peneče vino za 2 eur
Vidla v Leclercu. To je sranje, a ne? (Ali je tako poceni, ker je francosko – in ga leclerc promovira?) A ga je kdo poskusil mogoče?
https://www.vivino.com/wineries/franois-d-aubigne/wines/2611900-vin-mousseux-demi-sec-9999
Jaz kupim če že, edinole prosecco iz regije Valdobbiadene – superior dry, ker so nepresladki, odlični. Zadnje čase so pravi hit nefiltrirani,ker tudi ne dodajajo sulfitov in ni toliko CO2 noter – se polni v klasično steklenico, ne šampanjsko, je pa še vedno frizzante. Res odlično.
Cene pri njih na vinskih domačijah so od 5-8 eur za steklenico, potrgovinah od 9-16 eur za steklenico.
Penino pa pijem edinole peneči teran od Jazbeca. Specialiteta.
sprašujem, ker se res ne spoznam… men je dobro bolj ali manj vse. ne vem, kako precenit, kolko dulfatov je notri. sem čist brez okusa, al pač prevelik vsejed in vsepivec.
me pa zanima mnenje drugih vseeno.
recimo, super všeč mi je hoferjeva cava. ni draga, vseeno pa ne vem, a bi me postrani gledali, če bi npr. kam to prinesla ko pridem na obisk.
Meni osebno najbojše in res najcenejše peneče vino:
1. Moscato
2. Spumante dolce
Cena je 1.99
Ko ga pijemo, ga spijemo po več steklenic (odvisno koliko nas je in kakšna je zabava), z možem si ga privoščiva tudi ob petkih in še nikoli, nikoli ni nobenega bolela glava. Vsi prehvalijo to penino. Vsak, ki jo prvič proba, ne more verjeti kako je dobra. In ko jim povem kakšna je cena, ne morjo verjet, da sami kupujejo zanič zlato ali srebrno, ker je kao najboljša. Napaka!
cuker, sulfiti in co2. Saj nekatere ženske imate raje sladko, ampak to je najslabša monžna varianta
Jaz pa gledam tudi pri penečih vinih, da je čimbolj dry ( suho), torej da ima dosti manj sladkast okus- ker tega ne maram. Pa sem ženska. Takega pa v maloprodaji po trgovinah pod 8 eur ne dobiš… Zato se zapeljem dostikrat kar do vinarjev ( Italija, Treviso je najbližji za kar dobra peneča vina) in nakupim kak karton ali dva na pol leta . In nesem to tudi na obiske.
sulfati so v pralnih sredstvih, sulfiti pa v vinih in penečih vinih 🙂
Manj sulfitov ( žveplanja) vina, manj boli glava isti ali naslednji dan…[/quote]
Hoferjeva cava je čist solidno peneče vino, za ta denar pa sploh. Glede nošenja na obiske pa odvisno na kakšen obisk greš, oz. koliko se ti, kamor greš spoznajo na peneča vina. Mi smo kar zahtevni glede tega, pa jo redno uporabljamo sicer bolj za v kakšne koktajl mešanice, npr. Aperol, Hugo … Če ni drugega, tudi samo.
Prosecco di Valdobbiadene DOP se v Italiji dobi že od 2 eura naprej.[/quote]
To, da ne dodajajo žvepla je bullshit. Še ta najbolj verni natur biodinamični vinarji (Mlečnik, Batič, Gravner …) so priznali, da vina brez žvepla ni mogoče narediti, lahko ga je pa manj. Zdaj, če je v klasični steklenici, potem je po domače tudi mehurčkov not bolj malo, ker klasične enostavno ne zdržijo pritiska.
Prosecco pa v zadnjem času doživlja totalen boom oz. razcvet, povpraševanje po njem je nenormalno in le redke so kleti, ki še delajo “po starem”. Takih se je za držat. Ker masovna produkcija je iz prosecca naredila eno najbolj zmanipuliranih vin.
Prosecco di Valdobbiadene DOP se v Italiji dobi že od 2 eura naprej.[/quote]
To, da ne dodajajo žvepla je bullshit. Še ta najbolj verni natur biodinamični vinarji (Mlečnik, Batič, Gravner …) so priznali, da vina brez žvepla ni mogoče narediti, lahko ga je pa manj. Zdaj, če je v klasični steklenici, potem je po domače tudi mehurčkov not bolj malo, ker klasične enostavno ne zdržijo pritiska.
Prosecco pa v zadnjem času doživlja totalen boom oz. razcvet, povpraševanje po njem je nenormalno in le redke so kleti, ki še delajo “po starem”. Takih se je za držat. Ker masovna produkcija je iz prosecca naredila eno najbolj zmanipuliranih vin.[/quote]
Prosim poreberi – nefiltriran ppiše…. to pomeni, da ostane v steklenici še malo usedline, ko premešaš, je motno. In ne dodajajo žvepla, dodajo posledično manj CO2, zato lahko polnijo v klasične steklenice, ne tiste, ki imajo ojačano steklo zaradi pritiska. Je pa to nova zadeva, pri Italijanih že uveljavljena,slovenski vinarji pa tega še ne počnejo. Ker je sicer postopek malce dražji, bolj butična izdelava je to.
jaz kupujem pri temu vinarju:
http://www.firminomiotti.it/it/vini-bianchi/strada-riela.html
To, da ne dodajajo žvepla je bullshit. Še ta najbolj verni natur biodinamični vinarji (Mlečnik, Batič, Gravner …) so priznali, da vina brez žvepla ni mogoče narediti, lahko ga je pa manj. Zdaj, če je v klasični steklenici, potem je po domače tudi mehurčkov not bolj malo, ker klasične enostavno ne zdržijo pritiska.
Prosecco pa v zadnjem času doživlja totalen boom oz. razcvet, povpraševanje po njem je nenormalno in le redke so kleti, ki še delajo “po starem”. Takih se je za držat. Ker masovna produkcija je iz prosecca naredila eno najbolj zmanipuliranih vin.[/quote]
Prosim poreberi – nefiltriran ppiše…. to pomeni, da ostane v steklenici še malo usedline, ko premešaš, je motno. In ne dodajajo žvepla, dodajo posledično manj CO2, zato lahko polnijo v klasične steklenice, ne tiste, ki imajo ojačano steklo zaradi pritiska. Je pa to nova zadeva, pri Italijanih že uveljavljena,slovenski vinarji pa tega še ne počnejo. Ker je sicer postopek malce dražji, bolj butična izdelava je to.
jaz kupujem pri temu vinarju:
http://www.firminomiotti.it/it/vini-bianchi/strada-riela.html%5B/quote%5D
tile pa polnijo tudi v klasično steklenico: