Starševski čvek

kako je s kopanjem in atopijskim dermatitisom?

Default avatar
sem čisto zmedena ...mislim,da ima sin (7 mesecev) atopijski dermatitis....koža je rpecej ostra in suha...k pediatru smo naročeni v tem tednu, se mi pa zdi da je to vzrok za jok.....kako mu lahko do takrat pomagam....najbrž kopanje zelo izsušuje kožo...kolikokrat pa ga lahko kopam?
Ali je v lekarni kakšna krema?
So kreme s kortikosteroidi nujne za zdravljenje ali obstaja še kaj drugega?

hvala
Default avatar
Pozdravljena,

imam hčerkico staro pol leta in ima že od drugega meseca in pol težave s kožo. Flekci so se ji začeli najprej na ličku, potem razširili na vrat in trup. Pediatrinja nam je dala kremo olivno olje v belobazi, smo mazali, je bilo boljše, pa se je spet pojavilo. Nato smo kupili Lipikar balzam in mazali. Mislim, da nam je najbolj pomagalo hrastovo lubje (dobiš v lekarni brez recepta) in kopeli v hrastovem lubju oziroma obkladki. Pomaga tudi mazanje z olivnim in sončničnim oljem... Koža naj bo vedno navlažena.
Na forumu Dermatologija tu na MON-u imaš tudi temo atopijski dermatitis. Baje da je kopanje v morski vodi zelo priporočljivo za otroke z atopijskim dermatitisom in je takrat, po kopanju boljše. Mi se še nismo kopali v morju, se bomo pa v začetku avgusta, če bo vreme dopuščalo. Ne vem pa, kako je s kopanjem v toplicah.

Lp.
Default avatar
Moja otroka sta sedaj že najstnika, smo se pa pri obeh borili z atopijskim dermatitisom. Nekaj izkušenj...

Kot prvo - NE v bazensko vodo! (ne toplice ne kaj drugega) Voda v bazenih je klorirana in praviloma zelo draži že tako občutljivo kožo. Če je res nujno kopanje v bazenu (pri nas je bilo to na primer v času plavalnega tečaja v šoli, ki je bil obvezen), sem otroka temeljito namazala s posebno kremo od A-DERME, ki je namenjena ravno zaščiti pred bazensko vodo. Če je bila koža namazana površno, se je na nezaščitenih delih takoj poznalo. :-(

Za redno nego kože (ko ni kakih večjih vnetij) smo v kopel dodajali olivno olje. V banjico z ne pretoplo vodo sem dodala eno brizgalko (5-10ml) olivnega olja. Po kopanju je bila koža prijetno mehka. Od mil sta naša dva prenašala samo trdo milo od A-DERME. Mesta, kjer je bilo s kožo slabše smo pa še dodatno večkrat dnevno mazali z A-DERMA EXOMEGA kremo (ko sta bila že malo večja), dokler sta bila pa dojenčka je pa pediatrinja napisala recept za olivno olje v belobazi. Ko je res hudo in se koža vname je seveda potrebno mazati tudi z kortikosteroidi in antibiotiki ampak to je samo za kratek čas, potem se nadaljuje z negovalnimi kremami, ki vzdržujejo stanje. Ne prenehat z rednim mazanjem, ko bo koža boljša!

Kopanje (in obkladki) v hrastovem lubju in kalijevem permanganatu (dobiš v lekarni in je lepe roza barve :-)) je bilo tudi v redu.
Default avatar
Če je koža suha na otip, jo je potrebno mazati. Iz naših izkušenj bi ti tudi jaz priporočala od aderme kremo ali celo balzam exomega D.E.F.I. Intenzivno mazanje kože je prvi ukrep pri negi, za zdravljenje pa bo povedal zdravnik.

Kopanje v klorirani vodi kožo zelo načne, kopanje v morju pa ji pomaga, tudi naše izkušnje to potrjujejo. Naša gre v bazen samo takrat, ko je res nujno (hidroterapija parkrat na leto), a se ji vsakič koža precej poslabša in potrebujemo kak teden, da jo spet spravimo v red. Zato v toplice ne hodimo. Tam je sploh za praznike in počitnice ogromno klora v vodi.
Default avatar
Pa še tole: za kopanje nikar ne uporabljaj kakšnih mehurčkastih kopeli za dojenčke. Mi našo punco, odkar je bila zmožna sedeti, vsak dan stuširamo, milo pa uporabljamo varčno in to samo trdo milo, ali pa lipikar sindet. Nobenih gelov za tuširanje. Tudi šampon imam nek od aderme.

Nekateri sicer pravijo, da je treba otroka z dermatitisom čim manj umivati, po drugi strani je pa vseeno treba skrbeti za higieno, ker na poškodovani koži se razvije in razmnožuje neka bakterija, ki pa dermatitis še poslabšuje. Vsekakor pa namakanje v agresivni vodi (klor, mehurčki,...) ni dobro.
Default avatar
Pri atopijskim dermatitisu je problem, ker kar paše nekomu, drugemu povzroči škodo. Pri naših dveh absolutno odpadejo olivno olje, a-derma, kreme z ognjičem ipd. Tudi na dermatološki odsvetujejo mazanje z olji, ker naj bi mašilo pore in je potem še slabše.
Kopanje v bazenu mojim dvema ne povzroča težav, sta pa tam pobrala moluske, tako, da se temu izogibamo. Kopam jih vsak dan, vendar samo v mlačni vodi (voda ne sme imeti več ko 37 stopinj). Enkrat tedensko ju umijem z Octenisanom, drugih mil ne prenašata.
Kar se pa krem tiče, se pri nas najbolje obnese mazanje s karitejevim maslom, ki mu dodam eterično olje kamilice. Nekatere zelo pohvalijo tudi kremo Nivea SOS (v beli kovinski embalaži).
Najbolje je, da greste v lekarno prosite za testerje in preizkusite. Obstaja pa tudi skupina na FB in sicer Mamice otrok z atopijskim dermatitisom.