Starševski čvek

Ko bodo otroci oblečeni v kostume za noč čarovnic hodili po hišah, vas prosim, da jih ne nadirate, čeprav vam gre ta nav

Default avatar

Prošnja

Kmalu bo noč čarovnic in vsaj v naši vasi hodijo otroci oblečeni v kostume po hišah kot za pust. Čeprav gre ta navada veliko ljudem v nos (predvsem zaradi izvora nje (Amerika) in neustreznega datuma (en dan pred dnevom mrtvih)), vas prosim, da otrok ne nadirate, če so pozvonili na vaš zvonec, kot da so nekoga ubili. Še ko sta moja dva sinova (zdaj že polnoletna) po hišah hodila za noč čarovnic, sta doživela hladen tuš pri nekaterih vaščanih. Predvsem sta bila deležna žaljivk (npr. Bejžta stran, Spi*zdita ipd.). A se ne da na lep način povedati, ne pa da jih zmerjate, žalite? Če pa slutite, da so pred vrati otroci v kostumih, pa poglejte npr. skozi okno, kdo je in jim preprosto ne odprite. A je to tako težko? Bi šlo? Lepa beseda lepo mesto najde.
Default avatar

Žogca iz ofsajda

Pa menda otroci res ne hodijo pri nas po hišah, ko je noč čarovnic? Jaz osebno tega še nisem doživela. Seveda ne bi nikoli nadrla otroka. Ne bi pa nikoli svojega otroka pustila, da zvoni ljudem po vratih. Vsaj v mestu ne. Na vasi ja, v mestu pa ne, ker se mi zdi to nevarno početje, ker nikoli ne veš, kakšen norec lahko odpre vrata. Tudi meni mama v tistih bolj varnih časih ni pustila.
Default avatar

fob

pri nas v naselju hodijo, imam sama otroke, tudi večji gre okrog fehtat z drugimi, pa mi gre to na jetra..jih ne nadiram, ampak enostavno ne odprem vrat.
Default avatar

kostumi

sem 40+ pa nikdar nismo zvonili nikjer(mesto), in tudi pri nas nikoli nihče ne pozvoni(vas). Za pusta grejo maškare po vasi, zvoni nihče. Za noč čarovnic pa še nikoli nisem videla nobenega kostuma .. razen na organiziranih prireditvah.
Otrok pa nikoli ne nadiram.
Default avatar

ne poznam noči čarovnic

Sem strpna, ampak tega uvoženega praznika ne maram. Za pusta so pa tvoji otroci dobrodošli pri meni čimbolj namaškarani.
Default avatar

prosim tebe

lepo te prosim, da drug teden pelješ svoje frocovje v Ameriko in naj hodijo od vrat do vrat.
Vaščanov pa naj ne vznemirjajo več. Pri nas so povsem druge navade in običaji v tem času.
Če nimaš nobenih lastnih vrednot in se ti ne zdi vredno ohranjat tovrstne tradicije, potem praznuj kot sama hočeš, druge pa pusti pri miru.
Tvoji otroci so nadlegovalci, kaj ti ni jasno?
Default avatar

El Guapo

prosim tebe je napisal/a:
Errr... Ja, so druge navade, ja... Ker so jih Rimokatoliške 24/7/365 maškare uvedle, ko so originalna verovanja na našem področju izkoreninili.

https://en.wikipedia.org/wiki/Samhain
https://en.wikipedia.org/wiki/Parentalia
Default avatar

Tvoja_teta

Prošnja je napisal/a:
Sicer nimam navade nadirati ljudi po nepotrebnem, prav z navdušenjem pa ne bi sprejela nobenega, ki bi se našemil in zvonil pri meni, ker je to videl v ameriških filmih. Pust je drugo - na vasi, ne v mestu, kjer je samo še fehtanje - ampak kakšna noč čarovnic, prosim te? TVOJA naloga je, da otrokom pojasniš, da to ni naš praznik, in tako kot ne skačemo po vasi nagi, ker smo to videli na National Geographicu, ne z žakljem na glavi, ker smo to videli pri poročilih, tako se tudi ne oblačimo kot maškare, ker to počnejo v ZDA. Še posebej ne, ker otroci pričakujejo, da jim bo nekdo kot v ameriškem filmu nekaj dal, če se bojo našemili in hodili zvonit po hišah. Ne bo. Če ne boš ti tega pojasnila svojim otrokom, jim bom jaz. Koliko bom pri tem prijazna, je odvisno od dneva v ciklusu. Čakaj, enaintrideseti ... ajaj, slabo kaže.

Ameriška halloweenska tradicija je tudi skrivanje britvic v sladkarije, pravijo.
Default avatar

praznik je naš

Jaz sem proti večini neumnosti, ki pridejo iz Amerike, a ta praznik praznujem. Ampak ga praznujem doma, nikoli ne bi šla težit ljudem po hišah. Praznujem ga že od malega, preden je bil popularen tukaj. Na srečo smo na morju srečali američana in sem prosila mamo, če ga vpraša po datumu. Takrat ni bilo interneta in sem ta praznik (ki mi je pisan na kožo) gledala po tv, nihče ni imel pojma kaj in kdaj se praznuje. Problem pri uvažanju iz amerike je, da se večinoma uvaža nazadnjaške neumnosti, npr. oče odda nevesto na poroki. Ta praznik so američani nesli v novi svet iz Evrope. Gre za star praznik - mi smo ga spremenili v dan mrtvih, američani pa v halloween. Tudi v nekaterih vaseh v Sloveniji so nekoč hodili po hišah in ne tako dolgo nazaj. Mi je bilo hecno enkrat na avtobusni postaji, ko sta se dve ženski pogovarjali kako je neumen ta praznik in se je oglasila neka zelo stara gospa, da je tudi ona hodila po hišah na ta dan in celo povedala kakšno pesem so peli. Do doma sem jo pozabila in to me še danes preganja. :(
Default avatar

ni naš

praznik je naš je napisal/a:
tole si malo pobrkljala. Hodilo se je okrog pred božičem, za tri kralje, jurjevo, pred godovi, za pusta, poroke.....
Default avatar

Primož je car™

od pojava klovnov dalje imam pod štromom ograjo, zvonec ...
odpiram samo najavljenim obiskom, ki ob prihodu pokličejo
Default avatar

praznik je naš

ni naš je napisal/a:
Zakaj bi pobrkljala - vem, da se je hodilo tudi za druge priložnosti. A tudi dan pred dnevom mrtvih. Ne v vseh vaseh in ni več veliko živih, ki bi lahko pripovedovali. Pa ne samo v slo, po vsej Evropi.
Default avatar

Barca

Pri nas hodijo in tudi zvonijo za pusta, vedno odpremo in ponudimo krofe ali kaj sladkega (denarja nismo nikoli dajali).
Na srečo se vsaj v naši vasi ni prijelo kaj za noč čarovnic, se ne dogaja kaj posebnega, še posebej pa ne kake otroške povorke :)
Default avatar

tako lele

Mene ne moti nič in otroci tudi zmeraj dobijo kak priboljšek. Neskončno bolj škodljiv je bil uvoz revolucionarnih tekovin pred desetletji.
Default avatar

Klovn z motorko

Prošnja je napisal/a:
In zakaj sončke pošiljaš na beraške pohode!
Default avatar

Ne vem če

praznik je naš je napisal/a:
Pri nas doma smo samo buče izrezovali. Ampak zato, ker je to navado prinesla sorodnica iz Amerike. Prej tega pri nas niso poznali.
Default avatar

Ne podpiram

Čakam še na purana in dan neodvisnosti pa bomo popolni.
Default avatar

SoulHealer

Otrokom se da lepo razložiti, da je noč čarovnic ameriški praznik, tako kot dan zahvalnosti npr.
Kdo pa pusti otroke, da gredo po hišah? Starši. Kdo bi lahko to torej preprečil?
Sicer imam rada vse, kar je v zvezi s čarovnicami in tudi buče sem izrezovala že pred davnimi 35 leti, ampak da bi pa otroci na ta dan imeli še en pust, se pa ne strinjam.
Default avatar

Lepotička

Odkar imam otroke, pri nas praznujemo vse možno (božič, novo leto, velika noč, valentinovo, noč čarovnic, martinovo...), ker je priložnost, da kaj ustvarimo, skuhamo, spečemo, kam gremo, se zabavamo SKUPAJ. Pa naj bo cerkveno, necerkveno, pogansko, uvoženo, slovensko...vseeno je, samo da je malo drugačen in pester dan. Letos bomo še za zahvalni dan kaj pogruntali - zakaj le ne bi? Pa kaj, če je ameriško. :) Res je, da do sedaj moji otroci še niso hodili po hišah (v bistvu enkrat pred leti smo pa res šli, ampak samo k sorodnikom :) ), tisti, ki pa pridejo, pa vedno kaj dobijo. Ne bodite tako zategnjeni! ;)