Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Kje kupujete perutnino - bedra?

Default avatar

kri pri kosteh

Mi lahko poveste, kje kupujete na primer piščančja bedra, perutničke, prsne dele - pač dele mesa, kjer so zraven kosti?

Danes sem kupila 4 kom piščančjih beder (Perutnina Ptuj), ko sem ji spekla, sem videla, da so bila pri kosteh čisto črna od krvi. Torej neužitna, vsaj zame.
Izogibam se sicer perutnini v Sparu (italijanski), tista je tudi večinoma krvava.

Kje kupujete, katera perutnina je čista, brez tiste razlite krvi ob kosteh? Katere znamke - Pivka, pakirano meso pri Leclercu, Hoferju, Lidlu? Kakšna mesnica?

Tisti, ki kupujete pri sosedovem kmetu, seveda obvoz, razen če nima ta kmet uradno registrirane proizvodnje in prodaje in je meso dostopno vsem kupcem.
Default avatar

Gost♥

kri pri kosteh je napisal/a:
Mi lahko poveste, kje kupujete na primer piščančja bedra, perutničke, prsne dele - pač dele mesa, kjer so zraven kosti?

Danes sem kupila 4 kom piščančjih beder (Perutnina Ptuj), ko sem ji spekla, sem videla, da so bila pri kosteh čisto črna od krvi. Torej neužitna, vsaj zame.
Izogibam se sicer perutnini v Sparu (italijanski), tista je tudi večinoma krvava.

Kje kupujete, katera perutnina je čista, brez tiste razlite krvi ob kosteh? Katere znamke - Pivka, pakirano meso pri Leclercu, Hoferju, Lidlu? Kakšna mesnica?

Tisti, ki kupujete pri sosedovem kmetu, seveda obvoz, razen če nima ta kmet uradno registrirane proizvodnje in prodaje in je meso dostopno vsem kupcem.
Pri "mojem" kmetu.
Default avatar

Yo_

Krvava bodo ob kosti vsaka, če jih ne pravilno in dovolj dolgo pečeš.
Default avatar

milomater

haha, zdaj je perutnina ptuj kriva, če ti ne znaš bedra spečt?
Default avatar

PismoRosno

Bedra pred pecenjem zarezi po pregibu z notranje strani do sklepa, peci pocasi in kar dolgo. Lahko tudi kosti poberes ven, potem je hitreje peceno. Podplutbe pa itak vidis, ko kupujes, in tistega kosa pac ne vzames.
Default avatar

tsj

Kupujem v Sparu, ko imajo akcijo, kar je itak pogosto. Ne vem, o kakšnih krvavih kosteh govoriš.
Default avatar

Yo_

O takih, pri katerih lahko še salmonelo fašeš - premalo pečeno meso pač.
Default avatar

Je razlika,velika

kri pri kosteh je napisal/a:
Mi lahko poveste, kje kupujete na primer piščančja bedra, perutničke, prsne dele - pač dele mesa, kjer so zraven kosti?

Danes sem kupila 4 kom piščančjih beder (Perutnina Ptuj), ko sem ji spekla, sem videla, da so bila pri kosteh čisto črna od krvi. Torej neužitna, vsaj zame.
Izogibam se sicer perutnini v Sparu (italijanski), tista je tudi večinoma krvava.

Kje kupujete, katera perutnina je čista, brez tiste razlite krvi ob kosteh? Katere znamke - Pivka, pakirano meso pri Leclercu, Hoferju, Lidlu? Kakšna mesnica?

Tisti, ki kupujete pri sosedovem kmetu, seveda obvoz, razen če nima ta kmet uradno registrirane proizvodnje in prodaje in je meso dostopno vsem kupcem.
V Leclercu, Pivka piščanci. Tudi sicer vso meso nabavljamo v Leclercu. Med Pivko in Perutnino Ptuj je razlika,velika razlika.
Default avatar

Yo_

A če kupiš od Pivke kje drugje kot v E.Leclercu, pol so bedra bolj krvava :))))))
Default avatar

jaz vse - v akciji

Jaz pokupim vsa bedrca, če so v akciji. :)
Ker ne verjamem nobenemu, da je SLOVENSKO res gut. :)
Vi res verjamete, da je SLOVENSKO bolj zdravo?
Default avatar

Jaz tudi

Kupim kjer je v akciji, v tušu navadno ne, ker pri nas nimajo svežega mesa.

Krvavo ni nikoli, ker pečem, da je prepečeno. Ko sem bila "šrišna" kuharica sem pa imela tudi s tem probleme. Vaja dela mojstra.
Default avatar

QBR

Nihče ne bere in posledično nakladanje postov za brez veze.
Avtorica ne jamra, da je premalo spekla piščančja bedrca, temveč, da je bila ob kosteh razlita kri. Ta pa, (potpludbe), nastane pred klanjem, zaradi surovega ravnanja z živalmi.

In ja, zelo pogost pojav. Je pa takšno meso zares neužitno.
______________________
QBR vas lepo pozdravlja
Default avatar

Brallka

QBR je napisal/a:
Nihče ne bere in posledično nakladanje postov za brez veze.
Avtorica ne jamra, da je premalo spekla piščančja bedrca, temveč, da je bila ob kosteh razlita kri. Ta pa, (potpludbe), nastane pred klanjem, zaradi surovega ravnanja z živalmi.

In ja, zelo pogost pojav. Je pa takšno meso zares neužitno.
Končno eden, ki zna pre-brati! Za avtorico pa: žal nimam pametnega odgovora. Jaz osebno imam sicer občutek, da je ravno obratno. Da je bilo teh "črnih" beder včasih, ko smo pri nas jedli več domače perutnine več, kot zdaj ko jemo samo industrijsko. Me je že kot otoka motilo in so mi takrat govorili, da se kokoši tepejo.
Default avatar

čikn

Prvi post, ki sem ga danes, ko sem se lotila SČ, prebrala. In spet, kot vedno - ne razumem, kako me to sploh še čudi, ugotavljam, da je 80 % tu pišočih funkcionalno nepismenih. Avtorica povsem jasno opiše svoj problem in nanjo se, kot je tu navada, vsuje ploha sodb o tem, kako ne zna speči mesa in vse skupaj najdlje eskalira pod prsti zatežene Yo, ki ponoči ni nataknjena, pa je zato podnevi.

Avtorica, jaz podplutega mesa še nikoli nisem dobila, vztrajam pa pri pakiranih kosih PP. Morda tudi zato, ker vedno kupujem manše kose, pripravljene za paniranje ali fileje, tam je možnost, da podplutb ne opaziš, zanemarljiva. Akcijskega mesa ne kupujem, pač pa tisto,ki ima označenega rejca ali pa tisto iz linije natur.
Default avatar

avtoricaa

Brallka je napisal/a:
QBR je napisal/a:
Nihče ne bere in posledično nakladanje postov za brez veze.
Avtorica ne jamra, da je premalo spekla piščančja bedrca, temveč, da je bila ob kosteh razlita kri. Ta pa, (potpludbe), nastane pred klanjem, zaradi surovega ravnanja z živalmi.

In ja, zelo pogost pojav. Je pa takšno meso zares neužitno.
Končno eden, ki zna pre-brati! Za avtorico pa: žal nimam pametnega odgovora. Jaz osebno imam sicer občutek, da je ravno obratno. Da je bilo teh "črnih" beder včasih, ko smo pri nas jedli več domače perutnine več, kot zdaj ko jemo samo industrijsko. Me je že kot otoka motilo in so mi takrat govorili, da se kokoši tepejo.

Točno tako, o tem sem pisala. Ne gre za premalo pečeno meso. Zarezovanje mesa vse do kosti ne spremeni ničesar, meso se sicer lepo zapeče, tista kri pa tudi in postane črna :-)
Default avatar

teta fani

Jaz sem pra prišla do ugotovitve, da če vzamem zmrznjena bedra so res ko jih spečem ob kosteh črna, če vzamem sveža pa se OK. Tako da po mojem je krovo, da je bilo meso prej zmrznjeno.
Kar se tiče pa akcij pa vsaj jaz nikoli ne kupujem meso iz akcije še posebno če je zmrznjeno ker ne verjamem več v kvaliteto in rok le tega. V akcijo dajo meso ki je pred iztekom roka pa vsi vemo da je bilo zaklano že leto prej. Tako da če nimam denarja pač ne kupim sicer je pa trenutno meso bistveno cenejše od zelenjave.
Default avatar

johana ..

Perutnicke bedricke ki so bile v skrinji ko jih pripravim imajo temno kost . Sveže meso pečeno imajo belo kost.
Default avatar

PismoRosno

Zanimivo. Imam se par kosov domacega piscanca v skrinji in bom naslednjic pozorna na barvo kosti.
Default avatar

Po domače

Pri nas ni težav imamo svoje domače piščance,zredim jih sama kar je viška brez težav prodam.