Starševski čvek

Oddaja švedska teorija ljubezni - vaše mnenje

Default avatar
Gledala sem oddajo, človek ne potrebuje sočloveka, ne družine, ne partnerja. Umreš sam, v stanovanju te dobijo čez 2 meseca, ne vedo kdo so sorodniki, država pobere vso zapuščino. Otroke ne brigajo starši, ne sorojenci. Tako nekako. Meni to ni všeč oz. mi je prav grozno.
Default avatar
Tole se zdi kot socialno programiranje/pranje možganov.

Kje se da to oddajo pogledat?
Default avatar
Drzava potrebuje denar. Zapuscina pride prav. Zakaj bi iskali sorodnike, ce drzava potrebuje denar.
Sicer je pa zalostno. Ljudje se vedno bolj odtujujemo en od drugega, postajamo vedno vecji individualisti in to so posledice.
Default avatar
O kaki oddaji govoriš in kaj sploh hočeš povedati v zvezi s to oddajo. So v oddaji rekli, da to tako je da je to dejstvo in zdaj ti to verjameš in ti je grozno al kako?
A si tako vodljiva, da nimaš svojih možganov?
Default avatar
Jaz sem oddajo gledala in se zamislila. Pokazala je razlike v življenju na Švedskem in v Afriki (mislim, da v Etiopiji). Bogata Švedska je sicer nadstandardna, vendar ljudje izgubljajo stike in pravzaprav živijo sami in osamljeni, v Afriki pa totalna revščina, ki pa si jo ljudje delijo in so zato bolj srečni. To je bilo bistvo te oddaje. Zanimivo za pogledat.
Default avatar
Seveda so "srečni". Dokler ne umrejo.
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
Ja no ... kar se mene tiče, je to vse, kar si želim zase. :)
Default avatar
ošpica je napisal/a:
to pa je bolj logična poanta, ki bi lahko izhajala iz oddaje.
sama je nisem gledala, pa vendar je bilo zadnjič nekje drugje (se ne spomnim točno kje) izpostavljeno, da smo ljudje po naravi socialna bitja in torej samota ne vpliva pozitivno na človeka in ni zaželena.
Default avatar
Oddaja ti da za mislit. Predstavljena je Švedska kot najbolj napredna (kar se tiče človekovih svoboščin) in kot država posameznikov, država individualistov.Imajo dober standard in prazno življenje, nimajo občutka da bi bili srečni.Družina in družinski odnosi so jim tuji. Veliko žensk si seme naroči po internetu iz semenskih bank. Zanosijo, otroke vzgajajo same, moških dejansko ne potrebujejo. Tam ne obstajajo "babi servisi".Po drugi strani pokažejo par primerov smrti (mislim da so bili moški). V stanovanjih so jih našli šele po tem ko so sosedje prijavili smrad. Mrtvi so bili že kar nekaj časa. Dejansko živih sorodnikov naj ne bi imeli. To so pogosti primeri .Na Švedskem imajo celo neko uradno službo, ki išče sorodnike umrlih. Če jih ni v uradnih evidenci, prebrskajo tudi pokojnikove osebne stvari, da bi kaj našli. Če jih ne najdejo, premoženje preide na državo. Večina starejših (ki ne hodijo več v službo), je močno osamljenih.
Na drugi strani strani so pokazali Etiopijo - totalno nasprotje Švedske. Ljudje živijo v revščini (pomanjkanje materialnih dobrin), a so med seboj povezani na ravni družin in na ravni skupnosti. Si med seboj pomagajo, da preživijo. Življenje je zelo težko, a nimajo občutka praznine.
Svet naj bi šel v smeri Švedske (in dejansko zahodni tudi gre). Čez toliko in toliko let naj bi bil svet individualistev. Važna in pomembna naj bi bila le lastna rit, za druge bo ljudem dol viselo.
Default avatar
Na švedskem je par milijonov stanovanj / hiš kjer živi samo ena oseba :)

Potem se najde nova24 in malmo pa to.
Default avatar
Dejte mal razmišljat s svojo glavo, no ... Kdo pozna koga, ki je srečen v svoji revščini, sploh ker jo lahko deli s partnerjem in kupom otrokom? Pri nas je težko, ker nekako le dobiš za osnovno preživetje, kaj šele v Etiopiji, prosim vas ...

Po drugi strani pa seveda tudi to, da se socialni stiki (v živo, na štiri oči, s fizičnim stikom) med ljudmi izgubljajo, ni zdravo. No, tle pa tudi denar ne pomaga (ok, pustmo to, da si lahko kupiš seks).
Default avatar
The Swedish Theory of Law.

Bo treba sneti in pogledati.
Default avatar
ošpica je napisal/a:

Slabo si razumela.
Si pozabila, da v Afriki ženske obrežejo, da pa morajo vseeno biti pripravljene za seks, ko moški to hoče? Da je vedno znova posiljena, da mora rojevat po sistemu, kolikor bog da otrok?
Si pozabila na vse tiste sestradane otroke? Pa na vse posiljene deklice, ja deklice, ne punce ali ženske. Začnejo namreč posiljavat deklice. Pa vse otroki, ki morajo že pri 5ih letih nosit kalašnikov? Pa vse vojne?
Pa na to, da večina otrok umre že pred 10 letim starosti pa da je več kot pol ljudi, ponekod celo 3/4 okuženih z aidsom? Pa, da je to čisto običajno, da imajo v sebi celo življenje kup zajedalcev?
Aja, to je seveda srečno življenje, po tvoje, a ne?
Default avatar
Yo_ je napisal/a:

Ja, so 'srečni'. Recimo ni raznih takih moških, ki se tu gor pojavljajo in udrihajo po ženskah, ker ženske ne dobijo. Namreč tam dol moški komot dobi žensko. Seksa lahko kadar on hoče. Če se odloči, da bo seksal, bo seksal. Seveda ni pomembno, da ona ni za, da jo boli, da ne uživa.
Tako, da ja, eni so res srečni. In si mislim komu se kolca po takih časih.
Default avatar
ja res čudno, da potem srečni Afričani rinejo v Evropo tudi za ceno lastnega življenja na preluknjanih čolnih, Švedi se pa tiste bede svoje držijo kot klop.
Default avatar
migracijski tok je napisal/a:

Še bolj čudno je, da so ene Slovenke (tule v tej temi jih je nekaj) tako zaplankane, da res verjamejo v to srečno življenje v Afriki :).
Default avatar
slabo si razumela je napisal/a:
Kolikor sem slišala in prebrala o tem dokumentarcu, si predvsem ti slabo razumel, v čem je njegovo bistvo.
Default avatar
Tara_S je napisal/a:
Hja, veš, ti si brala o dokumentarcu, jaz sem ga pa gledala. Torej? Jaz vem iz prve roke, ti pa iz katere roke?
Default avatar
salob si razumela je napisal/a:
Jaz nikjer nisem ne slišala in ne prebrala, da je to dokumentarec o srečnem življenju v Afriki. Ampak o tem, kako pomembno je, da človek živi v družbi. če si ti dokumentarec gledala, še vedno ne pomeni, da si ga razumela, kajne.
Default avatar
Mimogrede: a zdaj bomo na tem forumu modri? (nekaj se barva spreminja). :-)