Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Ljubljanski zdravniki naredili napako pri zdravljenju Neže

Default avatar

razkritja v Italiji

Čestitam pogumnim staršem, ki so malo Nežo na lastno odgovornost odpeljali na zdravljenje v Italijo. Upam, da bo razkritje napak in malomarnosti slovenske otroške srčne kirurgije pomagalo drugim otrokom!

http://over.net/clanek/novice/slovenij ... ili-napako

Tudi po njegovem mnenju oziroma kot je rekel, stroka pravi, da se podporni sistem vstavi le bolnikom, ki so tik pred odpovedjo srca. Neži pa še danes srce utripa brez pomoči, pa čeprav z zmanjšano zmogljivostjo. Prof. Stellin ravnanja ljubljanskih zdravnikov ni želel podrobneje komentirati, vendar pa je rekel, da kirurgi, ki so specializirani za operacije odraslih ljudi, Neži ne bi smeli vstavljati podpornih sistemov. Poleg tega je potrdil, da indikacije za vstavljanje podpornih sistemov sploh ni bilo. Najprej naj bi srčno popuščanje zdravili z zdravili, kakor pravi medicinska doktrina in številne raziskave s tega področja.
Operacije, ki jih delajo našim otrokom, zastarele vsaj 20 let
S prof. Stellinom smo se pogovarjali tudi o možnosti sodelovanja z ljubljanskim kliničnim centrom. Stanje otroške srčne kirurgije v Ljubljani je namreč kritično, kar so nam potrdili številni strokovnjaki iz različnih centrov po svetu. UKC Ljubljana sodeluje s številnimi tujimi kirurgi, med katerimi je tudi Italijan dr. Bruno Murzi.


Bolnišnica v Padovi je Nežo sprejela brez zadržkov. Več o njenem zdravstvenem stanju bo jasno konec tega tedna, tisti, ki so družini blizu, pa zadeve opisujejo kot dramatične. Foto: Milka Krapež

Kakor je povedal prof. Stellin, njegov italijanski kolega ne zna operirati na minimalno invaziven način. »Dr. Murzija zelo spoštujem. Vendar je res, da operira po starem,« je rekel dr. Stellin. To pomeni, da otroku prereže cel prsni koš (sekanje prsne kosti, ki povezuje rebra), da se pred njim razpre prsna votlina v celoti. Tako v Ljubljani operirajo tudi ostali kirurgi. Z minimalno invazivno operacijo otrok take travme ne doživi, ker ga operirajo skozi mali rez ob stran ali drugje, odvisno za kakšno operacijo gre. Prof. Stellin je povedal, da v njihovem centru vse otroke, pri katerih je potrebna taka operacija, operirajo z minimalno invazivno tehniko že vsaj 20 let.
Ljubljanska nesramnost
Ko smo pred več kot letom dni prvič obiskali Padovo, da bi se pogovorili, zakaj padovanski kirurgi, za katere je bilo dogovorjeno, da bi prihajali v Ljubljano operirat in obenem učit naše kirurge, na koncu niso prišli, nam je tedaj prof. Stellin povedal, da so uredili vso potrebno dokumentacijo, bili na ogledu v Ljubljani in se pogovarjali s prof. Klokočovnikom. A nato od naših zdravnikov iz UKC Ljubljana ni bilo niti glasu. Italijani so ob tem povedali le, da so »nekoliko razočarani.«
Ukinitev programa
Več staršev je na UKCLJ že naslovilo zahtevo za ukinitev spornega programa otroške srčne kirurgije in napotitev otrok, ki potrebujejo operacijo, v tuje zdravstvene centre.
Italijanski strokovnjaki so še vedno pripravljeni priti v Ljubljano in zastavljeni načrt uresničiti. Res pa je, da je vprašanje, kdo bo v nadaljevanju njihov sogovornik. Ker naj bi bila v primeru male Neže očitno narejena huda strokovna napaka, je pričakovati, da bodo nekateri zdravniki ovadeni zaradi suma malomarnega zdravljenja. O tem bodo seveda odločali kriminalisti in državno tožilstvo.
Kaj je možno ločiti in česa ne
In še nekaj: ker dr. Rajko Kenda ves čas govori, da se vse v zvezi z Nežo ni dogajalo na pediatrični kliniki, temveč na kirurški, in da njen »primer« ne sodi v program otroške srčne kirurgije, je treba poudariti, da je program zdravljenja prirojenih srčnih napak preprosto sestavni del otroške kirurgije in intenzivne terapije ter da vsepovsod po svetu otroke s prirojenimi in pridobljenimi srčnimi motnjami zdravijo na istem oddelku, ker tega preprosto ni mogoče ločiti. Pa četudi bi se s tem morda hoteli izogniti odgovornosti.
Default avatar

rvo ti ga na

evo ti zdej
Default avatar

razkritja

razkritja v Italiji je napisal/a:
.......
Italijanski strokovnjaki so še vedno pripravljeni priti v Ljubljano in zastavljeni načrt uresničiti. Res pa je, da je vprašanje, kdo bo v nadaljevanju njihov sogovornik. Ker naj bi bila v primeru male Neže očitno narejena huda strokovna napaka, je pričakovati, da bodo nekateri zdravniki ovadeni zaradi suma malomarnega zdravljenja. O tem bodo seveda odločali kriminalisti in državno tožilstvo.
Kakšno korist bo od tega imela Metka, ki je v starih sporih z zgoraj omenjenim zdravnikom. Stare zamere, ki se lomijo na otrocih. In kakšno korist ima od tega Milka? Veliko, nobene, majhno ??? Poravnava starih računov? Originalne izjave telih zdravnikov so pa kje....... ???
Default avatar

ubogi starši

in uboga Nežina družina :(, ne tega v grozljivkah ni, to je v reali, vsemogočni, egocentrični "zdravniki" (izvzeta dobra polovica, ki si ta naziv zdravnik popolnoma zasluži), kako pa kaj vaše družine?
Default avatar

ne že spet

Ojoj, že spet Milka Krapež! A ta ženska še ne bo dala miru?
Default avatar

o temle pa nič

Una malformazione cardiaca congenita: per la piccola Annachiara Smali di Treviso, appena tre anni e mezzo, era inevitabile la sostituzione della valvola mitralica. Martedì scorso l'intervento nella Clinica della cardiochirurgia pediatrica dell'ospedale di Padova diretta dal professor Giovanni Stellin. Tutto bene per le prime quarantott'ore. Poi, giovedì pomeriggio, iniziano i primi segnali preoccupanti: la bimba ha febbre, sta male, ha dolori sempre più forti al petto. La vita di Annachiara dura ancora un giorno. Venerdì muore nella Terapia intensiva pediatrica. Il suo cuore non ce l'ha più fatta.
Che cosa è accaduto ad Annachiara? Che cosa l'ha uccisa se l'operazione era stata definita tecnicamente perfetta? I genitori, sconvolti dal dolore, vogliono capire perché la loro figlioletta non c'è più.

E per questa ragione hanno presentato un esposto alla procura della Repubblica di Padova. Esposto finito sul tavolo del pubblico ministero Federica Baccaglini che ha aperto un'inchiesta, per ora, senza nessun indagato. Ieri mattina il magistrato ha ordinato alla polizia giudiziaria l'acquisizione della cartella clinica della bambina. E ha incaricato il professor Gualandi di Modena di eseguire l'autopsia sul corpicino di Annachiara, prevista per domani o, al massimo, giovedì. Assistiti dagli avvocati Ernesto De Toni ed Enrico Amoroso, i genitori della piccola che vivono a Treviso nel quartiere Sant'Angelo in via Don Favaretto - l'architetto Giovanni Smali, 37 anni, originario di Montebelluna, e Monica Bessegato, insegnante di Mirano - hanno nominato come consulente di parte il dottor Giovanni Ciraso.

Nessuna accusa da parte della famiglia. Spiega l'avvocato Amoroso: «L'obiettivo dei genitori, colpiti da una tragedia al momento inspiegabile, è di capire che cosa è realmente successo. Finora i medici non hanno saputo dare alcuna spiegazione».

Fin dalla nascita Annachiara ha un problema cardiaco che può essere risolto solo con il ricorso alla chirurgia. I genitori decidono di farla seguire dalla Cardiochirurgia pediatrica di Padova e il 18 novembre la bambina entra in sala operatoria per la sostituzione della valvola mitralica. Non sarebbe stata l'unica operazione: entro la maggiore età Annachiara avrebbe dovuto subire un altro intervento per risolvere definitivamente il suo problema. Il decorso post-operatorio è dei migliori tanto che la bambina resta soltanto due giorni in Terapia intensiva. La mattina del 20 viene trasferita nella Clinica pediatrica: si riprende così velocemente che sta già seduta sul letto e inizia a fare qualche passo. Tuttavia nell'arco di poche ore la situazione precipita. Nella notte tra il 20 e il 21 la febbre sale, il malessere è forte come più intenso è il dolore al torace. La piccola si lamenta e soffre. Venerdì è sempre peggio e i medici decidono il trasferimento di nuovo in Terapia intensiva.
Annachiara viene intubata perché il cuore è in grossa difficoltà. Ma l'agonia dura poco: a metà pomeriggio muore. Adesso la mamma e il papà vogliono sapere perché Annachiara non c'è più: a loro resta il figlio più piccolo che aspettava il ritorno a casa della sorellina.
Vir: Il mattino di Padova 25.11. 2008 dostopno na spletu!
Default avatar

Zanimivo

Zanimivo ha, da je Metka zrihtala premestitev na edino kliniko v regiji, ki ocitno goji zamere do ljubljanske pediatrije in da zdaj tam prijateljica Milka besno poroca iz bojisca.

Bavcar in Ivan vas lepo pozdravljata!

Nezo so tukaj zdravili konzervativno torej z zdravili, dokler je ni bilo potrebno ozivljat, po ozivljanju so jo priklopili na izventelesni obtok in iztisna funkcija pred ozivljanjem tu nima veze.

Najlazje je biti general po bitki, pri ozivljanju otroka odlocajo sekunde in prav zanima me, kako bi prof. Stellini postopal v dani situaciji. Hic Rhodos hic salta!
Default avatar

libijsko morje

Od kdaj že sodi miokarditis med srčne napake, prirojene ali pridobljene, da bi jih zdravili otroški kardiokirurgi? Miokarditis je vnetje srčne mišice, ki oslabi delovanje srca tako hudo, da bi otrok zelo verjetno umrl, če ga ne bi dali na zunajtelesni krvni obtok. Po enem mesecu se je vnetje verjetno dovolj umirilo in popravilo, da ima otrok nekaj minimalne srčne funkcije, ampak če v vmesnem času ne bi bila na zunajtelesnem krvnem obtoku, do tega ne bi prišlo, ker bi bila pač že mrtva. To je čisto osnovna logika; dvomim pa, da jo Milka Krapež res razume, in dvomim tudi, da je pravilno razumela italijanskega dohtarja, ker ji očitno osnove stvari, o katerih piše, niso jasne.
Default avatar

palativa

Otrok, Neža,je bila na palativni oskrbi, vendar še živi, kako je to mogoče?
1. Se je nekdo zmotil
2. Zgodil se je čudež
3. Nekdo (verjetno ta Metka oz. Milka) namerno nagajata ubogim UKC zdravnikom!

Kdo bi vedel, uboga Neža je le koletelarna škoda višjih interesov, njeni starši pa sokrivci za otrokovo stanje, ali kako?
Default avatar

Paliativa

Glej z nekom, ki ne zna niti napisati PALIATIVA res tezko razpravljas o naravi vnetja srcne misice in o tem, zakaj se funkcija lahko popravi po prebolelem infektu ter daljsi razbremenitvi na izventelesnem obtoku.
Default avatar

palativa

Paliativa je napisal/a:
Glej z nekom, ki ne zna niti napisati PALIATIVA res tezko razpravljas o naravi vnetja srcne misice in o tem, zakaj se funkcija lahko popravi po prebolelem infektu ter daljsi razbremenitvi na izventelesnem obtoku.

Saj ne rabiš!
Samo če si se obregnila ob moje poznavanje tujk, se bom pa jaz ob tvoje postavljanje vejic!
Kar pa še vedno ne spremeni dejstva, da mala Neža ni hotela umreti in bi bil sedaj mir!
Default avatar

to.da

o tem, da naši dohtarji na otr. srčni kirurgiji ne operirajo min. invazivno, se je dalo brati že prej, pa se tem vrhunskim strokovnjakom, ki jih tako zelo skrbi za plače, ker so tako odlični in nenadomestljivi, njim se to ne zdi problem...
... enako tudi očitno ne to, da niso spec. za otroško zdravljenje na področju srca... ampak to jih tudi ne briga... ker se imajo za oh in sploh popolne in edinstvene, da je edini problem to, da imajo za svoje (po njihovo) edinstveno delo na otr. srčni kirurgiji premalo plače. Njim ni problem ne njihova nestrokovnost in neznanje, neizpopolnjevanje v strokovnem znanju.
A na tej isti kirurgiji - je bilo poročilo o nepotrebnih smrtih otrok, pa jih to ne gane.
Niti jih ne gane to,da bi raje plačali strokovnjaka, ki bo vrhunsko poskrbel za te male bolnike, z minimalno invazivnostjo in tako otroku skrajšali travno, kot tudi čas zdravljenja po operaciji. Mogoče če bi to naše dohtarje raje skrbelo, namesto štrajka, potlej bi bili otroci bolj in hitreje zdravi, in še denarja bi ostalo tudi za njihove plače, ker bi bili manj časa potrebni bolnišnične oskrbe otroci.
Ampak kaj ko te bogove baš briga človekovo zdravje, njim je glavno samo plača in njihov ego.

Uboga mala srčica Neža- želim ji vse najboljše iz srca. Te pa resno,da vzamejo v roke kriminalisti in naredijo red, pa da se ugotovi kaj so delali in za to tudi odgovarjajo.
Default avatar

Te pa resno,

to.da je napisal/a:
o tem, da naši dohtarji na otr. srčni kirurgiji ne operirajo min. invazivno, se je dalo brati že prej, pa se tem vrhunskim strokovnjakom, ki jih tako zelo skrbi za plače, ker so tako odlični in nenadomestljivi, njim se to ne zdi problem...
... enako tudi očitno ne to, da niso spec. za otroško zdravljenje na področju srca... ampak to jih tudi ne briga... ker se imajo za oh in sploh popolne in edinstvene, da je edini problem to, da imajo za svoje (po njihovo) edinstveno delo na otr. srčni kirurgiji premalo plače. Njim ni problem ne njihova nestrokovnost in neznanje, neizpopolnjevanje v strokovnem znanju.
A na tej isti kirurgiji - je bilo poročilo o nepotrebnih smrtih otrok, pa jih to ne gane.
Niti jih ne gane to,da bi raje plačali strokovnjaka, ki bo vrhunsko poskrbel za te male bolnike, z minimalno invazivnostjo in tako otroku skrajšali travno, kot tudi čas zdravljenja po operaciji. Mogoče če bi to naše dohtarje raje skrbelo, namesto štrajka, potlej bi bili otroci bolj in hitreje zdravi, in še denarja bi ostalo tudi za njihove plače, ker bi bili manj časa potrebni bolnišnične oskrbe otroci.
Ampak kaj ko te bogove baš briga človekovo zdravje, njim je glavno samo plača in njihov ego.
Uboga mala srčica Neža- želim ji vse najboljše iz srca. Te pa resno,da vzamejo v roke kriminalisti in naredijo red, pa da se ugotovi kaj so delali in za to tudi odgovarjajo.
Ker seveda ne znaš italijansko ne moreš prebrati zgornjega teksta! Kjer je šlo točno zato! Za obravnavo. Ampak ker se slovenceljka spozna na vse od smučarije, kuhe do jedrske fizike in še čez, seveda lupa v prazno! Tako kot ti!
Default avatar

vrsta vrsta

to.da je napisal/a:
o tem, da naši dohtarji na otr. srčni kirurgiji ne operirajo min. invazivno, se je dalo brati že prej, pa se tem vrhunskim strokovnjakom, ki jih tako zelo skrbi za plače, ker so tako odlični in nenadomestljivi, njim se to ne zdi problem...
... enako tudi očitno ne to, da niso spec. za otroško zdravljenje na področju srca... ampak to jih tudi ne briga... ker se imajo za oh in sploh popolne in edinstvene, da je edini problem to, da imajo za svoje (po njihovo) edinstveno delo na otr. srčni kirurgiji premalo plače. Njim ni problem ne njihova nestrokovnost in neznanje, neizpopolnjevanje v strokovnem znanju.
A na tej isti kirurgiji - je bilo poročilo o nepotrebnih smrtih otrok, pa jih to ne gane.
Niti jih ne gane to,da bi raje plačali strokovnjaka, ki bo vrhunsko poskrbel za te male bolnike, z minimalno invazivnostjo in tako otroku skrajšali travno, kot tudi čas zdravljenja po operaciji. Mogoče če bi to naše dohtarje raje skrbelo, namesto štrajka, potlej bi bili otroci bolj in hitreje zdravi, in še denarja bi ostalo tudi za njihove plače, ker bi bili manj časa potrebni bolnišnične oskrbe otroci.
Ampak kaj ko te bogove baš briga človekovo zdravje, njim je glavno samo plača in njihov ego.

Uboga mala srčica Neža- želim ji vse najboljše iz srca. Te pa resno,da vzamejo v roke kriminalisti in naredijo red, pa da se ugotovi kaj so delali in za to tudi odgovarjajo.
to je delal blumauer, tudi mojega otroka je on odlično operiral s strani, torej ne tako, da bi mu odpirali prsni koš na sredini ..ampak njega so po hitrem postopku odstavili in nagnali...ne vem, zakaj, ko je bila pa nuja, da se reši eno deklico, je pa blumauer bil takoj na voljo in jo rešil smrti..ampak očitno niso na isti valovni dolžini z vodilnimi na pediatriji in otr. kururgiji..
Default avatar

Palativa doktore

palativa je napisal/a:
Paliativa je napisal/a:
Glej z nekom, ki ne zna niti napisati PALIATIVA res tezko razpravljas o naravi vnetja srcne misice in o tem, zakaj se funkcija lahko popravi po prebolelem infektu ter daljsi razbremenitvi na izventelesnem obtoku.

Saj ne rabiš!
Samo če si se obregnila ob moje poznavanje tujk, se bom pa jaz ob tvoje postavljanje vejic!
Kar pa še vedno ne spremeni dejstva, da mala Neža ni hotela umreti in bi bil sedaj mir!
Čeprav izgleda da je palativa zdravnik,srčno upam da ni.Se pa nebi čudil,če bi bil zdravnik,ker nima pojma.
Default avatar

TINA-S

Tako zdaj izgleda, da je ta mala punčka imela srečo, da ni umrla in s tem bi pokopali event. zmotljivost zdravnikov. Kdaj pa so še zdravniki priznali napako?
Default avatar

Dobrih ljudi se znebijo

vrsta vrsta je napisal/a:
to.da je napisal/a:
o tem, da naši dohtarji na otr. srčni kirurgiji ne operirajo min. invazivno, se je dalo brati že prej, pa se tem vrhunskim strokovnjakom, ki jih tako zelo skrbi za plače, ker so tako odlični in nenadomestljivi, njim se to ne zdi problem...
... enako tudi očitno ne to, da niso spec. za otroško zdravljenje na področju srca... ampak to jih tudi ne briga... ker se imajo za oh in sploh popolne in edinstvene, da je edini problem to, da imajo za svoje (po njihovo) edinstveno delo na otr. srčni kirurgiji premalo plače. Njim ni problem ne njihova nestrokovnost in neznanje, neizpopolnjevanje v strokovnem znanju.
A na tej isti kirurgiji - je bilo poročilo o nepotrebnih smrtih otrok, pa jih to ne gane.
Niti jih ne gane to,da bi raje plačali strokovnjaka, ki bo vrhunsko poskrbel za te male bolnike, z minimalno invazivnostjo in tako otroku skrajšali travno, kot tudi čas zdravljenja po operaciji. Mogoče če bi to naše dohtarje raje skrbelo, namesto štrajka, potlej bi bili otroci bolj in hitreje zdravi, in še denarja bi ostalo tudi za njihove plače, ker bi bili manj časa potrebni bolnišnične oskrbe otroci.
Ampak kaj ko te bogove baš briga človekovo zdravje, njim je glavno samo plača in njihov ego.

Uboga mala srčica Neža- želim ji vse najboljše iz srca. Te pa resno,da vzamejo v roke kriminalisti in naredijo red, pa da se ugotovi kaj so delali in za to tudi odgovarjajo.
to je delal blumauer, tudi mojega otroka je on odlično operiral s strani, torej ne tako, da bi mu odpirali prsni koš na sredini ..ampak njega so po hitrem postopku odstavili in nagnali...ne vem, zakaj, ko je bila pa nuja, da se reši eno deklico, je pa blumauer bil takoj na voljo in jo rešil smrti..ampak očitno niso na isti valovni dolžini z vodilnimi na pediatriji in otr. kururgiji..
Blumaeur je zelo dober zdravnik,ogromno pohval in zato so se ga znebili,prav tako se znebijo vseh ostalih zaposlenih,ki imajo pohvale,odgovornost,so uspešni pri delu.
Default avatar

moj zdravnik

TINA-S je napisal/a:
Kdaj pa so še zdravniki priznali napako?
Moj zdravnik mi je priznal, da je pri meni naredil napako. In se opravičil. Še zdaj ga spoštujem.
Default avatar

moja sorodnica

je po 2. letniku MF nenadoma "obesila študij na klin" in šla na geodezijo in še nekaj!Razlog za to je bil način predavanja na MF, kjer se je venomer poudarjalo, da ima vsak zdravnik za seboj eno pokopališče!