Starševski čvek

DEMENCA POMOČ!

Default avatar
Lep pozdrav!
V naši družini imamo velik problem. Živimo namreč z babico, ki je dementna in ne zmore več ničesar sama - niti na stranišče. Potrebna je pozornosti in da je nekdo ob njej 24ur, kar je značilno za take ljudi. Mama in oče se zaradi tega prepirata konstantno. Naša družina zaradi tega počasi razpada, ker oče noče babica dati v dom. Razlog tega je "češ denar bo pa ostal pri hiši". Moje mnenje pa je da denar ni vreden živcev, vendar me nihče ne posluša. Prosim za nasvet na kak način bi lahko pojasnila, da je za babico enostavno najboljša rešitev dom..
Default avatar
oče naj v celoti prevzame odgovornost za babico in dela z njo. ostali se tačas umaknite. volk sit, koza cela.
Default avatar
nega na domu? sam to stane...mogoiče če mate kakega brezposelenga v bližini da bi bi šlo preko dnevnic? amapk to je moja teorija in jast nism glih v tem doma..je sam predlog

drgač pa ministrstvo za zdravje, nekej konc spomladi so neke predloge, zaokne v zvezi s tem načarali. malo preveri v tej smeri
Default avatar
priporočam, da prepričaš očeta, da vseeno stisne nekaj denarja (upam da ima babica kako penzijo + dodatek za tujo nego in pomoč) ter najamite osebo vsaj 8 ur na dan, da čuva babico.
Default avatar
Verjamem, da je zelo hudo. Verjamem tudi, da je zelo težko dati človeka v dom.
Ampak včasih žal ni druge izbire. Ko priznaš, da zmoreš samo toliko in nič več, da sicer lahko daš vse od sebe, ampak rešil ne boš nič, potem je to že dobro. Žal bo z babico vedno slabše. Treba jo bo umivati, brisati, pitati, preoblačiti, obračati v postelji. Z demenco gre vse samo dol. Upam, da ima zdravila proti demenci, ki demenco vsaj malo upočasnijo.
Zdaj pa je vprašanje, za kaj se vam gre. Ali denarja nimate za dom (domovi so dragi), ali pa denar imate in vam ga je škoda dati. Toda verjemite, v domu so za nego usposobljeni, vi doma pa niste. Vsi skupaj se pogovorite brez kreganja. Če so vsi družinski člani pripravljeni sodelovati pri skrbi za babico, potem O.K. Če pa bo to delal samo en človek (npr. mama), pa bo prej ali slej omagal in tudi sam zbolel.
Običajno pa je tako, da je vse samo na enem. Najlažje je govoriti. Vse dobro.
Default avatar
In kakšen nasvet si hotela prebrati? Da stara dementna babica ne paše drugam kakor v dom za onemogle?
Iz svojih osebnih izkušenj vem, koliko je dela s takim človekom. Odločiš se potem na osnovi tega, koliko ti tak bolnik pomeni in seveda (predvsem!) če to zmoreš zaradi službe.
Babica ni kriva, če se vi ta mladi ne morete po človeško pogovoriti med sabo. Ko bi vsak nekaj svojega časa žrtvovali, bi zmogli. Če pa egoistično razmišljate in vsak svoj prav zagovarjate, pa ni čudno, da vam družina razpada. Babica nima nič pri tem.
Default avatar
Ali kdo ve, koliko okvirno stane nega na domu, za takega dementnega človeka in kaj ta nega vsebuje..
Tudi nas čaka podobna situacija.
Default avatar
Oskrba v domu za takšna stanja znaša 1.200 € na mesec.
Za vašo družino je edina rešitev dom za ostarele. Nekaj ima pokojnine, nekaj dobi od socialnega in nekaj si je verjetno privarčevala v kolikor ji to niste vi "okradli". Nekaj ima tudi kot lastnik nepremičnine.
Verjetno ste ji tudi nepremičnino okupiraii in ste jo tudi tako na tak lepi okradli.
Prodajate njeno nepremičnino in vse ostalo kar ima bo zadostovalo za njeno oskrbo.
.
Tvoj stari je rit in jaz dam prav mami. To vem tudi iz lastnih izkušenj.
Default avatar
KOliko stane je napisal/a:
na črno - že od 5 eur/uro - odvisno ali je oseba nepokretna oz. koliko rabi...plenice itd...to je malo več. uradno pa ne vem.
Default avatar
KOliko stane je napisal/a:
Pri nas v Radovljici je cena nekaj nad 3.50 evra. Pomoč zajema nego, hranjenje, osnovno čiščenje, družabništvo...V glavnem stremimo k temu, da uporabnik ostane čim dlje v svojem domačem okolju.
Default avatar
Radovljica je napisal/a:
Mogoče se bo slišalo bedasto, ampak..
Dejansko me zanima, koliko časa na dan potrebuje en tak dementni revež, da ima kakšnega človeka ob sebi. Negovalca.
Vem, rekli bost e čim več, ampak žal se ne bo dalo cel dan in noč stati ob strani.
Default avatar
Radovljica je napisal/a:
Samo to je bolj izi varianta, a ne? Ker ko je človek enkrat tako dementen, da ne more biti sam čisto nič, je tole premalo. Pa omejeno je št. ur, a ne?
Default avatar
KOliko stane je napisal/a:
Center za pomoč na domu (center za socialno delo) računa povprečno 4 €, razlika je sofinancirana (njihova ura je povprečno 16,€), čakalna doba je dolga, obstaja omejitev ur/teden/uporabnika.
Privat 8-10 €/h, če je oseba nepokretna sigurno 10. Bo pa za nepokretnega težko dobiti privat negovalko.
Default avatar
KOliko stane je napisal/a:
Menjanje plenic vsaj 4x dnevno, hranjenje 3x dnevno. Premikanje in obračanje vsaki 2 uri, če je nepokreten. Računaj.
Default avatar
Demenca je diabetes tipa 3. Nujno nujno nujno dajte dementnim nekako v hrano 3 x dnevno 2 žlici kokosovega olja - količino lahko višate postopoma. Sploh če zadeva še ni predaleč. O tem najdete veliko na youtube in to ni rekla kazala. Zaradi pritiska javnosti je v teku celo študija. Ali pa še bo. Ne vem točno.
Default avatar
kokosovo olje je napisal/a:
Sram naj te bo!
Default avatar
tipično slovensko, raje se med sabo požret in pobit, da bi le ostalo tistih nekaj € od babičine penzije doma ...

demenca kot jo opisuješ avtorica je res nekaj najhujšega, kar lahko družino doleti in nobena nega na domu ne pomaga, nič ne pomaga, če družina ni enotna v svojih odločitvah.

pri demenci je problem tudi ta, da se resnično potencira človekov značaj ... s hvaležnimi in potrpežljivimi je neprimerno lažje, kot z nergači in egocentriki. sem oboje dala čez in vem o čem govorim.

ne poslušaj moraliziranj v stilu koliko ti bolnik pomeni, ker dejansko človek lahko prenese pritisk samo do neke mere, potem pa se mu celotna zadeva pozna na zdravju - mentalno ali fizično, prej ko slej, verjemi.

niti 1€ ni pomemben toliko, kot je pomembna harmonija v odnosih in čista vest. do tega se pride pa samo s poglobljenim temeljitim pogovorom in kompromisi.

v vaši situaciji vidim edino rešitev dom, v kolikor ne najdete kompromisa glede domače oskrbe.

res bi bilo zanimivo slišat, koliko nege oče prispeva.
Default avatar
Ena s tako izkušnjo je napisal/a:
Prosim? Česa naj me bo sram? Tega, ko bi rada drugim pomagala? Če nečesa ne poznaš, še ne pomeni, da ne obstaja. Žal mi je za vašo izkušnjo, verjamem, da je bila boleča.

https://youtu.be/iScs0uzQZFk
Default avatar
123Zaskrbljena je napisal/a:
Iz povedanega se da sklepat, da je babica očetova mama, zanjo pa skrbi pretežno mama, ali kako?