Starševski čvek

Mama hoče prodati stanovanje in si kupiti garsonjero, ostalo pa spiskati - a stanovanje je moja dediščina

Default avatar
Moja mama si je zapičila v glavo, da bo prodala trisobno stanovanje v Ljubljani in si kupila garsonjero v Istri, ostalo pa porabila za potovanja in podobne neumnosti. Vse v redu, a pozablja, da sta to stanovanje s pokojnim očetom dobila od sociale tudi zaradi otroka - mene in sestre, potem sta ga pa poceni odkupila po Jazbinšku. In to stanovanje zato pripada tudi nama s sestro, saj sta tako veliko stanovanje dobila zaradi naju, drugače bi dobila garsonjero ali pa še to ne. In kar je najhuje sestra mamo podpira pri njenih bedastih idejah, jaz pa se ne mislim odreči svoji dediščini zato, da bo mama špancirala po Gvatemai in ne vem kaj vse še fantazira. Je tu kak pravnik, ki mi lahko svetuje, kako naj preprečim prodajo? Ker ona hoče meni in sestri izplačat delež, ki sva ga podedovale od očeta, samo to je zelo malo, ker ona tudi deduje po očetu. Jaz bi rada stanovanje ohranila, da bi si ga s sestro delile na pol oziroma sestra niti ni zainteresirana za stanovanje in je dobro situairana in ga sploh ne potrebuje. Prosim nujno kak nasvet???
Default avatar
Stanovanje je od mame. Z niim lahko naredi kar hoce.

Ko bos ti kupila stanovanje, pa bos lahko z njim razpolagala ti.

Ti bi pa s tujum po koprivah.
Default avatar
Tvoja mama lahko proda stanovanje kadar se ji zahoče. Če pa si tako želiš tega stanovanja, ga pa odkupi.
Default avatar
Saj ne more prodati brez tvojega strinjanja celoto, če si dedovala in te tudi ne more prisiliti v to.
Default avatar
Hahaha :) Tebe pa ne bi imel za hčerko. Si prebrisana.

Mimogrede.. a si ti dala kaj denarja, ko sta starša stanovanje odkupila? :) Seveda nisi, ker pač nisi oz. ker si bila premlada.

Stanovanje je od tvoje mame, če želi in če je opravilno sposobna, ga lahko proda in upam da ga bo.
Default avatar
Še ena požrta babnica!
Default avatar
Stanovanje ni tvoja dediscina, hipoteticno bi nekoc morda lahko bila. Lastnik lahko s stanovanjem naredi kar hoce. Stopi korak nazaj in zadihaj.
Default avatar
Ne razumem, zakaj ne bi privoščila mami, da si kaj privošči? Ti boš dobila izplačano toliko, kot ti po zakonu pripada.
Default avatar
Moja mama je storila nekaj podobnega in denar zapravljala za potovanja. Zadnjic je letela preko oceana, in to sama, ko ji je bilo 84 let. In jaz sem jo vozila na letalisce in jo hodila cakat, ko je priletela nazaj domov. Samo meni je bilo jasno nekaj, kar tebi ni. Potovala je za svoj denar, ne za mojo dediscino.

Ce ne razumes, naj razlozim takole. Stanovanje je njena last, ne tvoja dediscina. In ker je njena last ima pravico, da ga proda in uziva zadnja leta svojega zivljenja. Ti o tem, kar ona pocne s svojo lastnino nimas pravice odlocati.

Tvoji mami pa zelim veliko veselja na njenih potovanjih.
Default avatar
Veš, kdo ne more razpolagati s svojimi nepremičninami? Poslovno nesposobni ljudje. Bi šla tako daleč? Je moralno iti tako daleč, če veš, da je mati pri zdravi pameti? In če moralnih zadržkov nimaš, veš, kaj je dedna nevrednost? Potem bo tudi dedovanju garsonjere treba reči pa, pa.

Čeprav te po eni strani razumem, stanovanje je bilo od mame in očeta in oče si gotovo ne bi želel, da bi ga mama zagnala na takšen način, samo ... S starši se pravdati je zbogom, pamet. Če se vez matere in hčere ni dovolj močna, da bi to zadovoljivo rešila, potem tudi noben odvetnik ne bo.

Večina od nas bi v takšnem primeru skočila v luft, pa če se zdaj še tako fine delamo. Če bi nam Slovencem bilo tako zelo vseeno za dediščino, kot se zdi na tem forumu, se ne bi toliko družin na smrt skregalo in pravdalo leta in desetletja. Tudi za ničvredne (in nikomur koristne) kose zemlje.
Default avatar
Od njene mame je polovica stanovanja, ostala polovica se je pa delila med njo in sestro. Torej, od kdaj pa ona sedaj ni dedič, če je dedovala po umrlem očetu? Saj dedič na zapuščini dobi lastninsko pravico in posest, če se dedovanju ne odpove. Tako ne more njena mama brez njene privolitve oz. strinjati kar celotno stanovanje prodati.

Avtorica, obrni se na odvetnika, lahko vprašaš pa tudi na podforumu Pravni nasveti, kjer odgovarja odvetniška družba, razen, če ima sedaj že dopust.
Default avatar
te ne more* je napisal/a:

Ne bo držalo. Polovica stanovanja je od mame, polovica od očeta. In ta polovica od očeta se deli na tri dele: eno tretjino podeduje mama, drugi dve tretjini pa hčerki. Torej avtorica podeduje eno tretjino polovice stanovanja.
Default avatar
napačen izračun je napisal/a:
Natanko tako. Ker tudi mama je bila dedič po očetu.
Default avatar
te ne more* je napisal/a:
Mamina polovica je mamina polovica.
Ocetova polovica se je razdelila med obe hcerki IN mamo, ce se katera svoji dediscini ni odpovedala. Torej je avtorica lastnica 1/6 stanovanja in kot solastnica nepremicnine ima predkupno pravico.
Default avatar
Kako samo 1/6? A si ne delive midve s sestro od očeta polovico? Ne morem odkupit, sem brezposelna, nimam nič denarja.
Default avatar
kako naj ji preprečim je napisal/a:
Vse po zakonu, samo ena šestina stanovanja je tvoja.

Kako tega ne veš? Kdaj je pa oče umrl? Praviš, da vama hoče izplačati vajin delež, nisi pa do zdaj vedela, kakšen je tvoj delež? Niste imeli zapuščinske razprave?

Tako je, če sta bila tako mama kot oče lastnika vsak polovice stanovanja, je tvoja samo ena šestina stanovanja.
Default avatar
kako naj ji preprečim je napisal/a:
Jazbinšek nima nobene veze, otroške doklade in sociala tudi ne. Stanovanje pripada vama s sestro v takšnem deležu, kot sta to podedovali od očeta, svoj delež pa lahko mama proda kadar koli želi in ni nikogar, ki bi ji to lahko preprečil.

Pripada ti samo šestina stanovanja in s to ubogo šestino ne moreš ti diktirat. Naj te mat ustrezno izplača (kar tudi namerava) in konec zgodbe, neke pametne alternative sploh ni.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Ja, včasih prehitro mislim in potem izpade kanček, ki potem doda drug pomen. Ja, 1/6. Seveda ima pri tem tudi predkupno pravico, če se želi nekaj prodati.
Default avatar
Peachess je napisal/a:
Ne vem, če je. Maš polno tako zabiitih v glavo, sploh med Sloveclji.