Forum.Over.Net

Starševski čvek

Ker se bliža dopust - ni v slovenščini

Default avatar

no-ja

Malo za dobro voljo

Nema koga nije nasmijao: Osvrt na turiste u Hrvatskoj postao i svjetski hit
• Makarska, 23.06.2015., 10:27


Književnica Dada Batinić iz Makarske, čiji je duhoviti osvrt na turiste u Hrvatskoj tijekom vikenda postao apsolutni hit na Facebooku, sada je i međunarodna zvijezda zahvaljujući društvenim mrežama, odnosno jednom članu Reddita koji si je dao truda i preveo na engleski što je napisala.

Prijevod tog teksta u nedjelju je nasmijao tisuće od od Aljaske do Australije, te su brojni priznali da im je izmamio i poneku suzu.
Ukoliko do sada niste imali priliku, ostavite na pet minuta sve što radite i pročitajte što je to Batinić napisala 18. lipnja na svom profili na Facebooku. Sjajno je!

TALIJANI
Talijani te uvik pitaju govoriš li engleski, ali tvoj odgovor, ma kakav bio, ne razume jer engleski ne pričaju. Rečenica "Spik ingliš?" u njih se prenosi s koljena na koljeno i za nju su svi čuli. Vuču se po kući ka slina po maramici i uvik in svašta triba, obično ono što u sebe doma nemaju. Svi sve pitaju uglas i isprid tebe se posvade prije negoli odgovoriš. Kad odu, taj apartman više ne moreš nikome iznajmit jer ga triba piturat, deratizirat, a najbolje-spalit! Fale ti cijevi od vode, fali ti pepeljara...fali ti i živaca da o Talijanima uopće pišeš.

BOSANCI
Bosanci, meni najmiliji gosti, uvik u autu dovedu makar osobu više negoli auto more primit. Kako priđu granicu, nije jasno. Čin parkiraju, ispadaju vanka s osmijehon, ko da nisu putovali 5, 6, 7, 8 sati po najvećoj vrućini. Puten, kažu, stali u Jablanicu, donili ti malo pečenoga, pa u Blagaj, donili ti urmašicu, a u Metkoviću kupili marmeladu od nektarina, mislili ponit kući, ali in se sviđaš pa ti dali i to. Grle te i ljube iako se prvi put vidite. Rezervirali su apartman na sedan dana, a lovu potrošili drugi dan ujutro. Nesritni i nikakvi spremaju se kući, povest će i rođaka nazad, trevili ga jutros na plaži, doša samo na dan. Kako su ti se uvukli pod kožu, daš in pet dana gratis. Rođaku također. Oni plaču od sriće, ti jecaš. Pitaju te šta ti je, ne znaš ni sam. Otad ste najboji prijateji pa zimi, dakako, ideš u njih. Više spize izideš u tih sedan dana negoli u sebe cilu godinu. Kad se vratiš doma oni te svako malo pitaju kako si, a ti njih samo kad in misliš doć u goste. Kad o njima pričaš svome društvu, spominješ ih ka čimavice koje ti liti navrnu pa ne moš zaradit, a kad oni svojima govore o tebi, svaki njiov prijatej misli kako si super pa te zafrendava na fejsbuku. Zaključiš da si ograničen dalmatinskin mentaliteton i gadiš se sam sebi u periodu od 1.10. do 1.6.

NIJEMCI
Ako je Švabo reka da će doć u subotu u 10.00 more bit autocesta zatvorena zbog bure, more mu umrit mater, ali njega eto u 10:00:00. Prema njima se ophodiš ka i oni prema tebi, službeno, ko da si doša u općinu sređivat papire. Gledate se malo ladno, malo s nerazumijevanjen, ti strepiš jel ti išta fali, a njima smeta i da ih pitaš kako su. Nakon toga ih više ne vidiš i ne čuješ. Pari da ih nema, ne troše ni vodu ni struju, jedino što svaki dan na konop obise novi šugaman. Ti poštuješ kućni red zbog njih, televiziju slušaš na 20, a ćaći zapritiš da ćeš ga ostavit u staračkome pojača li na 30. Mobitel ti ne zvoni nego drće, a taman i da si dobijo na lotu, prošapćeš jupi. Kad odu, daješ stan samo Amerikancima da se izbalansiraju energije.

AMERIKANCI
Amerikanci non-stop laprdaju i zvizneš na živce još na kolodvoru. Nijedne rečenice u njih nema bez najmanje dvi podštapalice i jasno ti je zašto naš čovik uspije u stranome svitu. Za Hrvatsku su prvi put čuli igrajući društvenu igru. Skupilo se njih šest pa jedan nabojo na zemljopisnoj karti di će društvo ove godine prije fakulteta. Prst mu zavatijo i susjedne zemlje no, za razliku od BiH i Srbije, Krejša je na moru. Za Neum isto nikad nisu čuli. U avionu su izguglali sve o našoj povijesti od stoljeća sedmog naovamo, vidili pošto su nan kurve i spiza i čude se da znamo šta je wi-fi. Potraš ih prije negoli ste došli do apartmana.

POLJACI
Poljaci nisu sigurni je li Makarska grad u koji su naumili ić, niti znaju kako su do tebe došli. Pitaju te svašta, ne čuju ništa. Pitaju more li se na planinu i kad je najboje ić. Rečeš da je najboje prije sunca, nikako u podne, odu u podne. Rečeš da je dućan pedeset metara livo, odu desno do izlaza iz grada. Pitaju te di je nudistička plaža, neće se tamo kupat nego da ne bi zabunon na nju nabasali. Uputiš ih nistrmo, javna plaža in je 5 minuta od kuće. Kad se vrate, pokazuju ti slike koza i pripoznaš među kozama Andriju Bakujina koji živi u Velikome brdu, deset kilometara odavde. Svaki put kad ih pogledaš glupavo se smješkaju i u sebi misliš da su tribali odsjest u kakvome centru za skrb. Porazbijaju ti pola inventara, optuže te da in prpaš po stvarima jer ne mogu nać svoj otvarač za konzerve. Zaštopaju perilicu za suđe jer teču skupa sa manistron gurnu unutra. Kad odu, malo razmišljaš o Hitleru.

ENGLESKA
Englezima je sve ekselent, osin šta prezirno komentiraju ono što vide i dotaknu. Srdela je odlična, ali zar nemate fish and chips? S mladima je lakše, čuli su za Dubrovnik i Zrće pa in objasniš da si ti između. Odma će sutra tamo ili vamo, zavisno od autobusnih linija. Moraš in sve naplatit unaprid jer loču, padnu s balkona istu večer i naredne dane provedu u bolnici. Odeš jednon u posjet, poneseš kilo limuna i litar soka, Englez je još u komi, vratiš sve doma. Potrošio si, ali nije ti žaj.
Australci ti plate deset dana, ali kako prvu večer svrate u pivnicu tako ih narednih devet dana više ne vidiš. Dođu doma tek deseti dan, u istoj majci i istin gaćama u kojima su ih vidio i prvi dan. Panično traže pasoš, kasne na avion. Ljube ti i grle mater, itaju se na susidu s kojon ne govoriš, vidili je da zaliva isprid kuće. Dovikuju se sa prolaznicima, mašu svima. Mašeš skupa sa susjedon (profesionalci ste), a kad zamaknu za prvu okuku, njoj jebeš mater i popiješ malo vode s cukron da te ne kolpa. Za Australce se ne triba sekirat da neće stić na avion jer se još nije dogodilo da oni nemaju sriće. Uvik se potrefi da je gužva oko ukrcaja pa kasnili tri sata ili tri dana uvik stignu na vrime.

FRANCUZI
Francuzi, čin su došli, zapisuju na šta će se žalit ne bi li dobili povrat novca. Odma se pogodiš da in vratiš 100 eura samo da te ne gnjave za svaku sitnicu. Za njiove pare iznajmiš apartman u tete i vratiš se kad oni odu.

ČESI
Česi ubace stvari u stan, nameče ceradu na auto i nema šanse da će sist za volan do kraja odmora, iako obilaze cilu Rivijeru. Znaju svaku samoposlugu u gradu, upoznati su sa besplatnin zbivanjima, kulturnin znamenitostima, bauljaju po plaži i planini....Tek kad su sve izvižitali sidnu popit kriglu pive. Ko što Čehinja voli pokazat sise, tako Čeh voli pokazat drob. Ko što se Čehinja, koristeći razvedenost obale, kriomice kresne s našin spasiocen na plaži, tako Čeh kriomice loče pivu, izgovarajući se da mora u kafić na zahod. U muškaraca i dalje dobro kotira "fudbalerka", a ženske se strižu nakratko i to tako da ne znaš jel je ostriglo ili počupalo. Da se ne misle oće li izgorit ili neće, sprže se odma prvi dan pa se među svojima fale ko je crveniji. Žaj ti je kad odu jer su razdragani i nema u njima zla. Njiova ćer ti se ionako oženi za rođaka, viđat ćete se.

HERCEGOVCI
Hercegovac ne rezrvira ništa jer je još za vrime rata kupijo stan u Makarskoj. Kako nije od vele odanja, gleda kako bi dotra prva dva kola od mercedesa u plićak. Kad izađe iz auta sidne u najbliži kafić i pije tri deca dok žena iskrcava sve iz gepeka. Ona ita peraje, maske, dicu, suncobrane, rukavice... Polak toga dica odma meću na sebe. Kad su dica u moru, mater in sidi pod suncobranon i motri na njih ka bejvoć iako ne zna plivat. Dica deranjen nadjačavaju jet-ski egzibicije i cila plaža gleda šta ta dicu mogu. A mogu slijedeće: začepit nos rukon i stisnit usta da poplave, pa taknit glavon more. Tako nekih stotinjak puta, ali s istin žaron i povicima. Jedini način da se njih riješiš je da zovneš "pauka".

AUSTRIJANCI I SLOVENCI
Austrijanac, ka i Slovenac, ako i dođe, dođe na bicikli ili makar s auton koje vuče pet šest bicikli na krovu. Ne iđe na more nego ga vidiš na po staze kad odeš na planinu kopat kunpire. Voziš golfa tricu TDI i do vrha "Sv. Jure" je mrtva trka. Pokušavaš ga izgurat sa staze ali digne biciklu na zadnje kolo i ruvinaš auto o kamen. Dođe na vrh prvi, a od polak litra vode koje ima sa sobon, ostalo mu četiri deca. Daje tebi jer ti u autu ne radi klima.
P.S. Svaka sličnost sa stvarnin osobama je slučajna. Moguće je npr. da Hercegovac nema stan nego kuću...itd.


Dodajmo da su se na Redditu na najviše "požalili" Nijemci, koji su autorici proučili sljedeće:
"Ovo nije baš potpuno točno. U stvarnosti mi Nijemci uvijek dođemo pet minuta ranije pa šetamo okolo dok kazaljka ne udari točno u zakazani termin", poručio je jedan od njih i priznao da se nije mogao prestati smijati dok je čitao tekst.
Default avatar

povzetek po moje

če prav razumem, jih motijo tisti, ki prinašajo denar, navdušeni pa nad tistimi, ki jih gostijo zastonj.
Bom vsaj vedela, kako se v prihodnje obnašat do njih.
Default avatar

Barca

Temu se pa letos še nismo smejali :))

TAKO SEM JEZNA ZA EKSPLODIRAT IN MORAM POVEDAT KAKE ŠTALE SO SE NAM DOGAJALE V TEJ DEBILNI HRVAŠKI NIKOLI VEČ TJA PA ČE MI PLAČAJO !!!!!!!

Takole je bilo,ne hodimo na Hrvaško že več let,ker nam grejo Hrvatarji totalno na jetra majo se za neki pa sam računat znajo nimajo pa nič nobene zabave za otroke tud morje kr neki vse umazan da ne naštevam naprej sploh kako sovražjo Slovence,da bi nas vse da ne rečem kaj,sej vsi veste zakaj se gre.No uglavnem letos smo pa dobili eno ful ugodno varijanto apartmaja u Medulinu skor zastonj in smo valda šli.Pa še so nam rekli lastniki,da je plaža ful blizu in da je za otroke super nizka voda pa ful sence.Ko smo pa prišli tja pa šok.
Prvo kar je blo:do plaže za hodit 15 minut plaža pa katastrofa,voda res nizka ampak na ful moraš hodit en kilometer da zaplavaš,pa poln otrok noter da sploh ni placa,senca je res sam ni takoj zdraven vode ampak maš za hodit tko da kr neki.
Pol smo drug dan se hotli it kopat u kamp tam zraven pa smo šli z avtom,da ne bi spet crkaval hodit po uni vročini in spet šok:plačat je treba 50 kun za avto,če hočeš not z avtom ,pa smo hotli it peš ampak parking 5 kun pa sploh nimaš kje parkirat.Ampak kaj smo hotl najdl smo parking plačal pa šli peš.Ampak spet smo mogli ful hodit,da smo prišli do mal bolj globoke vode,sam tam pa same skale.Kr na jok mi je šlo preklela sem pa tud hrvatarijo počez.
Pol so nam pa eni tm rekli,da je ena plaža Verudela ful fajn,da so kamenčki pa čista voda pa super za otroke pa smo šli pol naslednji dan tja.Ampak smo se vozil ene 20 minut in pridemo tja in res super plaža,smo prišli tm okrog 11 in je bilo res zelo uredu.Sam pol smo pa ugotovil,da ni nobene sence,tist mal kar je blo je blo zaseden,ko je začel sonce orenk žgat je blo svinjsko in smo mogli v senco,sej smo mel en senčnik sam to ti nič ne pomaga,da se štirje pod njega spakiramo ni šans.Pa smo šli pol pod un tavelik senčni je blo super sam pol pa šok,ko pride ena zoprna babura in reče 90 kun za senčnik pa dva ležalnika.Sploh nisem verjela,da sem prav slišala sem jo parkrat vprašala,če se ni zmotla pol mi je pa res pritisk dvignilo in sem ji povedala kaj se grejo,da hočejo tok denarja,da tok nikjer na svetu ne računajo pa smo prepotoval olala sveta pa nikjer niti pol tok ne računajo.Pol pa @#$%& še tko naduta reče po hrvaško valda vzamte al pa pustite.Kok bi jo zalepla tam.Nesramna do amena pa še niti tok se ne potrud,da se par slovenskih besed nauči.Pa da ne govorim pol popoldne,ko se je začel folk usipat na plažo pa to se nisi mogu premaknit,to je bla brisača do brisača,popiz...sem,to sploh ne moreš u vodo tok je nagužvana.
Pol smo pa naslednj dan šli u kamp Pomer,ker je tam blizu pa smo rekl nč gremo pogledat.Pridemo tja,valda ne moreš z avtom not,okej smo pustil avto pred kampom pa šli peš,no sej ni velik kamp smo hitr najd en fajn prostorček,nam je blo zelo všeč ful sence,borovci,takoj blizu voda,so skale ampak tud umes kamenčki tko da greš komot u vodo.Pa gre mož prvi zaplavat,pride ven iz vode ves bled pa me skor sezuje,ko reče,da so ježi.Joj katastrofa,kot da se je vse urotil proti nam,prekleti ježi mi pa nismo mel nobene obutve za u vodo,usi u japankah,ne morše u tem plavat k se ti sezuje mimgrede in kaj boš pol.Nč smo bli mal tle,otroka tečna,ker nisem pustila u vodo,ampak kaj češ.No ampak pol je mož odkril tam en del,kjer si lahk šel u vodo in ni bilo ježev pa smo šli sam pol pa mal zaplavaš pa voda tko motna,da je prav gravž.
Pol je pa mož naslednji dan rekel,da gremo na Kamenjak,čeprav je za plačat.Pa smo reskiral unih 25 kun,čeprav ne vem kaj točno to računajo,une ceste,ki ti čist uničijo avto al kaj to računajo.Ampak smo šli,ker so baje tam lepe plaže pa čisto morje pa ni gužve.No in gremo,sej smo vedli da je makadam sam tist ni niti makadam tisto so kamni nametani po cesti,mož je preklel vse živo je reku,da bo ziher mogu amortizerje menjat.In se tam vozmo po unih kamnih in kam zdej,polhno enih oznak sam kako vedet kera plaža je fajn.Pa gremo na info točko pa nam rečejo,da je za otroke fajn tam ena steza,kjer so dinozavri postavljeni pol pa prideš do morja.In gremo res,otroka ful vesela,hodimo k budale najprej zagledamo enga čudnega polža pol neko školjko in pol enega dinozavra in pol še enga. A to je to al kaj,steza dinozavrov pol pa dva dinozavra,pa ne moreš verjet no kako nategujejo folk.In gremo pol naprej,da pridemo do plaže,hodimo po uni vročini,men se je kr že vrtel,ker je blo že skor ena ura popoldne ampak me drži misel na lepo plažico kokr so opisal pa kristalno čisto vodo in kaj vidimo,ko pridemo???Same skale!!!In to take,da še odrasel ne more u vodo kaj šele otrok.Kaj čmo,se obrnemo gremo u hrib nazaj gor,sem se bala,da bomo usi popadal od sončarce.Pridemo do avta in kam zdej,nič gremo kar nekam zdej zavit.In pridemo spet do enih skal sam so ble manjše in se je dal it u vodo.Smo bli pol tam pa še senca je bla pa nobene gužve,voda pa res čista moram priznat,sam ko ne bi blo skal bi blo tud fajn.
Gemo pol spet na info točko vprašat,če je kaka plaža k so kamenčki pa reče una tam Njive ,da je tam uvalica in kamenčki in ful sence.Okej gremo jutr na to plažo,spet 25 kun ampak kaj čmo.
Gremo drug dan na Njive,se ful vozimo,zadnja šipa že tko umazana,da se nič ne vidi,pridemo na to plažo vsi raštelani,mož cvika kaj bo vse mogu popravljat na avtu,ampak nč dejmo uživat še zadnj dan pa kar bo pa bo.In pridemo zagledamo plažo,res tko kot je una rekla,kamenčki,čista voda,ni gužve,se parkiramo na plažo,senca itak zasedena,je sicer mal bolj gor blo dost sence sam maš pol daleč do vode,jaz sem pa pač rada pri vodi,da merkam otroke,tko da damo snečnik pa gremo vsi veseli plavat.Pol se pa kr naenkrat usuje ful enih čehov al poljakov al kaj so bli na plažo in to je naenkrat tak ratal,da ni blo za nikamor,to se derejo,skačejo,se špricajo,tm une paštete smdrljive žrejo,sej mi smo mel tud s sabo sendviče sam pač kupiš šunko k ne smrdi,tiste paštete pa tko smrdijo,da mi je šlo na bruhanje.Ampak kaj smo hotli,končno smo najdl plažo,da je kokr tok uredu pol ti jo pa zaserjejo čehi kmetavzarski.Pol pa so otroc hotli sladoled k je bil nek barček tam pa jim grem iskat me skor kap ,ko mi reče 16 kun za en sladoled,to je več kot dva evra,sem rekla ne hvala kr mejte ga,za ta dnar lahk jaz u sloveniji kupim tri banjice sladoleda pol mi pa reče un ****** gospa pol pa ostanite u sloveniji pa se kopajte u banjicah,ko pojeste sladoled pa se še reži ko en debil.Ufff kaj mi je pritisk dvignu ****** hrvatarski nadut.
Da pa ne govorim zvečer ,ko smo šli u Medulinu ven.Pa to je sama ciganija tisti štanti kičeraj,uni kafiči pa gostilne pa to je pa vse šiptarsko,pa drago ko @#$%&.Okej sej je nek lunapark tam sma tud ni bogve kaj,zgleda kot da je že sto let star,nisem pustila otrokom gor,to ziher nobena inšpekcija nič ne kontrolira,če je to vse varno tko da raj nisem reskirala.
Ma katastrofa,nimam besed res,zdej sem še bolj odločena nikol več u hrvatarijo pa če mi dajo zastonj!!!!To sem napisala tud za vse kot opozorilo,da pejte raj kam drugam,da ne boste tko kot mi cel dopust mel pokvarjen.
http://med.over.net/forum5/viewtopic.ph ... &t=7066832
Default avatar

hvala za ta smeh

Še vedno se na glas smejim in tečejo mi solze...mujo in avstralc sta svetovna prvaka :)