Prežganka – Mit ali Kmečka legenda?
Zdravo druščina.
Zbolel sem z angino in sem se odloču po 3reh dnevih naredit lahek obrok.
Med možnimi opcijami zagledam prežganko in si rečem.. “hmm… to je tipični slovenski comfort food k ga nikol nisem jedu :)”
Baje pomaga pri prebavi, je lahka zadeva…
Kle se mi kolesa v glavi nehajo obračati v sožitju, ko preberem da je prežganka v resnici:
Moka, maščoba, voda pa jajc….
Ne štekam fore. Ampak si jo grem vseen naredit.
Nakoncu vsega naredim natančno po receptu (nič se mi ne zapali, vse lepo rjavo na olivnem olju, zalito z vodo itd)… in razultat je sam… nevem kaj bi reku. Okus po prežganju, vodeno in jajc notri.
A je priljubljena ta zadeva? Nevem, meni to zgleda kot da se je ta recept razvil nekdo k res ni vedu kaj počne v kuhinji in se mu je zdel, da je neki najdu kar bo delil z generacijo v generacijo kmečkim hčeram in se je slepo prenašalo neki kar nima veze z smislom. Iskreno tudi, moj želodec se ne počuti glih olajšan, sploh pa okus po masti ob vsakim srebom iz žlice me tudi ne pomirja…
Malo cinično, pa upam, da bom kljub temu dubu čim več obrazložitev in konstruktivnih ugovorov.
A jo vi dodelate? A je kak nutricist kej raziskal to sceno? A je folku to dejansko good? Sej kej narobe naredu kle? Se kdo strinja z mano?
(nisem prfuknjen da se s takimi stvari ukvarjam, sam sem že 10 dni doma, pa nimam kej delat, pa pišem mal v ta forum)
Peace
Prezganka velja za prvo “instant juho” pri nas. Zenske so pripravile prezganje moskim, ko so sli za cel dan ali vec dni v les, oglarit in podobno. Tam so potem rabili samo zavreti zlico prezganja v vodi in so imeli topel obrok.
Ce hoces, da prezganka ne obremeni prebave, naredis prezganje bolj svetlo in lahko kar na suho, brez mascobe. Pobarvas pa jo potem z mleto papriko, ali pa s scepcem kave ali nesladkanega kakava. Pa vreti mora vsaj 15 minut, da se moka temeljito prekuha in ne napenja. Ce hoces, da je uzitna, pa moras dodati se kako zacimbo.
Moja varianta je kombinacija razlicnih receptov in preizusov in gre tako:
Na liter vode gre ena polna (ne prevec zvrhana) zlica moke in toliko olja, da se poveze v pasto. Preprazim na srednje svetlo. Zalijem s hladno vodo, najprej malo in razmesam, potem se ostalo kolicino. Pobarvam s slabo zlicko rdece paprike, zacinim s soljo, poprom, scepcem mlete kumine in zelo malim strtim strokom cesna. Kuham 15 minut. Zlijem not prezvrkljano jajce in pocakam, da spet zavre. Potresem z zelenim petersiljem in vcasih tudi z drobnjakom in pustim pokrito kakih 3 do 5 minut pocivat.
Par stvari si pozabil. Po vrsti:
Iz moke in masti naredimo temno prežganje.
Ohlajenega zalijemo z vročo vodo v kateri smo skuhali jušno zelenjavo
ali zelenjavno jušno kocko, začinimo s kumino,
solimo ter pustimo rahlo vreti pol ure.
Pred serviranjem juho precedimo in
jo vržemo v stranišče in serviramo pico,
ki smo jo naročili dobre pol ure prej.
mi imamo prežganko res radi, ampak jo seveda naredim tako, da je dobra 🙂
kot prvo, moke ne zažgem, tko da naša ni rjava, pač pa lepa rumena in nadvse okusna, delam po občutku, brez recepta.
torej, na res malo oljčnega olja dam moko, odvisno koliko porcij delam, zalijem z vročo zelenjavno osnovo*** in pustim da vsaj 15 minut vre, zaradi moke, dodam jajce in potresem z drobnjakom in peteršiljem.
***zelenjavno osnovo naredim tako, da prevrem žlico domače miks zelenjave (zelenjavo, ki jo v sezoni pridelam zmiksam in potresem s soljo, eni temu rečejo domača vegeta) in jo precedim v prežganje, ki v resnici to ni 🙂
Par stvari si pozabil. Po vrsti:
Iz moke in masti naredimo temno prežganje.
Ohlajenega zalijemo z vročo vodo v kateri smo skuhali jušno zelenjavo
ali zelenjavno jušno kocko, začinimo s kumino,
solimo ter pustimo rahlo vreti pol ure.
Pred serviranjem juho precedimo in
jo vržemo v stranišče in serviramo pico,
ki smo jo naročili dobre pol ure prej.[/quote]
a pice tud ne znate narest? ojojoj …..
Par stvari si pozabil. Po vrsti:
Iz moke in masti naredimo temno prežganje.
Ohlajenega zalijemo z vročo vodo v kateri smo skuhali jušno zelenjavo
ali zelenjavno jušno kocko, začinimo s kumino,
solimo ter pustimo rahlo vreti pol ure.
Pred serviranjem juho precedimo in
jo vržemo v stranišče in serviramo pico,
ki smo jo naročili dobre pol ure prej.[/quote]
a pice tud ne znate narest? ojojoj …..[/quote]
Jaz je ne maram. Ampak… za goste je dobra:-)))
Jaz jo naredim tako: v kozici raztopim košček masla in na maslu prepražim žlico drobtin in zalijem z vročo vodo. Posolim, popopram, dodam malo vegete.
Posebej v skodelici žvrkljam jajce z žličko moke, dodam malo soli.
Ko voda zavre, dodam žvrkljano jajce in dobro premešam. Kuham še par minut in juha je narejena. Zelo hitro!
Naši jo imajo zelo radi.
Ko mene dajejo virusi si naredim raje bistro cesnovo juho : preprazim na olivcu cca 4-5 strokov cesna narezanih, zalijem z vodo, zacinim (domaca vegeta, provansalska zelisca, poper, petrslj…), malo pokuham, vmesam razzvrkljano jajce in pojem, tudi cel lonec. Me pogreje, razkuzi, odzeja, dobim beljakovine… ni prezganka, me je pa spomnilo, ker si omenil jajc. Vcasih popecem kruh, dam notri in cez naribam parmezan, da je bolj kaloricno.
Par stvari si pozabil. Po vrsti:
Iz moke in masti naredimo temno prežganje.
Ohlajenega zalijemo z vročo vodo v kateri smo skuhali jušno zelenjavo
ali zelenjavno jušno kocko, začinimo s kumino,
solimo ter pustimo rahlo vreti pol ure.
Pred serviranjem juho precedimo in
jo vržemo v stranišče in serviramo pico,
ki smo jo naročili dobre pol ure prej.[/quote]
MOOOODEEEL RRRD TE MAM <3
Moj “comfort food” je pa pire krompir. Z veliko smetane in dobro posoljen…
Ampak ne deluje pa na vsakega. Je hotu enkrat moj fotr od mame pire krompir, ko ga je migrena matrala, ker je videl, kako dobro pri meni deluje… Nanj pa ni imelo učinka.
Meni je prežganka grozna. Bi morala prav stradat, da bi šla to jest.
Saj je toliko dobrih kremnih juh, ki ti vzamejo 15 minut (če začneš iz nule), da ni treba take grozote jesti…