Forum.Over.Net

Starševski čvek

bulimija - kako prepoznati

Default avatar

me skrbi

Zanima me, če je imel kdo v svoji bližini koga, ki je imel težave z bulimijo? Sumimo namreč, da se s tem "spopada" bližnja prijateljica (stara 20). Kile ji gredo dol, krvne preiskave so bile ok, narejen pregled za parazite - vse v redu, osnovni pregled za ščitnico v redu. Ona pa že vsa rahitična,že kar težko hodi, okostnjak..prav žalostno jo je gledati.
Če smo recimo v družbi, ko lahko to opazimo, gre takoj, ko poje, na wc..zelo hitro se vrne in potem spet je, kot da ni še nič pojedla. V zelo kratkem času gre velikokrat na stranišče, z izgovorom, da jo lulat, ali pač nič ne reče in samo gre.
Ko se je nekdo z njo pogovarjal o tem, je rekla, da zagotovo ne bruha in da bi se rada zredila. Ampak, da v bolnico pa ne gre (predlog zdravnice), da bo to slabo vplivalo na njeno samopodobo. Njena zdravnica jo tudi ne pošlje nikamor naprej na kakšne druge preiskave - oziroma, tako vsaj reče ona (predlagala ji je bolnico in pa kliniko za motnje hranjenja - pa je rekla, da s tem nima težav in da tam ne rabi iti).
Vse nas že zelo skrbi in ne vemo, kako pristopiti do nje; kako ji pomagati...da bi se vsaj nekomu odprla.
Vem, da je možno, da bi bilo vseeno kaj narobe s ščitnico, ampak morala bo na preiskave, ki bi to potrdile. Vseeno pa smo vsi bolj mnenja, da ima težave z bulimijo.

Prosim, če se je kdo spopadal s tem - kakšni so še znaki, kako ugotoviti, kako pomagati..karkoli..Hvala
Default avatar

iz prve roke

jaz sem se s tem hudičem matrala zelo dolgo. 10 let življenja mi je vzelo.....

sama nisem v obdobju bruhanja hujšala, ker je težko vse iz želodca spravit. teža mi je stagnirala, sem bila pa v enem šusu sposobna pojest toliko hrane, da bi težko verjela. se sama zgrozim ko zvizualiziram....
jaz sem se nažirala in bruhala načrtno: šla v tgovino, nabavila enormne količine hrane, se zaprla doma v sobo in jedla dokler sem lahko. potem paš šla na wc in opravila.

to sem počela ko sem bila sama, nikoli v družbi. od siljenja k bruhanju so mi namreč pordečele oči...ni šans da bi se taka vrnila med družbo in jedla naprej. zaradi tega, plus zaradi dejstva da je okus po kozlanju obupen.

v tem času sem bila v obraz zelo zabuhla, zobje so utrpeli največjo škodo.

grozljiva izkušnja.

poskušajte se pogovorit z njo, ampak vedite da bo zanikanje na zanikanje....

srečno.
Default avatar

matjazko

me skrbi je napisal/a:
Pogosto je vzrok družina, ki rabi 'bolno' osebo za vzdrževanje status quo družinske oz. partnerske situacije staršev anoreksičnih punc, ker to skozi nezavedno ekonomijo odgovarja obema staršema - oba nekaj 'profitirata' s tem, ko imata bolnega otroka. Namreč vsa pozornost preusmerita na otroka, npr. v primerih, ko ima oče ljubico, se o tem ne govori, zakon je pred razsulom, se o tem spet ne govori, in podobno. Njune partnerske težave psotanejo postranski problem, ker sta težišče prestavila na nek (namišljen) problem - zdravjem svoje hčerke, ki jo rabita bolno. Takšna hčerka je potem tu zgolj 'katalizator', žrtveno jagnje za vzdrževanje homeostaze v družini.
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar

matjazko

Ups, pardon, pišem o anoreksiji in ne bulemiji, sem površno prebral.
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar

Yo_

matjazko je napisal/a:
Je isti drek, tako da nisi mimo užgal.
Default avatar

Robi........

Yo_ je napisal/a:
Isto je samo zate, ker je tvoje znanje za en drek.

Prepoznavni znaki, da se gre za bulimijo, so lahko uničeni zobje, ranice v ustni votlini, poškodovane konice prstov....Sum je lažje podkrepiti s pogovorom, kjer nam oseba zaupa ali je bila zlorabljena, žrtev izsiljevanja, čustvenega nasilja s pogojevanjem ljubezni staršev.....
Default avatar

Yo_

matjazko je napisal/a:
Saj sta povezani.
Default avatar

Yo_

Robi........ je napisal/a:
Itak je z en drek. Ti pač teorijo furaš, eni pa prakso.
Aja, zakaj se ne oglašaš v temah o hujšanju?
Default avatar

Robi........

Kakšno prakso pa ti Yo furaš, da si v teoriji tako pametna?
Default avatar

Samo vprašam

Kakšne pa so to poškodbe na zobeh? Se čez čas popravijo?
Default avatar

iz prve roke

Samo vprašam je napisal/a:
Zobna sklenina postane zelo porozna, zaradi želodčne kisline dan na dan. Gnitje zob je s tem pospešeno.
Tega se popravit več ne da.
Default avatar

Mislim

Take zobe ima Anja Rupel...
Default avatar

preverjanje

Pojdi skupaj z njo na wc (češ, da tebe tudi lulat). Zvoka bruhanja se ne da čisto udušit, če si v sosednji kabini ali pred vrati, poleg tega boš videla, ali ima (kot je ena zgoraj pisala) pordele oči in si umiva tudi usta (ja, vonj po bruhanju). Sicer pa pri hrani obilno zaliva s tekočino (da lažje bruha). Pa š to, bulimiki ponavadi niso rahitični, to je prej anoreksija ali vsaj kombinacija obojega. Lahko, da ima dekle problem kje drugje, dajte se probat pogovorit z njo izven okvirov prehranske motnje.
Default avatar

ememem1

Bulimijo je težje prepozna kot anoreksijo, ker obstajajo tudi ljudje ki jo imajo ampak je njihova teža dokaj normalna.
Probaj bit pozorna na:
- odrgnine na območju členkov ( od potiskanja prstov v grlo se tam naredijo odrgnine od zobov)
- otečeno grlo oz. nekakšne bule (večje/manjše) tik pod grlom na vsaki strani
- krhki zobje
Default avatar

če si ne prizna, se zaman trudite

me skrbi je napisal/a:
Pri tej bolnici bo težka, ker odreagira in bo odreagirala enako, kot tisti alkoholik, ko mu kdo eče,. če se gre zdravit, pa mu reče nazaj, da če je nor, da on pa ja že ne pije...


Bulimija je huda stvar, v prvi vrsti gre za psihotravmatsko motnjo, bodisi s kaznovanjem svojega telesa zaradi stanja, ki ga doživlja oseba ( poniževanje, nesprejemanje s strani družbe ali primarne družine-mama, oče, sorojenci, zapostavljanja, zaničevanja, ), bodisi obsedenosti z izgledom v ogledalu, da telo nikoli ni dovolj suho po merilih te osebe, ki trpi za bulimijo. Da ima nek ideal v nekom in mu poizkupa slediti kar se izgleda tiče. Bulimija je kritična zato, ker ko bolniku uspe, ga "potegne" noter - in prične hujšat še bolj , kot je potrebno - ker kile letijo dol, ker telo črpa lastne zaloge vsega. In postane to zasvojenost, enako kot naprimer zasvojenost z lepotnimi posegi, ko se osebe dobesedno iznakazijo. Pa še vedno niso dosegle stanja, s katerim bi bile zadovoljne.

Poznam osebo, ki je že 30 let bulimična z vzponi in padci znotraj leta, torej dva tri mesece bolezen v zagonu, potm ji uspe da je dva meseca mir, pa potem spet - ima družino, otroke, partner ne ve, da trpi za bulimijo, ker ni pretirano suha, samo se pa ob čustvenem stresu prenajeda in bruha. Ji to uspeva prikrivat. ker bruha tako, da je popolnoma neslišna. Se mi je zaupala in sva sedaj že v tej fazi, da je pripravljena stopiti do strokovne pomoči, ker so se pričele težave s skeletom ( bolečine - izčrpano okostje, brez mineralov in rudnin).

pomoč: težka bo, če si oseba sama tega ne bo priznala - morda bo sprejela pomoč, ko bo prvič pripeljana v bolnišnico, bodisi zaradi dehidracije, ali pa kakšnega resnega stanja z notranjimi organi ( ledvici, jetra, želodec, požiralnik, ...). ALipa tudi ne. Ker če oseba ni dovolj močna, če želja, te osebe, da se izvije iz objema te bolezni ni dovolj močna, ji ne bo uspelo. Ji pa lahko uspe že, če bo prišla v krog oseb na pogovore z sto boleznijo, se bo začela zavedati, da imajo drugi še hujše vzroke in razloge za to bolezen, ko jih bo na seansah slišala. Problem je, ker ji tega javno, pred sorodniki, znanci, sodelavci ne smete govoriti. Morda partner, nekdo ki mu zaupa tudi del svoje intime. Ne pa sodelavci naprimer.
Default avatar

znajo prelisičiti

preverjanje je napisal/a:
O se da.. imaš primere, ko tiščijo tipko za izplakovanje stranišča, da teče voda in bruhajo zelo neslišno, se zverzirajo z leti....
Default avatar

takoj prepoznavne

Samo vprašam je napisal/a:
Znucane grizne ploskve meljakov ( 5. 6. 7. ), stopljena sklenina sprednjih sekalcev ( od 1 do 4) ( ko pogledaš proti svetlobi so kar prozorni, tako so iztrošeni, tanki). Zobje so lahko na koncu tudi zelo skrhani, tudi odlomljeni, ker je sklenina mehka in se kar lomi po plasteh.

Večina bulimikov dela napake in takoj po bruhanju gredo čistit zobe s pasto, vzamejo mint bombon ali splakujejo z ustno vodo ali špricajo z alkoholnimi spreji za boleče grlo.
Želodčni sokovi vsebujejo tudi solno kislino ta pa raztaplja in mehča rudnine ( kalcijev karbonat) v zobeh. Zobje postanejo bolj krhi, lomljivi, zlizani... Zobozdravniki to hitroprepoznajo.