KRUH – se me spomnite?
Se me spomnite, ko sem pred meseci tu javkala, da mi nikakor ne rata spečt kruha??
Noooo, zdaj sem že profesorica. 🙂 Kupila sem tudi podolgovat model (4 €, najboljši nakup ever) ,
kamor stresem testo, počakam da vzhaja in hop v pečico.
Pečem ga vsak vikend, ker je še tapocen tok. Navadnega, iz bele moke.
Sem pa gledala v naši Kmetijski trgovini, kjer prodajajo domače izdelke. Ženskam tudi rata 🙂 čist ploščat hlebec – mogoče visok 5 cm. in velik kot tenis lopar. To je mene jezilo, ker se je testo tako razlezlo.
In veste koliko stane POLOVICO takega hlebca? 3,5 €! Saj so nori….
Lepo se imejte, meni že diši v hiši 🙂 .
Jaz ga pečem že okoli 30 let, pa si ne domišljam, da sem mojster, še manj profesor.
Ali veš koliko prihraniš če pečeš na cenejšo elektriko?
Tri(3) cente na hlebec![/quote]
Če bi se model in pečica sama očistila. Voda in cet nista zastonj.[/quote]
Kolikor toliko dober kruh stane okoli 4 eur za kg. Za ta denar dobiš moke in kvasa za kar nekaj hlebcev.
Sol imaš itak že doma, prav tako cet, za tak prihranek boš pa ja pobrisal pečico (ne vem kako ti pečeš kruh, ampak pri mojem ostane čista)..pa še veš, kaj v usta neseš…
Sicer pa pacov, sončna nedelja je dan za naravo, ne pa da loviš vsako besedo na monu…so te drugje že tudi siti?
Domač kruh bi pekla samo, če bi imela pravo krušno peč – pa je nimam in zato si ga ne upam delat.
Kupujem pa samo dober kruh, razne predpečene štruce in žemlje, ki jih pečejo v trgovinah, odpadejo – tisto ni kruh, ampak navaden poc. Stoletni, Korenina, Jelenov…to je kruh! Jemo ga mogoče 1x, 2x na teden, tako da se mi peka kruha sploh ne bi splačala.
Avtorica, napiši recept in kakšen model imaš, pa kakšno pečico, da vidim, o čem sploh govoriš!
Pol kvasa (tega k prodajajo) zdrobim v toplo vodo, v šalici.
Pol kile moke, dva sčepca soli in žličko sladkorja zmešam v plastični posodi. Dodam curek olja in raztopljen kvas (nič ne čakam, da začne ‘žuboret’) . Previdno zmešaš z vilico in dodajaš toplo vodo – po občutku. Da rata testo :). Lahko je pocasto….nič ne gneteš, nič.
Potem pa direkt v ta model (kupila sem cenen, plehnat model v velikosti 10 x 35 cm).
Lepo ga razporedim po modelu in počakam ene pol ure, da malo naraste. Ker kvas dela :-).
Med tem vse pomijem in je kuhinja top!
V segreto pečico štedilnika na 200 stopinj daš pečt – v pečici še bolj naraste testo – in takoj zmanjšaš na ene 180 stopinj in pustiš, da se peče slabe pol ure. STOP!
Lahko daš v pečico še eno kastrolco z vodo…. da je bolj hustljav – baje :-).
Ko je pečen, ga zavijem v vlažen servet, da se ohladi. Ne vem zakaj tako – tak pravijo! 🙂
Res se bere ko znanstvena fantastika, sam je čist na izi, Probaj!
Pa res ga peci samo med vikendi, sicer boš imela hitro par kil gor :-))! Ajd!