala, vendar so čakalne vrste zelo dolge in ne vem kako bom zdržala do takrat. Zanima me, kam se lahko obrnem po pomoč, kje bi lahko dobila varstvo za mamo in kdo bi znal skrbeti za osebo z demenco?
Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Rok Drnovšek 24 Feb 2017 22:10

Pozdravljeni!

Kakšna je najboljši načrt oskrbe za Vas in za vašo mamo je odvisno od njenega zdravstvenega stanja, in Vaših zmožnosti. Glede na to kako močno je demenca izražena se lahko na različne načine uredite oskrbo. Načeloma se potrebe pokrijejo z več obiski negovalnega osebja, ki so strateško razdeljeni preko dneva, sicer pa se osebe z demenco najbolje odzivajo na neprekinjeno oskrbo ene osebe, ki jo dobro sprejemajo.
To je možno v kolikor starostnik ne ogroža sebe ali drugih v času, ko je v stanovanju sam. Za iskanje pomoči na domu vam svetujem ogled te povezave : viewtopic.php?f=70&t=9749058
Kot boste videli, so načini iskanja pomoči različni glede na potrebe, in kraj bivanja.

V kolikor pa starostnik ne moremo pustiti samega v stanovanju, pa je možno reševanje z oskrbo na daljavo in zmernim omejevanjem starostnika (zaklepanje izhodov na ulico, odstranitev nevarnih predmetov, zavarovanje nevarnih con v hiši). Oskrba na daljavo pa temelji na konstantnem nadzoru starostnika takrat, ko Vas ali negovalnega osebja ni doma. Te rešitve lahko vključujejo kamere ali pripomočke, ko so prikazani na povezavi : http://www.mks.si/lifeline/sprozila/dod ... ozila.html f

V kolikor ne morete zagotoviti varnosti vaše mame na kateregakoli izmed naštetih načinov bo vaša mama potrebovala 24 urni nadzor. Svetujem, da si ogledate pravico do dodatka za pomoč in postrežbo: https://www.zpiz.si/cms/?ids=content&inf=333 ter pravico do izbire družinskega pomočnika : http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr ... _pomocnik/

Družinski pomočnik, oglejte si: viewtopic.php?f=70&t=1820132&p=11535849#p11535849

Upam, da Vam bodo informacije pomagale
lp, Rok Drnovšek

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mamzy1 26 Feb 2017 16:12

Sočustvujem z vami - pri nas se že 6 let borimo z demenco. Smo tako daleč, da 85 letna oseba rabi 24 urni nadzor. Posledično temu je moral mož, ki ima opravljen certifikat NPK Socialni oskrbovalec zaradi oskrbe očeta pustiti službo, da mu lahko nudi vse kar dementna oseba potrebuje.

Na žalost je za osebe z demenco pri nas zelo slabo poskrbljeno. Tudi, če zaprosiš za dodatek za pomoč in postrežbo najvišjega ne bodo odobrili dokler bo mami v domači oskrbi.

Itak pa nič ne pomaga - dobiti ZANESLJIVO osebo za varstvo v času, ko boste v službi pa je tudi znanstvena fantastika. Da stroškov, ki lahko nastanejo ob tem ne omenjam - če oseba računa samo 5 EUR na uro to znese 30 EUR /dan x 20 delovnih dni = 600 EUR / mesec ! S tem, da boste morala za mami poskrbeti sama tudi za preostali del dneva in noči.

V našem koncu obstaja dnevno varstvo v domu upokojencev - računajo povprečno 20 EUR / 8 ur. Cena je odvisna od oskrbe, ki jo vaša mami potrebuje. Upam, da čim prej dobite mesto v domu upokojencev.

Če vas še kaj zanima svobodno vprašajte.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Sanja123 19 Mar 2017 12:41

Dober dan moje ime je Sanja prihajam iz Maribora ..delam ze 12let v Bolnici Maribor. Rada bi pomagala starejsim ljudem ce želite me lahko poklicete na gsm 070779204 to delo opravljam z ljubeznijo in z dušo .. lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh