Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

cepljenje - norice

Default avatar

simpli

Spoštovani, noseča sem 16 tednov, danes sem dobila izvid, ki je potrdil, da noric še nisem prebolela, saj ni bilo protiteles. Doma imam 3 letnega otroka, ki hodi v vrtec in še tudi ni prebolel noric, ( ne da bi vedela) kljub temu, da je bil v skupini kjer so že dvakrat imeli pojav noric. Sedaj sem precej stresni situaciji, saj mi otrok lahko prinese norice, ki so zelo nevarne za plod. Za nosečnice cepljenje proti noricam odpade. Ne vem kaj naj storim ? Razmišlajal sem tudi, da bi morda otroka dala cepiti. Bi bil otrok po cepljenju kužen, saj se okuži z sicer oslabljenim virusom noric in bi se ta oslabljen virus prenesel name? Koliko odmerkov in kdaj mora dobiti da je potem odporen na norice ? Kakšni so stranski učinki cepiva? Otroka smo nameravali v okt. in nov. cepiti proti gripi in pa proti klopnemu menigitisu, ki poteka samo v zimskem času, sedaj pa še te norice. Je to sploh varno toliko cepiva za triletnika v parih mesecih, ali bi kaj od cepiv izpustili in katero kaj predlagate vi? Moja želja je zaščititi še nerojenega otroka. Upam, da mi boste lahko na toliko vprašanj odgovorili. Hvala za razumevanje. Lepo pozdravljeni.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, dokončnega nasveta v vašem primeru, žal, ni.
Cepljenje starejšega otroka proti noricam je prav tako zvezano (sicer minimalnim), a vseeno, tveganjem, da pridete v stik z virusom (pa čeprav oslabljenim) noric.
Po cepljenju proti noricam, ki poteka z živim cepivom, se prti 5 od 100 cepljenih oseb, pojavi izpuščaj. In pri tistih, ki pri katerih se pojavi izpuščaj, je možno (čeprav minimini malno), da se virus prenese na neimuno osebo. po podatkih proizvajalca cepiva in spremljanja v dolgem obdobju je opisano 6 prenosov s cepljenih oseb na neimune osebe pri 46 milionih danih odmerkov cepiv. Izjemno malo, a vseeno možno.
Niste navedli, kdaj je bil starejši otrok v stiku z noricami? Inkubacija za norice znaša 6 do 23 dni. predvidevam tudi, da boste hodili kot nosečnica v vrtec po starejšega otroka, kjer bi prav tako lahko prišli v stik z noricami.

Torej: zdi se mi smiselno cepljenje starejšega otroka proti KME in gripi (in tudi vas proti gripi), glede noric pa je pač potrebno budno spremljati stanje v vrtcu. v kolikor bi vi prišli v stik z noricami (če bi zvedeli za stik ali bi zbolel starejši otrok) pa morate v roku 96 ur prejeti VZV imunoglobulin, torej protitelesa, ki bodo vas in plod pasivno zaščitila pred obolenjem.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Minja769

Pozdravljeni
Pisem vam v upanju na odgovor,saj sem klicala na obmocni NIJZ in mi ne znajo podati odgovora.
Namrec,pred 13 dnevi sem se cepila proti noricam ki jih nisem prebolela.Sedaj 13 dni po tem sem dobila po trupu posip (rdeci izpuscaji brez mehurckov in krast),rahlo mr tudi boli zrelo.Kot sem ze zasledila,je moznost da pride do tega zaenkraz ne mislim komplicirat,problem je da imam doma otroka starega 10 mesecev in odhajamo cez 2 tedna v tujino oz na dopust.Zanima me ce je moznost da jih sedaj on dobi od mene velika? In pa koliko casa traja pri meni tale izpuscaj?

Hvala lepa za vas cas
Default avatar

Nina P

Spostovani, vprasanje je, ali je tale izpuscaj res v povezavi s cepljenjem alu ne. Verjetnost prenosa cepilnega virusa sicer obstaja, verjetnost, da bi vas otrok razvil klinicno sliko noric zaradi prenosa cepilnega virusa, pa izjemno nizka. Ce pa je vas izpuscaj posledica druge okuzbe, seveda, moznost prenosa, vkljucno z razvojem klinicnih znakov, obstaja. Se pa zaradi navedenega ni za sekirati ali prestavljati dopusta.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

Izpuscaj obicajno izgine v nekaj dneh do tednu dni.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Minja769

Najlepsa hvala za azuren odgovor.
Verjetno izpuscaj je povezan z noricsmi,saj so se trije najprej pojavili na mestu vboda in srbijo potem pa se trije vceraj oz danes ponoci se na trupu.Ti ki so bili prvi so se pojavili tri dni nazaj in sedaj se manj srbijo tile novi pa bolj.Krast oz mehurckov ni.
Res je da sem 2 tedna preden sem se cepila opravila tudi osvezitveno cepljenje proti KME kar sem tudi na NIJZ povedala vendar so rekli da kontraindikacij ni,ker gre tam za mrtvo cepivo.
Sama sem se pac cepila ker sem astmatik in se nacrtujeva v prihodnjih letih narascaj,moj otrok pa gre v vrtec in nisem zelela se vecjih nevsecnosti.Cepljenja zagovarjam,tukaj me le skrbi zaradi otroka in pa priznam tudi dopust ki ga ne moremo vec prestavit in se ga veselimo.
Resnicno hvala za informacije,ki so v tem trenutku zelo dobrodosle.
Default avatar

Nina P

Cepljenje proti kme nima zveze s tem izpuscajem in tudi cepljenje proti noricam ste opravili v skladu s priporocili. Zelim vam prijeten dopust
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Minja769

Hvala tudi vam za vas cas,pomoc in azurnost.
Lep pozdrav
Default avatar

Minja769

Spoštovani
Še enkrat se oglašam z navedeno težavo. Kar se tiče mene, sem bila pri zdravniku ki je potrdil da gre najverjetneje za izpuščaje povezane s cepljenjem, ni jih pa veliko.
Kar me zanima je to, da glede na to da čez 2 tedna odhajamo na dopust na Hrvaško, zato se glede na trenutno stanje sprašujem če bi morala otroka pred cepiti proti ošpicam (omr) kar je sicer predvideno za naslednji mesec. Prav tako me zanima če je to kontraindicirano s trenutno situacijo.
Hvala za pomoč in lep pozdrav
Default avatar

Nina P

Spoštovani, otroka, starega med 9. do 12 mesecev, cepimo proti OMR v primeru epidemiološke indikacije: potovanja v tujino, na področje izbruha, to vsekakor lahko je. Niste pa navedli, kam grete. Če greste na samoten otok, ali nekam na samo, tveganja ni. Če pa boste se trli med ljudmi v mestecih, pa da. Morate pa vedeti, da cepljenje 9. do 12 mesečnika običajno zahteva dodaten odmerek cepiva. Stanje vaše reakcije po cepljenju proti noricam ne vpliva na to, ali boste pred odhodom proti ošpicam cepili vašega 10-mesečnika.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P