Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kaj je zdrava hrana…

kaj je zdrava hrana…

tako malo prebiram forum ,vsi samo kritizirate kaj ni zdravo. Zdaj pa si naj nekdo zame čas in mi napiše jedilnik za en teden ,po kriteriju ZDRAVA HRANA ,da pričnem zdravo kuhat ,ker res nimam pojma kaj pomeni zdrava hrana ….

Vsak dan pojej samo 1/3 tistega kar si nameravala.
Ni potrebno da si vegetarijanka ali veganka, zamisli pa si prevoz živali v klavnico in klanje.
Vsaka stota žival pogine med transportom in po tej poginuli “tancajo” te od šoka na pol žive živali.

Še zase nimam časa pisat, izmišljat si, kaj bi kuhala. Usedi se pa si ga sestavi.

Popolnoma zdrave hrane dandanes ni več. Poskusi jesti sveže, sicer pa s čim manj konzervansi, barvili e-ji na sploh.

Na netu imaš na milijone jedilnikov, ne bodi tako lena.
Osnovne smernice tudi že vrabci čivkajo.
Ena ti je že napisala: zmanjšaš porcije, ne kupuj najcenejših stvari, sploh ne npr. piškotov, prigrizkov, pijač, sladkih jogurtov, salam in podobnega. Ne kupuj pripravljene in polpripravljene hrane, vse kuhaj in pripravljal čim bolj iz osnov. Uživaj čim več polnozrnatih žit, ne pretiravaj s kruhom, makaroni in krompirjem, mesa za vzorec, čim več sveže zelenjave,

v zmernih količinah je vsa hrana ok, pomembno pa je da so jedilniki raznoliki, čimmanj mesa in čimveč zelenjave in sadja, vse pa je odvisno tudi od letnega časa.

nima smisla pisat jedilnikov, sama veš kaj rada ješ in kje bi lahko dodala še kaj bolj zdravega (več zelenjave in več raznih kaš)

jaz se držim tega, da kupujem sproti, malo, kvalitetno in iz tega poskušam pripraviti zdrav obrok, s katerim se bomo ravno prav najedli.
v enem obroku nikdar nimamo juha+glavna jed+solata, to razdelim vsaj na kosilo in večerjo.
sladico (pecivo, piškot, sladoled) ponavadi jemo ob kavi.

bistvo prehranjevanja je po moje to, da kupuješ lokalno hrano, ko je sezona zanjo in da je kvalitetna!

Zdrava hrana:
– čim bolj sveža hrana
– čim bolj lokalna hrana
– čim bolj sezonska hrana
– ne pozabi na hrano z vlakninami
– če imaš shranke je pravilno zamrzovanje najboljše
(zamrzneš sveže nabrano in hitro blanširaš, ohladiš in zamrzneš)
– izogibati se sladkorju, beli moki, soli
– upoštevati merila uravnotežene prehrane ( potrebno je uživati jedi z vseh skupin: ogljikove hidrate, beljakovine, škrob, sadje in zelenjavo in maščobe a vse v zmernih količinah)
– izogibati se ocvrti hrani
– izogibati se predelani in konzervirani hrani
– izogibati se sladkim pijačam
– zmerno piti (vodo, nesladkane čaje)

Rekel bi, da je najbolj zdrava hrana tista, ki je sveža in pripravljena na pravilen način…vsaka hrana z dolgim pečenjem, tenstanjem, kuhanjem itd, izgubi večino tistega pametnega kar vsebuje…

Ne vem, kako gledaš na to, pa vseeno: na prvi pogled draga živila na zavoj niso tudi nujno draga na porcijo. Dober primer je ajdova kaša, ki jo iz kg dobiš za še in še obrokov in v končni fazi potem sploh ne pride tako zelo draga, kot bi človek sklepal iz cene za kg.
Recimo pol kg makaronov, ki bio ali polnozrnata varianta stanejo 1 evro, imamo mi za dve kosili. Kg ajdove kaše imamo za petkrat. Kg bio ajdove kaše je tam okrog 5 evrov, odvisno od priloge jo za štiri osebe rabiš od 200 do 250 g.

…čim manj napiči!


Ja eni pa trdijo, da je treba 3 ure kuhat, sele potem je dobro…hahaha

tako kot je nekdo omenil – ponavadi je treba zmanjšati količino hrane, ki jo pojemo. Nečeloma smo prekomerno hranjeni. Jedli naj bi sezonsko hrano, ki uspeva pri nas. Poudarek na zelenjavi, dnevno več obrokov, sadja manj. Črta se sladkorje, maščobe naj bi se uživalo v čimvečji meri rastlinske …

a mislte vsi 100 let dočakat??
že tko je konc s pokojninsko blagajno..


Ja eni pa trdijo, da je treba 3 ure kuhat, sele potem je dobro…hahaha[/quote]

Dobro in zdravo sta dva različna pojma. In na srečo je dolgo pečenje ali pa kuhanje na nizki temperaturi tako zdravo kot nadvse okusno.


Ja eni pa trdijo, da je treba 3 ure kuhat, sele potem je dobro…hahaha[/quote]

Dobro in zdravo sta dva različna pojma. In na srečo je dolgo pečenje ali pa kuhanje na nizki temperaturi tako zdravo kot nadvse okusno.[/quote]

Pojma sta sicer različna, se pa niti slučajno ne izključujeta. Je pa to seveda stvar okusa in kar je tebi dobro, meni zelo verjetno ni.

Dobro in zdravo sta dva različna pojma. In na srečo je dolgo pečenje ali pa kuhanje na nizki temperaturi tako zdravo kot nadvse okusno.[/quote]

Pojma sta sicer različna, se pa niti slučajno ne izključujeta. Je pa to seveda stvar okusa in kar je tebi dobro, meni zelo verjetno ni.[/quote]

Točno. Ne menjam za meni klasičnih prehranskih običajev.

Sta mož in žena umrla in prideta v nebesa,ženi je v nebesih izredno lepoo, pa pravi mož : če ne bi toliko težila z ZDRAVO PREHRANO bi bila lahko že 10 let tukaj in uživala to lepoto!


🙂

Se strinjam s predhodniki, predvsem čimbolj sveže in po pameti, receptov imaš na netu res milijon, tako da ne nabijaj, da ti ni jasno.
Kaj pa naj napičimo? 🙂


Ja eni pa trdijo, da je treba 3 ure kuhat, sele potem je dobro…hahaha[/quote]

Dobro in zdravo sta dva različna pojma. In na srečo je dolgo pečenje ali pa kuhanje na nizki temperaturi tako zdravo kot nadvse okusno.[/quote]
Ma tale, ki si jo citirala, se že en teden smeje original receptu za ragu alla bolognese, v resnici dela budalo iz sebe in se smeje svoji nevednosti.

Dobro in zdravo sta dva različna pojma. In na srečo je dolgo pečenje ali pa kuhanje na nizki temperaturi tako zdravo kot nadvse okusno.[/quote]
Ma tale, ki si jo citirala, se že en teden smeje original receptu za ragu alla bolognese, v resnici dela budalo iz sebe in se smeje svoji nevednosti.[/quote]

Točno vem, na kaj to leti. In ja, je butasto.

Se povsem strinjam z ojojoj.
Čim več lokalno pridelane hrane v zmernih količinah.
Zdrava prehrana[/url] ni nujno, da je samo zelenjava in sadje, saj industrijsko pridelana in gensko spremenjena sadje in zelenjava nimata prav veliko skupnega z zdravjem.
Bolje je, da se kupuje ekološko pridelano ali pa lokalno, od poznanih kmetij…

alert( ‘Hello, world!’ );

Ce si zdrav je vse kar konzumiras zdrava hrana.

New Report

Close