Forum.Over.Net

Starševski čvek

Nov poklic (in študij) pri 40+?

Default avatar

nova pot

Glede na to, da sem že skoraj 40 in še nikoli nisem uspela dobiti službe s področja moje diplome (študirala sem nekaj, kar me je res veselilo in bi res rada delala). Razmišljam, da bi šla na novo pot. Samo ne vem ali je smiselno računat na novo kariero (no ja, sedanja pot je daleč stran od kariere, ker delam nekaj rutinskega, kjer je dovolj SŠ) pri 40+? Recimo, da bi študij končala nekje pri 42ih, 43ih?

Je kdo šel tako pozno študirat in potem uspel?
Kateri študiji so perspektivni glede zaposlitve?
Vem, da je medicina, farmacija, ampak to ni zame, prestara pa študirat nameravam ob delu. Razmišljam pa o kaki višji šoli tehnične smeri ali pa o kaki naravoslovni, mogoče druga stopnja, bolj verjetno pa prva stopnja.
Default avatar

mala neža

Pozabi, je prepozno.
Default avatar

nova pot

mala neža je napisal/a:

Kaj pa vem, ko pomislim, da bi morala še 30 let trpeti v službi kot sedaj.
Default avatar

tako je to

Jaz sem tudi razmišljala o študiju, le da sem še starejša kot ti. Končala bi pri pri 46-47. Po moje je zame sploh prepozno, čeprav se jaz še ne počutim staro. Ko sem ostala brez zaposlitve in sem klicala naokoli, mi je vsak dejal, da sem prestara, čeprav sem bila komaj 40+.
Default avatar

nova pot

tako je to je napisal/a:

Hja, po eni strani si mislim, da sem prestara. Ko pomislim, da me čaka še več kot 30 let delovne dobe pa je druga pesem :(, Namreč po diplomi sem več let delala preko študenta razna priložnostna dela, ker druge zaposlitve nisem dobila. Zato tako malo delovne dobe.
Ampak 30 let z muko hoditi v službo... da ne omenjam tega, da lahko službo izgubim in s sedanjo izobrazbo skoraj ni šans, da bi kmalu kaj dobila.
Default avatar

kanadski bober

Ni prepozno.
Samo razmisli kaj bi študirala, imaš dovolj sredtev za šolnino?
Osebno tudi iščem energijo za menjavo struge na kateri sem zdaj.
Upam, da kdo napiše še kaj, mogoče kakšno izkušnjo.
Default avatar

bi šla

Pri tvojih letih verjetno res ne moreš pričakovati bleščeče kariere začetnika v nekem profilu in če ti je to osnovni motiv, nima nekega smisla investirat ne časa in ne denarja v izobrazbo. Če bi pa rada napolnila svoje celice z novo energijo, če bi rada prebudila uspavano življenje, se osebnostno nadgradila, pa ti naj študij ne predstavlja zgolj ozkega pogleda, če se ti investicija izplača.
Ker omenjaš medicino in farmacijo, morda poglej na Higejo. Izvajajo visokošolsko osteopatijo, čeprav se mi zdi, da študij ne da slovenske akreditacije, je pa menda v katalogu zaposlitev. Ne poznam točno.
Če bi rada zgolj dodatna znanja, imaš na voljo tudi jezikovne šole, s katerimi si pridobiš mednarodno veljavne certifikate znanja, osebnostno pa lahko napreduješ na kakšnem cenejšem tehničnem študiju, ki jih je sedaj kar nekaj po vsej Sloveniji. Odvisno od tvojih talentov in sposobnosti imaš dostopne študije ob delu v smereh informatike, strojništva, mehatronike, avtomobilistike... Osebno se ne bi odločila za nobeno obliko ekonomskih ved, ker je to področje prenasičeno, razen če imaš možnost napredovanja na delovnem mestu.
Omenila ti bom še eno veliko prednost študija v zrelih letih - upočasnuješ propadanje možganskih funkcij in če kaj, je to odlična naložba same vase.
Default avatar

Sizif

Najbolje je, da se izpopolnjuješ v stroki ali delu, ali sličnemu delu, ki ga opravljaš.
V operativno-projektivnem delu tehniških poklicev več nimaš šans, da bi dosegla zamujeno.
Default avatar

veskaj

nova pot je napisal/a:
Stara si 40+, zato te caka 20 let delovne dobe, ne pa 30 let.
Default avatar

Jaz pa sem

Studirala, menjala poklic in imam uspesno podjetje.
Pri tebi pa se mi nekako dozdeva, da nisi najbolj fajterste sorte, da bi znalo nekako ostat tako kot pri prvem studiju..veselilo te je delo, in do 40 plus ga nisi nasla...res realno premisli, preden se lotis kakega novega projekta.
Default avatar

nova pot

Glede na to, da me čaka še dobrih 30 let dela, da so v službi obupni odnosi, da lahko izgubim službo, da nimam možnosti napredovanja, da nimam možnosti izobraževanja v okviru službe. Moram vsekakor nekaj narediti.
Zdaj jeziki glede zaposlitve nič kaj ne koristijo, vsaj dosedaj mi niso tako, da na tečaje hodim za dušo. Malo pa tudi zato, da bi se mogoče kdaj odprla kaka možnost v tujini.
V svoji stroki skoraj ni šans, da dobim kako službo. Tako, da če ostanem brez službe, bom v resnem zosu.
Tako, da preprosto moram najti neko pot. Ali študij ali kaka drugačna izobraževanja. Tako, da z veseljem berem tole, kar pišete, da se mi mogoče utrne kaka ideja. Vesela bom seveda vseh vaših izkušenj.
Default avatar

tudi jaz iščem

Jaz grem naslednje leto na tečaj za turističnega vodnika.

Imaš tudi nacionalne poklicne kvalifikacije, nekateri programi znajo biti zanimivi.

Kaj pa magisterij? Ponudba je ogromna, pogoji so taki, da se da vpisat marsikam, edino strogo specializirana naravoslovna področja odpadejo, če si zdaj recimo družboslovka. Je pa to precejšen strošek, zato sem jaz to dala malo ob stran.

Drugače pa tuhtam, da bi začela čistit. Sem zelo natančna in se znam obrnit, uporabljam eko čistila, ni mi treba s prstom kazat vsakega fleka ... Z eno gospo se že dogovarjam, bom videla, kako bo. Imam uni. izobrazbo in dovolj dela sicer, vendar bi rada počela še kaj drugega. Malo manj tega osnovnega, pa raje kaj drugega.
Default avatar

nova pot

tudi jaz iščem je napisal/a:
Tečaj za turističnega vodnika sem pa že opravila. samo izpita pa še ne.
Ja, razmišljam o magisteriju. Nekaj sem sem našla, da bi se lahko vpisala z nekaj diferencialnimi izpiti. Naravoslovna smer. Za tehnično smer bi se pa na kako višjo šolo. Tam pa ne bi šlo direkt na drugo stopnjo.
Default avatar

Trocki

V vsakem poklicu dober delavec uspe. Ni mi potrebno, če hočeš, katera stroka je to, ko si po nekem študiju absolutno mrtev. Tako kot ti pišeš.

Kaj misliš, da se ti pri tem Novem poklicu ne more to zgoditi?

Bolj mislim, da gre tu za tvojo (ne)sposobnost. A misliš, da je samo uni. Izobrazba merilo uspeha?
Default avatar

Oaoa

Seveda da ni prepozno za študij. O penzijah lapajo babyboomerji, zate in za mnoge jih več ne bo. Delala boš do 70ga, do smrti in je res bolje, da delaš nekaj kar te vsaj približno veseli. Ti pa osvetujem vpis na 2-letne tehnične "študije", ker jih nihče od delodajalcev ne ceni preveč. Vpiši se vsaj na 3 letne (stopnja 6/2), bo težje ampak boš imela vsaj malo več možnosti. 2 letne strojne, informatika ipd so res nič od nič, šnelkurzi. Njihovo ceno pa spoznaš ko želiš nadaljevati na stopnjo 6/2 in ti na novem faksu od dveh let priznajo 5-7 izpito za v 1. letnik ali pa še to ne. Skoraj začneš id začetka. 2 letne so res izguba časa in denarja.
Default avatar

nova pot

Oaoa je napisal/a:
Ja, se zavedam, da bom delala do 70tega leta :(.
Hm, sem mislila, da so te višje šole bolj cenjene. Razmišljala sem namreč še najbolj v to smer :(. Pa še blizu so mi. Da ni treba v LJ. Res pa je, da ne poznam nikogar, ki bi študiral na višji šoli, vsaj ne iz moje generacije, da bi malce povprašala.
Default avatar

Pejd!

Delam na univerzi v tujini. Najstarejsi student dodiplomec je star 91 let in studira Bachelor of Education P-12, ali po domace, ko diplomira, bo lahko ucil osnovno- in srednjesolce. Potem je se cel kup 60, 70 letnih, dodiplomirancev in podiplomirancev, med njimi zelo zabaven 73-letnik (star 73, ne rojen 73.), ki je najprej studiral in dostudiral Bachelor of Arts, sedaj pa Bachelor of Laws. Ti si se mlada:)!
Default avatar

go for it girl

Nikoli ni prepozno,
nič ni nemogoče,
vse se da, če se le hoče!!!


Ne bom pisala kako in kaj, le to, da sem drugi študij zaključila pri 48 letih in to je bila ena boljših odločitev v mojem življenju.
Zato, kar pogumno, zelo mlada si še!
Default avatar

Oaoa

nova pot je napisal/a:
Žal te 2-letne šole upravičeno niso cenjene, ker jih naredi vsak, ki se vpiše in vpisujejo se tudi takšni, ki so komaj OŠ spacali... in nardijo... potem veš kakšna je zahtevnost. Se je pa v zadnjih 10ih letih odprlo veliko akreditiranih 3 letnih tehničnih študijev (6/2), tako da izbire je na pretek. Pa še malenkost lažje boš prišla čez kot na rednem študiju. Po moje se res veliko bolj splača vpisati na te študije. 2 letni so izguba časa.
Default avatar

nova pot

go for it girl je napisal/a:

To se pa lepo sliši.