Starševski čvek

Prijava na delovno mesto - previsoka izobrazba

Default avatar
Živjo.

Zanima me, ali v prijavi na delovno mesto lahko "zamolčiš" del svoje izobrazbe. Namreč, razpisano je delovno mesto, za katero je zahtevana srednješolska izobrazba (imam ustrezno srednješolsko katero iščejo). Jaz pa imam poleg te, še visokošolsko. Ali v prijavi lahko napišem samo srednješolsko ali se to ne sme (gre pa za javni sektor).

Hvala
Default avatar
Ni prav , da to zamolčiš. Če te sprašujejo po tvoji izobrazbi, se pričakuje, da jo navedeš takšno, kot jo imaš. Če boš prišla v ožji izbor, bodo o tebi zagotovo kaj poizvedovali (Slovenija je majhna) in slej ko prej bo prišlo na dan, da si navajala neresnične (no, v tem primeru nepopolne) podatke. In to seveda da ni dobro za sliko, ki si jo bodo ustvarili o tebi.
Default avatar
Seveda lahko zamolčiš, navsezadnje izpolnjuješ vse pogoje. Njihov pogoj je srednja šola, ki pa jo ti imaš, zato se lahko prijaviš.
Default avatar
Zelo zelo odvisno spet za kakšno delovno mesto gre.

Kakšen je naziv DM?

Pri nekaterih je sistematizacija narejena prenizko, kar se ponekod celo zavedajo, tako da je "potiho" zaželjeno, da ima kandidat višjo izobrazbo, pri nekaterih dm pa to ni zaželjeno.
Default avatar
VŠ izobrazba se lahko sicer preveri v roku 2 minut. Le v COBISS se vpiše tvoje ime in priimek, in če si diplomirala, je tam zavedeno.
Default avatar
Tip :)) je napisal/a:
Ni čisto tako. Poznam dve osebi, katerih diplome ni v Cobissu, pa sta sigurno diplomirali.
Default avatar
Jaz jo vedno zamolčim, ko kandidiram za del. mesta, kjer zahtevajo nižjo izobrazbo. In ne, to ni laž.
Laž bi bila, če bi napisala, da imam končano gimnazijo, jaz bi imela pa v resnici končano gostinsko.

Seveda se pa potem pojavi vprašanje, kaj sem delala 10 let (ko sem študirala in iskala službo v svoji stroki). Pa imam pripravljen odgovor tudi na to - in prav tako ni laž.
Default avatar
ne lažem je napisal/a:
vprašam, kak odgovor bi dala na to? mene so to že 1x vprašali pa sem malo zabluzila...
Default avatar
a te lahko je napisal/a:

Jah, tudi jaz sem prvič zmrznila in sem tako bluzila, da še meni ni bilo jasno kaj govorim.
Naslednjič sem bila pripravljena.

Pač razmislila sem kaj vse sem delala za zaslužek v tem času (ne uradna zaposlitev). Tudi študentska dela sem omenila (pa čeprav je od mojih študentskih let že olala časa. In sem to omenila (kot ne vem delo kot osebno dopolnilno delo, delo po pogodbi itd).

Dejansko gre delodajalcem samo zato, da vedo, da ne ti čepiš doma in se brcaš v rit (ker bi to verjetno počel potem tudi v službi), ampak da si dejaven, znajdljiv, da znaš najti, videti in poprijeti za delo.

In zdaj me ni strah nobenega razgovora več. Povem resnico, samo malo jo priredim v mojo korist ;-)
Default avatar
sama nisem bila v Ju sprejeta zaradi previsoke izobrazbe. pa let najbrž tudi..Upam, da boš imela ti več sreče, napiši prošnjo, do samega razgovora je ponavadi še dolga pot..
Default avatar
Zahtevali so srednjo solo in to sem napisala. Ce bi zahtevali univerzitetno izobrazbo, bi jo napisala. Ker je niso zahtevali, je nisem. In tako sem izpolnila pogoje za izobrazbo. Cez kaksno leto ali dve jim je nekdo prisepnil, da imam univerzitetno izobrazbo, a ni spremenilo nicesar, razen to, da so me hoteli potegniti v en projekt, ustrezen moji najvisji stopnji izobrazbe kot volonterko. Enkrat sem sodelovala, potem sem rekla ne hvala, ker mi res ni bilo do tega, da imam placo nizjo, oni bi me pa zastonj porabili se za bolj zahtevne stvari. Od takrat me pustijo pri miru, da opravljam delo, za katerega sem bila sprejeta v sluzbo.
Dokler po pravici napises svojo izobrazbo za stopnjo, ki jo zahtevajo, kar je pa vec, pa spustis, nisi naredila nicesar narobe
Default avatar
Pa dobro, a se vam zdi to pošteno, da kaj takega zamolčite? Poznam nemalo primerov, ko je takšen kader marsikomu z izkušnjami in zahtevano izobrazbo odvzel možnost zaposlitve, ker so zaposlili njih. Zakaj ste se sploh šolale, če ciljate zgolj na dela z malo višjo plačo od minimalne? Vem, da je nekako potrebno preživeti, vendar z lažmi priti do dela, ni korektno do ostalih kandidatov.

Ob takšnih primerih vedno pomislim, ko ima nekdo končano "instant" fakulteto, da mu ta očitno ni dala nobenega znanja. Če bi imeli dovolj znanja, bi se dobri delodajalci grebli za vas, tako pa le redko koga poznam z univ. Izobrazbo, da sploh zna tekoče kakšen tuj jezik, potem pa takim preostane laganje. To se meni zdi hud prekršek - povsem enako, kot če bi nekdo lagal o delovnih izkušnjah, ostalih znanjih... O morebitni nekaznovanosti npr. za službe v JS.

Tisti, ki z visoko izobrazbo ne najde dela v svojem "fohu", je ali nesposoben, nima nikakršnega uporabnega znanja, da bi delodajalca zanimal, ali pa je izbral povsem neperspektivno študijsko smer. Žalostno je namreč to, da imajo navadni delavci npr. v Avstriji, ki so se podali s trebuhom za kruhom, več znanja od naših "velešolanih" posameznikov, saj, če drugega ne, vedo vsaj en tuj jezik.
Default avatar
Ma, meni tole ni nikakršna laž. Poveš, da imaš vse, kar zahtevajo, saj tega,da si naredila tečaj za vaditelja tenisa in šoferski izpit tudi ne razglašaš, če ni izrecno zaželeno.
Ja, izbrala sem fax, ki je strašansko slabo plačan. In delam čisto drugo zadevo, ki sem jo dobila na podlagi srednješolske izobrazbe. Ker pa sem iznajdljiva, gladko govorim - pazi - dva tuja jezika, sem v službi že kar napredovala. Plačo imam skoraj dva in pol kratnik začetne.
Default avatar
Nismo vsi doma v Ljubljani, kjer je več služb in nismo več vsi stari 25 let. Pri 40 letih si že za odstrel. In nismo vsi nesposobni, če imamo slabo plačano delo. V nekaterih regijah je zelo težko dobiti delo. Zakaj bi me bilo potem sram delati nekaj slabšega? Verjemi, da moji živci tudi imajo ceno, ki pa je neprecenljiva.
Default avatar
Pa se vam zdi to prav? je napisal/a:
Saj imajo tudi oni ustrezno izobrazbo (in očitno izkušnje, sicer jih ne bi izbrali). Če je zahtevana izobrazba trgovska šola in jo kandidat ima, ni važno, če ima še kakšno šolo zraven. Tudi na zavodu svetujejo, da se zamolči iz dveh razlogov. Eden je ta, da se v vlogo napiše samo pogoje in kar je za tisto delovno mesto primerno, ker je vse ostalo nepotreben balast. Drugo je, da se delodajalci iz neupravičenega razloga bojijo, da bodo morali plačat več ipd. To niso laži, laž je če napišeš kar ni res. Do ostalih kandidatov je popolnoma korektno, ker izpolnjujejo pogoje. Vse ostalo pa - opisuješ ZDA, živimo pa v Sloveniji. Na 5 prstov lahko preštejemo podjetja, ki iščejo kvalitetne delavce, ostali zaposlujejo sorodnike.
Default avatar
zakaj ne bi bilo fer? je napisal/a:
glavni razlog, zakaj pri nas ne bomo zaposlili na DM, kjer je zahtevana 4 letna tehnična šola ljudi, ki imajo višjo izobrazbo je v tem, da imajo ti ponavadi višje ambicije in jim je tako DM izhod v sili in bodo takoj, ko bodo našli kaj boljšega tudi šli. mi pa hočemo zaposlit nekoga za daljši čas.

če je DM za električarja, vsak ve, da ne bo plače za el. inženirja. to menda ni sporno.
Default avatar
izobrazba je napisal/a:
Navedeš tisto, ki je potrebna za izpolnjevanje pogojev. Samo če si potem delala faks, bo pa morda koga zanimalo, kaj pa je ta luknja vmes? Takrat pa ni dobro, da se lažeš.
Default avatar
Pa se vam zdi to prav? je napisal/a:
Hahaha ... iz katerega planeta si pa ti padel? Ti to resno? Se grem stavit, da imaš službo že vsaj 20 let in da si jo dobil po vezah. Drugače ne bi takih oslarij pisal.


Popolnoma nesposoben? ker v teh časih ne najde službe? Hahahahaha. Res si za hece.
Default avatar
Zakaj ste se potem sploh šolali, če zdaj tajite svojo izobrazbo, če vaše izobrazbe nihče ne potrebuje in se prijavljate za polkvlaificirana dela?