Med.Over.Net

ARTHRON Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe

Odgovarjajo: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg

Magister travmatologije, specialist kirurg svetuje o artroskopskem, kirurškem, ne-operativnem ter ultrazvočno vodenem zdravljenju poškodb sklepov (kolena, ramena, gležnja, komolca...) in športnih poškodb (udarnina, nateg, raztrganje vezi ali mišic, zvin ali zlom).

mag. travm. Iztok Pilih , dr. med., spec. kirurg

Iztok_Pilih

Poškodba kolena

Default avatar

Vrtec3

Predogled: Poškodba kolena

Pozdravljeni,
2.11.2016 sem si pri rekreaciji (nogometu) poškodovala levo koleno. Slišala sem pok in začutila močno bolečino. Isti dan sem šla na urgenco, kjer so mi naredili rentgen, ki ni pokazal poškodbo kosti. Izvid: Vidnih znakov za poškodbo ni. Palpatorno boleče v predelu poteka medialnega kolateralnega ligamenta. Gibljivost relativno dobra. Boleče testiranje kolateralne medialne vezi. Balotma je negativen. NC izpadov vzdolž noge ni videti. Kontrola čez 1 teden. V tem enem tednu je bilo vsak dan malo boljše.
Pregled je bil opravljen v eni minuti in kontrola čez 2 tedna. V tem času ni bilo več nobenega izboljšanja. 23.11.2016 imela ponovni pregled
Izvid:levi kolenski sklep zadebeljen, brez tipnega izliva. Kolateralni ligamenti so raztegljivi, sicer sklep se ne odpira in na nateg so kolateralci neboleči. Anteriorna nestabilnost zelo suspektna. McMurray boleč na medialni meniskus, sicer preskoka ni.
UZ: zadebeljena sklepna kapsula ob hipoehogeni stisljivi senci v recesusih- izliv, patelarni ligament bp., s tem, da retropatelarno ne prikažem strukture zaradi nezmožnosti zadovoljive fleksije v kolenu. Posredni znak za insuficienco križne vezi. Na medialni meniskus pa se ne da prikazati v srednji tretjini.
Dg.: Ruptura menisci medialis gen. sin.
Hydrops gen. cum ruptura LCA susp.
Th.: počitek, potrebna atroskopija prvi prosti datum 29.12.2016

Trenutno pri normalni hoji posebne bolečine ne čutim. Hodim z nekoliko pokrčenim kolenom. Koleno se mi zdi nestabilno, nekoliko otrdelo, ne morem ga povsem iztegniti, pokrčiti še manj. Bolečino imam pri hoji po stopnicah navzdol in kadar je korak malo nekontroliran - zasuk.

Lepo prosim dr. Pilih za vaš nasvet. Kakšno je vaše mnenje? Ne bi bilo bolje pred atroskopijo opraviti MR.? Šport mi veliko pomeni in bi res rada, da pravilno postopam pri zdravljenju. Operiral naj bi me dr. med. spec. Kirurg - ni boljše, če te operira ortoped?
Default avatar

Iztok_Pilih

Spoštovani,

vsekakor priporočam PRED operacijo opraviti slikanje kolena z magnetno resonanco. Tako je operacijo lažje načrtovati. Operacija s strani kirurga in ortopeda je enakovredna. Pomembno pa je, da je kolega, ki bo operacijo opravil, na tem področju dovolj izkušen.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE
UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA


AMBULANTA LJUBLJANA, Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana
AMBULANTA MARIBOR, Lavričeva 1a, 2000 Maribor

Naročanje na telefon: 041 654 330 ali 01 601 11 70 ali na elektronski naslov: [email protected].

www.arthron.si

Direktor:
mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg
član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Moderatorji

mag. travm. Iztok Pilih , dr. med., spec. kirurg
Iztok_Pilih