Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

Konji brez zavetja, kaj storiti?

Default avatar

ljubiteljica živali

Vsak dan se peljem mimo konj ki stojijo na mrazu,dežu,snegu.... stojijo čisto pri miru, zraven imajo postavljeno stojalo z senom in nobenega zavetja. Danes sem imela tega dovolj in sem se zapeljala zraven kolikor se je dalo, poslikala in se prepričala da živali res nimajo nobenega zavetja, razen majhne strahice - podaljšek tega stojala z senom.
Kaj storiti? Če vprašaš mene je to mučenje živali , saj se nima kam skriti pred mrazom, snegom...
kam prijaviti da ne bo šla prijava samo mimo? Sem brala da na inšpekcijo..ampak tam je vse bolj brez pomena. Ima kdo kakšen predlog?
Default avatar

samo zase

ljubiteljica živali je napisal/a:
Brigaj se zase
Default avatar

Oujea

Vprasaj na drzstvo za zascito konj, kontakt je na netu. Ti bodo svetovali.
Default avatar

veterinarska inšpekcija

Veterinarska inšpekcija- napiši mejl in priloži slike, ne pozabi na lokacijo. V tej državi vse službe slabo delajo, inšpekcije pa očitno sploh ne. Kao jih je premalo! Ukvarjajo se pa z vsemi drugimi bedarijami (se spomnite ekskurzij v osnovnih šolah) razen s tistim, za kar so tam! Srečno!
Default avatar

koonnjii

PROSIM TE, takoj pokliči društvo proti mučenju živali, na internetu boš našla vam najbližjo. Sicer konji morajo biti zunaj, AMPAK morajo imeti zavetje dovolj veliko, da se umaknejo snegu, dežju.... Pri bratu so imeli konja ponija zmeraj v hlevu- ponoči, pa jim je poginil. Veterinar jim je takrat povedal., da se v hlevu zaprtem ustvarijo hlapi, ki pa konjem (pljučam) zelo škodujejo.
Hvala ti, da si tako pozorna in ljubeča.
Default avatar

zavetjeeeee

Konji zunaj morajo imeti zavetje z treh strani. Če ne je to slaba skrb za živali in je zato treba ukrepati. Prosim te pokliči na zaščito živali, tam ti bodo svetovali kako naprej.
dobra po srcu si
Default avatar

Butl™

sama jim postavi zavetje - predno dobiš ustrezna dovoljenja, pa konje zaščiti s koci.
Default avatar

kiosk

Pokliči novinarje na POP TV. Ti so tudi za živali, grejo na kraj dogodka. Lastnika pa bi za
j...ca obesla na tiste rogovile za seno!!
Default avatar

še dobr da ne živiš

kiosk je napisal/a:
v Andaluziji, bi te še kap, kako tam živijo konji!
PS
Za konja je mučenje hlev in privez, vse ostalo, niti sneg niti mraz jim ne pride do živega, če je konj zdrav in normalno oskrbovan!
PSS
Moji konji imajo možnost hleva, pokritega prostora in odkrite meneže, ugani kje so najraje in večinoma časa!
Default avatar

ti si kubila

ljubiteljica živali je napisal/a:
Pa se ti kaj spoznaš na pasme konj in ostale stvari, ali samo lapaš u 3 krasne? Če bi bila tako korajžna, bi konjem prinesla dekce in šla lastnika razbit. :)))

Ne petljajte se v vse in vsakogar, ker ste cure bule!!!
Default avatar

Tasunka witko Lakota sioux

ljubiteljica živali je napisal/a:
Dom konja ali goveda je od nekdaj prerija, kjer domuje tudi veter, viharji, dež, sneg, mraz in poleti suša in vročina. Konj ni človek. Sklepanje, da njega zebe, če zebe človeka, je napačno. Tule bi kvaz monski strokovnjaki rekli, da "človek projecira spoznanja o sebi na žival". :-) To je slaba projekcija in v celoti zgrešena.

Konj ali tudi govedo določenih pasem (limusin, charolais, škotsko govedo), ki je od rojstva vse leto na prostem, je od nekdaj prilagojeno na bivanje na prostem, seveda pod pogojem, da ima dovolj voluminozne krmne in vode. Zadošča protivetrna zapora, ni pa nujna. Streha ni nujna. V naravi, kjer se je žival lahko prosto gibala, si sama našla vse, kar je potrebovala za preživetje, tudi protivetrno zavetje. Zato je dobro, da ga ima, ni pa nujno.

Ko človek poskusi seči s prsti skozi zimsko dlako žvali, ki ima dovolj hrane in vode in biva vse leto na prostem, ugotovi, da ima žival pod krovno dlako sloj spodnje dlake, skozi katero se ne more dotakniti kože živali ne človek s psti, ne dež in ne mraz. Žival se na prostem odlično počuti, vsekakor bolje, kot v zatohlem hlevu. Žival v svojem genskem zapisu poišče sledi stotisočletnega prilagajanje življenju na prostem in se aklimatizira, prilagodi pogojem. Tako ravnajo z živalmi tisti, ki jih redijo in to vedo, ostali "ljubitelji živali" so laiki, ki jih zebe. Govoril sem, houk.
Default avatar

tarči

Tasunka witko Lakota sioux je napisal/a:
Evo bistvo, bila je prosta in lahko si je sama našla. To je vsa razlika.
Default avatar

leelojamais

Tasunka witko Lakota sioux je napisal/a:
Podpišem citiran komentar, celo par dni star teliček si je brez problema našel zavetje v grmovju, tako da smo ga komaj našli, ker smo ga s kravo vseeno želeli začasno preseliti v hlev zaradi slabe vremenske napovedi...
pa eno zimo smo kobilo z žrebičkom dali v hlev, pa smo ugotovili, da se kobila ves poti (čisto mokra je bila), ker ji je bilo notri pretoplo, saj je imela dlako že prilagojeno zimskim razmeram...
Default avatar

hmmmmmmmm

Tasunka witko Lakota sioux je napisal/a:
To je vse res, če ima lastnik goveda, konj tudi veliko površino, kjer se lahko žival giblje. Ko pa ima žival malo površino je pa že druga zgodba. V ZDA vsako leto na tisoče konj rešijo, ker imajo premalo prostora in nimajo zavetja. Če lastnik nima dovolj zemlje mora obvezno živali postaviti zaščito zunaj.

Pri nas imajo konji deset hektarov, plus dva hektara gozda in seveda so tisočkrat raje zunaj tudi zdaj kot pa v hlevu. Samo imajo ogromno površino kjer se lahko gibljejo in tudi gozd, ki je naravna zaščita. Seveda imajo na voljo svežo vodo in krmo. V hlev gredo res mogoče zvečer, ker imamo prost izhod se lahko gibljejo pač kakor želijo.
Default avatar

še dodam

Tasunka witko Lakota sioux je napisal/a:
Plus še dodam, tudi tako opevana permakultura npr. v švici - govori o živalih celo leto na prostem, edino zavetje je teren in morebitna naravna zaslonka iz žive meje, gozdiča...
Po monovsko šetladnci niti ven ne smejo pokukati v veter in mraz na svojih otokih.
In še dalje vse ostale uboge živali - race, labodi, ki se celo namakjo v tem mrazu.
Hja pa saj pri nas otroci tudi ne smejo ven v vrtcu na Danskem pa zunaj celo počivajo.
Default avatar

ne oziraj se tja čez planke

še dodam je napisal/a:
Zato pa moramo tako ravnati kot smo navajeni v domačem okolju. V Sloveniji so pač otroci notri in krajši sprehodi. Na Danskem pa še ponoči otroci spijo v šotorih za zabavo. Moraš pa vedeti, da imajo na Danskem drugo prepričanje v glavi in to prepričanje vodi človeka. Daj zdaj daj slovenskega otroka ven, ki ima v glavi prepričanje, da na mrazu zboli bo zbolel zaradi vsega hudega kao. In bo res.
Default avatar

Opica jedna

Tasunka witko Lakota sioux je napisal/a:

Pa ti čuj!!!!!!
Kaj ne veš, da so vse današnje pasje in konjske pasme več ali manj degenerirane!

Pa pojdi ti na drevo, saj tudi izhajaš iz od tam!
Default avatar

Ella's

Jaz bi se najprej prepričala, če so res 24 ur na dan zunaj. Ker konji obožujejo sneg, sicer. In če jim pustiš dlako, jim mal mraza ne škodi. Ne bi jih pa pušala stalno zunaj. V bistvu jim celo mraz do neke mere prav paše. Do neke mere... pri -16 da so zunaj nepokriti cele dneve, tist že ne.

Pokliči društvo za zašćito konjev, da preverijo.
Default avatar

Tasunka witko Lakota sioux

Opica jedna je napisal/a:
Človek je udomačil konja pred približno 6 tisoč leti. Upoštevajoč, da konji živijo okvirno 25 let in da so samice (kobile) spolno zrele pri pri okvirno letu in pol, to pomeni 4 tisoč generacij konj, vzrejenih v ujetništvu, po udomačitvi.

Človekovi predniki so se ločili od veje šimpanza pred približno 5 milijoni let. Šimpanzi in ljudje so v divjini živeli, nekdaj in večino tega obdobja, enako dolgo (40 do 50 let) in samice so bile spolno zrele pri približno enaki starosti (10 let za šimpanze in 15 let za današnjega človeka), kar pomeni 330 tisoč generacij od ločitve veje človeka od veje šimpanza.

Primerjamo lahko razvoj 330 tisoč generacij človeka in samo 4 tisoč generacij konj. 330 tisoč generacij človeka ja na človeku povzročilo večje spremembe in prilagoditve, kot 4 tisoč generacij konj, od omenjenih obdobij, do danes. Zaradi tega je konj v svojem bistvu še vedno divja žival, ki se lahko zlahka aklimatizira na slabe življenjske pogoje.

Človek pa se je v 330 tisoč generacijah bistveno spremenil. Prilagodil se je načinu življenja, kar ni degeneracija. Ni več divja žival in je "divji" le občasno zaradi neobvladovanja svojega Ega in zaradi nemoči ali neznanja. To ga včasih sili v pisanje klicajev in tuljenje, kot to počnejo primati in kar je počel, ko je bil še na drevesu. Zaradi 330 tisoč generacij dolgega razvoja bi svoj Ego lahko že znal nadzirati in uporablajti možgane in pridobljeno omiko in svoje stališče in razmišljenje utemeljeno pojasniti, namesto da tuli (glej kot primer odebeljeni tuleči tekst s klicaji v citatu, ki kaže odsev sorodstva pišočega s primati). Konji so naspotno temu ostali kljub udomačenju prvinski, nedegenirani, zato se razmeram, ki za človeka niso več "domače", lažje in zelo hitro prilagodijo, kar nekateri ljudje težko razumejo. Za konja je namreč še vedno dom naravno okolje. Za človeka pa ni več dom drevo ali naravno okolje, četudi izvira od tam. Govoril sem, houk.

Moderatorji