Med.Over.Net

Družinska medicina

Kako izgleda pregled na Revmatološki

Default avatar

M66

Spoštovani,

zaradi suma na artritis imam pregled na revmatološki kliniki v Šiški. Katere preiskave naredijo? Poleg laboratorija? Imam boleče, vnete in otekle tri prste na desni in dva na levi - vsi trije sklepi, boleči zapestji, oteklino nad desnim zapestjem, boleče kolke, boleč desni komolec, občasno boleče in otekle gležnje.Koliko časa traja vse skupaj in kdaj uvedejo terapijo? Vem, da traja za laboratorijske izvide kakšnih 10 dni, kaj pa vse ostalo?

Hvala za odgovore.
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,
revmatološka diagnostika poleg kliničnega pregleda vsebuje rtg slikanje, UZ sklepov in laboratorijske teste. Ko postavijo diagnozo, uvedejo terapijo. Ob zelo jasnih stanjih se to zgodi skupaj s prejemom izvidov. Če kriteriji za postavitev diagnoze niso doseženi, se čaka. Gre namreč za zelo usmerjeno zdravljenje, zato mora biti diagnoza jasna.
LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

M66

Spoštovani,

najlepša hvala za pojasnilo. Pregled sem opravila, prav tako laboratorij in rentgen sklepov. Zdravnik mi je začasno postavil diagnozo nepojasnjeni poliartritis in dobila sem Depo Medrol 120 mg in Arcoxio. Otekline se počasi zmanjšujejo, Arcoxie pa še nisem dvignila, saj sem takoj odpotovala na morje, zato pa me verjetno sklepi še bolijo, čeprav po treh dneh že precej manj. Verjetno pet dnevni zamik ne bo povzročil kakšnih posebnih zapletov, zdravilo bom dvignila v torek? Ali je potem potrebno res vsak dan jesti arcoksio 2 krat dnevno? Bi bilo v primeru zmanjšanih bolečin dovolj samo po eno ali po potrebi? Ali je pač treba "by book" do naslednje kontrole/navodila v juliju, ko bodo znani vsi izvidi?
Pa če lahko še kaj poveste glede te začasne diagnoze - bi lahko že ocenili, da morda pa ne gre za revmatoidni artritis? Verjetno moji znaki niso bili tako hudi? Z zdravnikom sva naštela št. vnetih sklepov 6/28. Ali bo potrebno počakati do vseh rezultatov in me lahko ta nadvse neprijetna diagnoza še doleti? Je možno, da gre za začetek in da se ne bo še videlo vsega in da lahko pride do zmotne negativne diagnoze? Sicer sem si prebrala imenitno stran na revma.net.

Veliko vprašanj, pa že v naprej lepa hvala za odgovore!
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,
Arcoxio jemljite po shemi, ki vam jo je predpisal strokovnjak na področju zdravljenja sklepnih vnetij. Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen. Iz nepojasnjenega razloga nastanejo protitelesa proti elementom sklepne ovojnice. To povzroči vnetje in okvare na njej. Če dokažemo protitelesa, je artritis potrjen tudi vzročno. Če teh protiteles ni, pa gre za klinične znake artritisa, je potrebno včasih teste ponavljati. Negativen izvid res še ne pomeni, da bolezni 100%-no nimate. Lahko pa je vzrok drug, ne avtoimunski. Tudi te teste se naredi iz krvi v laboratoriju. To sta na primer putika in borelioza.
Navedli ste, da ste dobili Depo Medrol 120 mg. To je močno protivnetno zdrailo, ki poskrbi za začetno izboljšanje. Za naprej pa rabite druga protivnetna zdravila.
LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

juventito

pozdravljeni.

v začetku letošnjega leta me je naenkrat začel bolet palec na levi nogi. Temu nisem posvečal pozornosti, sem mislil da sem nerodno stopil pa že mine. nato me je začel boleti palec na desni nogi, čez čas pa še desno stopalo(najprej na notranji strani stopala in nartu, nato še na zunanji) tako da nisem mogel več hoditi. bolečina se je še pojavila v križu in kolku bil sem en teden v bolnišnici, diagnoza verjetni reaktivni artritis in sakroilitis. sedaj sem dobil izvide krvi, hla b27 je pozitiven, ostali negativni.
Diagnoza: serološko negativni poliartritis (nosilec hla b27)
sakroilitis?

imam še predvideno slikanje MR SI sklepov.

ker sem še mlad(25 let) me zanima kaj zdaj to pomeni in kakšno je zdravljenje? se da pozdraviti ali bodo bolečine vedno prisotne? trenutno imam sulfasalazin 2x2 in naprosyn
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,
vnetje se sZdravljenje je ponavadi potrebno vsaj 2 leti.
LP! temi zdravili počasi umiri, bolečine s tem tudi prenehajo.
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

juventito

juventito je napisal/a:
sedaJ sem dobil izvid iz magnetne(prilagam ga na povezavi): http://prntscr.com/ccusx4

Mi lahko pojasnite kaj zdaj to pomeni? Bolečine so še vedno prisotne, vendar ne v takšni meri kot so bile prej. Pride pa kakšnen dan ko so spet malo bolj izrazite kot prejšnje dni. A lahko na to vpliva tudi prehrana?
Default avatar

MarijaS

Pozdravljeni,
po navedenih diagnostičnih kriterijih gre zelo verjetno za eno od kroničnih vnetnih bolezni, ki so avtoimune. Z zdravili, ki spreminjajo imunski odziv, zmanjšamo vnetje, s tem se tudi bolečine umirijo ali vsaj zelo zmanjšajo.
Hrana na to nima klinično pomembnega vpliva. Čeprav z neko dieto vnetja pozdraviti ne moremo, svetujemo zmanjšati vpliv nezdravih prehranskih navad in sploh izboljšanje življenjskega sloga. Za ohranitev gibljivosti sklepov je nujno potrebna redna vadba!
LP!
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine