Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Lukec in njegov skorec

Default avatar

Pomagajte

Pomagajte....

Tisti ki ste prebrali knjigo....rabim za domace branje.
Primerjaj sebe z Lukcem( cim vec lastnosti z argumentiranjem)
Kako naj to napisem??
Hvala
Default avatar

rudolfina

Ti pišeš to za kateri razred? Moji otroci so imeli Lukca, mislim, da v 3 ali 4 razredu osemletke. Če pišeš ti za svojega otroka, bi bilo od mene najmanj neumno da bi ti kakorkoli odgovorila na to vprašanje. Otroci naj delajo naloge sami
Default avatar

preberi knjigo

Pomagajte je napisal/a:
Pomagajte....

Tisti ki ste prebrali knjigo....rabim za domace branje.
Primerjaj sebe z Lukcem( cim vec lastnosti z argumentiranjem)
Kako naj to napisem??
Hvala

Zvečer , preden greš spat.Pa mu pomagaj napisati.Mi ne vemo, kakšen je tvoj otrok.Kako naj potem primerjamo lukca in tvojega otroka...
Default avatar

Pomagajte

Kako bi sploh napisali to?
Bomo ze opisali moje lastnosti...
Default avatar

preberi knjigo

Dogajalni lok povesti je oblikovan po vzorcu: dom – odhod od doma – vrnitev.

Knjiga se začne s podobo mesečine nad Vipavsko dolino in z dečkovimi sanjami, Lukec si želi izpolnitev sanj, toda pred njim je še en »navaden dan«, dan v šoli, kjer poteka pouk v nerazumljivem jeziku, dan drobnih lumparij in maminih skrbi. Dan pa vseeno ni čisto navaden: mati, zgarana, bolehna, utrujena ženica, dobi pismo, da naj prideta z Lukcem v Argentino k očetu. Oče je priden delavec, toda zanj v stari domovini ni bilo dovolj zasluška. Pismo za Lukca postane dogodivščina, sprememba, o kateri je sanjal. Na pot, pa Lukec noče brez svojega škorca. Mati Lukčeve prošnje ni mogla zavrniti, ker je vedela da je navezanost Lukca na škorca velika.

Zdaj vse poteka zelo hitro: priprave na odhod, podobe tujih mest, množica obrazov, nevihta, bolezen ter materina smrt. Vse te dogodivščine zaradi želje po boljšem življenju v tujih krajih, kamor so očeta in za njim mamo in dečka Lukca pregnale trde razmere in revščina.

Lukec s škorcem, kljub mamini smrti najde pot do očeta, s katerim napovesta vrnitev domov.

Oznaka glavnih književnih junakov: Lukca in njegovega škorca[uredi | uredi kodo]
Za Bevkovo delo je, tako kot za nekatere druge njegove povesti, bistvena povezanost otroškega in živalskega sveta. Prijateljstvo, ki se vzpostavi med dečkom in škorcem, je povezano z družinsko problematiko (revščina in narodno zatiranje). Lukec in njegov škorec Klepec (tako je Lukec poimenoval svojega neločljivega prijatelja) sta si podobna v marsičem: oba sta zvedava in nagajiva, razposajena in svojeglava, oba sicer vesta, da je treba ubogati, a kaj, ko je svet tako zanimiv, da se na moč avtoritete včasih pozabi … Vsi ju imajo radi zaradi šal in norčij, ki jih uganjata, in kljub nenaklonjeni usodi se vedno najde kdo, ki za dečka in škorca poskrbi.


Lukec je fant iz revne družine, zgodba se dogaja pred drugo svetovno vojno, ko je šlo veliko ljudi za delom v Ameriko.Tudi Lukčev oče je odšel.
Tvoj sin se je rodil v situirani družini, s staršema, ki imata oba službe.Zato vaš oče ni šel v Ameriko.Je doma in vajin sin raste ob obeh starših....
Lukec ima prijatelja škorca.
Tvoj sin ima kužka, ki mu je ime Don.
Lukec je zvedav in nagajiv.
Tvoj sin je zvedav in pameten fant, saj se rad vsak dan ukvarja s kužkom, ga pelje na sprehod in se z njim pogovarja...
In tako naprej.
Default avatar

preberi knjigo

Lukčeva mama je zgarana, bolehna in utrujena.
Ti kot mama si večkrat utrujena, toda kar zdrava in negovana ženska.Predvidevam, da si izobražena, kar Lukčeva mama ni bila, saj je bila tudi ona doma iz revne družine in ni bilo možnosti za šolanje.Isto Lukčev oče.
Ko je Lukec z mamo in škorcem odpotoval z ladjo v Ameriko, je bila to zanj velika dogodivščina in sprememba , o kateri je sanjal.
Danes otroci redko sanjajo o nekih stvareh, saj dobijo več, kot si sploh lahko zamislijo.Ker živimo v popolnoma drugačnih časih.
Default avatar

uhnidobr

Smisel domačih nalog je, da učenec bere, prebrano razume in zna oz. se uči tekst parafrizirati - torej o njem razmišlja. Če si avtor ti ta učenec, ti toplo priporočam, da povest res najprej prebereš...sedaj imaš čas ko ni šole. Potem razmisli kakšne so (oz. si že sproti izpiši Lukčeve lastnosti), potem pa razmisli, kakšen je tvoj karakter in se primerjaj. Malo razmisli tudi, kako bi bilo, če bi bil ti v vlogi oz. na mestu glavnega junaka.
Če pa je avtorica mama, sem pa ostala brez besed.
Default avatar

Ranklka

Knjigo sem brala še kot otrok, potem sem jo brala, ko so moji otroci hodili v osnovno šolo in so jo imeli za obvezno čtivo. Vedno znova me je knjiga prevzela in vsakič, ko sem jo brala, sem jokala, tako mi je bilo hudo za Lukca, ko mu je umrla mama na ladji.
Avtorica, preberi knjigo, ne bo ti žal. Potem se boš lažje pogovorila z otrokom in boš lažje primerjala vedoželjnega, nagajivega Lukca, ki je bil obenem tudi zelo občutljiv, s svojim otrokom. Prav je, da tudi otrok prebere knjigo, da dobi vsaj malo pojma o preteklosti, o življenju otrok, o stiskah, ki so jih doživljali.
Default avatar

Gost♥

Knjige so zato, da jih mularija bere, ne da strici in tete z MON-a delajo obnove!