Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

povišan krvni tlak

Default avatar

birkan

Pozdravljeni

Zanima me vase mnenje glede mojega stanja,sem v 11 tednu nosecnosti.od oktobra 2016 sem obiskovala razlicne zdravnike zaradi glavobolov in povišanega krvnega pritiska,izvidi so pokazali sledece:UZ trebuha:BP
EKG srca:BP
24 urno merjenje krvnega tlaka:povprecni 24-urni krvni tlak 126/77,povprecni dnevni krvni tlak 133/84,povprecni krvni tlak v prvi uri po priključitvi je 147/92.Mnenje:prisoten ucinek bele halje,krvni tlak podnevi in ponoci je urejen s primernim nocnim upadom
OKULISTIČNI IZVID:refraktivna sprememba ,žilje hipertonično 2 stopnje,na daljavo predpisana očala -0,50 ,priporoca spremljanje krvnega tlaka
NEVROLOŠKI PREGLED:nevrolog predvideva glavobol tenzijskega tipa,ne ugotavlja žariščnih nevroloških izpadov,priporoča pregled pri internistki zaradi nihajocega krvnega tlaka,glavoboli so lahko tudi posledica nihanja tlaka.
Sama si merim krvni tlak veckrat dnevno,vrednosti se zmeraj gibljejo od110-135 in 68-88,razen pri kakšnih stresnih situacijah 160-90(1x na 14 dni),ko v roku pol ure pade na normalo,in pa ob obisku pri zdravniku ko je zmeraj 160-90,150-100.Občutek imam da je vse huje ko grem k zdravniku in sem vsakič bolj v strahu,že ko vidim aparat za merjenje :)Tudi ob glavobolu,ki je minimalen imam normalen krvni tlak.
Internistka mi je predpisala Methyldopa STADA 250 mg,zjutraj in opoldne po 1 tableto,in da bomo povecevale odmerek.
Zanima me vaše mnenje če je potrebno uvest tablete že tako zgodaj v nosecnosti kljub večinoma normalnemu krvnemu tlaku,ali naj si samo redno spremljam krvni tlak.Občutek imam da veckrat bom šla k zdravniku bolj bom vznemirjena in s tem bom avtomatsko imela večkrat povišan tlak.Zanima me če tudi takšna redka povišanja škodijo plodu.

Hvala lepa za vas cas in odgovor
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
glede na vrsto in tip vašega problema s krvnim tlakom, menim, da zdravljenje ni potrebno, če že, pa bi bil lahko koristen zelo nizek odmerek betadrenergičnega blokatorja, npr. 1,25mg Byola na dan zjutraj. Metil dopa v vašem primeru nima prav veliko smisla.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

birkan

Hvala za tako hiter odgovor.
Potem je najbolj smiselno ,da si merim veckrat dnevno tlak,se drzim nefarmakoloških nacinov urejanja krvnega tlaka in cim manj stresnih situacij.
Zanima me pa se sledece,internistka mi je omenila,da bomo čez čas uvedle še aspirin,pa me zanima če je to potrebno in zakaj.kri in urin brez posebnosti,to je moja prva nosecnost,starost 35,jemljem edino dabroston zaradi občasnih minimalnih zacetnih krvavitev.

hvala,lep pozdrav
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
Verjetno bi vam Aspirin predpisali profilaktično, ne bi pa vedel, zakaj ravno vam in ne potem kar vsem nosečnicam. To se seveda ni izkazalo za koristno. Tistim, pri katerih računamo na korist od Aspirina, tega predpišemo čim prej po 10. tednu nosečnosti in ne "mogoče, kasneje". Tudi Dabroston ne rešuje nosečnosti ob krvavitvah. Žal...
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

birkan

Se opravičujem,če sem že nadležna.
Zanima me kaj bi potem takem mi svetovali vi?
Ali je najbolj,da pač odklonim ta zdravila(dabroston,metildopo,aspirin),ker so brez večjega pomena ?
Hvala še enkrat
Default avatar

Stanko Pušenjak

Dabroston vsekakor nima več nobene podlage, Aspirin bi jemal le, če bi kdo izmeril pretok krvi skozi maternični arteriji in bi v dopplerskem zapisu na obeh straneh bile prisotne zareze, Metil dopa pa itak še nima nobene podlage.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

birkan

Pozdravljeni,
danes sem dobila izvid od internistke,ki je mnenja da pri meni gotovo gre za hipertenzijo,saj to potrjuje pregled očesnega ozadja,kot sem vam že zgoraj napisala izvde,in čeprav imam trenutno na podlagi domačih meritev celo nižje vrednosti meritev se odloča za simbolično dozo metildope.Zdej me pa zanima,ker meni osebni zdravnik na podlagi okulističnega izvida ni potrdil da bi imela hipertenzijo.ali imam ali nimam povišan krvni tlak.Čisto sem že zmedena od teh nejasnih različnih mnenj.
Se vam zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
medicina je včasih kot kriminalka. Povsem na slepo in brez vsakega dvoma ne gre več zaupati v nobeno mnenje, ki temelji zgolj za pregledu in ne na objektivnih meritvah ali preverljivih dokumentih. Če imate krvne tlake, kot ste jih navedli, je nelogično, da bi imeli takšne spremembe na očesnem ozadju kot je opisano in obratno, če so na očesnem ozadju takšne spremembe resnično prisotne, potem ni logično, da bi sami od sebe imeli skoraj normalen krvni tlak. Dejstvo je tudi, da od občasnih dvigov krvnega tlaka, do katerih vodijo različne dejavnosti, vznemirjenost, stres in v kolikor je takšnih stanj relativno malo, ni logično, da bi nastale takšne spremembe na očesnem ozadju. Na misel mi ob tem lahko pride le možnost, ki si je sicer v medicini ne upam predstavljati kot pravilo, kvečjemu kot izjemo, da je bil vaš izvid očesnega ozadja napisan malo "preko palca". Če o vašem očesnem ozadju obstaja dokument v obliki slike, sem prvi, ki vzamem dvom v izvid nazaj, žal pa sem podobne situacije že srečeval na najrazličnejših področjih medicine, ko je kdo na pamet napisal izvid, ki ga ni ugotovil, ampak zgolj "predvidel" na podlagi logičnega sklepanja. Pri takšnem neskladju med vašim krvnim tlakom in izvidom očesnega ozadja, bi sam želel imeti drugo mnenje o očesnem ozadju ter bi ob tem prosil za fotodokumentacijo, iz katere lahko kdo situacijo oceni tudi brez pregleda.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

birkan

Pozdravljeni,

želim vam samo povedat,da sem se enkrat opravila holter za krvni tlak in pregled ocesnega ozadja,ki je pa tokrat bil cist v mejah normale.Tako da se je res izkazalo ,da je bil prejsnji izvid napisan kot ste se vi izrazili preko palca ! Tako,da sem res vesela,da ne potrebujem nobenih tablet,ugotovile smo da imam edino izrazit sindrom bele halje,tako da bom obiskala psihologinjo,da probamo to rešit.

Še enkrat se vam zahvaljujem za vse nasvete,ker brez vasega nasveta da naj se enkrat opravim preiskavo se najbrž ne bi za to odlocila in bi bila po vsej verjetnosti nepotrebno na tabletih.HVALA
Default avatar

Stanko Pušenjak

:-) pa srečno naprej...
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak