Forum.Over.Net

Starševski čvek

Osebni zdravnik ne more ti pomagati več - Kje poiskati pomoč?

Default avatar

Lili_Z

Verjetno se je kdaj tole zgodilo vsakemu ...

Zboliš zaradi bolečin v trebuhu, vendar ne takoj prvi in drugi, in tretji dan ne obiščeš zdravnika, vendar počakaš več dni, tednov mogoče celo mesecov?. In kadar obupaš in se počutiš slabo je pravi čas in obiščeš zdravnika v TA PRVO te lepo pregleda tudi na opazovanje te pošlje na urgenco in tam te pregledajo ti dajo infuzije in po 6 urah greš domov. Ampak ko bolečine se znova pojavijo po nekaj mesecih in to močne rabiš znova zdravnika, znova opišeš svoje težave da bruhaš, imaš vročino, drisko, mrzlico več dni in da ti lahka hrana ne pomaga ker še to bruhaš in imaš pekoč občutek v žlički celo težko požiraš in hujšaš , ko vse to poveš, ti pretipa trebuh, ti vzame kri (kar običajno je v redu) ti reče "pojdi domov in počivaj" brez kakšnih novih zdravil in drugih preiskav (mislim saj traja bruhanje že več dni)

In ker nekateri nimajo prevoza doma je težko iti v zdravstveni dom če se slabo počutiš, zgledaš kot zid, preprosto ne moreš iti peš (obstajajo javni prevozi, vendar še tam čakaš 20 minut in zmrzuješ v tem času dokler pride, povrh se slabo počutiš ampak ker imaš urgentno stanje in ne moreš čakati toliko časa greš peš ne glede na to koliko daleč je zdravstveni dom in v kakšni kondiciji si, ali si sposoben iti ali ne vendar moreš) No takole jst delam, kadar moram iti nujno do zdravnika moram najprej prehoditi 15 min do busne postaje in še tam čakati groza an?

Ne razumem osebnega zdravnika zakaj me vsakič ko grem zaradi bolečin v tebuhu pošlje domov, največ sem naredila pot kot da sem bila pregledana 20 min in ti reče "počivaj domov" prideš domov poješ bruhaš, drisko imaš bolečine ne vem ali je "Počitek" kakšno zdravilo za ustavljanje vsakodnevno bruhanje ali kako? kajti jaz še nisem slišala za tole.

Zakaj preprosto ne da kakšno napotnico da te še enkrat pregledajo na urgenci? Da vsaj veš da si bila pregledana in veš kako naprej ..

Greš k dežurnemu te pregleda, vzame kri, potipa trebuh, pa ti reče pregled k osebnemu zdravniku in se tako lepo vrtiš v krogu enkrat do dežurnega enkrat k zdravniku vsi te pošljejo domov ... a moram kakšno dramo narediti da me pregledajo? da me vidijo ko sem že čist na tleh? (čeprav nisem tak tip človeka da pretiravam svoje stanje predvsem pa ne Lažem! ampak se mi zdi da te ne vzamejo resno). Dr. Google pravi je "Trebuh urgentno stanje" ne razumem zakaj pri zdravnikih ni? ampak "čakajo da se stanje še bolj poslabša" Gastroskopijo imam šele Decembra v tem času pa umiraš od bolečin v trebuhu in zmeraj se nekaj dogaja ...

Sicer zdravniško pomoč si najprej poiščem v bližini svojega mesta, šele ko obupam na tem grem se obrnem na druge. Ker sama sebe ne morem napotiti nekam? Sicer bi še jutri obiskala dežurnega ne verjamem da bo še tam kaj drugače? Kam potem? Kako naprej?

Osebnega zdravnika bi zamenjala vendar imam dvome? Še sama ne vem zakaj mogoče zato, ker imajo vsi v družini istega. Drugače je zelo prijazna ampak to nima veze z mojimi težavami, rabim da se ozdravim in se rešim tega že enkrat
Sem že obupala nad tem zdi se mi da osebni zdravnik je zaključil z mano ne more več pomagati.


Povejte kaj si mislite o tem?
Kaj svetujete?
imate kakšne izkušnje glede tega?
Kako rešiti problem?
Kaj narediti ko se bolečine pojavijo in vsakodnevno bruhanje? Ali je primerno da direktno obiščem dežurnega zdravnika ali osebnega?
Pišite RESNE odgovore.
Default avatar

samo tak nasvet.....

Očitno potrebuješ obravnavo pri specialistu, če ne moreš čakati z napotnico, pojdi samoplačniško in boš jutri na vrsti.... Zakaj ti zdravnik ni izdal napotnice pod nujno, pa ve samo on - očitno po njegovem mnenju nisi v tako slabem stanju.
Drugega ti žal ne morem svetovati.
Default avatar

treree

tako pač je, sem imela podobne probleme, vendar na drugem področju telesa..osebni zdravnik, napotnica specialista, tam čakaš pol leta..potem te specialist pogleda, nič posebnega, spet osebni, spet specialist kontrola itd..mine leto in pol, tebe boli, si nesposoben za normalno življenje..na koncu ne upaš več niti osebnemu, ker misli, da simuliraš..po moje bi te mogli dat za par dni v bolnico in naredit temeljite preiskave..
ti pa itak nisi butasta, vsak, ki zna angleško in/ali nemško in ima nekaj soli v glavi, si lahko sam postavi par diagnoz, danes je vse na netu, in bog ne daj, da rečeš, da si na netu našel to in to..ti sebe poznaš v nulo..ne pa zrdavnik, ki ti nameni ravno 5 minut na hitro..
Default avatar

Lili_Z

samo tak nasvet..... je napisal/a:

Velikokrat sem slišala zato, da moj primer ni tok nujno. V bistvu sploh nimam še napotnice, za kašne preiskave ali kaj drugega ampak sem napisala o tem da kaj jim je tok težko napisati kakšno napotnico za pregled na urgenco ali kaj drugega resno ne vem. Za samoplačiške preglede pa na žalosti se ne spoznam na to veliko nikoli nisem delala tega? mogoče malo povej kaj o tem? Koliko stanejo pregledi? in če je kakšna razlika, ali si bolj pregledan tam ali kako?

Hvala za nasvet
Default avatar

gofis+

Kot prvo, ne razumem, kaj ima tvoje stanje za iskat na urgenci. To je za nujne, akutne primere. Tvoje stanje je za osebnega zdravnika. Pišeš, zakaj te ne da naprej, po drugi strani pa imaš decembra gastroskopijo. Torej te čaka specialist. Če je prehudo, pojdi nazaj do osebnega zdravnika, naj napiše napotnico pod nujno, če je res neznosno, naj te pošlje v bolnico. Očitno nisi dovolj jamrala. Ne razumem, zakaj bi rada na vsak način na urgenco. A tam koga pozdravijo?
Default avatar

Lili_Z

treree je napisal/a:
Ja res žalostno zato pa ne želim takoj iti na samoplačiške preglede, specialiste pa ne vem kaj še in da poj na koncu ni nič od tega pa še denar gre za bv in se počutiš že zmeraj isto. To kar predlagaš da moram v bolnico za nekaj dni se zelo strinjam, saj kaj pa delam doma? pridem doma in na žalost samo počivam kar to nič ne pomaga meni to počivanje mam že vrh glave, vendar ni pravo zdravilo da pozdravi bruhanje in bolečine v želodcu. Obiskala bi dežurnega jutr sam a veš tist feeling "Kaj pa če nau nič naredu tudi on in si za brezveze tudi tam čakal an"

Resno se mi zdi obup kaj delajo.
Default avatar

gofis+

Lili_Z je napisal/a:
Lej, stvar je povsem jasna. Pri dežurnem nimaš kaj iskat, on je tam za urgentne primere, kar tvoj ni. Ti imaš osebnega zdravnika. Če nima posluha za tvoje težave, ga seveda zamenjaš, ne hodiš pa k dežurnemu zdravniku, ne boš nič dosegla, ker on ni zato tam, da bo napotnice pisal. Skratka, nazaj osebnemu, bolj pojamrat, povedat, da nisi sposobna za življenje, da tako ne more bit, če te bo odpravil, ga zamenjaš tik-tak. Tajko sem naredila jaz. Za prejšnjega zdravnika sem bila psihični bolnik, ki bi ga najraje dal na tablete za živce, nova zdravnica pa je zlata in nikoli ni problem dobiti napotnice za nič. Kot dan in noč.
Default avatar

Lili_Z

gofis+ je napisal/a:
Se mi je "zdelo" da meseca maja ko sem bila na urgenci, ki me je poslau osebni zdravnik, sem dobivala zdravila in infuzije glede mojih bolečin kar v resnici mi je zelo odleglo, tok mi je odleglo, da sem če cele počitnice imela mir. Potem ko sem prišla nazaj s počitnic se je stanje znova pojavijo in se mi zdi hujše kokr prej, (celo hujšam) In mogoče zato se bolj oreintiram na urgenco mogoče bi mi lahko znova dali zdravila, celo te potem zadržijo čez noč. Osebni zdravnik pa ne vem če danes mi ni napisau kakšno napotnico, zakaj bi mi jutri? Vsaj tako je pri meni pri osebnemu zdravniku SPLOH se ne zdi da je moje stanje urgentno in da res rabim kakšno zdravljenje.

To da sem doma in cele dneve počivam in ješ lahko hrano (ki jo bruhaš) in drisko imaš pa res, ampak res ne pomaga.
Default avatar

samo tak nasvet....

Lili_Z je napisal/a:
Če si napisala, da imaš gastroskopijo decembra, si sigurno dobila napotnico ;)) Gastroskopijo opravlja specialist in brez napotnice ti sploh ne bi mogla dobiti datuma ;)))

Sicer pa mešaš pojme - eno je napotitev na urgenco, drugo pa k specialistu. Če te splošni zdravnik napoti na urgenco, ti napiše napotnico NUJNO in tam se zglasiš še isti dan. Če greš sama takrat, ko zdravnik ne dela (vikend, zvečer..) napotnice na rabiš, ampak v obeh primerih boš deležna URGENTNE obravnave, kamor sodijo pregled vitalnih funkcij in krvi. V kolikor se na krvi ne pokaže nič kritičnega (znak kakšnega vnetja), dobiš v žilo infuzijo, kakšne tablete in greš domov. To je vse, kar ti urgenca nudi.

Specialist, kamor te napoti osebni zdravnik, pa je druga pesem. Ta poskuša odkriti vzrok tvojih težav. Glede na to, da opisuješ bolečine v žlički, drisko, obstaja velika možnost, da imaš kakšno rano na dvanajstniku, mogoče gastritis, rano na želodčni sluznici.... Vsekakor pa ti preiskave dela gastroenterolog (specialist, kamor greš z napotnico). Urgenca takšnih preiskav ne dela, razen če si napol mrtva in te hospitalizirajo ter odkrivajo vzrok tvojega slabega stanja.

Torej še enkrat: pojdi k osebnemu zdravniku po napotnico, nato z napotnico k specialistu (lahko privat ali na gastroenterološko kliniko), če ne moreš čakati, pa pojdi samoplačniško.

Tole je klinika:
http://www.kclj.si/index.php?dir=/pacie ... erelogijo/

Samoplačniških je tudi kar nekaj, malo poišči na netu.
Default avatar

Lili_Z

gofis+ je napisal/a:


Pravzaprav imaš v neki meri zelo pravilo in spoštujem tvojo odločitev, če v naslednjih dneh osebni zdravnik ne bo nič naredu pa ne ostane drugega kot da ga zamenjam, čeprav nisem hotla da takoj reagiram na zamenjavo zdravnika. V bistvu je zelo prijazna ampak kot sem povedala ne rabim prijaznost pri njej, pa tudi sama sem takšna da ji ne predlagam kar sama stvari ker včasih res dobro napiše napotke in ve kako kaj ampak zdaj imam drug problem in glih ta problem, ki je zelo nujni pri meni ne napiše nič je malo sumljivo?
Ali potem predlagaš da sama rečem zdravnici da mi da kakšno napotnico? upam da bo no
Default avatar

Barca

Lili_Z je napisal/a:
Kolikor razberem, ti je napotnico za gastroskopijo že dala in že imaš datum za preiskavo.
Default avatar

Lili_Z

samo tak nasvet.... je napisal/a:

Jah zgleda da ne preostane drugega, sicer imam še eno možnost an in to je da obiščem še enkrat osebnega zdravnika, sicer mi je ze enkrt napis napotnico za URGENCO tam sem sla ze isti dan to je bilo meseca maja, sem bila dobro pregleda, zdravila sem dobivala za želodec, infuzije, pregled črevesja itd po 6 urah na opazovanju sem šla domov, kar sem se zelo dobro počutila. ALI POTEM predlagaš, da rečem osebnemu zdravniku da še enkrt da napotnico za urgenco in da tam se enkrt dobivam infuzije? ki v bistvu moje stanje umirile
Default avatar

Lili_Z

Barca je napisal/a:


Ja sem že na začetku omenila da imam Gastroskopijo meseca decembra, vendar v tem času dokler čakam, me je zanimalo ko sem obiskala zdravnika ni napisala nobenih zdravil ali (kakšno napotnico za preglede, preiskave) "počivaj doma" to se mi je zdelo ne smiselno. Pravzaprav počivam po cele dneve, in včasih sploh ne gibljem se tok razen če imam nekaj nujnega za nrdit.
Default avatar

Lili_Z

To da " Ne obišči" dežurnega zdravnika v mojem primeru se mi zdi malo čudno. Kajti kadar grem k dežurnemu vidim tam tudi primere, ki sploh niso tako urgentne (tam ena sam smrklja, ali kašlja) pa že k dežurnemu čaka. Ne razumem zakaj ne morem v mojmu primeru obiskati? če se jaz zdaj počutim še slabše jutri a tudi ne smem? mislm, da so še primeri, ki vidš tam ko čakajo k dežurnemu za vsak d...

Vsaj jst nisem v mojmu življenju šla za vsak kašelj in smrkec k dežuremu ampak to kar se dogaja zdaj pa ja no rabm neko zdravljenje.
Default avatar

Barca

Na urgenci ti lahko dajo rehidracijsko infuzijo, dodajo analgetike in to je to, zato se tudi počutiš bolje. A to je kratkoročna rešitev.
Nisi življenjsko ogrožena in tem je namenjena urgenca.
Ti potrebuješ gastroenterologa in ta začne z gastroskopijo in za to napotnico in tudi datum že imaš.
Default avatar

Želim ti, da čimprej ozdraviš

Bolezni in diagnostika se stalno spreminja. kar nakej je primerov, ko so ljudje res bolni in se počutijo zelo bolne, pa jim ne znanjo z obstoječimi diagnostičnimi psotopki postaviti diagnoze.
Tudi prve oboblele za boreliozo so proglašali za psihične bolnike.
Enega znanca so dve leti vlekli po bolniška in šele ko jim je uspelo postaviti pravo diagnozo, je hitro okreval.

Svetujem ti, da iščeš rešitev v smeti celostnega samozdravljenja. Ne nasedaj marketinško podprti promociji "čudežno" učinkovitih prehranskih dopolnil, ampak išči v smeri tradicionalno preizkušenih in preverjenih zdravil, tudi v smeri ayurvede in TKM-tradicionalne kitajske medicine. Išči dobre strokovnjake. Veliko beri. Razvij svojo intuicijo in spremljaj, kaj tvojemu telesu pomaga in če ni učinka zadevo opusti in išči novo.
Default avatar

Lili_Z

Barca je napisal/a:
Ja tako je dobila sem rehidracijsko infuzijo, Spasmex, in zaviralce protonke črpalke pa še tekočino ker sem bila čist dehidrirana, ampak lej vsaj to je meni pomagalo od maja pa do avgusta (sredi avgusta) sem se dobro počutila.

Hvala za odgovor in nasvete :)
Default avatar

Nojajajaja

Najprej ti svetujem, da gres k zdravniku s taxijem. Tistih nekaj evrov bos ze lahko pogresila. Glede urgence pa: tista infuzija in analgetiki te niso pozdravili, da si se cele pocitnice dobro pocutila je zasluga pocitnic! Pa se malo placeba zraven. Ker ko imas iglo v zili mozgani takoj mislijo "zdaj pa mora biti bolje" in res je. Zdravnica bi ti morala predpisati kaksen placebo pa bi takoj pomagalo, grem stavit.
Default avatar

Zakajzato

Lili_Z je napisal/a:
Potem pa reci os. zdravnici naj ti predpise spasmex in nolpazo (ali nekaj takega), za hidracijo bos pa ze sama poskrbela. Reseno.
Default avatar

Lili_Z

Nojajajaja je napisal/a:
Ja to se strinjam, vendar danes ko sem bila pri zdravnici me kar na lepem poslala domov "pojdi počivat" kot da ne počivam že dovolj vsak dan in bruhanje ne umiri se isto se počutim. Bom še en pregled naredila vendar ne vem a bo kaj pomagalo bo zmeraj rekla pojdi domov počivat me je ze 3 x odslovila, in valda da se bom obrnila na dežurnega ker imam bolečine in je slabš.
bomo vidl.

Hvala za nasvet. :)