Starševski čvek

Ali je tudi pri vas osebje v knjižnici tako vzvišeno?

Default avatar
Hodim v veliko knjižnico, kjer je kar nekaj osebja. In že večkrat sem naletela na zelo vzvišeno knjižničarko ali knjižničarja. Obnašali so se, kot da so najmanj Nobelovi nagrajenci, mi vsi ostali pa eni veliki nebodigatreba, z viška gledali na vsakogar, ko si jih pa kaj vprašal, so pa zelo očitno dali vedeti, da se jim zdi, da jih gnjaviš in motiš v njihovi samoti in miru. Zelo stežka so karkoli pomagali, čeprav je to njihova služba. Pa nisem nič kaj ekstra spraševala in se niso pretegnili, ko/če so se le odločili, da mi pomagajo. Ko jih takole nekaj časa od strani opazuješ kaj delajo, vidiš, da je njihovo edino delo sedenje in vzdrževanje svojih osnovnih življenjskih funkcij. Kar je več od tega, jim predstavlja že strahoten napor. Pa niso to eni, tik pred penzijo, imajo še kar nekaj let "garanja" pred sabo. Se pa tam najdejo tudi nekateri, ki imajo nekaj življenja v sebi in so rade volje celo vstali s stola in spregovorili celo več kot en stavek in mi pomagali.
Default avatar
Nočem biti žaljiva, ampak kaj lahko pričakuješ od nekoga, ki je šel v študij bibliotekarstva? Samo dve varianti sta - ali gre za totalno nesposobnega, ali pa za totalno "posebnega" človeka.

Ti osebki so sami sebi odveč, torej.... ;)
Default avatar
Imaš v mislih slučajno knjižnico v Murski Soboti? Je tam tudi nekaj takih “cvetk“. Saj ok, razumem, da vsi niso vedno najbolj razpoloženi za nasvete in predloge. Me pa moti, da četudi se pozdraviš z dober dan in ob odhodu nasvidenje.. te grdo gleda in nič. Je pa res, da niso vsi isti in, da so vsepovsod izjeme. Tu na žalost je izjema tista ta prijazna :(
Default avatar
Pri nas v Krškem, v Valvasorjevi knjižnici imamo pa tako prijazno osebje, ki so vsi po vrsti vedno pripravljeni pomagati. Ni nobenih fikusov:)))
Default avatar
Naletela si na tipicno slovensko bolezen. Izseli se. Nase knjiznicarke so poosebljena prijaznost in usluznost. Vse bi naredile, da bos zadovoljen.
Default avatar
... pri nas imamo vzvišene učiteljice - na nižji stopnji. To me precej bolj moti, kot bi me knjižničarka, res.
Default avatar
Zaenkrat nimam slabih izkušenj s knjižničarkam (trkam na les :) ). Imam pa zelo slabe izkušnje z farmacevti...
Default avatar
V knjiznici, kamor jaz hodim, so cisto prijazne in ustrezljive :)
Default avatar
Barca je napisal/a:
Itak ;)
Pa najbrž še kakšno o domačih paradajzih rečete, kajne? No, v mestih ljudje nimamo takšne "sreče", od zaposlencev pričakujemo korektno in profesionalno delo.
Default avatar
nimamo vsi te sreče je napisal/a:
In zakaj kaksna o paradajzu ne bi mogla biti del korektnega in profesionalnega dela? Vsaj ves, da te korektna in profesionalna knjiznicarka priznava tudi kot cloveka in ne le kot stevilko.

Ti povem, kako so sprejemali nekoga v sluzbo pri nas. Mozak je prisel z vasega konca, ustrezno izobrazen, zelo talentiran, s korektnim in profesionalnim nastopom. Bil je najbolj sposoben kandidat, vendar sluzbe ni dobil. Kasneje je zvedel zakaj. Ker na razgovoru ni pokazal svoje cloveske strani. Niti enkrat se ni nasmehnil. Ko je to zvedel, je rekel, da doma se pricakuje od cloveka, da bo resen s korektnim in profesionalnim nastopom, nakar so mu povedali, da tu pricakujejo, da bo uspesen kandidat pokazal tudi svojo clovesko stran. Vidis, ker "se ni pogovarjal o paradajzu", mu je usla dobra sluzba.
Default avatar
Mogoče pa je bibliotekarstvo za omenjene knjižničarke tako "zahtevno" delo, da le-te vede svoje "pomembnosti" namerno "pohodijo" obiskovalce.
Default avatar
beb11 je napisal/a:
Oh, iz ust si mi vzela besede... V murskosoboški knjižnici je velika večina res takih, kot da živijo zadnje ure svojega življenja. Ne znajo pozdraviti, niti odzdraviti. Ko vprašam za kakšno določeno knjigo, ki je res ne morem najti (prvo poskušam sama), te nekaj časa gleda in res ne veš, če ti bo pomagala ali ne. No potem se premakne, te usmeri ... občutek imam, da jo vse boli in se zato premika tako počasi...kot da nima volje delati.

Tako smešno mi je bilo zadnjič, ko sva s sinom šla vsak po svoje gradivo. Sine je prinesel eno strokovno gradivo nazaj in si je želel še enkrat izposoditi. Ko je knjige odložil na pult, je bila gužva (eden knjižničar je evidentiral izposoje, dve knjižničarki pa sta za pultom sedeli in klepetali), zato ni takoj omenil, da bi eno od knjig še enkrat izposodil. Je omenil to potem, ko je nabral še drugo gradivo, in je nastal tak problem, češ,...."Ja, pa mi smo to že pospravili." Sin je rekel, da si bo sam poiskal, samo če si še lahko enkrat izposodi, da ni treba, da gre kdo od njih.... res je bilo hecno za videti, kako so se vsi trije knjižničarji iztegnili na svojih stolih, ko so mislili, da bodo morali vstati in s police vzeti pospravljeno bukvo.

In da o tem, koliko je zaposlenih, raje ne govorim...
Default avatar
nimamo vsi te sreče je napisal/a:
Če iščem npr.knjigo s sadnimi izbori leta XX, rečemo kako tudi o češnjah ali hruškah, seveda :)

Mimogrede - pri nas zaposleni v knjižnicah vsaj na videz poznajo svoje dolgoletne redne obiskovalce in nas seveda pozdravijo malo drugače kot pa nekoga, ki je tja prišel prvič in ne zna niti prijazno pozdraviti.
Default avatar
Po manjših krajih so ljudje bolj prijazni, tudi v knjižnicah in lekarnah in in ...
V mestih je pa križ. Kar se tiče knjižnice, je definitivno najbolj neprijazna sestava zaposlenih v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani. Neprofesionalni, nevljudno, zdolgočaseni, pa vsaj za 30 % jih je preveč. Čista podoba javnega sektorja. Ko pa prideš v katero od manjših enot MKL, je pa notri en sam, pa tudi kar nekaj obiskovalcev, tako da mora včasih delati kot nor. Po mojem je veliko odvisno od vodstva ustanove, koliko sploh da na to, da se obiskovalci tam dobro počutijo, da dobijo, po kar so prišli ...
Default avatar
Saj res, bibliotekarstvo kot študij? Čudaško. A je to sploh kaka znanost? Po mojem ne, to je neka pomožna veda in res ne vem, zakaj bi se študiralo. Res se verjetno ali lenuhi ali čudaki tja vpišejo. Potem imajo pa enako raven izobrazbe kot matematiki ali slovenisti ali kemiki, pa se visoko nosijo.
Default avatar
V totem maribori se stalno piše in protestira, kak je premal placa pa kake razmere v knjižnici neznosne. Da bi se pa na kadru kaj delalo pa ne! Tudi neprijaznost in slaba podkovanost, veliko klepetanja med osebjem.
Default avatar
Rekla bi pol - pol. V Mostah so ene vzvisene, ene normalne, na Poljanah so super, tudi v Jarsah so krasne, na Fuzinah je ena mlajsa blond super, ena je pa vzvisena, kot da je padla direkt z nebes in bi morali biti vsi hvalezni, da da se je sploh pokazala v knjiznici....
Default avatar
Barca je napisal/a:

Ja, saj, o tem govorim. In ker ste (eni in drugi) navajeni drug drugega, ste prijazni in komunikativni.
V mestih je drugače. V neki knjižnici, kjer se dnevno "obrne" toliko obiskovalcev, kolikor se pri vas v dveh tednih, človek ne pričakuje kramljanja, ampak profesionalno prijaznost.
Default avatar
mene pa res zanima, kje vi hodite okoli in kaj pričakujete od ljudi? rdečo preprogo, ko se prikažete?

sem s koroške, živim v mariboru, včasih sem tudi v ljubljani. do vseh ljudi se obnašam vljudno in prijazno, razumem, da ne morejo vsi skočit na noge ko pridem kam in znam počakat, da pridem na vrsto. tudi pazim, da vrste ne preskakujem, če bi slučajno trgovka/bibliotekarka mene prej opazila, kot pa nekoga, ki je prišel pred mano.

in vsi se vljudno in prijazno obnašajo nazaj. res redko kdaj se mi zgodi, da bi bil kdo nesramen do mene.
Default avatar
ja, tudi v naših se najde kakšna taka gospa..