Forum.Over.Net

Starševski čvek

obvestilo očetu o spremembi naslova otroka

Default avatar

teycha89

Pozdravljeni,
imam eno vprašanje.
Zanima me namreč, kaj vse potrebno mora mati skrbnica posredovati očetu, ko si spreminja začasno prebivališče zase in za otroka. Sodišče je odredilo kam naj oče prihaja iskat otroka in sedaj je mati spremenila naslov. Kar pomeni, da mora oče hodit po otroka drugam, bistveno dlje kot je navedeno na sodni poravnavi za skrbništvo in preživnino. Mati izzigrava sistem države in gre vedno po liniji najmanjšega upora, ki je zanjo najboljši.

Namreč informirala sem se na CSD, ki trdijo da mora na sodišče urediti spremembo naslova (o tem jo je CSD tudi obvestilo), mati pa trdi da njej tega ni potrebno.
Default avatar

who are you

teycha89 je napisal/a:
Nisi mati, nisi oče, zakaj te zanima?
Default avatar

zakaj na sodišče?

Ne razumem zakaj na sodišče. Če je mati edina skrbnica, je njena dolžnost, da poskrbi, da se stiki z očetom izvajajo. Če se je preselila, mora poskrbeti, da bo oče prišel do otrok ob dogovorjenih terminih. Zato pogosto sodišča določijo, da se otroke prevzame v šolah in vrtcih, ker se teh večinoma ne menja kar tako.
Vem, da je včasih lažje govoriti, ampak starša se morata pogovarjati o teh stvareh, tudi, če se sovražita.
Default avatar

Tako

Razočarana mačeha, ki se ne more sprijazniti z dejstvom, da ima oče še vedno raje svojega sina, kot njo?
Ni se tako simpl seliti, da bi se mama selila samo zato, da bi izigravala sistem.
Če očeta kaj moti, naj vloži tožbo za spremembo pravil glede stikov.
Default avatar

teycha89

Tako je napisal/a:
haha razočarana mačeha. mačeha, ki za svojo pastorko naredi vse. kdo misliš da je uredil stike z očetom, ko je mati odpeljala hčer in jo ni dala očetu, kljub odredbi sodišča. kdo misliš da skrbi za preživnino, kdo misliš da skrbi za vzgojo punčke, ki je doma ne dobi in je ko divjak. malo se zamisli preden obsojaš. Lahko je bit pameten
Default avatar

teycha89

who are you je napisal/a:
partner me je pooblastil da skrbim za njegovega otroka medtem ko je on v tujini. Jaz moram plačevat preživnino točno na uro, ker drugače mi takoj da izvršbo, ona pa se lahk dela norca iz vseh.
Default avatar

danes neprijavljena

teycha89 je napisal/a:
Se pravi: oba se delata norca iz tebe.
Default avatar

bla bla bla

teycha89 je napisal/a:
To je provokacija, saj plačil na uro ni.
Default avatar

who are you

teycha89 je napisal/a:

Kako prosim, od kdaj je roditeljska dolžnost prenosljiva?
Default avatar

ena monja

On te ne more pooblastiti, da skrbiš za njegovega ootroka namesto njega:))) Kakšne neumnosti pišeš. Itak je pa skrbnica otroka kot razumem njegova mama, ne on. On bi moral izvajati stike z otrokom in plačevati preživnino. Razumem pa, da ti je naročil, da plačuj preživnino, ostalega pač ne moreš nadomestiti.
Default avatar

danes neprijavljena

Se pravi: oče otroka je v tujini, partnerka plačuje preživnino za otroka namesto njega, mati pa bi morala očeta prositi za dovoljenje, da spremeni otrokov naslov. Koliko pa ta oče izvaja stike s svojim otrokom, če je v tujini in morajo drugi urejati stvari namesto njega? A do interneta tudi nima dostopa v tujini, da moraš ti spraševati namesto njega? Kolikor vem, internet dela tudi na luni - no, vsaj na tej strani, ki gleda proti nam.
Default avatar

mick1

Sama otrokovega naslova ne sme spremeniti. O takih zadevah mora med roditeljema priti do soglasja, če se ne zmoreta sporazumeti niti ob pomoči CSD, o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku.

V praksi pa to izgleda tako, da mati lahko naredi kar hoče, sodišče pa potem to požegna, ker bi bilo za otroka stresno se seliti nazaj. POtem pa lahko le še tožiš državo.
Default avatar

pa kaj še

mick1 je napisal/a:
Seveda lahko mati spremeni otrokov naslov, kakšne lupetaš. Se pravi, najemodajalec jo vrže iz stanovanja in mora poiskati novo, ampak po tvojem mora do nove odredbe sodišča spati z otrokom pod stopnicami te hiše? Kot da sodišča nimajo boljšega dela.
Default avatar

pa kaj še

Vprašanje je torej predvsem teoretične narave, glede na to, da oče po otroka trenutno itak ne hodi.

Pa v sodni odločbi piše prav točno konkreten naslov, z ulico in številko? Potem mora pač tvoj izbranec hoditi tja, če je pa sodišče tako odločilo a ne! Očitno niti v tujini ni našel zdrave pameti.

Moj partner gre vedno po otroka, brez pardona, ima 40 km v eno smer, odpelje se tja tudi samo za popoldne, če bivša potrebuje varstvo, ali magari, da gresta z otrokom na sprehod, igrišče, na sladoled ...

Nekaterim vam je treba očitno starševsko ljubezen zapisati v odločbo. In ja, spletne banke delujejo tudi v tujini. In ja, v sodni odločbi je napisano, do kdaj naj bo nakazana preživnina, lahko je tudi kak dan prej, ne boš verjela.
Default avatar

ticaMarica

Glede na to, da Zakon o zakonski zvezi pravi, da sta se starša, ne glede na to, komu je otrok zaupan v vzgojo in varstvo, o pomembnih stvareh, ki se tičejo otroka dolžna pogovarjat, bi rekla, da bi morala mati še pred preselitvijo očeta vprašat za mnenje. In otroka ne samo kar tako malo preselit in mu spremenit naslov.
Default avatar

danes neprijavljena

ticaMarica je napisal/a:
Misliš, da je oče mamo vprašal, če lahko odide v tujino?
Default avatar

no pa razloži

ticaMarica je napisal/a:
Torej, najemodajalec mamo meče ven, ona očeta vpraša za mnenje in oče reče, da se ne sme preseliti ali kako si to predstavljaš?
Prav gotovo selitev znotraj nekega kraja ali regije ni nekaj, o čemer bi se mama morala predhodno posvetovati z očetom, ker je to po navadi vprašanje eksistence, ne pa neka muha, da se mama vsake pol leta malo seli.
In če že navajaš zakon, predpis navedi v celoti. Gre za vprašanja, ki pomembno vplivajo na otrokov razvoj. Selitev v drugo primerno stanovanje ne vem, če sodi ravno v to kategorijo.
Default avatar

Tako

Če se iz tujine pripelje na stik, potem je res glih vseeno, če gre na stik v Ljubljano ali Maribor. 100 km gor al pa dol, če že pride iz tujine.
Provizija za plačilo preživnine je pa menda ista, če imetnica TRRja živi v Zgornji Kungoti ali pa v Ljubljani ali pa na Kredarici. Tako mislim, da selitev otroka ne vpliva na izvajanje tvojega pooblastila :-) :-) :-) Svašta! Še dobr, da ni za otroka nardit tudi koga pooblastil :-) :-) :-)
Default avatar

Tvoja_teta

teycha89 je napisal/a:
Punca, mogoče bi se rajši pogovarjali o tebi in tvojem partnerskem odnosu, glede tistih drugih stvari pa pusti tvojega tipa in njegovo bivšo, da se pogovarjata sama.

Glede na nick si stara 27 let. Imaš tipa z otrokom, ki ti je razložil, da je za vse probleme otroka kriva njegova bivša. Za tega tipa plačuješ preživnino, ti dobiš izvršbo, če ne plačaš, praviš. Za tega tipa "urejaš stike" z otrokom, karkoli že to pomeni. Pri živi materi imaš otroka za "pastorko", tožila bi bivšo, ker je spremenila stalno prebivališče, tip je pa ... kje? V tujini. Ampak mama se ne sme preseliti z otrokom. Ker "izzigrava sistem države in gre vedno po liniji najmanjšega upora, ki je zanjo najboljši". Ampak ti pa ne. Ti plačuješ za tujega otroka, ti popravljaš vzgojo, ki jo je mama (kdo drug) zafrknila, ti skrbiš za tega otroka. Vau, medaljo boš dobila za altruizem. Pa še kakšnega otročka.

Vsaka mu čast, temu tipu.
Default avatar

Desiderius_da_Pietri

Hm. Takole na oko... bi to vprasanje (follow the money) priticalo kvecjemu hcerki (ki se je znasla v nekaksnem precepu). Tudi motoviljenje z identiteto mi disi po poskusu skrivanja le-te. Zakaj? Ker sem situacijo iz opisa dozivel... Pred 11 leti, sem bil v tujini, moja soproga pa je de facto skrbela za pastorko (mojo hci), ker jo je mati (ze n-tic) "postavila s kufri pred vrata". In kaj naj clovek naredi? Rece (i)"Ne zelim sprejeti tega otroka?"[/i]. Ampak pustimo to...

Tezko verjamem, da bi soproga reagirala na tak nacin. Je pa na podobe nacin kasnej (kot najstnca) reagirala hci. Moje mnenje: nagovorila nas je mladostnica v stiski. Mladostnica, na katero mati izvaja pritisk, oce, s katerim ne zeli opustiti stikov pa je v tujini.

Kaj lahko storimo?
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! « (Kdo sem?)