Starševski čvek

Stroški, ko se priselite k partnerju

Default avatar
Tisti, ki ste se priselili k partnerju, ki ima lastno stanovanje. Kako ste si uredili glede stroškov?
Recimo, da imata oba cca. 1100€ plače. Tisti, ki ima stanovanje pa ima cca. 250€ kredita na mesec.
Kar se avtov tiče pa imata vsak svojega. In za vsak svojega skrbita.
Kako si potem razdelite skupne stroške? Tisti, ki ste se priselili, daste potem toliko več za skupne stroške ali pomagate plačevat kredit ali kako?
Default avatar
Stroški se delijo na pol. Kar se tiče kredita je pa tako, bi ti dala polovico zraven ali plačevala več stroškov? Sem za to, da se vse deli na pol in skupaj ustvarja. V primeru, ko nekdo nekaj ima že prej, se je treba vsest in predebatirat. Torej, če prišlek vlaga in pomaga plačevat kredit, kaj to pomeni za njega. Kak je njegov vložek in kaj ima ob morebitnem razhodu.
Default avatar
Gostja je napisal/a:

Sem v dilemi.
Če dava vsak pol za stroške. Recimo vsak 250€. Meni ostane od plače 850€. Njemu pa 600€, ker ima še kredit.
Nekako se mi zdi nepošteno, da dava vsak pol. Bi se počutila kot parazitka.
Default avatar
Drugače še ne živiva skupaj, bova pa v kratkem.
Jaz sem zdaj v najemu.
Default avatar
Kaj pa če imata še en skupen račun ali pa samo kuverto in vsak mesec položita gor/noter vsak recimo 400€ skupaj znese to 800€ in potem iz tega plačujeta kredit in vse stroške od elektrike, vode, hrane, ipd, kar ostane od tekočega meseca pa je tam za skupne dolgoročne plane...
Default avatar
Stroški se nič ne delijo na pol, ampak so vsi stroški od obeh in vsi prihodki od obeh. In iz tega naslova je čisto vseeno, ali plača nekaj eden ali drug in ali kaj več ostaja na enem računu v primerjavi z drugim. Tako se meni zdi normalno, saj bi sicer izpadlo, da sta dva skupaj iz čiste preračunljivosti, kot partnerstvo d.o.o. in bognedaj, da bi kdo kaj več plačal na račun drugega, imeti vsak svojo polico v hladilniku, če eden ne more na neko destinacijo na morje gre pač sam,... Nekje sem prebral, da je tudi kar nekaj takšnih preračunljivih škrtuhov - še vedno izhajam, da je bilo napisano zgolj hec, saj si takšnih oseb niti ne predstavljam...
Default avatar
Ne vem no? Kredit placuje za svoje stanovanje ne vajino. Lahko te po 10 letih skensla in ti nimas nic od tega, da si.mu placevala kredit. To se morata skupaj zmenir. Itak pa je meni to cudno njemu ostane toliko, meni toliko. Meni je ze to narobe. Po moje bi bilo ostane nana se 1450.
Ampak to sem jaz. Vem, da enim cisto stimajo locene finance.
Default avatar
Hja, če vsak dava enako v skupno malho, torej iz tega pokrijeva kredit, vse stroške, se sliši sicer fajn.
Samo en drug problem je: če se skregava recimo čez 10 let. Ima on stanovanje, jaz sem pa brez strehe nad glavo.
Default avatar
stroški so tekoča poraba - fer je, če jih pokrivata vsak 1/2 (neglede na dohodke)
premoženje (nepremičnina) pa je osebna last.
Dogovorita se kaj bo (bi bilo v primeru, da gresta narazen) s premoženjem.
Ker on odplačuje kredit lahko ostane premoženje njegovo tudi po razhodu.
Če pa meniš, da bi kaj ob razhodu "vzela s sabo" pa se zmenita kakšen delež je še za odplačati in kakšen delež imaš ti namen pokrivati v kreditu.
Lahko pa poguglaš o sodni praksi v primeru ločitve.
Default avatar
rumeni koš je napisal/a:
Glej takole, če bi imel kredit za avto in bi se ti tudi vozila s tem avtom bi pač dala nekaj za ta kredit. Ker, če prav razumem pa ima kredit za stanovanje, ki bo njegovo ko ga odplača- le zakaj bi potem ti dajala zraven?! Razen, če ti napiše delež stanovanja. Poglej, nikoli ne veš kaj pride, tisti denar daj raje na kupček, pa bosta imela oba enako za zapraviti. Če bo veza do smrti uspešna itak je vse skupno, če pa moraš kdaj oditi pa imaš nekaj na računu za začetek. Bodi pametna.
Default avatar
berg101 je napisal/a:
Mislim, da ne razumeš niti avtorico in tudi ostalih. Gre za to da , ko se dva odločita za skupno življenje in ustvarjata iz nule, nikakor ni isto kot, da ima nekdo od prej neko premoženje oziroma nepremičnino. Seveda ne greš v zvezo z namenom, da se bo ta nekoč končala. Si predstavljaš, da si z nekom recimo 10 let, skupaj odplačata njegovo nepremičnino in potem gresta narazen? Kaj v tem primeru? Avtorica je zelo fer in v redu ženska pa vendar se mi zdi, da je vseeno treba realno razmišljat, ko gre za take pomembne odločitve.
Default avatar
rumeni koš je napisal/a:
Tako je in nič ni narobe s takim razmišljanjem.
Default avatar
Naj še omenim, da nisva več neka rosno mlada človeka, sva oba okrog 45. Pa že tudi kake slabe izkušnje glede denarnih zadev že imava za sabo. Tako, da se mogoče sliši kaj preračunljivo, ampak to je na podlagi izkušenj.
Default avatar
A nismo nekaj podobnega premlevali par mesecev nazaj, ko je ena jokala, da ji partner ne da zraven za njen kredit stanovanja oz. je spraševala, če mu naj računa najemnino namesto tega? Šlo pa je za iste zneske.
Default avatar
rumeni koš je napisal/a:

Ni čisto tako, a ne? Njemu ostane 600 € PLUS stanovanje, tebi pa 850 € BREZ stanovanja.
Če se že greste kupčkat.
Default avatar
Gostja je napisal/a:
S takšnim razmišljanjem je kar zelo narobe. Potem je najbolje, da sta vsak zase in se dobivata ko se dobivata in če gresta ob tem slučajno na pijačo, v kino, bosta vsak plačala svoje in tako bo avtorica najbolj pomirjena, da nebi slučajno kdo komu kaj plačal in bil s tem oškodovan. Ali ni zanimivo, da izpostavlja le gnar in to je zanjo pomembnejša stvar, ne pa na desetine drugih... Ta odnos je očitno ena sama preračunljivost. Verjetno razmišljata o skupnem bivanju tudi iz tega naslova - ne bo potrebno dvakrat plačevati TV, elektrike tudi ne bo krat dva,... Kje je meja te preračunljivosti - porabi ženska več vode pri kopanju, več elektrike za fen, bosta namontirala odštevalne števce na posamezne vtičnice, moški poje več - vaganje odrezanega kruha - ja, sliši se smešno, vendar je vse v istem kontekstu kot avtorica sprašuje. In če normalna oseba vse to razmisli, si bo res rekla, pa kaj je narobe z menoj, ali je res to bistvo odnosa, le kaj mi je bilo da sem sploh pomislila na to...
Sem identičnih let kot avtorica in
Default avatar
berg101 je napisal/a:

In tvoj predlog je kakšen?
Default avatar
zakon, kjer ne gredo VSI stroški iz skupne vreče in VSI prihodki v to isto vrečo, se mi zdi brez smisla!
Default avatar
Midva:
lastništvo oba
denar skupaj v en žakelj in poraba z varčevanjem iz njega!
Default avatar
hm, je napisal/a:
Smisla v najširšem pomenu ni. So pa izkušnje.
So to tvoje?