Med.Over.Net

Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Ali bi bilo dobro iti k zdravniku?

Default avatar

Izvirska voda

Pozdravljeni,

mož (33) je imel pred leti težave, ki jih je pripisal depresiji, s čimer se je strinjala tudi njegova zdravnica. Predpisala mu je antidepresive in reči moram, da je bil učinek kar dober. Kasneje smo nekoliko spremenili tudi življenjski slog in zadnjih 8-9 let ni imel nobene tovrstne terapije.
Zadnjih nekaj let opažam, da se ga občasno loteva otožnost in tesnobnost, za katero sem s spremljanjem ugotovila, da res sovpada z luninimi menami. Vem, da se to zdravnikom verjetno sliši kot vudu, vendar po njegovem obnašanju razberem, da je recimo do polne lune kak dan ali dva... z mlaji pa nimamo težav. Sedaj mu, ko je tesnoben kar rečem, daj je morda "od lune" in pravi, da mu odleže, če ga spomnim. Kolikor ga poznam, nimam občutka, da bi sam gledal koledar za luninimi menami in se tempiral na to. Takšna epizoda traja kake 3 dni skupaj, nato mine in je vse v redu. Kadar je v redu, je čisto običajen, ne opažam kake evforije ali drugih posebnosti.

Te dni pa mi je zaupal, da je tokrat huje kot ponavadi. Ali mislite, da bi moral k zdravniku zaradi tega? Strah me je predvsem zato, ker so po njegovi strani sorodniki resne težave z depresijo. Prišlo je celo do nekaj samomorilnih poskusov pri različnih sorodnikov, dva sta si uspela vzeti življenje. Sam se je kot najstnik tudi enkrat menda porezal - se mu poznajo brazgotine, a sicer ni bilo življenjsko nevarno.

Hvala za odgovor,
Zala
Default avatar

SRebolj

Zdravo Zala
Lunine mene naj znanstveno ne bi imele vpliva na človeka, pa vendar tej znanosti, glede na izkušnje, ne verjamemo kaj dosti. Težava je, da ne morete zdraviti luninih men in se bo treba lotiti problema na rešljivem koncu. Ja, mislim da nujno potrebuje zdravniški pregled in zelo možno da tudi (ponovno) zdravljenje.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Izvirska voda

Hvala za hiter odgovor.
Tudi on misli, da ima težave z depresijo. Ta čas se malce ukvarja s svojo sedanjo osebno zdravnico, kateri je omenil težave in ji omenil moja dognanja o njihovih prekrivanjih z nebesnimi pojavi, kar je bilo precej slabo sprejeto. Sicer sem ga skregala, da se enih reči pri zdravniku pač ne pove, a škoda je narejena.
Zanima naju še nekaj, In sicer gre za sledeče: tablete, ki jih je imel pred 9 leti so na bolezen učinkovale po pričakovanjih. Imele so stranske učinke, ki jih je on (...jaz pa, kot pravi, vljudno sploh ne) zaznal v intimnih stvareh. Ker po zadnji izkušnji pri zdravnici ne želi tvegati, me zanima, ali naj to sploh omeni? Če je mogoče, bi raje kaj drugega, če pa je izbire tovrstnih zdravil bolj malo, bova pač potrpela, saj se rešujejo pomembnejše stvari.

Upam, da smetim preveč. Hvala za vse. Želim vam lepe praznike in vse dobro v 2017.

Zala
Default avatar

SRebolj

Ko zacne nekdo to misliti ze sam, je res cas za zdravnika. Lunarna opažanja komot zamolčita, težav tam spodaj pa nikakor. Tisto mora štimat! Saj so pomembnejše reči ampak kaj hudo dosti jih pa ni ;-) Obstaja dovolj različic zdravil ki ne pokvarijo hidravlike in veselja do streljanja ;-)
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj