Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zdravo hujšanje

Default avatar

Kako

Živjo.
Zanima me, kje bi lahko dobila kakšno brezplačno pomoč za sestavo zdravega uravnoteženega jedilnika? Na internetu sem iskala, pa je vse plačljivo. Spremenila bi stil, ne bi bila to samo dieta. Načrtujem pa tudi redno obiskovanje fitnesa.
Ali svetujete karkoli drugega, ter tudi zdravo, učinkovito?
V upanju na odgovor vas vse lepo pozdravljam.
Default avatar

Vzhodniblok

Kako je napisal/a:

Brezplacno se ne bo nihce ukvarjal...taki napotki ne pomagajo dosti...kaj jes,koliko jes,teža,pricakovanja...?
Default avatar

Kako

Veliko mesa, imam rada tudi zelenjavo ter sadje. Jem pa preveč, zato me skrbi, kako mi bo šlo po novem vzrOrcu. Pojem nr za kosilo 2 kroznika enoloncnice, pa veliko kruha. Enkrat sem ze shujsala, nisem nacrtovala, ampak samo zelela in je slo kar dol in tudi nezdravo seveda, zato so kg nazaj in se vec jih je. Imam 90kg, morala bi jih imeti okoli 65, glede na 175cm. Pricakujm bolj zdrav nacin zivljenja, da bo za vedno tako. Ko se mi zalusta sladkega, pojem veliko. Kondicije nimam nic. Imam se otroka, tako da bi bilo koristno za vse prisotne.
Default avatar

hm,

glede na to, da nimaš prav nobene želje po shujšanju, ti ne bo pomagal, ne plačljiv, ne brezplačen jedilnik...
Default avatar

dolga lajtnga

Mogoče si za začetek zastaviš realnejše cilje, npr., izgubiti 10 kg. Bo že to velika sprememba, potem lahko pa nadaljuješ z zmernim tempom.
Kaj in kako jesti, da bo telo pričelo izgubljati zaloge je pa zelo enostavno. Preberi svoj zgornji zapis koliko in kaj poješ sedaj, izloči kruh, testenine, krompir, jej veliko zelenjave, meso in seveda odreci se sladkorju v vsakršni obliki in sladkanim in gaziranim pijačam. Itak je vsako nakladanje kaj je in kaj ni dobra hrana pri hujšanju, popolnoma odveč, vsi vemo kako je prav, samo upoštevati je treba pa bodo tudi rezultati vidni.
Default avatar

Brez oh

Atkins je zakon
Default avatar

it'sme

dolga lajtnga je napisal/a:
to je to! podrobneje http://robbwolf.com/paleo-diet-slovenian/
Default avatar

Kako

Moj realni cilj je 65kg in nic manj. Dve leti sem nekje zracunala, naj bi trajalo. Uravnotezen zdrava prehrana, kot nov nacin prehranjevanja. Nisem zelela nicesar ukinjati, samo zmanjsati. Vem, da moram manj jesti. Ne vem pa koliko in kako, da bo uravntezeno in zdravo. Ce se bom odrekala, bom samo po tistem hrepenela. Sem poskusila 2x z locevalno in ne, ne gre mi to. Kot sport pa zaenkrat fitnes in sprehodi v hribe. Zelim spremeniti nacin zivljenja, ne samo shujsati.
Ne vem od kje tebi, da ne zelim shujsati.. Saj z novim jedilnikom (uravnotezeno, zdravo, manj kolicinsko) bi shujsala ali pac?
Default avatar

okroglina

Iz kje pa si? Jaz iscem nekoga, ki bi mi bil v pomoč in vzpodbudo. V dvoje je lažje.
Default avatar

hm,

Kako je napisal/a:

zasvojena si s hrano, podobno kot jaz z računalnikom.
oboje je vsaj enako kot zasvojenost z alkoholom ali tobakom, pri najini volji je ozdravljenje brez zunanjih dejavnikov (bolezen, zakonec, služba) brezupno.
Default avatar

mogoce tako

Oglasi se pri svoji zdravnici in ji povej, da bi zelela shujsati. V zdravstvenih domovih imajo program skupinskega hujsanja. Imas predavanja o hujsanju, prehransko svetovalko,motivacijske pogovore, skupinsko vadbo kot je nordijska hoja, plavanje, aerobika....
Default avatar

mogoce tako

Oglasi se pri svoji zdravnici in ji povej, da bi zelela shujsati. V zdravstvenih domovih imajo program skupinskega hujsanja. Imas predavanja o hujsanju, prehransko svetovalko,motivacijske pogovore, skupinsko vadbo kot je nordijska hoja, plavanje, aerobika....
Default avatar

Barca

Začni z gibanjem, jedilnik ohrani, le količine zmanjšaj.
Praviš, da za kosilo poješ 2 krožnika enolončnice in veliko kruha. Pojej 1,5 krožnika in 2/3 zdajšnje količine kruha. Čez nekaj časa pa dodatno zmanjšaj na 1,5 krožnika enolončnice in 1/3 zdajšnje količine kruha.
Enako pri ostalem.
Ne izvajaj nekih drastičnih diet in jedilnikov, ker na dolgi rok to ne bo šlo in se boš zredila nazaj.
Pa malo pogoljufaj - npr.namesto pire krompirja z veliko masla in smetane kot prilogo pripravi kuhan krompir v kosih, namesto zrezka v smetanovi omaki pripravi pečenega na žaru...
Default avatar

Njanja

Kako je napisal/a:
Pametno - z izločanjem ogljikovih hidratov boste shujšali hitro in okaj z lahkoto, ampak pomislite, če res nameravate celo življenje potem živeti brez, ker v nasprotnem primeru se boste samo nazaj zredili.

Kot že nekdo pred mano vam svetujem, da se tega lotite počasi, da bo ostalo. Raje si postavite več drobnih ciljev in se lotite enega naenkrat. Prvi je lahko, na primer, da ne pijete več gaziranih pijač (če jih); tega se držite vsaj 2 meseca, preden uvedete nov cilj, npr. da ne pijete več sadnih sokov z izjemo iztisnjene limone. Spet 2 meseca, potem nov mini cilj. Katere cilje potrebujete, boste sami najbolje vedeli - mogoče pijete samo vodo in sta torej navedena cilja nesmiselna, ali pa popijete toliko sladkih pijač, da vam bo prvi korak izjemno težak; če je tako, ga omejite in rečite, da spijete samo 2 kozarca sladkih pijač na dan, po 2 mesecih le še en kozarec, po 4 mesecih le še ob nedeljah itd.

Zelo koristno je tudi, da si v zvezek zapisujete vsak grižjaj, ki ga pojeste. Že po enem tednu vam zna samo to, da pred seboj vidite kako ogromne količine pojeste čisto brez potrebe (ne da bi bili lačni), pomagati, da se boste vzeli v roke.

Vso srečo!
Default avatar

troppo lento

Njanja je napisal/a:
Sicer se strinjam s festina lente, ampak pri takem moltissimo adagio bo šele do groba prišla do neke pametne teže :-)))
Default avatar

Njanja

troppo lento je napisal/a:
Sploh ni res, prvih 10 kil bo šlo dol dokaj hitro, naslednjih 10 počasi, zadnjih 5 bo pa hudič. Ampak že ko iz 90 pride na 75 je na konju, ker ima zgornjo mejo normalnega ITM. Je res, da ne bo izgubila 10 kil v dveh mesecih, ampak če jih, še do smrti ne bo prišla do normalne teže, ker jih bo samo dobila nazaj in še kakšnega dodatnega za zraven. Naša telesa nerada hujšajo. Če si pa vzame 2 - 3 leta, da počasi shujša, bo najverjetneje tudi ostalo približno tako. Če se seveda ni zaklela, da nikoli več ne bo jedla krompirja.
Default avatar

troppo lento

Njanja je napisal/a:
Seveda, seveda, samo pri vašem tempu v 2-3 letih ne bo shujšala in tudi prvih 10 kil ne bo šlo hitro dol.
Default avatar

Njanja

troppo lento je napisal/a:
Zelo odvisno od tega, kako živi, ampak po mojem bo prvih 10 kil šlo dol že v prvem letu, če se loti pravilno - če torej najprej izloči tisto, kar je najlažje, ampak da hkrati največ kalorij (zato sem začela s sladkimi pijačami). Je pa res, da nisem nikoli probala, to je samo moje področje zanimanja.
Default avatar

slabi nasveti

dolga lajtnga je napisal/a:
To je najslabša možna varianta. Človek, ki ima 25 kg preveč, očitno nima discipline, da bi se držal nazaj in izločil čez noč vse grehe. Če bi imel vsaj malo discipline, ne bi sploh prišlo tako daleč.

Pri takem višku kg je za začetek popolnoma dovolj, če je vse praktično enako kot prej, ampak omeji količine, sploh kruha in sladkarij. Torej ne dveh krožnikov juhe, ampak en krožnik in en kos kruha. Ne cele škatle piškotov, ampak tri. In tako naprej.
Default avatar

slabi nasveti

Primerne količine (ne vem, koliko si stara):

npr. zajtrk kava z manj mastnim mlekom brez sladkorja, kos po možnosti polnozrnatega kruha s poljubnim nadevom (seveda ne en cm margarine in dva cm marmelade, logično), ali npr. dve žlici kosmičev z mlekom/vodo, zraven par rozin, žlica mletih lešnikov, žlička kakava (to je tudi dober nadomestek za sladko, če te zamatra želja po sladkem).
Malica ena breskev.
Kosilo npr. 70 g makaronov (to so seveda suhi makaroni) in paradižnikova omaka (izogibaj se smetanastim omakam), zelena solata po želji. Malica, če nujno rabiš, npr. skodelica kave in zraven dva piškota.
Večerja: lonček jogurta. Če si res totalno lačna, majhen kos kruha zraven. Lahko tudi dva narezana paradižnika in kak košček sira. Ali kumara in trdo kuhano jajce, po možnosti brez kruha. Dve ocvrti ali trdo kuhani jajci ...

Pri sadju pazi na kalorije. Zdaj so recimo breskve, nektarine, lubenice - sploh lubenice imajo malo kalorij in te fajn prepucajo. Izogibaj pa se npr. grozdju - je zelo kalorično.
Od sladkarij ima še skoraj najmanj kalorij sladoled.