Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Vaša mnenja - služnostna pot, kraja zemljišča

Default avatar

služpot

Pozdravljeni.
Prav bi nam prišel vsakršen nasvet, saj nam sosedi že 40 let namerno uničujejo življenje.
V zemljiški knjigi imajo vpisano služnostno pot čez naše dvorišče. Naj povem, da tudi če bi hoteli, bi si bilo drugi dostop do svoje hiše težko urediti, ker je na tistem zemljišču, kjer bi si ga lahko, bilo (in je še) več lastnikov. je pa tako, da si je niti niso hotli, ker jim je blo tako čez naše bolj komot oziroma se niso nikoli nič potrudli.

v bistvu je tako, kot da nimamo dvorišča. ne moremo pustit parkiranih svojih avtomobilov, ko smo bli majhni, se nismo mogli igrat, ker smo se jim morali umikat. ne moreš nič, je kot cesta.
naj povem, da imata starša železne živce in prenašata to trpljenje že 40 let. nikoli jim nista nič rekla, vse požirala. če bi bil na njunem mestu kdo zloben, bi jih jebal, nalašč puščal avto in počakal, da vidi reakcijo. moja starša, sploh mama, pa sta takoj vedno umaknila avto v garažo, ker sta se jih bala.

meni osebno je sosed pred 3 leti rekel, da dokler bo on živ, da si ne bo naredil svojega dostopa.
Služnostna pravica mu lahko preteče samo v primeru, da mu mi uredimo drugi dostop do hiše (on si ga noče; s starši so imeli isto odvetnico; njej se je hodil lagat, da si ga ne more).
naj povem, da imamo na dvorišču svetleč kamen, med katerim so fuge. oče ga je že neštetokrat zamenjal, ker so nam vse uničli in zamenjal fuge, vendar njim ni še nikoli v 40 letih prišlo na pamet, da bi nas vprašali, koliko so nam dolžni za vzdrževanje in popravila. uničli so pa v glavnem vse oni.

ko se je ta služnostna pravica vpisovala v zemljiško knjigo, so bile okoliščine precej drugačne kot danes. v službe so hodili z avtobusom, imeli so 1 avto, ki so ga uporabljali enkrat na teden. no, kasneje so ga uporabljali tudi za v službo.
pred nekaj leti pa si je sosed kupil traktor in sedaj že nekaj let vsak dan zapeljuje z njim (in s prikolico) na našo njivo in nam krade zemljo.
ta njiva je pol njegova, pol od moje mame. nista se še dogovorila, ker se nista mogla. starša sta šla v vseh teh letih ogromnokrat k njim, ampak onadva (soseda) sta molčala in potem zahrbtno naredila nekaj nam v škodo. no, na tej njivi je brez da bi komu kaj rekel oz. se dogovoril, si izbral svojo polovico (boljšo), zabil kole in posadil. poleg tega je na tej polovici posekal slive, ki jih je moj oče posadil.
pred 2 letoma pa nam je ukradel še drugo polovico. ogradil je vse skupaj, posadil in dal pod ključ.

To njihovo namerno uničevanje naših življenj poteka že 40 let.
sosed je nezdravljen alkoholik. njegova žena je večkrat jamrala, da noče it na zdravljenje, sedaj pa mu pri izvajanju svinjarij celo pomaga.

problem je, da se on noče pogovarjat z nami. cele dneve se ubada samo s tem, kje nam bo škodil.
na drugi mamini parceli ji koplje zemljo, seka smreke. na mejo zadaj za garažami je nalašč dal par kokoši, da je smrad zraven nas.

Kaj bi vi naredili na našem mestu?
Vem, da bi lahko vložili tožbo za motenje posesti, ampak kaj bi dejansko lahko dosegli z njo? In koliko bi nas sploh stalo?

Vem, da mu z njive lahko vse poderemo in zruvamo, saj je naše.
Default avatar

Gost.,:;

kolikor mi je znano: služnostno pravico pač ima.
Za nagajati mu, morate pa imeti jajca in domišljijo ... npr. da k njemu ne morejo obiski, rešilec, ... pač kaj puščate na dvorišču, kar blokira pot.
npr. kakšna šajtrga gnoja ☺
Default avatar

služpot

ja, dobra ideja, sam nimamo gnoja, haha. :)

bomo pa kej druzga nastavli.
Default avatar

služpot

kaj bi lahko dosegli s tožbo?
Default avatar

napakka

Glede služnosti na dovozu ne moreš narediti praktično nič. Služnost je nekaj, kar noben lastnik pri zdravi pameti nikoli ne bi smel dovoliti. Tisti, ki poseduje služnost, je v bistvu zadel na loteriji, kajti uživa lahko vse prednosti lastništva, hkrati pa s tem nima nobenih skrbi - stroškov, davkov, vzdrževanja. Če kdo kdaj pride v situacijo, da ga nekdo sprašuje po služnosti: reči NE. Ne glede na trenutne tople medsebojne odnose, sorodstvo, itd. Ne in pika. Tega ne govorim na pamet, temveč iz lastne izkušnje ...

Glede sekanja dreves na vaših parcelah, kurnika na meji, ipd., pa je tako. Legalno je take stvari težko rešiti. Tudi, če z odvetnikom kaj dosežeš, bo soseda bolelo kako? Kurnik bo umaknil par metrov stran. Jaka muda. Rešitev vidim edino v tem, da mu vračate s podobnimi fintami. "Pozabite" skladovnico drv na dovozu, na njegovi polovici parcele naj se čudežno pojavi za par prikolic skalovja in tako naprej. Mogoče bo dojel.
Default avatar

Peachess

K odvetniku pejdi. Ponavadi je prva ura itak zastonj. Ti bo znal vsaj realno povedat kaj lahko nardite.
Default avatar

Peachess

Pa jaz se na vasem mestu nebi zajebava z zapiranjem poti, da nebi pol oni klicali policije ...
Default avatar

gggggg

Služnostno pot je dolžan v celoti vzdrževati sosed. Oglasite se do dobrega odvetnika in uredite vse skupaj. Meni je v podobni zadevi pomagala odvetnica Regvat, sem pa imel zaplet, ker so bile v poti celi kraterji, ker je un ****** vozu iz gozda les.

Izvrševanje služnosti
219. člen


(1) Stvarna služnost se izvršuje na način, ki najmanj obremenjuje služno stvar.

(2) Če je za izvrševanje stvarne služnosti potrebna uporaba kakšne naprave ali je potrebno kakšno dejanje, krije stroške vzdrževanje ali takega dejanja lastnik gospodujoče stvari.

(3) Če napravo uporablja tudi lastnik služeče stvari ali je dejanje tudi v njegovem interesu, krijeta stroške vzdrževanja takšne naprave in stroške takega dejanja lastnik gospodujoče in lastnik služeče stvari v sorazmerju s koristjo, ki jo imata.
Default avatar

žival mačka

Služnostno pot je dolžan v celoti vzdrževati sosed.
To sploh ni res.
Default avatar

služpot

napakka je napisal/a:
Glede služnosti na dovozu ne moreš narediti praktično nič. Služnost je nekaj, kar noben lastnik pri zdravi pameti nikoli ne bi smel dovoliti. Tisti, ki poseduje služnost, je v bistvu zadel na loteriji, kajti uživa lahko vse prednosti lastništva, hkrati pa s tem nima nobenih skrbi - stroškov, davkov, vzdrževanja.
ja, res je. moja mama je naredila to življenjsko napako, ker mu je dovolila to vpisat v zemljiško knjigo - takrat je imela 20 let in ni imela pojma; poleg tega pa si ni niti mislila, da ji bo ta norec začel uničevati življenje.
Default avatar

Gost™

vse se da - le "jajca" moraš imeti pa malo domišljije ☺
šajtrge polne gnoja tudi policija ne obravnava kot oviro ... ker je pač vse na poti na drug kraj
skratka: premične ovire, ki se jih sosed ne dodtika ☺
Default avatar

On_

služpot je napisal/a:
napakka je napisal/a:
Glede služnosti na dovozu ne moreš narediti praktično nič. Služnost je nekaj, kar noben lastnik pri zdravi pameti nikoli ne bi smel dovoliti. Tisti, ki poseduje služnost, je v bistvu zadel na loteriji, kajti uživa lahko vse prednosti lastništva, hkrati pa s tem nima nobenih skrbi - stroškov, davkov, vzdrževanja.
ja, res je. moja mama je naredila to življenjsko napako, ker mu je dovolila to vpisat v zemljiško knjigo - takrat je imela 20 let in ni imela pojma; poleg tega pa si ni niti mislila, da ji bo ta norec začel uničevati življenje.
Ko je služnost enkrat vpisana v zk jo je praktično nemogoče izbrisati. Lahko ima sosed še 10drugih poti to ni razlog za prenehanje služnosti. Dokler obstaja služeče in gospodujoče zemljišče in se namen voženj za gospodujoče zemljišče ne spremeni, do takrat ne moreš izbrisati služnosti.

Ko se je služnost vpisovala se je verjetno vpisala širina poti in potek trase. Lahko mu fizično omejiš pot, postaviš zid tik poti, da si poti ne bo širil, ker v nasprotnem mu bo priznana širša pot iz naslova napredka tehnike....
Na lastniku gospodujočega zemljišča je, da sam vzdržuje pot v primernem stanju.
Ukineš lahko služnost, če je sosed zlorabljal tvoje zaupanje, povzročal škodo.... a vse to boš moral dokazat na sodišču, kar pomeni, da moraš imet kup prič, ki bodo izpovedale, da je delal škodo. Vi pa zavoljo dobrososedskih odnosov molčite, kar na sodišču pomeni, da je vse ok.

Tudi njivo si bo prilastil v celoti, ker vi ne reagirate na njegove posege v vašo lastnino in bo zadevo priposestvoval, ker bi ga morali za vsak poseg tožit, tako pa nimate nič s čemer bi dokazali, da se z njegovim ravnanjem ne strinjate.
Na vsak poseg v vašo lastnino bi morali odreagirat v roku, v nasprotnem mu priznavate njegovo posest.
To, da ga rad pije in podobne nima nobene veze/teže na sodišču, tam štejejo gola dejstva, ki si jih sodniki tolmačijo po svoje
********
Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš.
(Galvin K.)
Default avatar

morate biti aktivni

Ni čisto res, da nimate nobenih pravic, res pa je da vsaka sprememba terja veliko časa in živcev. Potrebna pa bo vaša stalna aktivnost, ker s to pasivnostjo, ste mu dovolili, da vam nagaja in krade. Takoj ga prijavite za motenje posesti, kjer navedite čisto vso škodo, ki vam.jo je do sedaj povzročil. Če vam.bo grozil, ga prijavite še za to. Enkrat je treba to urediti.
Če karkoli posadi na vaši njivi, ga pisno opozorite in čez en teden odstranite. Dosledno. Označite služnostno pot in se tega držite. Prvo vi. Na občini se pozanimajte, kako bi se lahko služnostna pot speljala drugam. Pri nas je občina po dolgih letih uredila lokalno cesto, da ne gre več mimo vhoda v hišo.
Prijavite motenje posesti zaradi kur. Ne pustite se. Za vaše imetje gre.
Sosed je dolžan prispevati za ureditev služnostne poti, ker pa tega ne bo storil, jo res jasno in fizicno omejite.
Postavite se vendar zase ljudje. Do kdaj bomo dovoljevali, da nas sosedje ustrahujejo? In zakaj? Nekje je treba začeti. Nic mu ni treba razlagati. Ko poseže v vaše, odstranite. Poslikajte škodo. Dosledno. Prijavite policiji krajo. Ponavadi se taki nasilniki z leti umirijo, ko vidijo da se za vsak njihov korak pojavi policija, čeprav je res da traja. Dokler vi ne naredite nic, pa je on kralj.
Default avatar

crna_vrtnica

Kot prvo svetujem, da pogledate služnostno pogodbo. Tisto, ki je podlaga za vpis v zemljiško knjigo. Tam so določena pravila igre in tudi kdaj in kako bo prenehala, kako je z vzdrževanjem, nadomestilom itd...
*** lupus pilum mutat, non mentem ***
** malus omnia in malum verit **
Default avatar

morate biti aktivni

crna_vrtnica je napisal/a:
Kot prvo svetujem, da pogledate služnostno pogodbo. Tisto, ki je podlaga za vpis v zemljiško knjigo. Tam so določena pravila igre in tudi kdaj in kako bo prenehala, kako je z vzdrževanjem, nadomestilom itd...
Po 20/letih uporabe je sluznostna pot že prisestvovana, tako da je zdaj treba ubrati drugače. Potrebno je dokazati, da se dela namerna škoda in pot namenoma širi. Zato pa je treba vedno reagirati. Sploh ker obstaja možnost, da bi šla drugje.
Default avatar

crna_vrtnica

Služnosti ne moreš priposestvovati. Služnost je določena na podlagi pogodbe, kjer je določeno na koga je delana, za kakšen namen in za koliko časa.
*** lupus pilum mutat, non mentem ***
** malus omnia in malum verit **
Default avatar

morate biti aktivni

crna_vrtnica je napisal/a:
Služnosti ne moreš priposestvovati. Služnost je določena na podlagi pogodbe, kjer je določeno na koga je delana, za kakšen namen in za koliko časa.
Kaj ce bi najprej pogledala v zakon in prebrala v kakih primerih se služnostna pot lahko ukine. Imamo lasten primer v sorodstvu, zato prosim ne navajaj neresnic. Če pa.poznaš drugačen primer, pa s resničnimi podatki na plan, da ga lahko drugi navedemo kot presedens.
Default avatar

crna_vrtnica

Glede na to, da delam na tem področju vem. Služnostne poti določene v ZK se ne da priposesvtovati.
Kaj ste imeli pa vi, pa ne bi vedela. Je pa vse stvar pogodbe - tu ni tipskih pogodb.
*** lupus pilum mutat, non mentem ***
** malus omnia in malum verit **
Default avatar

crna_vrtnica

morate biti aktivni je napisal/a:
crna_vrtnica je napisal/a:
Služnosti ne moreš priposestvovati. Služnost je določena na podlagi pogodbe, kjer je določeno na koga je delana, za kakšen namen in za koliko časa.
Kaj ce bi najprej pogledala v zakon in prebrala v kakih primerih se služnostna pot lahko ukine. Imamo lasten primer v sorodstvu, zato prosim ne navajaj neresnic. Če pa.poznaš drugačen primer, pa s resničnimi podatki na plan, da ga lahko drugi navedemo kot presedens.
Ukinitev je določena ali po zakonu ali po pogodbi.

priposestvovanje pa je pridobitev lastninske pravice na določeni nepremičnini po določenem času.
*** lupus pilum mutat, non mentem ***
** malus omnia in malum verit **
Default avatar

morate biti aktivni

crna_vrtnica je napisal/a:
morate biti aktivni je napisal/a:
crna_vrtnica je napisal/a:
Služnosti ne moreš priposestvovati. Služnost je določena na podlagi pogodbe, kjer je določeno na koga je delana, za kakšen namen in za koliko časa.
Kaj ce bi najprej pogledala v zakon in prebrala v kakih primerih se služnostna pot lahko ukine. Imamo lasten primer v sorodstvu, zato prosim ne navajaj neresnic. Če pa.poznaš drugačen primer, pa s resničnimi podatki na plan, da ga lahko drugi navedemo kot presedens.
Ukinitev je določena ali po zakonu ali po pogodbi.

priposestvovanje pa je pridobitev lastninske pravice na določeni nepremičnini po določenem času.
Pri služnostni poti po 20 letih uporabe.