Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

koloskopija

Default avatar
Spoštovani,

pred dvemi leti spomladi sem bil operiran za razlitim slepičem. Opravljena je bila prvo laparoskopska operacija in ker je vnetje še vedno trajalo so me po tednu dni še klasično operirali, da so vse skupaj očistili. Še istega leta jeseni sem bil operiran zaradi kamnov na žolču. Poiskušena je bila laparoskopska operacija vendar mi je kirur rekel, da zaradi kolona ni mogel priti zraven in je opravil klasično operacijo.

Sedaj pa k bistvu. Moral bi na koloskopijo (kontrolno) vendar sem zasledil, da je kolonoskopija po operaciji razlitega slepiča običajno zelo boleča. Koliko je res na tem in ali obstaja kakšen drugi pregled kot koloskopija za pregled črevesja? Npr CT ali magnetna,... Prečital sem, da je možno popiti kapsulo s kamero in na tak način izvršiti pregled. Je to res in kje pri nas je to možno?

LP
Aljoša
Default avatar
Tista kapsula s kamero je sicer alternativa, ki pa med preiskavo ne omogoča nobenih posegov, kot recimo jemanje vzorcev tkiva ali odstranjevanje, recimo, morebitnih polipov. Če in kje bo to izvajali pri nas žal ne vem. Obstaja pa možnost, da preiskavo (kolonoskopijo) opravite v anesteziji.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Kaj vi pravite je po taki operaciji ki sem jo imel res koloskopija bolj boleča? Mi pa je kirur rekel, da mi bo dal dormikum, spasmek in še eno stvar ki se jo zdaj ne spomnem. Koliko to res pomaga in ni potem večja možnost kakega predrtja črevesja, ker manj čutiš?
Default avatar
Od teh zdravil ni nič večja možnost predrtja črevesa, sicer pa je kolonoskopija nekaterim ful neprijetna neodvisno od posegov in operacij, nekaterim pa prav nič. Res je možnosti za bolečine nekaj več pri vas, neka blazno grozna preiskava pa to ni.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj