DANES – Javna tribuna: Česa še ne veste o jogurtu in mlečnih izdelkih?
Drage uporabnice in uporabniki,
v današnji javni tribuni ob 13.00 uri, bomo s sogovorniki iz Mlekarna Celeia[/url] govorili o pozitivnih učinkih jogurta in mlečnih izdelkov, ki se kažejo predvsem v rednem uživanju, zato jih mnogi strokovnjaki tudi priporočajo.
Če imate vprašanja, jih lahko postavljate do 14.00 ure.
Vabljeni!
[attachment=0]decek-s-kozarcem.jpg[/attachment]
Zanimiva tema…. mene že od nekdaj zanima več stvari na to temo:
1. Kakšna je razlika v kakovosti med jogurtom iz navadnega ali kozjega mleka?
2. Nekaj časa nazaj je bila panika glede maščob in so se začeli delati jogurti z manj maščob a danes je spet popularno, da zjutraj zaužiješ zdrave maščobe. Kakšen je torej bolj zdrav jogurt z manj maščobami ali več?
mene pa zanima, če je mleko 3,5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bolj zdravo kot recimo vsi “nadomestki” mleka, kot so riževo,mandljevo…za katere pravijo, da imajo veliko sladkorja?
Pa še glede sadnih jogurtov, je res boljše dodati sveže sadje, marmelado-domačo, kot pojesti sadni jogurt?
Pozdravljeni, da Vam odgovorim na prvo vprašanje, se bom fokusirala predvsem na osnovno surovino jogurta, ki je seveda v primeru kozjega jogurta kozje mleko in v primeru kravjega oziroma nam poznanega navadnega jogurta, kravje mleko.
Če primerjam oba mleka in zanemarim možen vpliv okolja, v katerem se žival pase, sestavo tal in seveda druge vplive, lahko v grobem povzame, da sta si kozje in kravje mleko po sestavi primerljiva. Kakšne posebne razlike v kakovosti na pram hranilnemu sestavu niti ne vem izpostaviti. Mi je pa poznano, da je kozje mleko poznano kot lažje prebavljivo, saj je mlečna maščoba sestavljena iz pretežno srednje dolgih verig, kar omogoča hitrejšo presnovo. Kozjemu mleku prav tako pripisujejo lastnost manjše alergenosti. Drugih posebnih karakteristik niti ne bi mogla izpostavit. Polemike glede maščob so še vedno in verjetno vedno bodo. Nekako predlagam, da se tukaj odločamo po svoji lastni presoji in zdravi pameti. Nobene stvari ni smiselno pretiravati. Če ste veliki ljubitelji jogurta in ga dnevno zaužijete več, bi priporočila, da zaužijete zdravo mero maščob z jogurtom in morda tako posežete po tistim z malo manj maščobe (npr. 1,3 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} m.m.), če pa jogurta pojeste dnevno manj, pa je seveda priporočen polnomasten jogurt s 3,2 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} m.m.
Pozdravljeni,
kefir prav tako kot jogurt spada med fermentirane izdelke. Razlika je v tem, da je jogurt fermentiran s klasično jogurtovo kulturo (Streptococcus thermophilus in Lactobacillus bulgaricus), medtem ko je kefir fermentiran s kefirno kulturo, ki poleg mikrobioloških kultur vsebuje v sožitju tudi kvasovke. Težko rečem, da je v tem pogledu kefir zato bolj zdrav od klasičnega jogurta. Oba zagotovo imata pozitivne lastnosti fermentiranega izdelka. Je pa res, da je zaradi osvežilnega ogljikovega dioksida, ki ga sprošča kvasna biomasa kefir verjetno bolj osvežilen. Osnovni kefir ne vsebuje dodanega sladkorja. Je pa seveda na trgu tudi že sadni tip kefirja, ki pa le tega zagotovo ima dodanega.
Pozdravljeni,
moje mnenje je takšno, da vsako živilo, ki ga zaužijemo v prekomernih količinah, ni zdravo.
Vsekakor predlagam, da se mlečne izdelke dnevno uvršča na jedilnike in da se ob tem upošteva smernice zdrave prehrane. To, da bi mleko vsebovalo “nekaj”, kar nas dela odvisne, mi ni poznano.
Pozdravljeni, s starostjo obstaja možnost, da se zmanjša aktivnost encima in posledica tega je lahko slabša prebavljivost mlečnega sladkorja, ki se lahko izkazuje v kot težava, ki jih navajate. Predlagam, da sami izvedete test in poskusite mleko, ki ne vsebuje laktoze. Takoj boste imeli odgovor na dlani.