Forum.Over.Net

Starševski čvek

Ali bi imeli otroka v takšnem primeru?

Default avatar

Spraševalka

Situacija je taka.S fantom živiva v najemniškem stanovanju, stroški so 450 eur na mesec (in ja, stanovanje je 1-sobno kar je že prvi problem). Jaz imam službo za določen čas, vendar zelo rizično, vedno sem v dvomih ali bodo podaljšali ali ne. Fant ima isto za dč, vendar bolj zanesljivo, verjetno ga bodo vzeli za ndč. Skupni prihodki so okoli 2000 EUR, privarčevanih imava par tisoč eur. Stara sva 28 let, rada bi imela otroka. Njegovi starši ne pomagajo popolnoma nič (pa imajo), moji prispevajo približno 50 eur na mesec (več ne morejo).

Bi šli v takem primeru v to, da imate otroka? Težko mi je, ker sem vedno imela v glavi vsaj to, da bom mela zagotovljeno streho nad glavo, ko pride otrok pa še ni tako.
Default avatar

Spraševalka

V bistvu me je strah stroškov, ki jih "pridela" otrok. Treba je kupiti voziček, posteljico pa nonstop nova oblačila... In glede na to, da vsaj njegovi starši ne pomagajo sedaj nič, predvidevam da tudi potem ne bodo. S pomočjo staršev bi še nekako upala v to.
Default avatar

čaki, čaki

Zaslužita 2000 in starši vama morajo pomagat?
Default avatar

na kratko:

Ne, ne bi.
Default avatar

naj te ne skrbi

vse za otroka
od vozičja, cunj, ni da ni, dobiš skoraj novo, odlično ohranjeno na bolhi, po zelo nizki ceni.
Npr komplet voziček, lupinca, košara, torba od peg perega za 200 €
komplet cunj 0-6 mes za simboličnih 50 € itd...
To te naj ne skrbi, če seveda nimaš predsodka.
Default avatar

Žogca iz ofsajda

Spraševalka je napisal/a:
Nič od tega, kar naštevaš, ni nujno kupiti novo. In mnogi starši ne kupijo. Jaz sem kupila voziček za 50 evrov, posteljici sem dobila celo dve in sem eno dala naprej, oblačila sem dobila od prijateljic in dajem naprej prijateljicam. Otrok seveda stane, marsikaj za otroka stane, ampak našteto pa res ni treba, da postane velik strošek. Seveda pa lahko vztrajaš pri vozičku za več kot 1000 evrov.
Default avatar

no-ja

Sta povsem nezrela za kaj takega (ali pa vsaj ti), glede na to, da ti je glavni očitek to, da starši (seveda njegovi), ne pomagajo nič. Zakaj bi vama morali pomagati? Pri vajinih dohodkih?
Default avatar

tkole

Spraševalka je napisal/a:
Kot prvo, starši res niso dolžni prispevat k budžetu tamladih. Ne glede na to, da imajo. OK, če bi ravno šlo za pomoč v kakih kritičnih situacijah, ampak pri dohodkih 2.000 evrov mesečno pa ni ravno krize.
Kot drugo, so pa to tako osebne zadeve, da se morata odločit izključno ti in tvoj partner.
Default avatar

Spraševalka

Zdajle je 2000 eur, kaj bo čez par mesecev je pa vprašanje. In biti v najemu z majhnim otrokom in ne veš kako boš odplačeval najem bi ravno luštno. Starši pa naj bi pomagali po svojih najboljših močeh. Vedo, da najini službi nista za nedoločen čas in kakšne stroške imava. Poznam primere, ko starši v celoti financirajo najem tako da pssst.
Default avatar

klepetka

Spraševalka je napisal/a:
Menjaj starše.
Ali pa partnerja.
Default avatar

smešna si

Spraševalka je napisal/a:
Kdaj misliš pa odrast? jaz poznam pa veeeeeliko več primerov, ko otroci odrastejo, se odselijo in se nič več ne igrajo odraslih, ampak to tudi postanejo. Vidva se šele igrata.
Default avatar

crna_vrtnica

Bolj kot vse ostalo bi mene zanimalo kakšen je partner. Sta sposobna imeti otroka? Se zavedata kaj bo to prineslo? Se poznata dovolj dobro?
Finančno stojita dobro. Kot so napisale, tudi z rabljenimi stvarmi se pride skozi.
*** lupus pilum mutat, non mentem ***
** malus omnia in malum verit **
Default avatar

samo fprašam

Spraševalka je napisal/a:
poznam primere, ko starši ob maturi kupijo svojemu otroku stanovanje ali avto, a to še ne pomeni, da je njihova dolžnost ... a razumeš?
Default avatar

ojaresje

no-ja je napisal/a:
Sem ravno hotela napisat, da na njunem mestu ne bi imela otroka, pa ne zaradi financ, ampak zaradi nezrelosti!

IMATA 2 JURJA DOHODKA IN STARŠI TI DAJEJO 50€ NA MESEC?????? Več ne zmorejo....

Mi trije smo potem živi le po nekem čudežu, ker imamo 1.800€ dohodka, 500€ kredita in študenta, ki dela res zelo občasno, saj študira na enem težjem faksu. Pa privarčevanih nimamo samo par jurjev, ampak bi preživeli leto dve popolnoma brez dohodkov.
Default avatar

jaz ti povem

dokler nimaš svojega stanovanja, ne imejta otroka
dokler ne odrasteta, ne imejta otroka
dokler pričakujeta pomoč od drugih, ne imejta otroka
Default avatar

umiritese

No, no. Dejstvo je da večina babic in dedkov pomaga tamladim, sploh ko imajo otroka. Veliko stvari kupijo babice in dedki. In če že zdaj ne dajeta nič... dvomim da bosta potem kaj drugačna.
Default avatar

tkole

umiritese je napisal/a:
Če dajeta zdaj po 50 evr na mesec, je to super. Vidva morata privarčevat tudi kar nekajkrat 100 evr. In to je tisto, kar je viška. Če sta varčna, bi bilo tudi za najdražji voziček, tudi slučajno pa ni potreben. Če se boš potrudila z dojenjem, odpade strošek AM, večina cunjic je zelo poceni. Vrtec zna pa kar biti cifra, ker sta kar pri denarju. Kaj pa še bo, ne ve pa nobeden.
Default avatar

no-ja

umiritese je napisal/a:
Pa povej, zakaj bi morala dajati?
Default avatar

zanimivo

crna_vrtnica je napisal/a:
Hm, zanimivo kako imamo različne predstave. To, da imata oba službi za DČ, od katerih ena ob nosečnosti zagotovo gre (porodniška pa vprašanje kolikšna bi bila, če sploh), ostane torej ena, pa najemnina 450 EUR mesečno, je daleč od dobrega finančnega stanja. Ja, starši res niso DOLŽNI pomagat, ampak je pa lepo, če. Sploh pri vnukih. Kar se tiče opreme za dojenčka - ne vem, ali res eni živite samo na račun drugih? Kar tako dobite obleke, opremo? Tudi tisto je enkrat nekdo moral kupiti, a ne? Vi pač ne, vi se pač šlepate na druge. Potem pa se zgražate nad punco, ki vsaj malo bolj trezno razmišlja glede otrok in finančnega stanja?!? Kdo je tu otročji?
Default avatar

crna_vrtnica

Dedki in babice imajo tako male pokojnine, da bi težko pomagali.
Razen občasno kake zelenjave iz domačega vrta ne morem pričakovati, da mi kakorkoli financirali. Službe danes so, jutri jih ni. Stanovanje tudi.. Leta bežijo, nosečnost je vedno bolj tvegana, vedno težje je zanosit...
Problem je, ker se v to kar zaletijo, po porodu pa se ugotovi, da imata s partnerjem popolnoma različne interese.
*** lupus pilum mutat, non mentem ***
** malus omnia in malum verit **