Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Veganski tatarski biftek

Default avatar

Zopernela

Kot je že marsikdo pred mano vprašal, zakaj vegiji jemljete mesnata imena za svoje nadomestke?

Zakaj ne rečete raje vegansko tatarsko žaganje? Ne štekam, ker je večina vegijev tako orto nastrojena proti nam mesoždercem. Svoj čas je bila neka sojina linija z okusom pečenega piščanca ipd. mesnih crkovin.

Pa še za eno razlago bi prosila tiste vegije, ki jedo sir in poleg tega nam mesoždercem radi očitate, da jemo crkovino. Ali se predno kupite sir prepričate, da o poreklu in izvoru encima, ki je potreben, da sir nastane - http://www.nutris.org/prehrana/abc-preh ... 9-sir.html

Avtorica recepta, ne jemlji preveč osebno, vseeno pa bi želela nekoč izvedeti, kaj tako slastnega imajo biftek, hrenovke, zrezki, da morajo celo vegi nadomestna žaganja nositi njihovo ime, ali gre le za pomanjkanje kuharske domišljije.

Ja in danes sem zopeeerna :)))
Default avatar

Yo_

Popolnoma verjamem, da je dobro, ne vem pa, zakaj se imenuje tatarski biftek.
Default avatar

Robi...

Yo_ je napisal/a:
Popolnoma verjamem, da je dobro, ne vem pa, zakaj se imenuje tatarski biftek.
Saj pa piše. Ali si nepismena ? :)
Default avatar

oh ja

o, super ideja, leča mi je že sicer všečna.
drugače pa je moj hit namaz zadnjega obdobja: bučna + sončnična semena, rukola, česen, olje, limonin sok +začimbe po želji zmiksaš, tako dobljeno pasto hraniš v kozarčku (zelo hitro zmanjka).
Default avatar

ajojjj

Super ideja in komaj cakam, da naredim in probam, pa nisem vegan, ampak rada sprobam tudi kaj drugega.
Default avatar

0doris0

Zakaj se nevegiji sploh obremenjujete s temi recmi? Nekateri pac radi jejo tatarski biftek al karkoli ze mesnega in bi radi poskusili vegansko inacico. Ne vidim kaj je tukaj tako zelo narobe
Default avatar

Hdjd

Mene pa posebej pogreje izjava, da bi nekdo rad "solato s piscancem." A solata je pa lahko z mesom, lepo vas prosim no???!!
Default avatar

Hdjd

Mene pa posebej pogreje izjava, da bi nekdo rad "solato s piscancem." A solata je pa lahko z mesom, lepo vas prosim no???!!
Default avatar

Robi....

Gunnar je napisal/a:
0doris0 je napisal/a:
Zakaj se nevegiji sploh obremenjujete s temi recmi? Nekateri pac radi jejo tatarski biftek al karkoli ze mesnega in bi radi poskusili vegansko inacico. Ne vidim kaj je tukaj tako zelo narobe


narobe je to, da tiste vaše zvarke imenujete po nečem česar ne jeste. imejte še veganske krvavice pa ste zmagal... lahko vam dam še recept.
In kaj tebe briga, kako nekdo imenuje svoje zvarke?
Imaš zaradi tega na krožniku kaj manj svojih mesnih zvarkov?
Default avatar

dajnehino

hm, je napisal/a:
SoulHealer je napisal/a:
Meni itak nikoli ne bo jasno, zakaj vegani in vegetarijanci sploh iščejo in rabijo nadomestke za meso ...
zato, ker naskrivaj pojedo več mesa kot ga lahko ti neseš...
lažeš, hinavc! žeri ti svoja trupla in se ne brigaj za našo prehrano
Default avatar

saj ni problem

Prodaja mesa v Nemčiji je v zadnjih 5-ih letih upadla za več kot 10%, prodaja vegetarijanskih izdelkov pa narasla za 100%, ministri za kmetijstvo seveda postajajo živčni, meso izgublja na vrednosti, proizvajalci poskušajo prodati pokvarjene in okužene kose mesa na vse možne načine - zmeraj več bo afer s salmonelo (ko trgovci kupujejo meso praktično zastonj) in s tem (tudi) rešujejo proizvajalce, ki bi sicer taisto meso ter ostale živalske izdelke morali zavreči.

So pa klobase, tatarci, zrezki, mleko, siri.... in ostale vegi zadeve po okusu zelo drugačni od izdelkov živalskega izvora, po živalskih pa se imenujejo zaradi oblike oz. poskusa nadomeščanja okusov, ki jih vegani in vegetarijanci iščejo.

V teh poimenovanjih veganskih in vegetarijanskih jedi sicer ne vidim nobenega problema.... Kot tudi ne v ostalih izdelkih, ki jih uporabljajo /jedo vsejedci.
Default avatar

nezdravo

Rekel bi,da to kar jedo vegani/vegetarjanci-ali kakor se že imenujejo-zelo škodi. Vsi,kar jih poznam so tečni,nataknjeni,negativci,nejevoljneži,nedružabni,zaničevalni,napadalni,sovražni,nestrpni,žaljivi.
Default avatar

Gost♥

A ima kdo recept za vegetarijansko jetrno pašteto!
Default avatar

zato,

SoulHealer je napisal/a:
Meni itak nikoli ne bo jasno, zakaj vegani in vegetarijanci sploh iščejo in rabijo nadomestke za meso ...
Ker se mesu niso odrekli zaradi okusa, temveč zaradi empatije do živali. Enostavno.
Zmotno je (vsesplošno) prepričanje, da vegani črtajo meso in živalske izdelke zato, ker ne marajo okusa mesa in sira.
Default avatar

tudi to znajo

Gost♥ je napisal/a:
A ima kdo recept za vegetarijansko jetrno pašteto!
Mislim, da je sestavljena iz kakšnih sojinih koščkov, maščobe, začimb ki pašejo v mesne paštete. Sem 1x jedla namaz, pa nisem vedela, da je veganski.
Default avatar

Gost♥

tudi to znajo je napisal/a:
Gost♥ je napisal/a:
A ima kdo recept za vegetarijansko jetrno pašteto!
Mislim, da je sestavljena iz kakšnih sojinih koščkov, maščobe, začimb ki pašejo v mesne paštete. Sem 1x jedla namaz, pa nisem vedela, da je veganski.
Napisal sem JETRNO, ne sojino!
Default avatar

tudi to znajo

Haha, pa res :-)


Sicer pa mi je najbolj nagravžna zadeva, ki sem jo probala, njihov "sir" Violife. Okus po sesirjenem mleku poskušajo dobiti z dodajanjem kvasa v nekakšno zmes iz mletih oreščkov in maščobe.
Default avatar

Gost♥

95% soje pridelane na svetu je GSO! Tistih 5%, ki ostanejo pa pridelovalci raje živini pofutrajo, ker imajo več od tega!
Default avatar

BonicaMellucci nepr.

[quote="Gost♥"]95% soje pridelane na svetu je GSO! Tistih 5%, ki ostanejo pa pridelovalci raje živini pofutrajo, ker imajo več od tega![/quote

Prvi stavek drži, z drugim pa je obratno. Certificirano gensko nespremenjena soja se večinoma uporablja za kvalitetnejše veganske proizvode in nekaj malega za prehrano živali z eko certifikatom.

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood