Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Ekstra deviško oljčno olje - poceni in dražja olja?

Default avatar

Je pravo?

V trgovinah je kup ekstra deviških olj. Najcenejša se začnejo tam nekje pri 5€ za liter. Naša olja so nekje 13€ (če ti kdo kar tako proda), v trgovini pa 15€ in več.
V čem je razlika?
Tista ta poceni, če piše gor, da so ekstra deviška, hladno stiskana. Kaj je potem narobe z njimi?
Default avatar

Long lasting

Raziskava je pokazala, da je edino res odlično trgovinsko oljčno olje Lidlovo, v črni plehnati embalaži. Vse ostalo so približki, tudi tista oljčna olja, ki so označena kot BIO.
Default avatar

itrš'gh

Na Hrvaškem je test tej olj pokazal, da večina sploh ni primerna za uživanje, kaj šele, da bi bila tisto, kar piše na embalaži.
Default avatar

Oljkar

Long lasting je napisal/a:
Misliš tudi tega bio iz hoferja?
Default avatar

kupim drazje

Kupim od enih znancev na Primorskem ali pa na Hvaru od znancev, je okoli 12€ liter, ampak imam 3 litre za celo leto, ker zelo malo prazim na njem, ga imam za prelit sveze nesegrevano. Itak ce ga segrevas, gre vecina dobrih stvari in okus cugrunt. Kuham pa na domaci masti, kar je primerno za mast, ostalo na kokosovi mascobi in navadnem olju.
Default avatar

je pravo?

kupim drazje je napisal/a:
V čem je pa boljše to olje od tistega cenejšega?
Saj ne pravim, da ni boljše. Samo zanima me v čem?
V bistvu glede na vsa ta olja nimam pojma sploh katerega kupiti. Na vseh piše ekstra deviško v cenah je pa ogromna razlika.
Jasno je, da to, kar ti kupiš je ok, ker veš od koga. Samo v trgovini pa jaz nimam pojma kako vedet katero je res boljše in ne samo dražje.
Default avatar

olkarnaoljka

Dobro in kvalitetno oljčno olje se da dobit predvsem na primorskem pri kakem kmetu. To, kar nam ponujajo v naših trgovinah, pa je daleč od oljčnega olja! Niti približek!
Ne more bit kvalitetno oljčno olje 5 eurov na liter no!
Default avatar

je pravo?

olkarnaoljka je napisal/a:
In zakaj potem ne znaš razložiti v čem je razlika med temi olji in kako veš kako je tisto pravo olje in zakaj eno je, drugo no?
Verjetno se ne bomo iz Prekmurja vozili po 2 litra olja na Primorsko. Pri nas gremo kar lepo v trgovino.
Zato je fajn, da bi kdo znal razložiti.
Default avatar

oljkaoljarna

je pravo? je napisal/a:
Poslušala sem nedavno v eni oddaji, kako je s temi olji. Debata je tekla ravno o tem. Rečeno je bilo, da ta oljčna olja, ki nam jih ponujajo v trgovinah, ne vsebujejo več kot 10 procentov dejanskega oljčnega olja! Vse ostalo je nekakšen ekstrat. Se pravi, ta olja so pomešana z navadnimi rastlinskimi olji. Zato cena 5 eurov, ali celo manj, na liter.
Default avatar

donsepo

Long lasting je napisal/a:
Raziskava, ki jo je sponzoriral lidl, pač ni relevantna ali kredibilna informacija.
Default avatar

je pravo?

oljkaoljarna je napisal/a:
In kako veš, da je to res? In da to ne velja tudi za olja, ki so 15€ za liter in kako veš kaj je s tistimi za 10€?
Na vseh piše, da so 100% iz oljk, hladno stiskana?
Pri recimo sokovih imaš jasno napisano kateri so iz koncentrata in kateri direkt stisnjeni. Pri teh oljih pa je pri vseh enako napisano pa naj bodo 5, 10, 15 ali več €.
Default avatar

micika44

Ni za verjet vsemu, kar piše na embalaži v trgovinah.
Mikavni napisi na izdelkih so pa zato, da se jih čimveč proda!
Dobro jutro!
Default avatar

je pravo?

micika44 je napisal/a:
Pri nas je že zdavnaj popoldan. Ampak glede na to, da si se komaj zbudila, se ti oprosti, ker nisi dojela poante teme :).
Default avatar

kupim drazje

je pravo? je napisal/a:
Locis po vonju in okusu. Dobro olje malo zagreni, zapece v grlu in ima vonj, disi. Tisto za 5€ tega nima.
Default avatar

cicibicii

je pravo? je napisal/a:
Ti ne dojemaš. Ti!
Dobro jutro!
Default avatar

je pravo?

kupim drazje je napisal/a:
Kupila sem tudi tako dražje olje, cca. 15€ pa isto ni zagrenilo, še manj peklo, nobenega ekstra vonja. Kupljeno pa v trgovini. Zato sem skeptična zakaj bi sploh kupovala dražje olje, če pa ne opazim razlike.
Default avatar

je pravo?

cicibicii je napisal/a:
Ja, dojamem to, da se v temi oglašate predvsem taki, ki pojma nimate, zato nimate argumentov, samo pač, da se oglasite.
Dober dan.
Default avatar

savrinka

je pravo? je napisal/a:
Jaz mislim, da je prvo treba vedeti kaj od olja pričakujemo. Iščemo zgolj maščobo za uhanje? Iščemo maščobo, ki ni škodljiva oziroma želimo, da je tudi koristna oziroma zdravilna? Pričakujemo, da ima oljčno olje točno določen okus, ki je nam všeč. Ko to razčistimo lahko izbiramo naprej. V prvem primeru izberemo katerokoli olje iz trgovinske police, ki je recimo prestalo katero od testiranj različnih inšpekcij. Izberemo olje od kmeta, ki ima potrebne certifikate za svoje olje oziroma poiščemo kmeta s točno določeno sorto oljk.

Pri izbiri mogoče pomaga, če vemo približno kako oljčno olje nastane. Za predstavo olje ni nič drugega kot sok iz oljke. Zato, da bo olje zdravilno, polno vitaminov, antioksidantov itn. morajo biti oljke pobrane v pravem trenutku, pobrane morajo biti ročno, stisnjene takoj po obiranju (skrajni rok je 24 ur), oljk se ne sme segrevati, pred stiskanjem se jih dobro očisti itn. V industriji to ni možno. Oljke pobirajo kasneje saj jih pobirajo s tresenjem dreves in stroji in morajo biti oljke prezrele zato, da padajo iz drevesa, oljke nabirajo, kopičijo in jih nato, ko imajo zadostno količino transportirajo v torklje. V tem času pride do fermentacije in kvaliteta pada. Oljke tudi segrevajo zato, da je iztržek čimvišji. To je na kratko :)

Poleg tega je dobro vedeti tudi, da kvaliteta olja se ohrani, če je to pravilno hranjeno. Trgovine tega ne omogočajo zato se je kdaj tudi zgodilo, da sicer zelo dobro olje na katerem od testov ni bilo več takšno kot ob polnjenju.

Faktor, ki igra pomembno vlogo je pa seveda cena. Izhodiščna cena je bila lani 13€ na liter. Če je to težava potem se pregledajo testi, ocene in izbere eno od industrijskih olj, ki dela pošteno. Če finance dopuščajo pa liter dobrega domačega olja za uživanje na surovo. Dobrega olja porabimo zelo malo kar pri ceni tudi igra svojo vlogo.

Kadar kupite olje pri kmetu je dobro vedeti kako prepoznati dobro olje. Tudi med kmeti se najdejeo podobne cvetke kot v industriji. Olje mora dišati po svežem, mora biti v ustih grenko (negrenkih oljk ni) in mora nizko v grlo z rahlim zamikom zapečti. Tri lastnosti ekstra deviškega oljčnega olja, ki jih lahko vsak sam prepozna. Olje, ki zapeče v ustih na jeziku je žarko in sodi v kanto za smeti. Kmet naj vam pokaže oceno olja, ki je pogoj zato, da je olje res ekstra deviško. Flance o tem, da ga nima, ker pridela malo so mlatenje prazne slame.
Če ima še certifikat, da je biološko, ima mogoče geografsko poreklo je pa še toliko boljše.
Default avatar

extradeviška1

Za tisto malo dražje olje za 15 eurov pa plačaš samo znamko proizvajalca, se pravi, ime bolj znanega podjetja, ne pa tudi dejansko boljšega oljčnega olja!
Isto je pri ostalih izdelkih...Kreme za obraz na primer...Najdražje tudi niso vedno najboljše.