Starševski čvek

hrana otroka

Default avatar
Živijo. Pred enim tednom sem bila s 5 mesečnim sinom na pregledu, kjer je bila medicinska sestra zelo presenečena, ko sem ji omenila, da dojim le občasno, moj sin pa tako je že veliko mesane hrane (juhice, mleko, kašice...). Kaj pa vi menite? Ali sem začela z vnašanjem mešane prehrane prezgodaj?
Default avatar
Ne.

Najin je pri 8 mesecih popolnoma brez mleka. Delaj, kar tebi in otroku ustreza, ne kar ti drugi pravijo, da je "pravilno in zveličavno".
Default avatar
včasih so gosto hrano uvajali po tretjem mesecu, potem je bila doktrina taka, da so priporočali po petem in potem po šestem mesecu zelo počasi, predvsem zaradi raznih alergij
zdaj sem gledala na NG dokumentarec, kjer naj bi znanstveniki dokazali, da se alergije pojavljajo predvsem tam, kjer se hrana prepozno uvaja - sploh alergija na arašide je bila še posebej izpostavljena, ker to je ena najhujših alergij, arašidi pa so praktično prisotni že v vsaki obdelani hrani.
sigurno je za vsemi temi priporočili tudi industrijski lobi.

jaz pravim da se ravnaj po otroku, kakor mu paše in kakor želi, dojenje pa zagovarjam, čimdlje, kljub gosti hrani.
Default avatar
Odlično. V kolikor Vaš otrok ne bruha, ne driska, nima krčev, vročine pa je živahen in videti zdrav , potem ne vidim zadržkov da nadaljujete tako.
Default avatar
Sama bi vam svetovala da se obrnete na strokovno izobrazeno osebje tega podrocja... Drugace se pa ne strinjam z vami saj do prvega leta starosti se ne uvaja kravje mleko in dodatnih mascob.
Default avatar
Kavica in bled je napisal/a:
Kaj to pomeni, ne uvaja dodatnih maščob? Kolikor je meni znano, se maščobo še kako dodaja (npr. oljčno ali repično olje - hladno stiskano), saj je neobhodno potrebna za razvoj otroških možganov.
Default avatar
A nisi imela patronažne pri 4m ki ti razloži kako je z uvajanjem in da uradne smernice na papirju? Začne se med 4.in 6. mesecem, prvi mesec samo kuhano zelenjavo, potem sadje. šele po 6m žita, kravje mleko šele po enem letu, nič sladkorja in soli do enega leta. Mlečne obroke delaš s spumpanim svojim ali adaptiranim. Glede alergij pa ni tako preprosto - ugotavljajo, da imamo neko okno, časovno obdobje, ko je optimalno nekaj poskusiti, da se ne razvije alergija. Za gluten je to med 6. in 8. mesecem. Niti prezgodaj niti prepozno ni dobro. Glede arašidov pa je dokazano manj alergij pri otrocih katerih mame so jih jedle med nosečnostjo. Seveda če same nimajo alergije.
Default avatar
Sem preko 40 in sem še živa, čeprav so bile mame moje generacije komaj 3 mesece na porodniški in so nam po 3. mesecu že uvajali trdo hrano.
Moja mama je 75, rojena na vasi v času vojne, dojena ni bila, ker je babica hudo zbolela in je ni dojila. Odhranjena na kravjem mleku.
Oče je preko 80. Mama ga je zavrgla, prav tako ni bil dojen in je zrasel na kravjem in kozjem mleku.
Oba za svoja leta zelo zdrava.

Mislim, da se danes pretirava v vseh smereh. Malo zdrave pameti in lastnega občutka, pa se tkoj lažje živi.
Default avatar
Jst sem se vsaj deloma držala njihovih navodil. Nisem si upala delati po svoje.
Default avatar
še smo živi je napisal/a:

to je vse res, s tem da takrat mleko ni bilo polno hormonov in plesnive silaže tako kot danes ... tudi v tem je razlika.
drugač je pa moja babica, ki bi bila zdaj že 100+ svoje otroke, torej mojo mamo in njeni 2 sestri hranila s kozjim mlekom, ker so že takrat (kmalu po vojni) vedeli, da kravje mleko vseeno povzroča določene želočne težave.
Default avatar
ČČČ je napisal/a:
...problem nastane, ko ti trije različni zdravniki dajo tri razlicna navodila. Odkar se je meni to zgodilo, sem ugotovila, da se za mojega otroka moram pobrigat jaz, ker VSE ostalim dol visi zanj. Začela sem veliko brat, se izobraževat in razvila svoj način. Zdravnikom pa samo se delno zaupam
Default avatar
Jah, včasih so tudi malo šnopsa dali v mleko da je otrok bolje spal, ali pomasirali dlesni z vinom ko so zobki rasli.... pa mislim da tega danes ne bomo počeli ne? Na sosednjem forumu so objavljene uradne smernice, ki veljajo od l.2010 in bi jih morali zagovarjati vsi pediatri in patronažne:
http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.s ... review.pdf
Default avatar
S sinkom sva začela pri 4m po navodilih pediatra. Mu je bilo moje mleko že premalo.
Default avatar
meliska555 je napisal/a:
Vsaj ena, ki ne komplicira in ravna zgolj pa lastni zdravi pameti.
Default avatar
Zakaj pa ne?

Aja, ker imamo kreme z lidokainom, right. A to pa ni problematično, tako kot "hormini v kravah"? :D
Default avatar
druga stran je napisal/a:
Tudi danes ni. Vem, da mi ne boš verjela, ampak jaz ne bi prepričevala sodobnih eko-mamic, da je tako. To je Sizifovo delo. Vem pa, da so danes veterinarske kontrole pri proizvajalcih mleka bistveno bolj stroge, kot so bile pred 40 leti, ko sem jaz jemala vzorce za analizo. Hormoni so v Sloveniji prepovedani, v primeru zdravljenja živali pa veljajo strogi pogoji karence. Glede plesnive silaže pa - vsak živinorejec ve, kaj pomeni za zdravje živali in za njegovo denarnico, če bi si privoščil krmljenje slabe krme. Res pa je, da je mleko od krav, ki niso krmljene s silažo, boljšega okusa.
No, moj sin je tudi zrastel ob kravjem mleku (ki sem ga po nasvetu svoje mame zalivala z vodo) in ni bilo kakšnih težav. O razliki med sestavo kozjega in kravjega mleka pa si poišči na netu. V glavnem, za dojenčke je najboljše mamino mleko. Če ga pa ni, je pa tudi kakšno nadomestno dobro.
Me "ta stare" se na skrivaj hihitamo, koliko tele mlade mamice komplicirajo. Uradna navodila se spreminjajo. Avtorica, če tvoje dete nima problemov s hrano, ki mu jo daješ in je sicer zdrav, se ne sekiraj preveč.