Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Razprave o popotniških destinacijah, mnenja glede izbora lokacij za počitnice in ideje za popolni dopust.

Potovanja.Over.Net

Potovanja.Over.Net

Javna tribuna: Bi potovali in služili denar na poti?

Default avatar

Potovanja.Over.Net

Drage uporabnice in uporabniki,

v ponedeljkovi (20.2.2017) javni tribuni ob 11.00 uri, se bomo pogovarjali o potovanjih.

Naša gostja - Maja Novak, Mayita je strastna popotnica, ki je zadnjih 10 let preživela na delu v tujini in potovanjih po svetu. Mayita vztrajno trdi, da za potovanja ni potrebno imeti gore denarja, potreben pa je dober načrt in jasna vizija kaj od potovanja želimo. V tokratni javni tribuni nam bo zaupala, kakšni so triki ugodnih potovanj. Maja je pričela svojo kariero dela v tujini v ameriškem skavtskem kampu, pot pa jo je nato popeljala na Novo Zelandijo, kjer je pri novozelandski družini varovala deklico in skrbela za gospodinjstvo. Leta 2012 pa pričela kariero v luksuzni jahtni industriji in v preteklih 4-ih letih delala z zvenečimi imeni, kot so; Roberto Cavalli družina, MC Hammer, Miss Brazilije in arabska kraljeva družina. Pojasnjuje, da je vedno imela jasen namen kdo in kaj želi postati in na življenjski poti sledila sebi ter znakom, ki so jo vodili do tako zavidljivih in uspešnih izkušenj pri zgolj 30-ih letih.

AnseMajor1.JPG
(363.17 KiB)

Sponzor javne tribune je Adriatic Slovenica d.d.
Default avatar

februar17

Ojoj, kje ste pa našli tole Majo? Ona je samo lovec na denar in daleč od tega, za kar se predstavlja. Danes se za za denar oglašuje že tudi vsakega nepreverjenega nak.., ki zna leporečiti.
Default avatar

Svetovna popotnica, pravite

Naj vam povem eno resnično zgodbico, ki se mi je zgodila ... Ker delam po tujini, smo enkrat po šihtu šli v gostilno, ker smo imeli res naporen deloven dan, pa je tam do nas pristopila ena Južnoameričanka, svetovna popotnica, ki potuje sama ... in baba ga je nesla sto na uro, dede je v alkoholu prehitevala .. no, na koncu, ko jo je sodelavec mislil pičti, pa mu je rekla, 100eur ... In pol ni čudno, da je najlažje biti svetovni popotnik ženskega spola, delo na terenu. :)
Default avatar

Potovanja.Over.Net

Svetovna popotnica, pravite je napisal/a:
Naj vam povem eno resnično zgodbico, ki se mi je zgodila ... Ker delam po tujini, smo enkrat po šihtu šli v gostilno, ker smo imeli res naporen deloven dan, pa je tam do nas pristopila ena Južnoameričanka, svetovna popotnica, ki potuje sama ... in baba ga je nesla sto na uro, dede je v alkoholu prehitevala .. no, na koncu, ko jo je sodelavec mislil pičti, pa mu je rekla, 100eur ... In pol ni čudno, da je najlažje biti svetovni popotnik ženskega spola, delo na terenu. :)
Hvala za vašo zgodbico, izkušnjo.

Potovanje je subjektivna stvar in vsak popotnik ga doživlja po svoje. To, kako doživljamo neko mesto ali situacijo, je odvisno od toliko naključij. Levo in desno od poti je vsakokrat še milijon drugih odcepov in pogledov, drugačnih različic istega kraja, iste izkušnje.

Lep vikend vam želimo.
Default avatar

Potovanja.Over.Net

februar17 je napisal/a:
Ojoj, kje ste pa našli tole Majo? Ona je samo lovec na denar in daleč od tega, za kar se predstavlja. Danes se za za denar oglašuje že tudi vsakega nepreverjenega nak.., ki zna leporečiti.
Hvala za vaše mnenje.

Z veseljem organiziramo javno tribuno tudi z vami. Katero je tisto področje, kjer se počutite suvereni in bi lahko delili svoje izkušnje z našimi uporabniki?
Nudimo vam enako visok honorar kot Maji.
Pišite nam na ZS in se dogovorimo.

Lep vikend želimo.
Default avatar

jaz bi šla

Jaz bi šla na eno ladjo. Kot pomoč v kuhinji, sobarica,.... Sem starejša, vitalna. Imam izkušnje.
Ne znam pa jezika.
To si želim, da bi šla še malo naokoli, delala (ni problem) in da ne visim doma. Da sem med ljudmi, da še kaj vidim.
Default avatar

Lana2017

Pozdravljena Maja,

mene pa zanima po kakšnem ključu si izbirala kraje za potovanja in delo v tujini?
In če bi se morala odločiti za en kraj na svetu, ki si ga obiskala - kateri ti je bil najljubši in zakaj?

Hvala, lep pozdrav!
Default avatar

tipi75

Jaz bi takoj potovala za denar. ;)
Default avatar

indijski tulipan

Pozdravljena Mayita

Nekaj sem že z zanimanjem prebrala o vas in vaših potovanjih. Nisem pa zasledila, ali ste poleg velemest, manjših vasi, obiskala tudi notranjosti džungle ali recimo oddaljene indijske vasi, kjer je še vedno stanje revščine, kot iz filma "Reven Milijonar". In seveda vas sprašujem, kako so vas sprejeli?

Namenila bi vam vprašanje, ali ste delala tudi kdaj kot prostovoljka?

Hvala in prijazen pozdrav :)
Default avatar

Kako to poteka

Pozdravljeni gospa Maja.

Ker sama živim v tujini in sem tudi nekaj sveta prepotovala, bi vam postavila naslednja vprašanja:
- ali ste najprej odšli v tujino, potem pa si poiskali delo?
- katera dela ste natanko opravljali?
- ali so vam delodajalci ponudili tudi namestitev, ali pa ste si namestitev morali sami poiskati?
- v kakšnem delovnem okolju ste delalai: med tujci ali med domačini?
- v kateri državi ste se med domačini počutili najbolj sprejeto?
- v kateri državi ste delali najdlje časa oziroma v kateri državi ste neprekinjeno živeli najdlje?
- v kateri državi ste živeli med domačini in delalli izključno z domačini?
- ali bi v kateri od teh držav v katerih ste bivali in delali, tudi ostali za vedno, si tam ustvarili dom in družino?
- kakšne izkušnje imate s tujimi uradi, v kateri državi so uradi in ustanove človeku prijazni, v kateri državi pa daleč za slovenskimi?
- kakšne (če sploh) izkušnje ste imeli z zdravstveno oskrbo v tujini?
- kako varno ste se počutili v tujini? So vas kdaj oropali ali kaj podobnega?
- kako ste potovali okoli: z javnimi prevoznimi sredstvi, z lastnim prevoznim sredstvom, avtostop, irn.?
- kje ste se najboljše lahko sporazumeli kljub neznanju jezika?
- kje ste največ težav imeli zaradi nepoznavanja jezika?
- v kateri državi ste bili kot tujka najbolj sprejeti in v kateri najslabše?

No, kar nekaj vprašanj sem postavila in upam, da bo debata potekala v tej smeri, da boste na večino tudi uspeli odgovoriti. :)

Hvala za odgovore in srečno popotništvo še naprej!
Default avatar

Mayita.slo

Pozdravlejn/a!

Bom poskusila odgovoriti na kar vsa vprašanja čimbolj jedrnato ;)

- v Ameriko sem odšla, ko sem delo že imela, na ostale destinacije pa sem se odpravila z namenom, da delo najdem tam.
- sprva sem opravljala delo v ameriškem kampu kot "camp counselor", delo kot receptorka v Mehiki, au-pair na Novi Zelandiji in stevardesa/nutricionistka na privatnih jahtah. Poleg tega pa sem izkusila tudi nekaj prostovoljnih del z otroki (učenje angleščine, razne delavnice,...)
- Pri vsakem zgoraj omenjenem delu je delo potekalo v samem objektu, kjer sem bivala (v kampu sredi gozda, v hotelu, pri družini in kasneje na jahti). Medtem, ko sem delo iskala pa sem si prenočišče morala dobiti sama, največkrat preko Helpx ali airbnb.
- delala sem z obojimi. Med domačini pri prostovoljnih delih in v Ameriki. S tujimi narodi oz. različnimi nacionalnostmi pa sem delala v yachtingu ;)
- pravzaprav sem bila čisto povsod lepo sprejeta, najbolj pa v Ameriki in v deželah tretjega sveta (Šrilanka, Dominikanska republika, Nepal, Mehika,...)
- najdlje sem živela na Sejšelih, in sicer pol leta.
- največ sem med domačini živela na Novi Zelandiji in pa na vseh potovanjih po deželah tretjega sveta
- vsaka dežela ti v srcu pusti določene občutke in bi si tam lahko predstavljala življenje. Za tisto idilično družinsko pa bi zagotovo izbrala Novo Zelandijo. Že od nekdaj pa sem se najbolje počutila v latinskem svetu - v Mehiki in Dominikanski republiki.
- brez kakršnihkoli težav z uradi in javnimi ustanovami (zdr.domovi, banke,...) sem živela v Novi Zelandiji, Ameriki in Franciji. Tega pa ne bi trdila za življenje v Mehiki in pa na Sejšelih, kjer vse še vedno bolj poteka po "afriško".
- vedno sem bila na svojih potovanjih zavarovana z zdr. zavarovanjem Coris, med delom pa so mi vedno nudili zavarovanje preko delovnega mesta, ki sem ga večkrat izkoristila za razne preglede pri zdravnikih in vedno sem bila več kot zadovoljna.
- načeloma sem se povsod počutila zares varno, nekaj slabih izkušenj sem imela v Indoneziji na Sumatri, zaradi tega, ker nihče ni govoril angleško. Nikoli me niso oropali, je pa vedno potrebno imeti glavo na pravem mestu - da ne hodiš okoli sam v poznih večernih urah, ne nosiš dragih stvari in se ne izpostavljaš.
- ko sem bila v deželi izkjučno na delovnem mestu sem vedno imela na razpolago avto (na Novi Zelandiji od družine pri kateri sem živela, v yactingu pa ima posadka na voljo rent-a-car), sicer pa na potovanjih največkrat uporabljam javni prevoz ali pa za "roadtripe" najamem svoj avto, včasih tudi skuter)
- najbolje sem se seveda sporazumevala v angleško in špansko govorečih državah, saj ta dva jezika govorim tekoče.
- Najtežje pa je bilo sporazumevanje med življenjem v Italiji in Franciji, saj ta dva naroda ne govorita dobro angleško - predvsem je bilo težje pri dobavi dobrin za jahto in sporazumevanje z uradi)
- na srečo sem bila povsod sprejeta zelo, zelo dobro, predvsem v deželah tretjega sveta (Nepal, Šrilanka, ipd.), domačini so izjemno gostoljubni in jim je v čast, da kot turisti obiščemo njihovo deželo in tako tudi pripomoremo k njihovi ekonomiji.

Najlepša hvala za vprašanja in upam, da sem vam vsaj malo odkrila način mojega potovanja in dela v tujini.

Srečno,

Mayita
_______________________________________________________________________________________________________________

Sem avtorica dveh popotniških knjig, aktivno pišem popotniške članke, prirejam predavanja in seminarje, osebno svetujem o delu v tujini in pozivam ljudi k aktivnemu življenju in potovanjem. Poletja preživljam na privatnih jahtah kot osebna nutricionistka in živim življenje, kot sem si ga vedno želela.

Poznate mojo NOVO knjigo S trebuhom za kruhom? >> http://www.mayita.si/knjige/s-trebuhom-za-kruhom/

Najdeš me na:
http://www.mayita.si
[email protected]
FB: Mayita Potuje
Ig: mayita.slo
Default avatar

Mayita.slo

indijski tulipan je napisal/a:
Pozdravljena Mayita

Nekaj sem že z zanimanjem prebrala o vas in vaših potovanjih. Nisem pa zasledila, ali ste poleg velemest, manjših vasi, obiskala tudi notranjosti džungle ali recimo oddaljene indijske vasi, kjer je še vedno stanje revščine, kot iz filma "Reven Milijonar". In seveda vas sprašujem, kako so vas sprejeli?

Namenila bi vam vprašanje, ali ste delala tudi kdaj kot prostovoljka?

Hvala in prijazen pozdrav :)
Indijski Tulipan!

Vedno sem na svojih potovanjih živela med domačini, pri družinah, a prav globoko v gosto junglo med šamane ali plemena nikoli nisem šla. Spominjam pa se obiskov vasi v Laosu in Kambodži, kjer ponekod še vedno živijo 100 let za nami, kjer otroci naokoli skašejo goli, se umivajo v škafih in igrajo z doma narejenimi igračami iz plastenk. Ti ljudje te sicer sprejmejo zelo lepo, a ne govorijo angleško, a ti vedno ponudijo topel obrok, velik nasmeh in ti dajo vpogled v svoje življenje. V Maroku smo z domačinom Saberjem obiskovali člane njegove družine, nekatere tudi visoko v gorah na kmetijah. Kako zelo so bili veseli našega obiska in nam nudili popolnoma vse za osnovno preživetje. Predvsem v takih trenutkih spoznaš kako zelo topli ljudje so in pripravljeni storiti vse, da ti je lepo pri njih!

Kot prostovoljka sem z otroki delala na Šrilanki, Zanzibarju in Dominikanski republiki in še danes imam lepe spomine na to. Otroci se zelo radi učijo novih stvari predvsem angleščine, tamkajšnji učitelji namreč nimajo dovolj znanja, zato so prostovoljcev z različnimi znanji toliko bolj veseli! Vedno pravim, da ima vsak od nas nekaj, kar lahko ponudi nekomu. In naše potovanje je toliko bolj obogateno, ko del našega časa namenimo tudi nekomu, ki nima toliko možnosti, kot jih imamo mi.

Hvala in srečno,

Mayita
_______________________________________________________________________________________________________________

Sem avtorica dveh popotniških knjig, aktivno pišem popotniške članke, prirejam predavanja in seminarje, osebno svetujem o delu v tujini in pozivam ljudi k aktivnemu življenju in potovanjem. Poletja preživljam na privatnih jahtah kot osebna nutricionistka in živim življenje, kot sem si ga vedno želela.

Poznate mojo NOVO knjigo S trebuhom za kruhom? >> http://www.mayita.si/knjige/s-trebuhom-za-kruhom/

Najdeš me na:
http://www.mayita.si
[email protected]
FB: Mayita Potuje
Ig: mayita.slo
Default avatar

Mayita.slo

kahlo22 je napisal/a:
Jaz bi takoj potovala za denar. ;)
Kahlo 22,

pišite mi pa najdeva eno lepo pot tudi za vas, zakaj ne? Verjamem, da imate nekaj v sebi, s čimer lahko ali pomagate drugim v smislu prostovoljstva, ali pa s svojim znanjem in izkušnjami pridobite kakšno delo, ki vas bo veselilo in boste ob tem še spoznavali življenje v tujini. Samo enkrat se živi! Samo odločiti se je treba, zbrati informacije, narediti načrt in v akcijo! ;)

Srečno,

Mayita
_______________________________________________________________________________________________________________

Sem avtorica dveh popotniških knjig, aktivno pišem popotniške članke, prirejam predavanja in seminarje, osebno svetujem o delu v tujini in pozivam ljudi k aktivnemu življenju in potovanjem. Poletja preživljam na privatnih jahtah kot osebna nutricionistka in živim življenje, kot sem si ga vedno želela.

Poznate mojo NOVO knjigo S trebuhom za kruhom? >> http://www.mayita.si/knjige/s-trebuhom-za-kruhom/

Najdeš me na:
http://www.mayita.si
[email protected]
FB: Mayita Potuje
Ig: mayita.slo
Default avatar

Mayita.slo

Lana2017 je napisal/a:
Pozdravljena Maja,

mene pa zanima po kakšnem ključu si izbirala kraje za potovanja in delo v tujini?
In če bi se morala odločiti za en kraj na svetu, ki si ga obiskala - kateri ti je bil najljubši in zakaj?

Hvala, lep pozdrav!
Živjo, Lana!

Dežele sem izbirala na podlagi tega, kar sem želela tam doživeti. V državah, kjer sem delala sem šla tja izključno zaradi dela.

Na Zanizbar recimo pa sem se odpravila zato, ker sem se želela podučiti o zeliščih in alternativni medicini. V Nepal sem potovala z namenom, da se udeležim yoga retreata in se učim o filozofiji hinduizma. Na Tajsko sem se odpravila z namenom, da se naučim tajske masaže...v latinski svet sem potovala z namenom izboljšave španščine in, ker je to svet, ki me najbolj privlači. Vsaka dežela ti da čisto nekaj posebnega in ponavadi človek sam pri sebi takoj začuti na katero stran neba ga najbolj vleče.

To pa je najtežje vprašanje, ker ti vsaka dežela da nekaj svojega, posebnega. Če moram res izbrati, bi bila to Dominikanska republika, no pa Mehika.;)

Mayita
_______________________________________________________________________________________________________________

Sem avtorica dveh popotniških knjig, aktivno pišem popotniške članke, prirejam predavanja in seminarje, osebno svetujem o delu v tujini in pozivam ljudi k aktivnemu življenju in potovanjem. Poletja preživljam na privatnih jahtah kot osebna nutricionistka in živim življenje, kot sem si ga vedno želela.

Poznate mojo NOVO knjigo S trebuhom za kruhom? >> http://www.mayita.si/knjige/s-trebuhom-za-kruhom/

Najdeš me na:
http://www.mayita.si
[email protected]
FB: Mayita Potuje
Ig: mayita.slo
Default avatar

Mayita.slo

jaz bi šla je napisal/a:
Jaz bi šla na eno ladjo. Kot pomoč v kuhinji, sobarica,.... Sem starejša, vitalna. Imam izkušnje.
Ne znam pa jezika.
To si želim, da bi šla še malo naokoli, delala (ni problem) in da ne visim doma. Da sem med ljudmi, da še kaj vidim.
Pozdravljena,

čestitam za pogum in odločitev! Kaj pa, če bi sprva šli nekam bližje, recimo preko Workaway ali Helpx (kjer za prenočišče in hrano delate do 4 ure na dan) in tako izboljšate sprva znanje jezika in pridobite tudi reference iz tujine. Nato pa morda predlagam delo na križarki, če bi vas to veselilo?
_______________________________________________________________________________________________________________

Sem avtorica dveh popotniških knjig, aktivno pišem popotniške članke, prirejam predavanja in seminarje, osebno svetujem o delu v tujini in pozivam ljudi k aktivnemu življenju in potovanjem. Poletja preživljam na privatnih jahtah kot osebna nutricionistka in živim življenje, kot sem si ga vedno želela.

Poznate mojo NOVO knjigo S trebuhom za kruhom? >> http://www.mayita.si/knjige/s-trebuhom-za-kruhom/

Najdeš me na:
http://www.mayita.si
[email protected]
FB: Mayita Potuje
Ig: mayita.slo
Default avatar

BonicaMellucci

No, kakšnega čisto konkretnega nasveta še ni bilo. Naslov javne tribune je: Bi potovali in služili denar na poti?
1. Zanima me pravni status teh vaših zaposlitev, kako ste to urejali kot tujka (vizumi, kateri, kje ste to uredili, dovoljenja za delo, delo na črno?), zavarovanja (izpustite ta coris, ga poznamo).
2. In če se vrnem k naslovu; pa dajte malo povedati, na konkretnih, spodaj omenjenih primerih, kako ste služili denar:
Na Zanizbar recimo pa sem se odpravila zato, ker sem se želela podučiti o zeliščih in alternativni medicini. V Nepal sem potovala z namenom, da se udeležim yoga retreata in se učim o filozofiji hinduizma. Na Tajsko sem se odpravila z namenom, da se naučim tajske masaže..
3. Kje se iskali ponudbe za te zaposlitve, recimo tiste na jahtah - kak konkreten naslov, kamor lahko še kdo pogleda? Kaj pa v ostalih državah?

Hvala za odgovore.
Default avatar

Mayita.slo

BonicaMellucci je napisal/a:
No, kakšnega čisto konkretnega nasveta še ni bilo. Naslov javne tribune je: Bi potovali in služili denar na poti?
1. Zanima me pravni status teh vaših zaposlitev, kako ste to urejali kot tujka (vizumi, kateri, kje ste to uredili, dovoljenja za delo, delo na črno?), zavarovanja (izpustite ta coris, ga poznamo).
2. In če se vrnem k naslovu; pa dajte malo povedati, na konkretnih, spodaj omenjenih primerih, kako ste služili denar:
Na Zanizbar recimo pa sem se odpravila zato, ker sem se želela podučiti o zeliščih in alternativni medicini. V Nepal sem potovala z namenom, da se udeležim yoga retreata in se učim o filozofiji hinduizma. Na Tajsko sem se odpravila z namenom, da se naučim tajske masaže..
3. Kje se iskali ponudbe za te zaposlitve, recimo tiste na jahtah - kak konkreten naslov, kamor lahko še kdo pogleda? Kaj pa v ostalih državah?

Hvala za odgovore.
Pozdravljena, Monica Belucci,

1. Na moje prvo delo v ZDA, sem se odpravila preko agencije STA Ljubljana, agencija, ki mi je vse od začetka in do konca pomagala pri pridobitvi vize za ZDA, pri pisanju življenjepisa in urejanju referenc mojih bivših delodajalcev. Ko sem prišla v Ameriko sem odprla bančni račun, kamor so mi nakazovali plačo in dobila "security number" za plačevanje davkov.
Na Novi Zelandiji, ko sem delala kot au-pair, je za dokumente in odprtje bančnega računa poskrbela moja novozelandska družina, Working Holiday vizo pa sem pridobila na spletni strani novozelandskega urada: https://www.immigration.govt.nz/new-zea ... tions/work. Ko pridobite to vizo lahko sami poiščete delo preko različnih strani, ki ponujajo delo. V google vpišete: "jobs in New Zealand".
Vsa ostala dela so bila v smislu prostovoljstva oz. Workaway in Helpx, kjer za delo ponavadi do 4 ure na dan dobite brezplačno prenočišče in hrano.
Največkrat delo najdemo tako: ali preko določene agencije, ki se s tem ukvarja (STA Ljubljana, New Intelligence,ki imajo res bogato paleto dela v tujini...) ali preko znanca, ki v določeni deželi že živi ali podjetja, ki na podlagi vaših kompetenc in znanj jamči za vas.

2. To je bil odgovor na vprašanje Lane, po katerem ključu sem izbirala destinacije za potovanja, ne samo za delo v tujini.

3. Za delo na jahti pa je proces malce daljši, saj poleg tega, da moramo imeti že nekaj izkušenj s hotelirstvom in gostinstvom (če govorimo o delu stevardese) potrebujemo nujne tečaje za delo na ladji kot sta STCW 95 in SA. Potem se je potrebno odpraviti v pristanišča, kjer preko "dockwalkiga" delimo svoje CV-je in poleg tega obisčemo tudi jahtne agencije, ki nam pomagajo pridobiti zaposlitev. Zaposluje se stevardese, mornarje, maserke, nutricioniste, kuharje,...Več sem spisala tu, preberite kakšen članek ali poslušajte tudi kakšen intervju: http://www.mayita.si/storitve/delavnice ... tni-jahti/. Za delo na križarkah je pristojna agencija v Kopru, več info tu: http://sonja.najblog.si/

Srečno! ;)
_______________________________________________________________________________________________________________

Sem avtorica dveh popotniških knjig, aktivno pišem popotniške članke, prirejam predavanja in seminarje, osebno svetujem o delu v tujini in pozivam ljudi k aktivnemu življenju in potovanjem. Poletja preživljam na privatnih jahtah kot osebna nutricionistka in živim življenje, kot sem si ga vedno želela.

Poznate mojo NOVO knjigo S trebuhom za kruhom? >> http://www.mayita.si/knjige/s-trebuhom-za-kruhom/

Najdeš me na:
http://www.mayita.si
[email protected]
FB: Mayita Potuje
Ig: mayita.slo
Default avatar

Lana2017

Maja,

zanima me, česa si se naučila o sebi in katere lastnosti si na poti pridobila ter misliš, da jih doma ne bi mogla?

Pa še - vsak ima kdaj slab trenutek in se počuti osamljen, kako si se ti spopadala s tem v tujini, daleč stran od domačega okolja?

Lep pozdrav :)
Default avatar

AnjaV

Maja, lepo pozdravljena.

Hvala, ker si se odzvala našemu povabilu in deliš z nami svoje izkušnje. Uporabniki, vabimo vas, da vprašate.

Poznaš Joela Henryja? Zelo zabaven Francoz, iznajditelj eksperimentalnega turizma. On denimo priporoča, naj v mestu preprosto začnemo hoditi in izmenoma zavijamo na levo in desno, dokler ne moremo več naprej. Ali pa na načrtu mesta poiščemo prvo ulico na črko A in zadnjo na črko Z in se nato sprehodimo od ene do druge. Henry priporoča pot, ne cilja - že zato, ker se na ta način občutno več zgodi :)

Kako uporabna se ti zdi njegova ideja pri raziskovanju?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anja V.

Potovanja.Over.Net
Forumi
FB: Potovanja.Over.Net
Default avatar

Mayita.slo

Lana2017 je napisal/a:
Maja,

zanima me, česa si se naučila o sebi in katere lastnosti si na poti pridobila ter misliš, da jih doma ne bi mogla?

Pa še - vsak ima kdaj slab trenutek in se počuti osamljen, kako si se ti spopadala s tem v tujini, daleč stran od domačega okolja?

Lep pozdrav :)
Živjo, Lana! ;)

1. Predvsem sem se naučila odgovornosti, trdnosti, poskrbeti zase in biti sama s seboj v tuji deželi s tujimi ljudmi. Naučila sem se pisanja življenjepisa, prošnje za delo, saj so struktura in pristop različni v vsaki izmed držav. Predvsem sem se naučila vztrajanja in samoiniciative, ko sem iskala delo. Pridobiš širino, vpogled v tako različne kulture in pogled na svet, ki jih doma ne bi. Zelo mi je bilo všeč delo v Ameriki, kjer smo vedno delovali kot ekipa, imeli konstruktivne sestanke vsak dan, se spodbujali med sodelavci in se nismo obtoževali za morebitne napake.

2. Domotožje je bila velika ovira, a je bila strast do odkrivanja neznanega in predvsem do novih izkušenj veliko večja. Šele, ko si daleč stran od domovine spoznaš kdo je res tisti, ki ti vedno stoji ob strani - od prijateljev in družine. Sicer pa na poti spoznaš tudi veliko dobrih ljudi in večkrat spleteš zares nepozabna prijateljstva, ki tvoje misli odvrnejo od tega kako pogrešaš dom.
_______________________________________________________________________________________________________________

Sem avtorica dveh popotniških knjig, aktivno pišem popotniške članke, prirejam predavanja in seminarje, osebno svetujem o delu v tujini in pozivam ljudi k aktivnemu življenju in potovanjem. Poletja preživljam na privatnih jahtah kot osebna nutricionistka in živim življenje, kot sem si ga vedno želela.

Poznate mojo NOVO knjigo S trebuhom za kruhom? >> http://www.mayita.si/knjige/s-trebuhom-za-kruhom/

Najdeš me na:
http://www.mayita.si
[email protected]
FB: Mayita Potuje
Ig: mayita.slo

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net