Starševski čvek

Luksuz ali razkosje zivljenja v Sloveniji

Default avatar
V eni temi danes je ze tekla beseda o nekih "povprecnih" - cloveka vrednih -prihodkih nekje na periferiji v Sloveniji. Tako na grobo cez palec sem ocenil, da za neko zivljenje postenega samske(-ga) prebivalke ali prebivalca srednjega razreda v nasi Kokoski, bi moral clovek zasluziti vsaj nekih 1.750 evrov na mesec netto.

Stroski.PNG
(299.88 KiB)

Sedaj sem zadevo na hitro spravil v Excel in na grobo ocenil postavke, ki sem jih nanizal, ter pristal sila blizu priblizka, ki sem ga podal cez palec. Pa sem verjetno kako postavko pozabil. Lahko dopisete. In res sem se omejil zgolj na tiste najbolj osnovne dobrine danasnjega cloveka. Nobenega luksuza. To je torej pricakovana placa neke trgovke ali pa neke medicinske sestre, morda kakega delavca v proizvodnji, ipd.

Koliko osnovnih dobrin si torej povprecen prebivalec Slovenije danes sploh more privosciti in cemu vse se odreka? Se vam zdi zgornji seznam dober priblizek za nekoga v starosti med nekje 20 in 50 let? Kaj bi vi se dodali?

In nenazadnje: kako v Sloveniji na legalen in hkrati legitimen nacin priti do taksnega zneska, ki omogoca neko povprecno zivljenje?
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
Najemnina se mi zdi precej nizka, celo za periferijo.
Default avatar
Super si tole razčlenih in razumljivo zapisal, a so to žal le sanje marsikoga.

Zame osebno bi to bila nebesa. Kaj so že frizer, koncerti, kavice, revije, dopust vreden človeka, novo pohištvo itd.?
Žalostno, a večina je oz. smo veseli, če imamo plačane tekoče življenjske stroške, če pa v trgovini naletimo na izdelke pred rokom izteka in posledično močno znižane, da sploh lahko kaj pripravimo za kosilo, smo pa zmagali.
Naslednji mesec vse ponovimo ter upamo, da nam ne bo treba prosjačiti na CSD za pomoč, da ohranimo vsaj malo dostojanstva sami pred seboj.
Default avatar
Obvezni stroški so v tabeli resda precej nizki, prenizki.
Recimo, vodarina, elektrika, komunala, najemnina, zavarovanje, ogrevanje.....

Ampak ok, recimo da si drugje dodal stroške, ki si jih tisti z nizkimi plačami ne privoščijo (mesečno obleka v takem znesku, frizer, računalniška oprema, pohištvo...).

Realno gledano pa pride cifra kar tam-tam, torej za spodobno, nikakor ne za razkošno življenje bi človek potreboval cca. 1500 netto.

Kje dobiti takšen standard, da bo lahko nek pošten delavec, ki sicer nima neke visoke izobrazbe in vez, kljub temu pa vsak dan cel šiht gara, lahko preživel in živel človeka dostojno ( in ne razkošno) življenje? Hja, težko v situaciji, kjer se nahajamo - 25 let gledamo, kako so nam kradli, skrbeli za razne tajkunčke, ki so se skozi naše stroške omastili.... Težka bo.

Sama pomagam, kolikor lahko, plačujem kakšne račune za zdravljenje živali, prispevam za otroke, za zdravljenja, v kakšna društva...kaj več pa ne morem - dokler bo raja dopuščala tako situacijo, kot jo imamo, bo tako, kot je.
Default avatar
Ma ja, seveda. pustimo +/- 10% (recimo kot pravis med 1.500 in 1.750 evri). To je neko normalno nihanje okoli povprecja. A bodimo iskreni... Neka solidna (!!!) delavska placa v Sloveniji (za delo, kjer je potrebna poklicna ali srednja sola) odstopa za polovico in se giblje bolj okoli 800 +/-, kakor kaj drugega. Oz. kolikor se spomnim... ta rang place naj bi dosegalo zgolj nekih 20% prebivalstva?!?

In ljudje so kar tiho in zivotarijo. In ta "tisina" (pasivnost) je npr. botrovala mojemu odhodu (in verjamem, da se marsikateremu).
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
P.S.: s "ta rang place" sem imel v mislih tega, ki sem ga naracunal v izhodiscu. Da ne bo pomote.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
Tisti, ki nas zanima ogromno stvari in se tudi ukvarjamo z njimi, ga najbolj najebemo in tak znesek je minimalen če hočemo večino stvari izkoristit.
Za večino stvari iz spiska sploh ne trošim denarja, pa vseeno z 1600 neto zelo težko pridem skozi. Za redne/tekoče/obvezne zadeve zapravim zelo malo. Očitno smo si zelo različni...
Primer: ravno ta teden sem si privoščil vrhunske slušalke za 200 €...
Default avatar
Thorrr je napisal/a:
Mogoče živiš pri starših in odpadejo najemnina, položnice, hrana, pijača, varčevanje za pohištvo,...? Potemtakem ni čudno za slušalke v rangu 200€.
Default avatar
Thorrr je napisal/a:
1600 €/mesec
A čistega a maš kredit pa pufe? :)

1. okej furaš ene stare gare in vsak mesec fuuuukneš v njih ene 500 € z benzom vred
2. hrana - 300 € (zelo fensy)
3. fitnes + tisti praški = 100 €
4. kakšne frišne gate, štunfe = 40 € :-)))) Lidl pa to :)
5. smučaš = 75 €
6. kurjava - 70 €
7. pijača, žur = 200 €
8. polžnice : 300 €

Kje je še vse ostalo????
Default avatar
Desiderius_da_Pietri je napisal/a:

Jp, jp.

Ti si ogledalo tega, kar se zadnjih 10 let dogaja pri nas.


Pa sem brala v temi o unih dveh Loginovih, ko je nek bumbar, ki se vsakodnevno oglaša, nabijal, kako on lepo živi in ima "polno rit vsega", ker se je "znašel".
Pa vem, da temu še zdaleč ni tako - nekomu polna rit predstavlja nakup tatarca (cena cca. 5 €) na petek in svetek, nekomu drugemu pa avto za 30k+ vsaki dve leti in zapravljanje 20k+ letno za potovanja. Nekomu tretjemu pa 500 k letno... (ali še več).

Kot da ostali, ki se niso "znašli", (beri: nimajo vez in poznanstev), ne obstajajo? Taki, ki pošteno delajo, se trudijo za obstoj svojih družin, čeprav nimajo neke visokošolske izobrazbe? Takih je ogromno. Poštenih, delovnih ljudi, ki pa ne pridejo skozi mesec, ker delajo za 600, 700 plače. (Da o penzionistih ne govorim).

Zame je država vredna le, če omogoči spodobno življenje tudi vsem tistim, ki POŠTENO delajo (in ne samo tistim, ki služijo zaradi vez), obenem pa jim omogočala tudi storitve, ki naj bi jih nudila - sem sodi predvsem naše zdravstvo, šolstvo.
Torej - dokler neka snažilka, trgovka, administratorka, mehanik, frizer.. ne bodo presegli minimalne plače in ne bodo mogli živeti dostojno, zame ta država ni vredna pol hurca.

Dokler pa se bodo reveži tepli in si očitali kilo kruha, bo pa tako, kot je. Slovenceljni smo sami krivi, da smo tam, kjer smo. Zmanipulirani, nevoščljivi drug drugemu, obenem pa revni in zapostavljeni.

Sicer pa sam veš, si dal svojo kalvarijo v naši vukojebini skozi.
Default avatar
tako gre, ja je napisal/a:
Živim sam, s velikim psom, v lastni bajti...
Default avatar
Thorrr je napisal/a:
"Prjatu", ne razumeš.... ;-)

Veriga je močna toliko, kot je močan njen najšibkejši člen. Pri nas cca. 1/3 ljudi živi iz dans na jutri, ne glede na to, ali imajo zaposlitev, ali ne.

Živiš v revni državi in kljub temu, da si si kupil slušalke za 200 €, živiš v navadni vukojebini in tudi ti si navadni vukejebar. Revež iz vukojebine, kjer ljudje ne morejo preživeti, četudi imajo zaposlitev.

Razmisli malo, kje ( v drugih državah), ljudje ne morejo kupiti novih čevljev, kljub temu, da so zaposleni? V Nemčiji? V Švici? V Avstriji? V ZDA? Avstraliji? Kanadi? Italiji?

Nope.

Samo Na Balkanu - Hrvaški, Srbiji, Grčiji, Turčiji.....

Torej se ne hvali, ker se nimaš za kaj! Navaden cigo si - revček, ki je imel srečo, da je nekako priplezal do tega, da lahko kupi slušalkice, ko mu stare grejo po gobe. ;-)


----------------------------------------


Ko boš svoje znanje prodal v tujini (zgoraj napisane države), boš lahko otresal. Ker ta, za razliko od našega stanja, šteje znanje, inovativnost, prilagajanje trgu, konkurenčnost.....
Default avatar
saj si kot Barbika :) je napisal/a:
1. furam 18 let stare gare(sigurno dost boljše kot tvoj novi jajc) , s katerim imam dokaj nizke stroške s popravili, razen registracije in rednega servisa, pa gume...v žep pobašem tudi okrog 130 € od povrnjene vožnje, to je 1500 € letno...
2. pri hrani se ne preseravam...ne kupujem skoraj nobene svinjarije, dam pa zato več na bolj zdravo hrano...dost zelenjave, sadja, oreščki, semena, kalčki, ribe , namesto riža in makaronov kupujem ajdovo kašo, amarant, itd...alkohola ne držim doma, od brezalkoholnih pijač pijem samo čaje z limono, medom in ingverjem, pa seveda sojino, ovseno mleko za mešat z granolo...
3. whey 1 kg(Myprotein-top šit proteini) + maltodextrin 1 kg stane vse skup 30 € in to imam za 2-3 mesece
4. gat in štunfov imam čist preveč...kupim zalogo 1x letno
5. včasih sem smučal dost, pa sem se razkantal...zdaj smučam ne, sploh ker imam en kup razlogov proti...v glavnem so neracionalni...
6. Kurjava me pride okrog 50-60 € mesečno (olje, kamin, klima)
7. čist odvisno od letnega časa..poleti se jasno dost več alkohola požre...so pa minili tisti cajti, ko sem požrl za 300 € pirov mesečno
8. same položnice (štrom, voda, snaga, tv, internet, telefon) me pridejo okrog 120-130€)

A kje je ostalo? Pa to govorim...zdaj se šele začnejo stroški...kredit, varčevanje, pes, muska, šport, bajta in okolica, vrt, itd
Default avatar
Že samo za hrano in pijačo gre več denarja, sploh, če gledaš tudi na kvaliteto. Ok, če kupujemo najcenejše izdelke, mogoče celo gre.
Default avatar
dej dej..... je napisal/a:
- samo 5% od vseh zaposlenih prejema minimalca, tako da ne bluzi o 33%..
- marsikdo je raje na socialni in niti ne išče službe, ker očitno to pelje...se pravi država je totalno preveč socialna...
- slovenije sploh ne vidim kot revno državo...daleč od tega...ni mi jasno od kje vam take ugotovitve...
Default avatar
Thorrr je napisal/a:

Jeaa Gospodar. In vsaka bi ti morala bit hvaležna za zastonj krevet? Pa fuuukat, kuhat, glancat...
Sstaraš se in si tečen.
Default avatar
Thorrr je napisal/a:
Pod povprečjem, tj. 1000EUR neto je več kot 2/3 folka. Torej teh 2/3 životari.
Default avatar
990 evrov plače pomeni životarjenje, pri 1000 se pa že začne solidno življenje.
Default avatar
saj zato si pa presran je napisal/a:
V temo streljaš. Z babami se ne ukvarjam...ne resno, ne priložnostno...
Default avatar
Doktor je napisal/a:
Ti nimaš pojma kaj je životarjenje...in prav tako nimaš pojma , da je hrana, s katero normalno preživimo, nenormalno nizek mesečni strošek...seveda je hrana za marsikoga draga, če pretirava s količinami...JA, 2/3 SLOVENČKOV JE PREDEBELIH! Ne ti men o životarjenju...na tistih koncih sveta, ki se resnično životari, ni debeluhov...