Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Glavoboli , utrujenost, pomanjkanje koncentracije

Default avatar

Iztok Belšak

Že preko 5 tednov skupaj me mučijo glavoboli, predvsem leva polovica glave me boli z občasnimi ostrimi bolečinami v predelu sence. Na začetku je bila bolečina lažja in 1-2 Tableti na dan sta pomagali , sedaj je bolečina vedno močnejša in potrebnih tablet za obvladovanje glavobola je vedno višja tudi do 8 na dan. Ob tem se me loteva vedno večja utrujenost , ki je tudi z spancem ne morem odpraviti, kjer je bilo prej 6 ur spanca dovolj , zdaj še 9-10 ur ni dovolj , hkrati pa se je pričelo pojavljati vedno večji problem z pomanjkanjem koncentracije , kar je predvsem v službi zelo moteče pa tudi ob vožnji avtomobila. Zdravnica me je najprej dala na slikanje sinusov, kar ni prineslo nobenega rezultata, sedaj čakam na pregled pri oftamologu bojim pa se da vzrok tiči popolnoma nekje drugje. Kaj mi priporočate?
Default avatar

MarijaS

Predlagam vam pogledati nevrološke vzroke, opraviti CT glave. Morda bo potem potrebno pogledati še kaj.
LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

oktober08

Spoštovani!

Tudi jaz imam že vsaj deset dni glavobol, predvsem na levi strani glave me špika oz. mi kljuje , na vrhu glave, v čelu in v obeh sencih čutim močen pritisk. Naj povem, da me sicer glava NIKOLI ne boli, razen če imam močan nahod ali gripo. Nekaj dni sem jemala 3 x po dva Lekadola, brez učinka, potem sem probala Analgin po tri tablete na dan, tudi brez učinka, enako je bilo z Aspirinom. Šla sem k zdravniku, dobila Nalgesin 550, na žalost tudi ta ne pomaga, kvečjemu mi še bolj kljuje v glavi. Pritisk je normalen, apetit imam, občasno se mi malo zavrti v glavi, Ponoči zaspim in spim normalno, toda ko zjutraj odprem oči, je stanje nespremenjeno, glavobol je prva stvar , ki jo občutim . Bolečina sicer ni nesnosna, je pa dovolj močna, da me ovira pri vsakodnevnih aktivnostih, večino časa namreč preležim, ker se mi zdi, da je vsaj takrat nekoliko bolje. Naj povem še, da jemljem antidepresiv ( že več let ), imam povišan holesterol ( 7,2) , sicer pa sem v glavnem zdrava.

Prosim vas za nasvet. kaj mi priporočate .

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,
nobeno od zdravil, ki jih navajate, ni vzročno. Vsa samo lajšajo bolečino. Če vas nikoli ne boli glava, je vseeno treba najti vzrok, predvsem izključiti vnetje.
LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

oktober08

Hvala za odgovor.

Kakšna preiskava bi bila potrebna, da se izključi vnetje?

Lep pozdrav
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,
nobena preiskava, predlagam pregled pri zdravniku, ki naj na podlagi izvida kliničnega pregleda usmeri diagnostiko.
LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine